Logo
0 800 30 11 77

Погляд у минуле: про методи діагностики

Погляд у минуле: про методи діагностики
Читати 7 хвилин | Створено: 24 травня 2019 | Оновлено: 24 травня 2019 | 4957 4957
Сучасна діагностика – охоронець нашого здоров'я. Але й має свою історію. Щоб оцінити, яку якість життя та які можливості нам дали навіть елементарні діагностичні процедури, загляньте у минуле.

До настання сучасної ери діагностики шамани, знахарі та лікарі різних епох намагалися визначити хвороби за зовнішніми ознаками: за кольором шкіри та крові, запахом і навіть смаком екскрементів. Якщо хвороба не піддавалася діагностиці і, відповідно, лікуванню, вважалося, що її породили демони, злі духи чи боги для покарання людства за вчинене. Подібні недуги намагалися лікувати кардинальними методами. Наприклад, головний біль намагалися «вигнати» за допомогою трепанації черепа.

Про цікаві способи діагностики найпоширеніших галузей медицини і поговоримо. Впевнена, деякі з них вас справді здивують.

УЗД: тут і зараз

Сьогодні визначити вагітність легко – зробити тест, здати аналіз крові та пройти УЗД. Однак у Давньому Єгипті делікатне становище визначали вельми незвичайним способом: у два різні мішечки поміщали зерна ячменю та пшениці і щодня зволожували їх жіночою сечею жінки, яку діагностують. Якщо проросте ячмінь – до хлопчика, пшениця – до дівчинки. Коли нічого не проростало, вважалося, що жінка не була вагітною.

Німецький ботанік Вальтер Гофман у 1934 р. провів той самий експеримент і справді: зерна, политі сечею вагітної жінки, справді проростають, що може пояснюватись змінами жіночого гормонального фону. Що стосується статі дитини, то висновок древніх єгиптян не завжди виявлявся вірним: при однаковому поливі найчастіше одночасно проростали обидва види зерна.

Сьогодні наше життя без УЗД у принципі не здається можливим і не лише у питанні продовження роду. Більш інформативного та безпечного методу оцінки внутрішніх органів (наприклад, печінки, шлунка, нирок, серця, сечового міхура) не існує. Більш того, ультразвукова діагностика не вимагає спеціальної підготовки і можлива в будь-який час.

Рентген: я бачу тебе

Раніше виявити деякі хвороби можна було тільки шляхом операції. Іншого способу подивитися на те, що саме болить усередині людини, не було. Так було до 1895 року, коли німець Вільгельм Рентген не винайшов рентген як метод діагностики. До речі, про те, що у людини туберкульоз, можна було дізнатися тільки на підставі вислуховування — аускультації (прикладання вуха до органу, що прослуховується).

У 21 столітті за допомогою рентгенівських променів можна діагностувати не тільки туберкульоз, але й інші хвороби верхніх дихальних шляхів (бронхіт, пневмонію), а також захворювання суглобів та хребта, верхньої та нижньої щелеп.

Ендоскопія: а що всередині?

Перші спроби ендоскопічних досліджень найчастіше були небезпечними не тільки для здоров'я людини, але й для її життя і відносяться до кінця 18 століття. Так, у 1806 р. німецький лікар Філіп Боззіні створив лайтлейтер — прототип сучасного ендоскопа для дослідження прямої кишки, вуха, ротової порожнини та уретри, який не встиг знайти застосування на практиці. Лікаря покарали «за цікавість», позбавивши можливості випробувати винахід. І тільки через 55 років французький хірург Антоні Жан Дезормеа винайшов новий інструмент, за допомогою якого можна було оглядати урогенітальний тракт. Однак від того, хто проводив такий огляд, були потрібні особливі навички та знання, чого вистачало далеко не всім.

Лікар-гастроентеролог медичного центру «ОН Клінік Харків» Дмитро Орленко зазначає:

«Сьогодні за допомогою ендоскопії безпечно та інформативно можна оглянути всі органи травного тракту та виявити динаміку патологічних процесів, які можуть у них відбуватися».

Гінекологія: про головне

У давнину жіночі огляди найчастіше проходили за допомогою візуальних оглядів та пальпації місцевими шаманами, повитухами та знахарями. Хоча при розкопках Помпеї було виявлено один із перших гінекологічних інструментів – тристулкове рукавне дзеркало з гвинтом для його розкриття. Проте до нашого часу дійшло дуже мало інформації щодо його застосування.

Цікавим є і той факт, що у Стародавній Греції та Римі існували установи, де жінка могла перервати небажану вагітність. Але про те, як саме це відбувалося, збереглося дуже мало інформації.

Як правило, місцеві лікарі при постановці діагнозів ґрунтувалися на забобонах та прикметах. Зокрема, доказом цноти дівчини вважалася лише пляма крові на простирадлі після шлюбної ночі. А стать дитини можна було визначити за положенням місяця: наприклад, у Стародавньому Єгипті зачаття в повний місяць ознаменувало б появу хлопчика, зачаття на молодик — дівчинку.

Згодом для виявлення гінекологічних захворювань активно почали використовувати прийоми «ручних» досліджень. Таким чином, можна було визначити загин матки або пухлину в яєчниках.

Лікар-гінеколог медичного центру «ОН Клінік Полтава» Олена Свінчук каже:

«Сучасна гінекологія пропонує безліч діагностичних заходів. Це дозволяє виявити патології у жіночих статевих органах вже у день звернення до лікаря».

Не забувайте, що постійний контроль за жіночим здоров'ям потрібний у будь-якому віці. Сьогодні кожній жінці дається можливість покращити якість свого життя: нормалізувати гормональне фон, роботу статевих органів і, звичайно, репродуктивну функцію.

Енцефалографія або мозковий штурм

Як свідчить історія, у давнину майже не практикували дослідження головного мозку: не було ні знань, ні інструментів.

Зараз для цього є безліч способів, зокрема:

  • енцефалографія - оцінка кровообігу в мозку, тонусу судин та їх кровонаповнення;
  • магнітно-резонансна ангіографія - вивчення мозкової речовини, нервових стовбурів судин головного мозку.

Це дає можливість відстежити навіть найменші зміни в корі головного мозку, хоча цей орган досі є неораним полем для досліджень.

До речі, психічні захворювання в давні віки асоціювалися з вселенням у людину здебільшого темних, ніж добрих сил. З цієї причини з «захворілими» поводилися по-різному: або поклонялися їм, або поспішали їх швидше позбутися, або намагалися вилікувати негуманними способами лікування (вигнати демонів). Наприклад, щоб впустити в людину добрих духів у Стародавній Греції, Південній Америці та Далекому Сході практикували трепанацію черепа без анестезії.

Отже, тривалість нашого життя залежить від уваги до свого здоров'я. Всесвітня організація охорони здоров'я не дарма рекомендує проходити щорічно планові огляди. Не ігноруйте. Адже шкідливі звички (куріння, вживання спиртного), малорухливий спосіб життя, нестача вітамінів плюс екологія – відбиваються на нас і зовні, і всередині.

Як часто ви ходите на діагностику?

Чекаю на листи

Сімейна медицина в ОН Клінік Ужгород

Погляд у минуле: про методи діагностики - Щербей Алла Юріївна
Щербей Алла Юріївна
ОН Клінік Ужгород
вул. Д. Богуславського 4
Графік роботи:
Пн - Пт: 08:00 - 20:00;
Сб - Нд: 9:00 - 17:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Погляд у минуле: про методи діагностики
Сімейний лікар. Вища категорія. Стаж роботи 34 роки.
Погляд у минуле: про методи діагностики
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Поставте своє питання Сімейній медицині
«ОН Клінік»

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!