Logo
0 800 30 11 77
Читати 11 хвилин

Як правильно чистити зуби?

Як правильно чистити зуби?
Читати 11 хвилин | Створено: 5 січня 2024 | Оновлено: 5 січня 2024 | 2066 2066
1. Навіщо чистити зуби? 2. Що буде, якщо не чистити зуби? 3. Як вибрати зубну пасту? 4. Як вибрати зубну щітку? 5. Традиційна чи електрична зубна щітка — що краще? 6. Як часто потрібно міняти зубну щітку? 7. Скільки разів на день потрібно чистити зуби? 8. Як правильно чистити зуби: до їди чи після? 9. Як довго необхідно чистити зуби? 10. Як правильно чистити зуби? 11. Крок 1. Змочіть щетину зубної щітки невеликою кількістю води 12. Крок 2. Видавіть на зубну щітку кількість зубної пасти розміром з горошину 13. Крок 3. Очистіть зовнішню поверхню зубів круговими рухами від ясен до краю зубів 14. Крок 4. Очистіть жувальну поверхню зубів короткими рухами вперед і назад 15. Крок 5. Очистіть внутрішню поверхню зубів рухами від ясен до краю зубів 16. Крок 6. Прополощіть рот водою 17. Чи потрібно користуватися ополіскувачем для порожнини рота? 18. Як користуватися зубною ниткою? 19. Як користуватися міжзубними йоржиками? 20. Як правильно чистити зуби з брекетами? 21. Коли починати чистити зуби дитині? 22. Як правильно чистити зуби дітям? 23. Чи можна чистити зуби содою? 24. Чим почистити зуби, якщо немає зубної пасти чи щітки? 25. Як часто потрібно відвідувати стоматолога? 26. Чи потрібно робити професійне чищення зубів у стоматолога? 27. Чи шкідливе відбілювання зубів? 28. Чому псуються зуби?
1

Навіщо чистити зуби?

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, захворювання порожнини рота діагностовано у більш ніж 3,5 млрд осіб. З карієсом стикається щонайменше 2 млрд дорослих і понад 500 млн дітей у світі.

Правильне чищення зубів дасть змогу видалити наліт у ротовій порожнині, який накопичується впродовж дня, та запобігти руйнуванню зубної емалі. Щоденне чищення зубів необхідне для:

  • нейтралізації неприємного запаху з рота. Запах з рота зазвичай відчувається вранці. Це пов'язано з тим, що бактерії, які з'явилися за ніч, виділяють гази, а частинки їжі, що залишилися в порожнині рота, починають розкладатися;
  • профілактики карієсу. Ретельно видаливши всі бактерії, що скупчилися на поверхні зубів, язиці, в міжзубному просторі, можна вберегти зуби від руйнування;
  • зміцнення емалі. Зубна паста з фтором дасть змогу зміцнити та зробити емаль менш схильною до впливу кислот, що руйнують її;
  • масажу та оздоровлення ясен. Щоденне чищення зубів біля їх основи дає змогу запобігти запаленню в яснах і розвитку гінгівіту.

Ретельне очищення ротової порожнини також дасть змогу запобігти появі респіраторних і серцево-судинних захворювань. Неправильний або недостатній догляд за зубами може призвести до ендокардиту (запалення внутрішньої серцевої оболонки), закупорки артерій, інсульту та інфаркту. Бактерії, що потрапили в легені з порожнини рота, можуть призвести до розвитку пневмонії.

Дослідження показують, що людям з захворюваннями ясен важче утримувати рівень цукру в крові в нормі. Тому регулярний догляд за пародонтом (тканиною, що оточує зуби) може поліпшити контроль цукрового діабету.

2

Що буде, якщо не чистити зуби?

Скупчення нальоту на язиці та зубах може призвести до швидкого збільшення кількості бактерій у порожнині рота та виділення ними кислот, які знищують зубну емаль і спричиняють появу карієсу. Інші наслідки нерегулярного чищення зубів:

  • зміна кольору зубів (через барвники, що містяться в каві, чорному чаї, соку, зуби людини можуть темніти);
  • неприємний запах з рота;
  • утворення зубних каменів;
  • підвищена чутливість зубів;
  • запальні процеси в яснах;
  • гіркий присмак у роті.

Дотримання гігієни порожнини рота допоможе уникнути розвитку захворювань ясен і захистити зуби від карієсу. Використовуючи запропонований у статті метод чищення зубів, ви зможете очистити зуби від нальоту та захистити їх від руйнування. За збереження гіркого присмаку в роті чи неприємного запаху після правильного чищення зубів необхідна консультація терапевта чи гастроентеролога.

Поставте своє питання Терапевту
«ОН Клінік»

3

Як вибрати зубну пасту?

Зубна паста повинна містити мінімум 1000 ppm фтору, оскільки він допомагає зміцнити емаль зубів і запобігти карієсу. Інші компоненти зубних паст та їх призначення:

  • антисептики (наприклад, триклозан або цинк). Допомагають запобігати росту бактерій, зменшують запалення ясен і сприяють загальній гігієнічності порожнини рота;
  • абразиви (деревне вугілля, глина чи карбонат кальцію). Призначені для видалення нальоту та зубного каменю, однак за тривалого використання абразиви можуть призвести до підвищеної чутливості зубів;
  • пінні речовини (лаурилсульфат натрію). Піна покращує розподіл зубної пасти в ротовій порожнині та на поверхні зубів, що полегшує процес очищення.

Ксиліт може використовуватися для боротьби з карієсом, а екстракти рослин (м'яти, шавлії) можуть додаватися для свіжості дихання. Зубна паста для чутливих зубів може містити калій нітрат, фосфати, стронцій і силікати. Правильно вибрати зубну пасту допоможе стоматолог залежно від віку, стану зубної емалі, наявності карієсу та запальних захворювань ясен.

4

Як вибрати зубну щітку?

Зубні щітки повинні мати м'які ворсинки (особливо за підвищеної чутливості ясен або пошкодженої емалі зубів). Інші рекомендації для вибору зубної щітки:

  • розмір і форма головки. Зубна щітка має бути досить компактною, щоб досягати всіх куточків рота, включно з важкодоступними місцями;
  • твердість ручки. Ручка зубної щітки має бути зручною та легко поміщатися в руці;
  • ергономіка. Деякі зубні щітки мають спеціальні ручки для кращого контролю рухів.

Також важливо вибрати матеріал ворсин. Нейлонові ворсинки ефективно видаляють наліт, силіконові — акуратно масажують ясна та не спричиняють ушкодження емалі, поліефірні — більш стійкі до бактерій.

5

Традиційна чи електрична зубна щітка — що краще?

Огляд майже 30 досліджень, що порівнюють традиційні та електричні зубні щітки, показав, що загалом між ними немає суттєвої різниці у здатності видаляти зубний наліт і запобігати захворюванням ясен. Однак дані також підтверджують, що зубні щітки з електроприводом, у яких щетинки обертаються в різні боки, ефективніші, ніж ручні зубні щітки.

Порівняння традиційних та електричних зубних щіток

Критерій

Звичайна щітка

Електрична щітка

Ефективність очищення

Зазвичай вимагають застосування правильної техніки та більшої зосередженості

Користуватися електричною зубною щіткою легко, більшість моделей забезпечують автоматичне обертання та вібрацію, більш високу швидкість обертання

Зручність використання

Вимагають активного руху руки

Мають ергономічні ручки, щітки здійснюють частину роботи автоматично

М'якість для зубів та ясен

Не всі щітки мають м'які та якісні ворсинки, можуть спричиняти пошкодження

Багато моделей мають режими для чутливих зубів та ясен, є можливість контролювати тиск

Час чищення

Час очищення потрібно контролювати самостійно

Електричні щітки часто мають автоматичний таймер для достатньої тривалості чищення зубів

Вартість

Невисока вартість, міняти щітку потрібно кожні три-чотири місяці

Дорожчі, заміна щітки потрібна тільки за її поломки, періодично змінюються тільки насадки

Портативність

Легкі та портативні

Зазвичай більші, потребують регулярного підзаряджання чи використання батарейок

Ступінь відбілювання

Звичайні щітки не мають відбілювальних властивостей

Деякі моделі забезпечують відбілювання

Догляд за зубами та яснами

При дотриманні правил і регулярності чищення зубів ефективно очищають ротову порожнину

Багато моделей забезпечують різні режими для масажу ясен і догляду за ротовою порожниною

Електричні щітки класифікують залежно від принципу дії. Види електричних щіток:

  • ротаційно-осцилювальні щітки. Ворсинки обертаються в одному напрямку, потім повертаються та обробляють тканини навколо зуба. Ефективно видаляють наліт з поверхні зубів та язика;
  • сонічні щітки. Швидкі вібрації ворсин створюють звукові хвилі, що призводить до утворення пульсацій. Допомагають очистити важкодоступні місця;
  • ультразвукові щітки для зубів. Використовують ультразвукові хвилі для створення найдрібніших вібрацій, що забезпечує більш ретельне очищення. Швидко видаляють зубний наліт, забезпечують масаж ясен, можуть бути більш м'якими та менш подразнювальними.

Також виділяють імпульсні щітки, які працюють завдяки вібрації ворсин або всієї головки щітки. Вони допомагають у видаленні нальоту (особливо між зубами та вздовж лінії ясен), масажі ясен, зміцненні зубів і підтримці здоров'я ротової порожнини.

6

Як часто потрібно міняти зубну щітку?

Зубну щітку рекомендується міняти приблизно кожні три-чотири місяці. Замінити щітку раніше потрібно за появи ознак зносу: вигнутості, втрати форми чи жорсткості, зміни кольору ворсинок, виникнення неприємного запаху чи відкладень на щітці. Причини необхідності регулярної заміни зубних щіток:

  • зношення. Згодом щітка втрачає здатність ретельно очищати ротову порожнину від нальоту та залишків їжі, а також може пошкоджувати ясна та емаль зубів;
  • бактерії та мікроби. Вологі зубні щітки надають середовище, сприятливе для росту й розмноження бактерій, грибків і вірусів, тому тривале їх використання може підвищити ризик гінгівіту та пародонтиту.

За наявності інфекцій або захворювань порожнини рота варто міняти зубну щітку частіше, щоб уникнути повторного зараження чи зменшити ризик поширення патогенних мікроорганізмів. Зберегти щітку в нормальному стані впродовж трьох-чотирьох місяців допоможуть витирання її після використання, зберігання у вертикальному положенні, уникнення перегину ворсин. Також можна раз на місяць дезінфікувати щітку, поміщаючи її на кілька хвилин у теплу воду з перекисом водню.

7

Скільки разів на день потрібно чистити зуби?

Потрібно чистити зуби двічі на день — вранці та ввечері. Для догляду за порожниною рота потрібні зубна щітка, паста, у складі якої міститься фтор, і зубна нитка.

8

Як правильно чистити зуби: до їди чи після?

Чистити зуби потрібно вранці перед їжею, оскільки вночі в ротовій порожнині розмножуються бактерії, які утворюють зубний наліт. Чищення зубів до сніданку дасть змогу позбутися бактерій і нальоту, покрити емаль шаром, що захищає зуби від руйнування.

Після їжі не можна чистити зуби щонайменше 30 хвилин. Після прийому їжі (особливо після споживання солодкої їжі) бактерії, що містяться в нальоті, починають виробляти кислоти, які руйнують емаль. Раннє чищення зубів після їжі видалить частину емалі, прискоривши вплив кислот.

9

Як довго необхідно чистити зуби?

Чистити зуби потрібно дві хвилини. Це дасть змогу прибрати бактерії та наліт з зубів, а також запобігти розвитку захворювань ясен (гінгівіту, пародонтиту) та карієсу.

10

Як правильно чистити зуби?

Правильне чищення зубів передбачає очищення зовнішньої, внутрішньої та жувальної поверхонь. Також необхідно очищати язик і слизову оболонку щік.

11

Крок 1. Змочіть щетину зубної щітки невеликою кількістю води

Змочіть щетину зубної щітки невеликою кількістю води

Змочіть щетину зубної щітки невеликою кількістю води

  • помийте руки під теплою проточною водою;
  • візьміть щітку та змочіть її невеликою кількістю води;
  • змочіть усі щетинки зубної щітки для забезпечення її рівномірного зволоження.
12

Крок 2. Видавіть на зубну щітку кількість зубної пасти розміром з горошину

Видавіть на зубну щітку кількість зубної пасти розміром з горошину

Видавіть на зубну щітку кількість зубної пасти розміром з горошину

  • візьміть тюбик зубної пасти та відкрийте його;
  • акуратно видавіть невелику кількість пасти (розміром з горошину) на середину зубної щітки;
  • швидко змочіть щітку з пастою теплою водою.
13

Крок 3. Очистіть зовнішню поверхню зубів круговими рухами від ясен до краю зубів

Очистіть зовнішню поверхню зубів круговими рухами від ясен до краю зубів

Очистіть зовнішню поверхню зубів круговими рухами від ясен до краю зубів

  • зімкніть зуби та розслабте щоки;
  • встановіть щітку під кутом близько 45° до зовнішньої поверхні зубів;
  • переміщайте щітку круговими рухами, одночасно очищаючи нижні та верхні зуби;
  • очищайте всю зовнішню поверхню, рухаючись від ясен до краю зубів.
14

Крок 4. Очистіть жувальну поверхню зубів короткими рухами вперед і назад

Очистіть жувальну поверхню зубів короткими рухами вперед і назад

Очистіть жувальну поверхню зубів короткими рухами вперед і назад

  • помістіть зубну щітку на жувальну частину зубів (поверхня, яка використовується для пережовування продуктів);
  • короткими горизонтальними (поступальними) рухами очищайте верхні зуби;
  • після чищення зубів верхньої щелепи перемістіть зубну щітку на нижні зуби та проведіть чищення зубів зліва направо.
15

Крок 5. Очистіть внутрішню поверхню зубів рухами від ясен до краю зубів

Очистіть внутрішню поверхню зубів рухами від ясен до краю зубів

Очистіть внутрішню поверхню зубів рухами від ясен до краю зубів

  • встановіть зубну щітку під кутом 45° до поверхні зуба;
  • очищайте внутрішню поверхню верхніх зубів короткими вертикальними рухами, переміщаючи зубну щітку справа наліво;
  • помістіть зубну щітку на внутрішню поверхню нижніх зубів і повторіть рухи.
16

Крок 6. Прополощіть рот водою

Прополощіть рот водою

Прополощіть рот водою

  • після завершення чищення зубів виплюньте зубну пасту в раковину;
  • наберіть у рот невелику кількість теплої води;
  • прополощіть усю ротову порожнину впродовж 20-30 секунд;
  • виплюньте воду в раковину, за необхідності прополощіть рот ще раз.
17

Чи потрібно користуватися ополіскувачем для порожнини рота?

Ополіскувач для порожнини рота — це рідкий засіб, який застосовується для промивання зубів, ясен, щік та язика. Основні функції ополіскувача для зубів:

  • антисептична дія. Багато ополіскувачів для рота містять антисептичні компоненти (наприклад, хлоргексидин, цетилпіридинію хлорид), які допомагають знищувати бактерії;
  • освіження дихання. Ополіскувачі для ясен і зубів мають у складі ароматизовані речовини, які надають свіжості подиху та маскують неприємні запахи;
  • профілактика карієсу. Деякі засоби для полоскання рота містять фториди, які можуть зміцнювати емаль зубів і запобігати утворенню карієсу;
  • зменшення нальоту. Ополіскувачі допомагають очистити поверхню зубів та язик від нальоту;
  • зволоження слизової оболонки. Засоби містять зволожувальні компоненти, які допомагають запобігти сухості слизової оболонки порожнини рота;
  • зменшення запалення ясен. Лікувальні ополіскувачі для рота можуть містити компоненти, що сприяють зменшенню запалення та кровоточивості ясен.

Використовувати ополіскувач рекомендується після ранкового та вечірнього чищення зубів. Ополіскування може допомогти нейтралізувати кислоти, підтримати здоров'я емалі та очистити зуби після їжі, особливо після споживання кислих продуктів (наприклад, цитрусових) або газованих напоїв.

За підвищеної чутливості зубів і кровоточивості ясен стоматолог може рекомендувати частіше застосування засобу для полоскання. Інструкція для правильного використання ополіскувача для рота:

  1. Наповніть рот ополіскувачем у кількості, зазначеній на упаковці.
  2. Прополощіть ротову порожнину рідиною впродовж 30-60 секунд.
  3. Виконайте рухи головою в сторони, щоб рідина потрапила в усі куточки рота.
  4. Виплюньте ополіскувач у раковину, не ковтаючи рідину.

Впродовж півгодини після використання засобу рекомендується відмовитися від їжі та пиття. Утримання від вживання їжі допоможе зберегти максимальну ефективність активних інгредієнтів ополіскувача (наприклад, антисептиків і фторидів), а також забезпечити тривалішу чистоту порожнини рота. Використання ополіскувача допоможе забезпечити додатковий догляд, проте не є обов'язковим.

18

Як користуватися зубною ниткою?

Зубна нитка — це тонка та м'яка нитка, призначена для очищення простору між зубами. Чистити зуби зубною ниткою потрібно для видалення нальоту та частинок їжі, які можуть накопичуватися у важкодоступних місцях. Етапи правильного використання зубної нитки:

  1. Візьміть зубну нитку довжиною приблизно 45-50 см.
  2. Оберніть кінці нитки навколо вказівних або середніх пальців обох рук, залишивши невеликий відрізок між ними (приблизно два-три см).
  3. Натягніть нитку між пальцями, щоб створити напругу (це допоможе спростити проникнення нитки між зубами).
  4. Обережно помістіть нитку між двома зубами, використовуючи техніку «розгойдування».
  5. Коли нитка досягне ясен, зігніть її у формі літери «С», притискаючи до зуба до відчуття опору.
  6. Притисніть нитку до зуба та пошкребіть бічну частину, акуратно відводячи її від ясен.
  7. Повторіть цей рух кілька разів, щоб точно очистити простір між зубами.
  8. Після очищення простору між зубами перемістіть чисту ділянку нитки до наступного зуба. Просувайтеся від задніх зубів до передніх, використовуйте новий відрізок нитки для кожного зуба.
  9. Після очищення обережно витягніть нитку та викиньте її. Уникайте різких рухів, щоб запобігти травмуванню ясен.

Нитки для чищення зубів можуть виготовлятися з нейлону, тефлону чи поліетилену, можуть бути покриті воском для легкості ковзання між зубами. Нитки можуть містити на поверхні антибактеріальні чи ароматизовані речовини для додаткового захисту емалі та свіжості подиху.

19

Як користуватися міжзубними йоржиками?

Міжзубні щіточки являють собою спеціальні інструменти для очищення проміжків між зубами. Етапи застосування міжзубних йоржиків:

  1. Перед використанням щітки очистіть руки під теплою проточною водою з використанням мила.
  2. Змочіть водою міжзубний йоржик і розташуйте його вздовж зубних проміжків під кутом приблизно в 90 градусів.
  3. Обережно введіть щітку між зубами, не чинячи надлишкового тиску.
  4. Проведіть щітку вперед і назад кілька разів, щоб ефективно очистити простір між зубами. Підтримуйте правильний кут щітки, щоб забезпечити максимальний контакт з зубами для видалення нальоту.
  5. Після використання ретельно промийте міжзубну щітку під теплою водою, щоб видалити залишки нальоту та частинок їжі.
  6. Очистіть простір між усіма зубами, промийте щітку та дайте їй висохнути, помістіть йоржик у футляр за його наявності.

Щіточки мають форму тонких циліндричних або конічних щетинок, встановлених на пластиковій або металевій ручці. Діаметр щетинки може відрізнятися та має підбиратися з урахуванням розміру простору між зубами.

20

Як правильно чистити зуби з брекетами?

Очищення зубів потрібно проводити після кожного прийому їжі. Для чищення зубів з брекетами знадобляться додаткові інструменти: дві зубні щітки (V-подібна та монопучкова), ортопедичні йоржики, нитка з жорстким кінчиком (суперфлос), іригатор (пристрій для чищення зубів за допомогою напору води). Порядок чищення зубів з брекетами:

  1. використовуйте V-подібну зубну щітку для очищення внутрішньої, жувальної, зовнішньої поверхні зубів;
  2. візьміть монопучкову щітку й акуратно прочистіть кожен зуб окремо;
  3. почистіть жувальну частину зубів під дугою брекетів додатково за допомогою невеликих йоржиків;
  4. проведіть чистку зубних проміжків зубною ниткою чи суперфлосом. Пропускайте інструмент під дугою брекетів, акуратно рухаючи його знизу вгору.

Використовуйте іригатор на етапі завершення чищення зубів. З його допомогою можна позбутися бактерій, які залишилися після чищення зубів на брекетах.

21

Коли починати чистити зуби дитині?

До прорізування зубів рекомендується використовувати м'яку вологу тканину для протирання ясен. Чистити зуби дітям потрібно, починаючи з появи першого зуба, за допомогою дитячої зубної щітки з м'якою щетиною чи водою. Не рекомендується застосовувати зубну пасту з фтором до 18 місяців.

22

Як правильно чистити зуби дітям?

Для правильного очищення зубів дітям необхідна м'яка зубна щітка з м'якими ворсинками та невеликою головкою, а також дитяча зубна паста без агресивних компонентів. Алгоритм чищення зубів для дітей має включати очищення зовнішньої, внутрішньої та жувальної поверхонь зубів, ясен, язика та слизової оболонки щік. Рекомендації, які допоможуть навчити дитину чистити зуби:

  • почніть вчити дитину чистити зуби з моменту прорізування першого зуба, щоб сформувати звичку регулярного чищення;
  • продемонструйте дитині, як ви чистите зуби, щоб показати приклад і дати уявлення про правильну техніку;
  • створіть ігровий момент навколо чищення зубів. Наприклад, придумайте пісеньку про чищення зубів або запропонуйте дитині уявити, що її зуби — герої пригодницької історії;
  • встановіть таймер на дві хвилини, щоб дитина знала, скільки часу потрібно витратити на чищення;
  • дозвольте дитині самій тримати щітку та починати чищення під вашим контролем, з плином часу збільшуйте її самостійність;
  • перетворіть чищення зубів на приємний ритуал (наприклад, чистіть зуби разом з дитиною щовечора перед сном).

Необхідно заохочувати дитину за кожне успішне чищення зубів. Також можна розробити карту прогресу, де дитина може відмічати кожен день, коли вона самостійно чистить зуби. Зазвичай дитина здатна до повністю самостійного чищення зубів у віці семи років.

23

Чи можна чистити зуби содою?

Харчова сода часто міститься у складі зубних паст, оскільки вона посилює відбілювальний ефект, допомагає прибрати плями з поверхні зубів та очистити наліт на зубах. Використовувати харчову соду для чищення зубів можна тільки в крайніх випадках (наприклад, якщо паста закінчилася несподівано). Це пов'язано з відсутністю в складі соди фтору, здатного захистити емаль від пошкоджень.

24

Чим почистити зуби, якщо немає зубної пасти чи щітки?

Почистити зуби без зубної щітки чи пасти можливо. Способи очищення ротової порожнини:

  • кокосова олія. Завдяки своїм антибактеріальним властивостям олія здатна розчинити зубний наліт, знищивши бактерії;
  • харчова сода. Допоможе відбілити зуби, проте не здатна захистити емаль та є травматичною для зубів, тому використовувати соду на постійній основі не рекомендується;
  • активоване вугілля. За допомогою активованого вугілля можна видалити наліт і плями, які утворюються на поверхні зубів через продукти харчування (каву, ягоди, вино).

Зазначеними способами можна очищати зуби за відсутності зубної пасти та щітки, але регулярне очищення має включати правильно підібрану зубну пасту. Це пов'язано з тим, що чищення зубів має бути безпечним та ефективним.

25

Як часто потрібно відвідувати стоматолога?

За відсутності болю, підвищеної чутливості зубів під час споживання холодної, гарячої їжі та карієсу, на наявність якого можуть вказувати «дірки» в зубах, відвідувати стоматолога потрібно раз на півроку. У стоматолога можна зробити чистку зубів для видалення нальоту та зубного каменю.

26

Чи потрібно робити професійне чищення зубів у стоматолога?

Професійне чищення зубів застосовується для видалення нальоту та зубних каменів, запобігання карієсу та пародонтиту, підтримання здоров'я ротової порожнини. Етапи гігієнічного чищення зубів:

  1. Стоматолог проводить огляд порожнини рота, включно з зубами, яснами, язиком.
  2. Лікар чистить зуби від нальоту та видаляє зубний наліт з поверхні зубів і під яснами за допомогою спеціальних інструментів.
  3. Після видалення зубного нальоту стоматолог приступає до полірування зубів за допомогою спеціальної пасти.
  4. Лікар очищає простір між зубів ниткою та просить пацієнта прополоскати рот.
  5. Стоматолог обробляє зуби фторидом, щоб зробити їх гладкими та блискучими, зміцнити емаль і запобігти утворенню карієсу.

Професійне чищення зубів рекомендується робити двічі на рік. За необхідності лікар може додатково призначити рентген ротової порожнини для оцінки стану зубів.

27

Чи шкідливе відбілювання зубів?

Відбілювання зубів — це процедура, спрямована на поліпшення кольору зубів за допомогою видалення пігментації та плям на їх поверхні. Методи професійного відбілювання:

  • відбілювання з використанням перекису водню. Стоматолог наносить на поверхню зубів гель, який містить від 15% до 43% перекису, потім «активує» засіб за допомогою впливу на зуби світлом;
  • лазерне відбілювання. Передбачає нанесення відбілювального засобу на зуби, а потім — поступову обробку кожного зуба лазером.

Результат відбілювання зберігається на термін від двох-чотирьох місяців до трьох років. Тривалість ефекту від процедури залежить від стану зубів, використовуваної методики, виконання рекомендацій стоматолога, правильності та регулярності очищення ротової порожнини. Професійне відбілювання може бути протипоказане за наявності підвищеної чутливості зубів або захворювань ясен.

В аптеках і спеціалізованих магазинах також можна придбати засоби для відбілювання зубів. Засоби для відбілювання зубів у домашніх умовах:

  • смужки та гелі. Продукти для відбілювання зубів на основі перекису наносять на зуби за допомогою щітки чи тонкої смужки. Їх зазвичай необхідно використовувати один або два рази на день, вони можуть освітлити зуби на один-два тони;
  • зубні пасти. Містять хімічні чи полірувальні речовини, які допомагають видалити плями;
  • ополіскувачі з перекисом. Використовувати потрібно двічі на день, полоскати зуби необхідно впродовж однієї хвилини.

Також для відбілювання можна використовувати капи — щільні та прозорі накладки на зуби. Їх краще виготовити в спеціалізованому магазині чи замовити у стоматолога, щоб накладки повністю повторювали форму зубів. Для застосування на внутрішню поверхню капи потрібно нанести відбілювальний гель, а потім надіти та носити накладки до восьми годин (точний час визначає виробник або стоматолог).

Відбілювати зуби рекомендується у стоматолога, оскільки домашні методи можуть бути неефективними та небезпечними для здоров'я ротової порожнини. Куплені засоби, на відміну від професійного відбілювання, можуть підвищити чутливість зубів, спричинити запалення, опіки та утворення пухирців на яснах. Під час ухвалення рішення про відбілювання зубів важливо враховувати, що ефект від процедури не поширюватиметься на пломби, коронки, вініри та зубні протези.

28

Чому псуються зуби?

Зуби псуються та кришаться через наліт, який на них накопичується. Під час вживання солодощів бактерії, які «живуть» у зубному нальоті, виробляють кислоти, що атакують зубну емаль. Коли кислота руйнує захисний шар емалі, на зубах утворюється карієс, який псує зуби. Інші причини поганих зубів і захворювань порожнини рота:

  • цукровий діабет;
  • вірус імунодефіциту людини;
  • остеопороз (руйнування кісткової тканини);
  • хвороба Альцгеймера;
  • розлади харчової поведінки (анорексія, булімія);
  • злоякісні новоутворення;
  • синдром Шегрена;
  • ревматоїдний артрит.

Чорні зуби у дітей можуть з'являтися через карієс, травму та пігментацію дентину (основи зуба). Молочні зуби в дітей можуть ставати знебарвленими через порушене формування емалі, приймання лікарських препаратів, надлишок фтору. Зуби можуть набувати зеленого чи жовтого кольору через надлишок білірубіну.

Терапія в ОН Клінік Одеса (Таїрова)

Як правильно чистити зуби? - Назаров Владислав Віталійович
Назаров Владислав Віталійович
ОН Клінік Одеса (Таїрова)
вул. Корольова, 33б
Таїрова
Графік роботи:
Пн - Пт: 9:00 - 19:00
Сб: 9:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Як правильно чистити зуби?
Лікар-терапевт.
Як правильно чистити зуби?
Лікар-терапевт. Перша категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Назаров Владислав Віталійович 1 місяць тому
Вітаю, чищення зубів перед операцією рекомендується, але важливо утримуватися від вживання їжі та води за кілька годин перед процедурою. Це допоможе запобігти випадковому проковтуванню води під час операції та забезпечити безпечні умови для проведення хірургічного втручання.
Відповісти
Інна 1 місяць тому
Добрий день, чому перед операцією не можна чистити зуби? Прочитала про це в Інтернеті, але не розумію, в чому причина. Як чищення зубів може перешкодити проведенню хірургічного втручання?
Відповісти
Ганна 2 місяці тому
Вітаю, я вирішила здати аналізи в профілактичних цілях. Чи можна чистити зуби перед здачею крові? Чи чищення зубів може призвести до спотворення результатів обстеження?
Відповісти
Добрий день, чистити зуби перед здачею аналізу на сечовину і глюкозу, а також перед біохімічним аналізом крові не рекомендується. Сахарин, що міститься в складі зубної пасти, може підвищити рівень глюкози в крові, а лаурилсульфат утворює нітрати, які можуть спотворити результати аналізів. В інших випадках (під час здачі крові на гормони, для виявлення венеричних інфекцій) чистити зуби можна.
Вікторія 3 місяці тому
Добрий день, через гострий біль у животі, діарею і неприємний запах із рота гастроентеролог направив мене на ультразвукове дослідження черевної порожнини. Підкажіть, чому не можна чистити зуби перед УЗД черевної порожнини?
Відповісти
Вітаю, у більшості випадків чищення зубів перед УЗД черевної порожнини допустиме. Однак важливо уникати вживання їжі та рідини протягом кількох годин перед процедурою, щоб мінімізувати вміст їжі в шлунку і забезпечити чіткість зображення внутрішніх органів.
Валерія 3 місяці тому
Добрий день, мені чоловік на день народження подарував електричну зубну щітку з різними насадками, але інструкція китайською мовою. У мене до вас запитання: як правильно чистити зуби електричною щіткою?
Відповісти
Добрий день, для правильного чищення зубів електричною щіткою нанесіть невелику кількість зубної пасти на вологу щітку. Утримуйте щітку під кутом близько 45 градусів до поверхні зубів і ясен. Проводьте щіткою по всій поверхні зубів, приділяючи увагу кожному зубу.
Оксана 3 місяці тому
Добрий вечір, я звернулася до гастроентеролога через тупий біль у животі, печію, закрепи і підвищене газоутворення. Лікар направив мене на гастроскопію, оскільки підозрює виразкову хворобу шлунка. Скажіть, а чи можна чистити зуби перед гастроскопією?
Відповісти
Добрий вечір, чищення зубів перед гастроскопією рекомендується, тому що це допомагає запобігти потраплянню бактерій із порожнини рота до шлунка під час процедури. Однак важливо уникати вживання їжі та напоїв протягом кількох годин перед гастроскопією, щоб мінімізувати кількість секрету шлунка та забезпечити проведення дослідження.
Катерина 3 місяці тому
Добрий день, у мене жовті зуби, стоматолог запропонував професійне відбілювання зубів, але для мене це дорого. Розкажіть, які ризики відбілювання зубів у домашніх умовах за допомогою капи? Як знизити ймовірність розвитку наслідків?
Відповісти
Добрий день, ризики домашнього відбілювання включають підвищену чутливість зубів, запалення та опік ясен. Для правильного використання капи важливо наносити відбілювальний гель всередину накладки на кожен зуб, уникаючи надлишку. Потрібно переконатися в щільному приляганні капи до зубів. Під час зняття капи, витягуйте її обережно, уникаючи контакту з гелем, щоб мінімізувати ризики.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн