Logo
0 800 30 11 77

Прості способи навчити дитину читати

Прості способи навчити дитину читати
Читати 9 хвилин | Створено: 4 жовтня 2021 | Оновлено: 4 жовтня 2021 | 146100 146100
Читання є базовою навичкою, яку дитині необхідно опанувати для подальшого навчання і життя в суспільстві. Усі батьки хотіли б навчити свою дитину читання швидко і без труднощів.

Навчити дитину читати буде легше, якщо дотримуватися деяких правил.

Як зрозуміти, що дитина готова вчитися читати?

Готуватися до того, щоб навчити дитину швидко читати, необхідно ще з ранніх років. Читання книг дитині, ігри з буквами та тематичними картками не тільки сприяють ранньому розвитку, а й формують інтерес до книги, розвивають мовлення. У процесі формування мови у дітей може спостерігатися заїкання. Відрізнити норму від патології і почати лікування логоневроза може лікар-логопед.

Для того щоб швидко навчити дитину читати, необхідно вчасно розпочати навчання. Дитина, яка готова навчатися читання, має наступні навички:

  • готова концентрувати увагу протягом 10-15 хвилин і більше;
  • має достатній словниковий запас (вільно розмовляє на прості теми);
  • вміє правильно вимовляти всі звуки;
  • вміє виділити в слові першу і останню букву, розрізняє ліво, право, верх і низ.

Навчити дитину читати можна як у домашніх умовах, так і віддавши дитину на заняття з педагогом. Незважаючи на те, що педагог може правильно навчити дитину читати та грамотно вимовляти звуки, відпрацьовувати навички читання потрібно безперервно, і для досягнення результату необхідно буде практикуватися вдома.

Як навчити дитину читати по складах?

Поставте своє питання Педіатру
«ОН Клінік»

Навчання читання по складах — це перший етап звукового методу читання. Для того щоб навчити дитину з'єднувати букви в склади, дитина повинна знати не назву букви в алфавіті (а, бе, ве ...), а звук, що відповідає кожній букві (а, б, в). Щоб дитину не довелося переучувати, краще відразу називати букви назвою звуку.

Складове читання для дітей починається зі складів і слів, що складаються з двох букв (ма, па). Слід показати дитині парні склади, в яких однакова голосна може стояти як перед приголосною, так і після (ам і ма, ар і ра). На даному етапі дитині також пропонують читати склади, що складаються з однакового приголосного звуку з різними голосними та навпаки (ма, мо, му, ме та ма, ра, па, ба).

Наступним етапом є причитування. До дволітерного стилю додають один приголосний і читають парами (ма — мак, сі — сік). Після — переходять до читання слів, що складаються з декількох складів.

Ігри для читання по складах

Існує безліч вправ для читання, складених в ігровій формі. Ігри з буквами та складами призначені як для дітей раннього дошкільного віку, так і для того, щоб навчити дитину читати в п'ять або шість років.

Навчити дитину читати швидко по складах допоможуть ігри, в яких склади можуть бути учасниками казки. Ігрові вправи також пропонують дітям з'єднувати початок слів з їх правильними закінченнями або розбивати довгі слова на кілька складових.

В іграх зі словами можна задіяти улюблених персонажів з мультфільмів і книг. Дитині можна запропонувати зібрати ім'я улюбленого героя з заплутаних складів або дописати закінчення слова, останній склад якого «заблукав».

Як швидко навчити дитину читати?

Дитячі психологи стверджують, що навчити дитину читати за короткий час можна в тому випадку, якщо процес навчання викликає у дитини інтерес. Інтерес дітей до навчання читання можна сформувати особистим прикладом. Дитині важливо бачити, що мама і тато читають книги та отримують від читання задоволення. Дітям також слід розповісти, що, навчившись читати, вони самі зможуть прочитати історії про їхніх улюблених героїв, а також зможуть використовувати цю навичку в побуті (наприклад, самі прочитають назву улюбленого соку на упаковці або яскраву вивіску на вулиці).

Вчити дитину читати необхідно крок за кроком. Для того, щоб навчити дитину читати склади разом, слід навчити її не робити паузу між окремими буквосполученнями. Дітям можна пояснити в ігровій формі, що склади «дружать», «тримаються за руки» або «їдуть у вагонах одного паровоза», тому їх необхідно вимовляти разом. Після читання по складах дитина переходить до читання словами, вчиться називати їх цілком і розуміти продовження слова після прочитання першої половини.

Слова для читання дітям повинні бути простими та зрозумілими. Краще використовувати ті слова і вирази, які дитина використовує щодня: мама, тато, бабуся, сік, каша, ліс, м'яч.

Методики навчання дитини читання

Звуковий метод навчання читання є найбільш поширеним як серед батьків, так і серед педагогів. Перед початком навчання дитина повинна вміти називати звуки, відповідні буквах алфавіту, на підставі яких дитину можна навчити читати по складах.

Для дітей, яким не підходить звуковий метод навчання, психологи запропонували альтернативні способи навчитися читання. Існує кілька альтернативних методів навчити дитину швидко читати:

  • метод Марії Монтессорі;
  • метод Гленна Домана;
  • метод Зайцева;
  • читання за системою Тюлєнєва;
  • метод Воскобовича;
  • метод Кушніра;
  • комп'ютерне навчання читання.

Підібрати відповідний дитині спосіб можна на консультації у педіатра або дитячого психолога. Згідно з методом Марії Монтессорі, для розвитку нових навичок дитині необхідно створити розвиваюче середовище. За методом Монтессорі, дитина спочатку вчиться писати, а вже потім — читає. При цьому не рекомендується вчити дитину читати по складах — діти запам'ятовують слова цілком.

Для навчання читання за методом Гленна Домана використовуються спеціальні картки із зображенням предметів. Автор є прихильником раннього розвитку і вважає, що навчити другокласника читати складніше, ніж дитину 2-3 років. Метод Домана також дозволяє навчити дитину читати слова цілком.

Навчання читання за методом Зайцева відбувається шляхом складання слів з кубиків з окремими буквами та складами. За кубиками Зайцева можна навчити дитину читати і в п'ять років, і в більш ранньому віці.

Система Тюлєнєва навчає дітей читання вже з народження, тому читати «про себе» діти починають раніше, ніж вголос. Даний метод не застосовується для того, щоб навчити дитину читати в п'ять років.

Метод Воскобовича передбачає навчання читання дітей через ігровий метод. Посібники для ігор можуть купуватися в спеціалізованих магазинах або виготовлятися своїми руками.

Навчити читати п'ятирічну дитину можна за методом Кушніра. Згідно з методом Кушніра, тоді як мама читає дитині захопливий текст, малюк очима стежить за написаним у книзі. Автор методики вважає, що щоденне повторення даної вправи сприяє тому, що дитина вчиться читати автоматично, запам'ятовуючи слова в книзі.

Комп'ютерне навчання читання передбачає використання спеціальних програм. Незважаючи на підвищений інтерес дітей до техніки, комп'ютерне навчання несприятливо впливає на зір і не формує у дітей інтерес до книг і суті прочитаного.

Як навчити дитину читати швидше?

Після того як дитина навчилася читати окремі склади та слова, виникає питання, як навчити дитину читати швидше. Середня швидкість читання — це кількість слів незнайомого тексту, прочитаних за одну хвилину. Єдиної норми швидкості читання для дошкільнят не існує. Норма швидкості читання для дітей шести років по закінченню першого класу становить близько 40 слів за хвилину.

Для того щоб читати швидко, дитині необхідно навчитися читати «про себе». Доведено, що читання «про себе» не тільки збільшує швидкість, але і покращує ступінь сприйняття прочитаного тексту. Для того, щоб розуміти прочитане, необхідно також навчитися читати виразливо і правильно підібрати інтонацію (питальну, спонукальну, перерахування).

Важливо не тільки механічно навчити дитину читати, а й вміти розуміти прочитане. Для розвитку розуміння прочитаного тексту запропонуйте дитині переказати або продовжити історію, відповісти на питання стосовно тексту або висловити свою думку про те, що дитина тільки що дізналася з тексту. Подібні вправи не тільки навчають читання, але також розвивають мовлення і мислення, допомагають дитині навчитися будувати складні речення і послідовно викладати свої думки.

Як навчити дитину читати українською?

Навчити дитину читати українською мовою простіше, якщо дитина володіє усною українською мовою. Навчання слід почати зі знайомства з буквами українського алфавіту. Дитині, яка вміє читати російською мовою, слід не тільки дати вивчити українські літери, а й показати, що одні й ті ж букви в російській і українській мовах можуть звучати по-різному.

Для навчання читання українською добре підходить класичний звуковий метод. Навчити дитину читати по складах українською мовою так само просто, як і російською, бо українська мова підпорядковується правилам читання практично без винятків. Якщо в дошкільному віці дитина вміє читати російською мовою, першокласник швидко навчиться читати український текст після початку навчання в українській школі.

Як навчити дитину читати англійською?

Навчити дитину читати англійською складніше, ніж російською або українською. Це пов'язано з тим, що в англійській мові багато винятків з правил читання, і звукового методу навчання (з'єднання звуків у склад) виявляється недостатньо.

В англійській мові необхідно вчити дитину читати словами. Саме тому в англомовних країнах широко розвинені альтернативні методи навчання читання, згідно з якими слова впізнаються дитиною цілком (наприклад, методи Домана і Монтессорі). Для того, щоб дитина змогла дізнаватися англійські слова, вона повинна бачити їх цілком і розуміти їх значення.

Незалежно від вибору методу навчання, читання — це навичка, яка формується шляхом регулярних тренувань і вправ. Навчити дитину читати швидко в першому класі з нуля неможливо. Для того, щоб читання викликало у дитини інтерес і приносило задоволення, необхідно приділяти увагу розвитку дитини з самого народження.

Педіатрія в Дитячому відділенні «ОН Клінік Харків» (м. Палац Спорту)

Прості способи навчити дитину читати - Санжаревська Тетяна Олегівна
Санжаревська Тетяна Олегівна
Дитяче відділеня «ОН Клінік Харків» (м. Палац Спорту)
пр. Героїв Харкова, 257
м. Палац Спорту
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00

Популярні питання

1. У скільки років вчити дітей читати?

Початок навчання читання залежить не від віку, а від готовності дитини навчатися. Починати читати слід у той момент, коли дитина проявляє інтерес до тексту і хоче вчитися. Проте навчити читати шестирічну дитину рекомендується перед початком навчання в школі, тому що діти, які вміють читати, впевненіше почуваються в школі та простіше адаптуються в першому класі.

2. Чи можна навчити читати дитину в три роки?

Багато психологів вважають, що навчити дитину читанню в три роки набагато простіше, ніж навчити дитину читати в початковій школі. У трирічному віці у дітей яскраво виражений пізнавальний інтерес, і будь-яка інформація засвоюється швидко і легко. Якщо дитина в три роки проявляє зацікавленість у буквах, можна спробувати почати навчання в ігровій формі.

3. Як навчити дитину читати транскрипцію?

Для читання транскрипції необхідно не тільки знання букв, а й розуміння спеціальних символів і знаків (наголосів, м'якого звуку). Для того, щоб навчити дитину читати транскрипцію, слід пояснити дитині, для чого вона необхідна. Дитині важливо розуміти, що транскрипція допомагає їй правильно прочитати незнайоме слово іноземною мовою.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 3 оцінок
Прості способи навчити дитину читати
Лікар педіатр. Вища категорія.
Прості способи навчити дитину читати
Лікар-дерматовенеролог. Вища категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Єлизавета 2 роки тому
Які книжки краще купувати дитині для самостійного читання?
Відповісти
Книги для дітей мають відповідати віковій категорії та бути цікавими саме вашій дитині. Під час вибору книжок зверніть увагу на розмір і розбірливість шрифту, наявність ілюстрацій, довжину казок. Спочатку для самостійного читання краще вибирати короткі історії (на одну сторінку), які дитина зможе сама прочитати за один раз.
Інна 2 роки тому
Під час занять читанням дитина часто відволікається і не може знайти місце, на якому вона зупинилася. Дуже переживаю, що в школі їй буде важко читати самій на уроках. Чи є вправи, щоб розвинути уважність?
Відповісти
Коли дитина починає читати речення і цілий текст, спочатку необхідно, щоб вона стежила за рядком за допомогою пальця. Навчіть дитину переміщати палець уздовж рядка, згідно з прочитаним. На наступному етапі необхідно навчити дитину прибрати палець від тексту і стежити за ним очима. Щоб навчити дитину орієнтуватися в книжці, закривайте текст рукою, і просіть продовжити читання з певного слова (називайте, з якого саме). Якщо дитина розсіяна і погано концентрує увагу в повсякденних справах, необхідно звернутися за консультацією до педіатра.
Вікторія 2 роки тому
Моїй дитині два роки і, коли я читаю їй книжки, вона правильно стежить за текстом і в потрібному місці перегортає сторінку. Чи може так дитина сама навчитися читати?
Відповісти
Згідно з методикою Кушніра, дитину можна навчити читати, якщо по кілька разів вголос читати їй один і той самий текст і просити стежити за прочитаним. Однак цей метод працює тільки з віку п'яти років. Насправді ваша дитина просто вивчила улюблену казку і запам'ятала, після якого слова ви переводите погляд на наступний рядок або сторінку. Така гра, хоч і не навчає читання, зате розвиває пам'ять.
Марина 2 роки тому
Дитина вчиться читати склади і плутає деякі літери, наприклад, співзвучні глухі та дзвінкі звуки (д і т). Що робити? Як навчити дитину читати правильно?
Відповісти
Якщо дитина плутає звуки під час читання, необхідно насамперед навчити дитину розрізняти їх на слух. Для цього запропонуйте дитині ігри, в яких їй необхідно буде називати першу й останню букву в слові або розбивати ціле слово на окремі звуки (мама - це м, а, м і а). Якщо навчання в ігровій формі не допоможе, необхідно звернутися з цією проблемою до логопеда.
Ірина 2 роки тому
Що робити, якщо моя дитина вміє читати реченнями, але не хоче читати текст? Щоразу, коли ми відкриваємо книжку, вона просить мене читати їй казки, як у ранньому дитинстві.
Відповісти
Для того, щоб дитина почала читати текст сама, зовсім не обов'язково припиняти читати їй книжки. Спробуйте зацікавити дитину читанням у той час, коли ви не граєтеся разом. Для цього залиште на видному місці книжку, яка точно не залишить вашу дитину байдужою (наприклад, з улюбленими героями чи яскравими ілюстраціями). Якщо дитина вміє читати, під час гри вона знайде книжку, потягнеться до неї і мимоволі почне читати, що в ній написано.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!