Logo
0 800 30 11 77

Що робити, коли болить горло?

Що робити, коли болить горло?
Читати 6 хвилин | Створено: 3 квітня 2020 | Оновлено: 30 березня 2023 | 158847 158847
В сезон застуди, всі чхають і скаржаться на біль в горлі. Захворіти на гостре респіраторне вірусне захворювання можна в будь-який час року, але частіше це трапляється восени, взимку і навесні.

Щоб горло перестало боліти, одні п'ють гарячий чай, інші - тепле молоко з медом, а деякі вирішують приймати антибіотики, не проконсультувавшись з лікарем. В статті розбираємося, як насправді варто чинити, чому ще може боліти горло і коли треба йти до лікаря.

Чи болить горло від холодного?

Ні морозиво, ні холодну воду не відносять до причин болю в горлі. У більшості випадків виною цьому віруси, які призводять до ГРВІ (наприклад, риновіруси, коронавірус). Інша менш поширена, але більш небезпечна причина болю в горлі - бактеріальна інфекція, викликана бета-гемолітичним стрептококом групи А (БГСА). Вона зустрічається приблизно у 10% дорослих з болем в горлі. І вірусна, і бактеріальна інфекція можуть призвести до запалення глотки (фарингіту) і мигдалин (тонзиліту). Якщо запалене і те й інше, говорять про фаринготонзиліт. На практиці «тонзиліт» і «фарингіт» нерідко використовують як синоніми, так як провести чітку клінічну відмінність між ними буває досить складно.

Іноді біль в горлі зовсім не пов'язаний з інфекцією і виникає при алергічному риніті, рефлюксній хворобі, через паління (в тому числі пасивне) або занадто сухе повітря в квартирі.

Чи є ефективні засоби від болю у горлі?

Поставте своє питання Терапевту
«ОН Клінік»

Залежить від того, в чому причина болю, чи сильно болить і чи є інші симптоми. З ГРВІ організм зазвичай справляється самостійно. Хвороба проходить через 5-10 днів, і якщо симптоми не заважають жити, можна обійтися без ліків. Якщо горло сильно болить, то допомогти можуть безрецептурні знеболювальні, в тому числі нестероїдні протизапальні засоби. Наприклад, парацетамол або ібупрофен. Спробувати зменшити біль в горлі можна і за допомогою льодяників та інших засобів місцевої дії, але існує не так багато досліджень, які доводять їх ефективність.

Крім того, варто перевірити вологість повітря в квартирі, і якщо вона занадто низька - нижче 30-50%, саме час ввімкнути зволожувач повітря. Також при болю в горлі лікарі радять уникати тютюнового диму, він може посилити неприємні відчуття.

Коли болить горло, можна пити чай?

Чи допоможе від болю в горлі гарячий чай точно ніхто не знає. Багато хто вважає, що їжа і напої певної температури можуть допомогти полегшити біль в горлі, але даних, щоб підтвердити їх ефективність, не вистачає. При цьому такі заходи цілком безпечні, а ще допомагають отримати необхідну рідину і калорії, тому лікарі зазвичай радять їсти заморожені або підігріті їжу і напої. Це можуть бути морозиво, фруктовий лід, гарячий суп, чай або молоко. Мед теж може стати в нагоді. Він, як і льодяники, обволікає слизову оболонку горла, тимчасово зменшуючи біль в горлі.

Можна приймати антибіотики при болю в горлі?

Антибіотики можна приймати тільки якщо їх призначив лікар. Справа в тому, що антибіотики не допоможуть, якщо біль в горлі викликаний вірусною інфекцією (а так буває в більшості випадків), і не допоможуть запобігти бактеріальним ускладненням. Більш того, приймати їх при ГРВІ може бути небезпечно - пацієнт тим самим піддає себе необгрунтованому ризику розвитку небажаних реакцій (від діареї до висипу і більш серйозних алергічних реакцій).

Лікар призначає антибіотики, якщо біль в горлі викликаний бактеріальною інфекцією. Відрізнити вірусну інфекцію від бактеріальної буває непросто - зробити це може тільки фахівець. А іноді для цього потрібні лабораторні дослідження.

Хворе горло - це заразно? Можно ходити на работу?

Чи ходити на роботу з хворим горлом залежить від самопочуття. Сон і відпочинок допомагають при ГРВІ, але якщо в цілому стан нормальний, можна повертатися до справ. Якщо ж горло сильно болить і є інші симптоми, то краще побути вдома.

При ГРВІ люди зазвичай залишаються заразними до двох тижнів, але вважається, що найбільш небезпечні з цієї точки зору дні з другого по п'ятий. Щоб уберегти колег від вірусу, потрібно вміти правильно чхати і кашляти. Рот і ніс потрібно закрити паперовою хусткою, потім відразу її викинути і вимити руки. Якщо хустки немає, треба чхати або кашляти в згин ліктя. Інакше дрібні частинки слини та інших рідин з вірусами розлетяться в різні боки.

Як не захворіти?

Щоб уберегтися від ГРВІ - найчастішої причини болю в горлі, потрібно:

  • часто і правильно мити руки або дезинфікувати їх (якщо помити немає можливості);
  • поменше чіпати очі, ніс і рот, особливо брудними руками.

Болить горло при ковтанні - коли звертатися до лікаря?

Якщо через тиждень не стало краще, біль в горлі не проходить або полегшити його не допомагають ніякі засоби - саме час проконсультуватися з лікарем. Потрібно зробити це якомога швидше, якщо є такі симптоми:

  • складно дихати;
  • з'явився висип;
  • не виходить ковтати слину;
  • набрякли шия або язик;
  • важко зігнути шию.

Консультація лікаря обов'язково потрібна, якщо у людини ослаблена імунна система через прийом ліків або, наприклад, ВІЛ.

Біль у горлі за ковіду

За ковіду можуть спостерігатися першіння та біль у горлі, які за своєчасного початку лікування проходять протягом 5-7 днів. Інші ймовірні симптоми коронавірусу:

  • підвищення температури;
  • гавкаючий кашель;
  • швидка стомлюваність;
  • утруднене дихання, задишка;
  • сльозоточивість, світлобоязнь;
  • головний біль;
  • порушення нюху та смакових відчуттів.

У більшості пацієнтів за ковіду спостерігається сухий нападоподібний кашель, який посилюється наприкінці дня. Вологий кашель з виділенням мокротиння за коронавірусу з'являється рідше і зазвичай вказує на приєднання бактеріальної інфекції.

За появи симптомів коронавірусу необхідно записатися на прийом до терапевта, інфекціоніста чи пульмонолога та здати експрес-тест на антигени до Covid-19. За позитивного результату тесту лікар призначить правильне лікування кашлю за ковіду, яке може включати прийом жарознижувальних та знеболювальних препаратів для полегшення самопочуття та муколітиків для розрідження мокротиння та покращення відхаркування. За лікування сухого кашлю також рекомендується регулярно провітрювати приміщення та пити багато теплої рідини.

Терапія в ОН Клінік Полтава

Що робити, коли болить горло? - Третякова Леся Олександрівна
Третякова Леся Олександрівна
ОН Клінік Полтава
проспект Віталія Грицаєнка (пр. Першотравневий), 18-А
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 19:30
Сб - Нд: 9:00 - 17:00

Популярні питання

1. Чи можна пити тепле молоко за болю в горлі?

Пити тепле молоко за болю в горлі зазвичай можна, оскільки воно допомагає пом'якшити подразнення і зменшити біль. Молоко також містить білки, які утворюють захисну плівку на слизовій оболонці горла і знімають запалення. Однак у разі гнійної ангіни вживання молока може посилити набряк і утворення слизу в горлі, що призведе до погіршення стану.

2. Як відрізнити біль у горлі під час грипу від алергії?

У разі алергії може з'являтися біль у горлі, який також супроводжується нежитем і закладеністю носа, чханням або кашлем, свербінням шкіри, почервонінням очей, а також набряком язика і горла. Для алергічної реакції, на відміну від грипу, не характерне підвищення температури, головний або м'язовий біль, озноб.

3. Скільки триває біль у горлі під час ГРВІ?

Біль у горлі під час ГРВІ може тривати від двох-трьох днів до тижня. Тривалість болю в горлі залежить від типу вірусу, стану імунної системи людини та підібраного лікування.

4. Чим викликаний біль у горлі під час ковтання?

Біль у горлі під час ковтання може бути спричинений інфекціями, запальними процесами і травмами ротової порожнини. До болю під час ковтання можуть призвести ангіна, фарингіт, ларингіт, гайморит, онкологічні захворювання (рак горла і глотки), рефлюкс кислоти (стан, коли кислота зі шлунка піднімається назад у стравохід).

5. Як усунути біль у горлі під час ангіни?

Полегшити біль у горлі в разі ангіни допоможе полоскання сольовим розчином (зменшує запалення і больові відчуття). Регулярне полоскання горла антисептичними розчинами може допомогти знизити кількість бактерій у ротовій порожнині та прискорити процес одужання. Також можна застосовувати призначені лікарем протизапальні засоби у вигляді спреїв і таблеток.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 7 оцінок
Що робити, коли болить горло?
Лікар-терапевт. Вища категорія.
Що робити, коли болить горло?
Стаття перевірена: Ступар Наталія Миколаївна
Сімейний лікар. Вища категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Мілана 9 місяців тому
Доброго дня, коли призначають антибіотики за болю в горлі? У разі бактеріальної інфекції чи можуть бути призначені для терапії різних хвороб?
Відповісти
Добрий день, антибіотики призначають у разі бактеріального захворювання горла (наприклад, ангіни). За вірусної природи хвороби антибактеріальні препарати неефективні.
Марія 10 місяців тому
Добрий день. Коли ковтаю біль у горлі – що це? Я розумію, що для встановлення діагнозу мені потрібно записатися до лікаря, але хотілося б знати, які причини можуть бути.
Відповісти
Здрастуйте, біль під час ковтання може бути спричинений ГРВІ, ангіною, фарингітом, алергією і гастроезофагеальним рефлюксом. Визначити причину і підібрати медикаментозне лікування зможе отоларинголог після діагностики.
Зінаїда 11 місяців тому
Доброго дня, у мене дивна ситуація. Біль у горлі посилюється ввечері та вночі, але вдень я практично нічого не відчуваю. Чому біль у горлі загострюється вночі?
Відповісти
Добрий день, біль у горлі, який посилюється вночі, може бути спричинений нічними алергічними реакціями, зневодненням, рефлюксом кислоти або постназальним синдромом (станом, за якого слиз стікає з носа по задній стінці горла). Сухе повітря також може спричинити подразнення і біль у горлі.
Марина 1 рік тому
Добрий день, у мене сильний кашель, через який у мене сильно болить у горлі (особливо під час кашлю). Як зменшити біль у горлі під час кашлю? Лікар призначив якісь льодяники, але вони не допомагають.
Відповісти
Доброго дня, зменшити біль у горлі під час кашлю допоможуть зволоження повітря в кімнаті, пиття теплих напоїв (наприклад, трав'яного чаю або теплого молока з медом). Також важливо уникати паління і контакту з подразнювальними речовинами (алергенами, хімікатами і димом).
Людмила 1 рік тому
Доброго дня, як відрізнити ангіну від просто болю в горлі? Можливо, є якісь характерні симптоми ангіни? Чи для встановлення діагнозу і визначення причини болю в горлі мені потрібно обов'язково йти до отоларинголога?
Відповісти
Добрий день, ангіна зазвичай починається різко і нерідко супроводжується підвищенням температури тіла, болем під час ковтання, запаленням і припухлістю мигдаликів, відчуттям грудки в горлі, болем у вухах і збільшеними лімфовузлами. Однак для постановки діагнозу і підбору лікування при появі болю в горлі необхідно проконсультуватися з отоларингологом.
Катерина 1 рік тому
Добрий день, чому біль у горлі довго не минає? Уже минув тиждень з моменту, як у мене вперше почало дерти горло. Потім з'явився нежить і температура, які вже минули, а біль у горлі залишився. Мені потрібно йти до ЛОРа?
Відповісти
Доброго дня, якщо біль у горлі довго не минає, це може свідчити про вірусну або бактеріальну інфекції, алергію або рефлюкс кислоти. Для визначення причини необхідно проконсультуватися із сімейним лікарем або отоларингологом.
Олег 1 рік тому
Доброго дня, яку інгаляцію робити за болю в горлі? Чи можна дихати над сольовим розчином або використовувати ефірні олії? Чи такі інгаляції можуть нашкодити?
Відповісти
Добрий день, інгаляції спрямовані на зволоження і пом'якшення слизової оболонки горла, але в разі деяких захворювань (фарингіту, ларингіту або трахеїту) слизова може бути дуже запаленою і подразненою, що може спричинити посилення больового синдрому. Використовувати інгаляції можна тільки в разі призначення їх лікарем.
Ольга 1 рік тому
Добрий день, мені здається, що в мене починається застуда – дере горло, нежить, хоча температури немає. Підкажіть, а як лимон допомагає в разі болю в горлі? Чи правда, що лимон може допомогти швидко вилікуватися, чи це «бабусин рецепт», ефективність якого не доведена?
Відповісти
Доброго дня, лимон містить велику кількість вітаміну С, який є антиоксидантом і бере участь у боротьбі із запальними процесами в організмі. Лимон також містить кислоту, яка може розрідити слиз, поліпшити відходження мокротиння і полегшити дихання. Однак важливо визначити причину болю в горлі, оскільки лимон без медикаментозної терапії не допоможе позбутися бактеріальної або вірусної інфекції.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!