Logo
0 800 30 11 77

Сексуальне насильство: як себе убезпечити та що робити, якщо ви вже постраждали?

Сексуальне насильство: як себе убезпечити та що робити, якщо ви вже постраждали?
Читати 11 хвилин | Створено: 29 грудня 2023 | Оновлено: 1 березня 2024 | 2723 2723
Психотерапевтка проєкту GIDNA Анна Грубая розповідає про сексуальне насильство: що вважати сексуальним насильством, які його особливості в умовах війни та як можна йому запобігти.

Що таке сексуальне насильство?

Сексуальне насильство — це будь-яка примусова сексуальна дія по відношенню до людини. Насильство = я не давала/не давав згоду на секс.

Що таке добровільна згода на секс?

Добровільна згода на секс — це усна згода партнера на статевий акт (коли людина словами проговорила це). Мовчання та відсутність відмови не вважається згодою на секс. Якщо агресор говорить про те, що він побачив згоду в очах чи по жестах людини, або її одяг свідчив про те, що людина дала згоду на секс, — це також не вважається добровільною згодою на статевий акт. Дане положення встановлюється Статтею 36 Стамбульської конвенції (повна назва — Конвенція Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами), яка ратифікована більшістю країн Європи, в тому числі й Україною.

У чому різниця між зґвалтуванням та сексуальним насильством?

Зґвалтування та сексуальне насильство є сексуальними злочинами, ключова відмінність між якими — чи мало місце проникнення в тіло людини (навіть незначне).

Зґвалтування — це вчинення дій сексуального характеру, пов'язаних з вагінальним, анальним чи оральним проникненням в тіло іншої особи з використанням геніталій або будь-яких інших предметів.

Сексуальне насильство — вчинення дій сексуального характеру, що не завжди пов'язані з проникненням в тіло іншої особи, але без добровільної згоди людини.

Що відноситься до сексуального насильства?

До сексуального насильства відноситься вчинення будь-яких дій сексуального характеру, що не завжди пов'язані з проникненням в тіло іншої особи, але обов’язково за відсутності добровільної згоди. Сексуальним насильством вважаються наступні дії:

  • проникнення в тіло з використанням геніталій чи сторонніх предметів без добровільної згоди на це;
  • фінансові та психологічні маніпуляції, щоб примусити людину до статевого акту;
  • змушення до статевого акту під впливом погроз власному життю чи життю близьких;
  • примусові пестощі без проникнення в тіло;
  • примушування до перегляду порнографії, актів онанізму;
  • демонстрація статевого акту.

Сексуальне насильство може мати різні форми: від небажаних дотиків чи домагань — до зґвалтування. Воно може проявлятися через несанкціоновані сексуальні дії, примус або тиск, насильство чи погрози насильства.

Що таке сексуальне насильство в інтернеті?

Сексуальне насильство онлайн — це отримання людиною небажаних фото чи відео статевих органів, статевого акту чи пропозицій щодо надсилання у відповідь своїх подібних світлин та відеозаписів. До сексуального насильства в інтернеті відносять:

  • шантаж інтимними фотографіями чи відео;
  • розповсюдження інтимного контенту під час онлайн-зустрічей;
  • здійснення статевого акту перед камерою;
  • розповсюдження інтимних фото чи відео колишніх партнерів стороннім особам (пересилання чи публікація в інтернеті);
  • інтимне листування з неповнолітніми з метою отримання від них фото чи відео інтимного характеру або з наміром вступити в сексуальний зв’язок.

Про сексуальне насильство в інтернеті говорять мало. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), приблизно одна з трьох жінок та один з шести чоловіків можуть стикатися з насильницькими діями сексуального характеру впродовж свого життя. Однак ці статистичні дані є недооцінені, оскільки більшість випадків прикрого сексуального досвіду залишаються невідомими та незареєстрованими.

На жаль, сексуальне насильство може трапитись з будь-ким, незалежно від віку, соціального статусу чи обережності. Тому варто поширювати більше інформації про сексуальне насильство, як йому запобігти та куди звертатись, якщо людина пережила чи стала свідком несанкціонованих сексуальних дій.

Що таке травма сексуального насильства?

Травма сексуального насильства — це фізичні та психічні наслідки, яких людина зазнала через травмуючі події, що були скоєні проти її волі. Якщо людина раніше теж пережила сексуальне насильство – ми маємо справу з комплексним ПТСР (посттравматичним стресовим розладом).

Комплексний ПТСР (також відомий як розлад екстремального стресу) – ​це стан, який розвивається в осіб, котрі мають пролонговану в часі психічну травму через різні життєві події (наприклад, війну, тривале жорстоке поводження з дітьми, фізичне чи сексуальне насильство, катування, перебування в заручниках або у військовому полоні). Комплексний ПТСР також визначається як розлад, який перекриває симптоми ПТСР в аспектах складності та тривалості віктимізації (процесу перетворення особи чи групи осіб на реальну жертву, а також результат такого процесу). Багато дослідників визначили комплексний ПТСР як підтип ПТСР, що є наслідком індивідуального досвіду соціальної чи міжособистісної травми, пов’язаної з її неминучим тривалим впливом на особистість впродовж тривалого часу.

ПТСР, на відміну від комплексного ПТСР, зазвичай розвивається внаслідок перенесеної однієї значущої, сильно вираженої психологічної травми (ДТП, пожежі, зґвалтування). Комплексний ПТСР є результатом тривалих, повторюваних, множинних травматичних подій. Фактори, що призводять до комплексного ПТСР:

  • участь у тривалих бойових діях;
  • перебування у військовому полоні;
  • потерпання від насильства та тортур;
  • перебування в ізольованій тюремній камері;
  • психологічне насильство в сім’ї.

Комплексний ПТСР часто виникає ще в дитинстві, оскільки його розвиток тісно пов’язаний з відчуттям прив’язаності до близької людини, довірою, захищеністю. Своєю чергою, усвідомлення зради, відчуття покинутості, самотності, самоусунення близької людини травмує особистість із глибини, що й призводить до формування комплексного ПТСР.

Які можуть бути наслідки сексуального насильства?

Наслідки сексуального насильства можуть бути не лише психологічними, а й фізіологічними. У людини може виникнути почуття відрази до себе та сором, зникнути довіра до соціуму, через що з’являється постійне відчуття небезпеки. Інші наслідки сексуального насильства:

  • ПТСР;
  • комплексний ПТСР;
  • депресивний епізод, який може перерости в тривалу депресію;
  • вигорання;
  • депресія;
  • емоційне виснаження та відчуття безвиході;
  • підвищений ризик самогубства.

Наслідки сексуального насильства не завжди проявляються одразу. Вони можуть бути миттєвими (негайними) та віддаленими (відкладеними у часі), що матимуть вплив на людину в майбутньому.

Хто несе відповідальність за сексуальне насильство?

Відповідальність за сексуальне насильство несе агресор. Ми уникаємо слово «жертва», говоримо «потерпіла» чи «людина, що пережила чи стала свідком сексуального насильства». Якщо немає словесної згоди на статевий акт — це насильство.

У чому особливість сексуального насильства в умовах війни?

Сексуальне насильство, пов’язане з конфліктом (СНПК), — це зґвалтування чи будь-які інші дії сексуального характеру, вчинені проти жінок, чоловіків та дітей. СНПК можуть вчиняти державні та недержавні озброєні угрупування, окремі особи цих угрупувань, а також терористичні організації з метою досягнення військових цілей, послаблення та деморалізації населення, покарання чи дестабілізації структур безпеки у суспільстві. До сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, відносять:

  • зґвалтування;
  • сексуальне рабство;
  • примус до проституції;
  • примусову вагітність або примусовий аборт;
  • примусову стерилізацію;
  • примусовий шлюб;
  • примусове спостереження за статевим актом інших людей;
  • примусове оголення;
  • нанесення фізичної шкоди статевим органам;
  • будь-які інші форми сексуального насильства.

В умовах війни та окупації відсутня концепція «добровільної згоди» вступати у статевий акт. Це фізичний та психологічний примус, сексуальна експлуатація з шантажем: щоб не вбили та щоб отримати їжу чи ліки.

Що робити, якщо ви пережили сексуальне насильство?

Якщо ви пережили сексуальне насильство, головне — не треба мовчати. Необхідно звернутись за допомогою до спеціаліста (лікаря, психолога, психотерапевта). Безкоштовну психологічну підтримку можна отримати, звернувшись до проєкту GIDNA. Зараз на проєкті задіяні 10 кваліфікованих психотерапевток, які мають досвід роботи саме з травмою насильства.

Що робити, якщо ви стали свідком сексуального насильства?

Люди, які стали свідками сексуального насильства, також потребують психологічної допомоги, адже наслідки для свідка є такими самими, як і для потерпілих. В рамках проєкту GIDNA психотерапевти надають допомогу як особам, що пережили сексуальне насильство, так і особам, що стали свідками протиправних сексуальних дій.

Куди можна звертатися по допомогу за сексуального насильства?

Оскільки тема сексуального насилля досить інтимна та часто табуйована, жінкам важко говорити про це з іншими, щоб отримати підтримку від оточення. Тому терапія найчастіше виявляється чи не єдиним місцем, де жінка може відверто говорити про пережите та розраховувати на підтримку.

Щоб зарадити цій проблемі та підтримати кожну українку, яка зазнала сексуального насильства з боку російських загарбників чи стала його свідком, фонд Future for Ukraine запустив благодійний проєкт анонімної психологічної допомоги під назвою GIDNA. Наразі у проєкті працюють 10 кваліфікованих психотерапевток, які мають досвід роботи саме з травмою насильства та пройшли спеціальне навчання у психологині з Ізраїльської коаліції травми (Israel Trauma Coalition) Рут Дорум.

Звернутися за психологічною підтримкою до проекту GIDNA можна, заповнивши анкету на сайті або зателефонувавши за номером +38 (050) 909-88-81 з понеділка по п’ятницю з 10:00 до 19:00.

У межах проєкту кожна жінка отримує від 10 до 20 безоплатних онлайн-сесій із кваліфікованим психотерапевтом.

Що буде, якщо не звертатися по допомогу за сексуального насильства?

Особам, що зазнали сексуального насильства, самостійно впоратись з його психологічними наслідками практично неможливо. Після двох-трьох років сексуального насильства за депресії у людини розвиваються зміни особистості. На цьому етапі допомогти вкрай важко. Тому чим раніше людина звертається за кваліфікованою допомогою, тим нижче ризик незворотних наслідків.

Як повернутися до звичного життя після сексуального насильства?

Повернутися до звичного життя після сексуального насильства можливо, насамперед, завдяки психотерапії. Шлях у психотерапії є непростим, потребує багато ресурсів та часу, зокрема довірливої роботи. Разом з тим, життя після сексуального насильства існує, гарне життя, де є цікавість до життя. Варто дати собі шанс!

Як підтримати людину, що пережила сексуальне насильство?

Якщо ви хочете підтримати людину, що пережила сексуальне насильство, не треба говорити: «Я тебе розумію». Краще просто запитати: «Як я можу тобі допомогти?». Дайте людині можливість сказати вам, як саме вона може отримати від вас допомогу (іноді це просто прогулянка, мовчання поряд, допомога у побутових справах).

Як убезпечити себе від сексуального насильства?

Сексуальне насильство може статися з особою будь-якого віку чи статі. Протиправні сексуальні дії можуть бути скоєні незнайомцем або кимось, кого ви знаєте. Рекомендації щодо зниження вірогідності сексуального насильства:

  • не погоджуйтеся на сумнівні пропозиції допомоги в обмін на щось;
  • не надавайте свої контакти та місце проживання незнайомим людям;
  • формуйте безпечні контакти;
  • звертайтесь за допомогою, якщо вбачаєте ризик.

Винуватцем сексуального насильства є особа, що вчинила злочин (агресор). Це не провина людини, яка зазнала протиправних сексуальних дій без своєї добровільної згоди.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 3 оцінок
Стаття відображає точку зору автора. Вона не претендує на всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Блогу ОН Клінік» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність наведеної інформації.
Сексуальне насильство: як себе убезпечити та що робити, якщо ви вже постраждали?
Автор: Грубая Анна
Практикуюча психологиня з багаторічним досвідом, членкиня Національної психологічної асоціації, авторка програм по роботі з травмою, психотерапевтка проєкту GIDNA.

Схожі статті:

Коментарі

Юлія 1 місяць тому
Добрий день, як сексуальне знущання може вплинути на психіку? Як відновити свій психічний стан після насильства?
Відповісти
Вітаю, сексуальне знущання може залишити глибокі психологічні сліди, включно з посттравматичним стресом, депресією і тривожними розладами. Відновлення потребує індивідуального підходу, що часто включає консультації психотерапевта, групову терапію і підтримку соціальних служб.
Наталя 2 місяці тому
Доброго дня, підкажіть, чи правда, що буває домашнє зґвалтування? Чи якщо чоловік і жінка перебувають у шлюбі або просто живуть разом, то це виконання подружнього обов'язку, а не примус і зґвалтування?
Відповісти
Наталя Наталя 2 місяці тому
Добрий день, за жодних обставин домашнє зґвалтування не може бути виправданим. Незалежно від сімейного статусу, згода і повага до партнера залишаються основними принципами в інтимних стосунках. Зґвалтування в шлюбі або при спільному проживанні завжди є злочином, що порушує права і безпеку людини.
Ганна 2 місяці тому
Добрий день, як зґвалтування може вплинути на фізичне і психічне здоров'я дівчини? Що потрібно зробити з медичної точки зору?
Відповісти
Вітаю, зґвалтування може призвести до пошкоджень статевих органів (наприклад, розривів), травм внутрішніх органів, передачі венеричних інфекцій, а також до небажаної вагітності. Психічні наслідки можуть включати посттравматичний стресовий розлад, депресію, тривожність і погіршення самооцінки. З медичної точки зору необхідні терміновий огляд гінеколога, аналізи на статеві інфекції, лікування фізичних ушкоджень і консультація з психотерапевтом для підтримки психічного здоров'я.
Ніна 2 місяці тому
Доброго дня, як відрізнити примус до сексу від звичайної наполегливості? Які слова або дії можуть вказувати на примус?
Відповісти
Добрий день, примус до сексу відрізняється від наполегливості тим, що включає використання сили, погроз або тиску для отримання згоди на сексуальні стосунки. Якщо співрозмовник висловлює явне небажання або відхиляє інтимні контакти, а партнер продовжує наполягати, використовуючи погрози, фізичне або психологічне насильство, це може свідчити про примус.
Ніна 2 місяці тому
Доброго дня, я підозрюю, що мою подругу зґвалтували, вона постійно плаче, але при цьому мовчить. Скажіть, які ознаки можуть вказувати на жорстоке зґвалтування?
Відповісти
Здрастуйте, ознаки жорстокого зґвалтування можуть охоплювати важкі фізичні травми, ушкодження в ділянці статевих органів, порушення внутрішніх органів, а також виражені психологічні наслідки (в тому числі посттравматичний стресовий розлад). У разі підозри на зґвалтування необхідна медична, психологічна та юридична допомога.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!