Logo
0 800 30 11 77

Залозиста гіперплазія ендометрія: симптоми, причини та методи лікування

Залозиста гіперплазія ендометрія: симптоми, причини та методи лікування
Читати 7 хвилин | Створено: 4 вересня 2014 | Оновлено: 5 квітня 2024 | 58167 58167
За залозистої гіперплазії ендометрія відбувається активне розростання залозистих структур матки та зміна її внутрішньої оболонки. Без лікування патологія може стати причиною безпліддя.

Що таке залозиста гіперплазія ендометрія?

Залозиста гіперплазія ендометрія — патологія, яка характеризується розростанням залозистої тканини слизової оболонки матки. Атипове розростання зазвичай відбувається через механічне пошкодження шару ендометрія, що вистилає маткову порожнину. Травмування можливе під час абортів, операцій. Появі гіперплазії ендометрія також можуть сприяти гормональні порушення в організмі. Розвиток патології можливий у будь-якому віці, але в особливій групі ризику — жінки репродуктивного віку.

Причини розвитку залозистої гіперплазії ендометрія

Немає єдиної думки щодо появи та прогресування патології. Можливі причини розвитку залозистої гіперплазії ендометрія:

  • гормональний дисбаланс;
  • прийом естрогенвмісних препаратів;
  • ендокринні захворювання (діабет, аутоімунний тиреоїдит);
  • порушення процесів обміну речовин;
  • новоутворення яєчників;
  • спадкова схильність.

Точні причини патологічного розростання залозистої тканини матки до кінця не вивчені. Факторами ризику є зайва вага, репродуктивний вік, хронічна ановуляція (стан, за якого не відбувається дозрівання та вихід яйцеклітини з яєчника). Залозиста гіперплазія рідко зустрічається після менопаузи (за винятком випадків, коли жінка проходить замісну гормональну терапію).

Симптоми залозистої гіперплазії ендометрія

Іноді кістозно-залозиста гіперплазія ендометрія протікає безсимптомно, жінка дізнається про патологічний процес випадково на огляді в гінеколога. Найчастіше першими й основними ознаками є маткові кровотечі (за залозистої гіперплазії ендометрія вони можуть виникати як під час менструацій, так і між ними). Скарги можуть стосуватися нерегулярності циклу, частих затримок, збільшення тривалості місячних. Інші симптоми залозистої гіперплазії:

  • згустки крові під час місячних;
  • хворобливі відчуття в нижній частині живота;
  • слизові жовті, коричневі виділення;
  • відсутність місячних;
  • кровотеча після менопаузи.

Іноді пацієнтки скаржаться на болісні відчуття, що виникають після сексу. Деякі відзначають появу рясних жовто-коричневих виділень і відчуття стороннього тіла в нижній частині живота.

Які є види залозистої гіперплазії ендометрія?

Залозисту гіперплазію класифікують залежно від змін у клітинах слизової оболонки матки. Гіперпластичні процеси поділяють на прості та складні, з атипією та без атипії.

Види залозистої гіперплазії ендометрія

Тип

Опис

Проста

Без атипії

Відзначається збільшення залоз, але структура клітин при цьому залишається незмінною. Проста типова залозиста гіперплазія ендометрія вважається найбезпечнішим типом захворювання з мінімальним ризиком розвитку злоякісних новоутворень.

З атипією

Відбувається збільшення кількості залоз, змінюється структура клітин у слизовій.

Складна

Без атипії

Залозисті структури розростаються, клітини залишаються незміненими. Переродження складної неатипової залозистої гіперплазії ендометрія в рак відбувається вкрай рідко.

З атипією

Один з найнебезпечніших різновидів патології. Спостерігається значне збільшення залоз. У разі складної залозистої гіперплазії ендометрія з атипією в слизовій виявляються аномальні (злоякісні) клітини.

Також залозиста гіперплазія ендометрія може мати змішану форму, коли розростаються не тільки тканини, а й кісти. У цьому випадку вогнища здатні виникати в будь-якому місці матки — на стінках, дні.

Залозиста гіперплазія ендометрія під час вагітності

За залозистої гіперплазії ендометрія матки ймовірність зачаття знижується. Можливість вагітності визначається ступенем вираженості гіперпластичного процесу та залежить від супутніх захворювань. У разі розвитку ановуляції (недозрівання яйцеклітини) зачаття не настає. У цьому випадку жінці необхідно пройти додаткове обстеження та терапію.

Залозиста гіперплазія ендометрія під час менопаузи

Одна з основних причин вогнищевої залозистої гіперплазії ендометрія — зміни гормонального фону. Менопауза — перехідний період у жінок, який пов'язаний зі зміною гормонального статусу. Тому патологія може діагностуватися під час менопаузи.

За залозистої гіперплазії ендометрія у жінок можуть виникати маткові кровотечі в менопаузі. Вони не пов'язані з менструаціями та за їх появи необхідно записатися на прийом до гінеколога.

Діагностика залозистої гіперплазії ендометрія

На прийомі гінеколог вислуховує скарги, проводить візуальний огляд пацієнтки на кріслі з використанням дзеркал, виконує кольпоскопію (огляд стінок піхви, входу до піхви і шийки матки за допомогою спеціального розчину і оптичного приладу — кольпоскопа). Діагностика залозистої гіперплазії ендометрія також може включати:

  • біопсію (забір невеликої кількості клітин або тканин ендометрія). У лабораторії матеріал досліджується під мікроскопом на предмет виявлення аномальних клітин;
  • гістероскопію (візуальну оцінку стану ендометрія за допомогою гістероскопа). Метод дає змогу оцінити стан органу і виявити патологію на ранній стадії;
  • трансвагінальне УЗД органів малого таза. Дає можливість оцінити і проаналізувати стан органів малого таза, виключити інші причини маткових кровотеч.

Також лікар може призначити аналізи на гормони та інші лабораторні дослідження. Аналізи крові допоможуть виключити інші патології, але їхні результати не є достатніми для постановки діагнозу «залозиста гіперплазія ендометрія».

Методи лікування залозистої гіперплазії ендометрія

За кровотеч та інших симптомів патології необхідна консультація гінеколога. Вибір способу лікування залежить від різновиду залозистої гіперплазії ендометрія та клінічної картини пацієнтки.

За рясних кровотеч через залозисту гіперплазію може бути рекомендовано процедуру вишкрібання, під час якої видаляють функціональний шар ендометрія та патологічні утворення. Проста патологія без атипії лікується консервативно за допомогою гормональної терапії з прогестероном (щоб зменшити вплив естрогену). Лікування спрямоване також на нормалізацію процесів овуляції та менструації. У період передменопаузи і менопаузи за допомогою гормонотерапії прискорюють згасання менструальних функцій. Для цього призначають гормонотерапію (здебільшого показаний прийом прогестину — штучної версії прогестерону, гормону, якого бракує організму в разі гіперплазії). Форми випуску прогестину, які можуть бути призначені за залозистої гіперплазії ендометрія:

  • таблетки;
  • внутрішньоматкова спіраль;
  • розчини для ін'єкцій;
  • вагінальні креми, мазі.

Симптоматично призначають кровоспинні препарати (за наявності значних маткових кровотеч). Також можуть бути призначені засоби від анемії. За погіршення стану пацієнтки з залозистою гіперплазією ендометрія, виявлення ракових клітин або безрезультативності терапії прогестином проводять хірургічне лікування, яке передбачає видалення матки.

Ускладнення залозистої гіперплазії ендометрія

Одне з найпоширеніших ускладнень захворювання — безпліддя. Також через часті та рясні кровотечі на тлі дифузної чи очагової залозистої гіперплазії ендометрія у пацієнтки може розвинутися анемія. Це патологічний стан, за якого знижується кількість гемоглобіну та еритроцитів у крові.

Небезпека залозистої гіперплазії ендометрія полягає в розвитку злоякісних процесів (ендометріального раку). Тому необхідно своєчасно відвідувати гінеколога для планових оглядів. Це допоможе виявити захворювання на ранній стадії та пройти курс лікування, призначений лікарем.

Профілактика залозистої гіперплазії ендометрія

Повністю попередити розвиток очагової чи дифузної патології ендометрія неможливо через зміну гормонів і менструальних циклів. За залозистої гіперплазії важливі регулярні перевірки гормонального фону. У разі частих порушень менструальних циклів рекомендовано відвідати лікаря для з'ясування причин затримки місячних. Профілактичні огляди допоможуть виявити патологію на ранній стадії та вжити заходів для зупинення її прогресування.

Пацієнтки на гормонозамісній терапії під час менопаузи повинні приймати прогестерон разом з естрогеном. До клінічних рекомендацій за залозистої гіперплазії ендометрія входить можливість прийому протизаплідних таблеток з естрогеном і прогестином.

За наявності запальних захворювань репродуктивної системи важливо своєчасно проходити лікування. Необхідно дотримуватися здорового способу життя (принципів правильного харчування, режиму відпочинку та сну), відмовитися від шкідливих звичок (надмірного споживання алкоголю, паління) та тримати в нормі вагу.

Популярні питання

1. Який лікар лікує залозисту гіперплазію?

Діагностує та лікує гіперплазію гінеколог. За необхідності лікар може направити на консультацію до онколога та ендокринолога.

2. Чи може залозиста гіперплазія ендометрія розвинутися у підлітків?

Захворювання може з'явитися в будь-якому віці, особливо в періоди гормональних перебудов організму. За активної залозистої гіперплазії ендометрія у дівчаток відзначаються маткові кровотечі, часто зі згустками.

3. Чим небезпечна залозиста гіперплазія ендометрія?

Без своєчасного лікування гіперпластичні процеси можуть стати причиною розвитку серйозних ускладнень (маткові кровотечі, анемія, безпліддя). Патологія також може призвести до розвитку злоякісних онкологічних процесів у матці.

4. Чи можна вилікувати залозисту гіперплазію ендометрія домашніми засобами?

Позбутися патології народними засобами неможливо, лікуванням залозистої гіперплазії ендометрія має займатися лікар. Домашні рецепти можуть застосовуватися як додаткова терапія після узгодження з гінекологом. Якщо патологія протікає без атипії, можливо обійтися без хірургічного втручання чи прийому гормональних препаратів за залозистої гіперплазії ендометрія. За своєчасного звернення до гінеколога вилікувати залозисту гіперплазію ендометрія можна консервативними методами без операції.

5. Чи можна завагітніти за залозистої гіперплазії ендометрія?

Можливість вагітності за дисгормональної залозистої гіперплазії ендометрія залежить від безлічі факторів: загального стану здоров'я жінки, супутніх патологій, різновиду гіперплазії. У більшості випадків можливість завагітніти за залозистої гіперплазії ендометрія знижується.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Стаття відображає точку зору автора. Вона не претендує на всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Блогу ОН Клінік» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність наведеної інформації.
Залозиста гіперплазія ендометрія: симптоми, причини та методи лікування
Лікар-гінеколог медичного центру «ДокторПРО» у Братиславі. Стаж роботи більше 20 років.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Ольга 5 днів тому
Добрий день. За якої товщини ендометрія роблять вишкрібання?
Відповісти
Добрий день. Проведення процедури залежить від клінічної картини і віку пацієнтки. У постменопаузі товщина гіперплазованого ендометрія становить 4 мм. У репродуктивному віці товщина ендометрія змінюється залежно від фази циклу. Рішення про необхідність вишкрібання ухвалює тільки лікар, враховуючи всі супутні фактори.
Галина 2 тижні тому
Добрий день. Підкажіть, чи можна повністю вилікувати залозисту гіперплазію ендометрія?
Відповісти
Доброго дня. Так, вилікувати захворювання можна, якщо своєчасно звернутися до лікаря. Для цього призначають медикаментозну терапію для нормалізації гормонального фону і відновлення метаболічних процесів, ендокринних функцій. Іноді показано видалення гіперплазованого ендометрія.
Алла 2 тижні тому
Доброго дня. Раптово відкрилася маткова кровотеча. Після вишкрібання поставили діагноз «залозиста гіперплазія». Це рак?
Відповісти
Доброго дня. Ні, залозиста гіперплазія — це не онкологічне утворення. Це патологія, за якої залозиста тканина збільшується в об'ємі. Якщо в ній виявляться атипові клітини, патологія може стати передраковим станом. Щоб уникнути розвитку злоякісних процесів, необхідно пройти обстеження і призначене лікарем лікування.
Ганна 2 тижні тому
Добрий день. Який результат на мене чекає із залозистою гіперплазією ендометрія? Гінеколог наполягає на операції.
Відповісти
Добрий день. При правильному лікуванні залозистої гіперплазії ендометрія прогнози позитивні. Оперативне лікування показане тільки в тому разі, якщо гормонотерапія не принесла бажаних результатів або стан пацієнтки погіршується. У разі своєчасного виявлення захворювання показане консервативне лікування.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!