Logo
0 800 30 11 77

Чи шкідливе пасивне куріння?

Чи шкідливе пасивне куріння?
Читати 8 хвилин | Створено: 22 листопада 2019 | Оновлено: 21 листопада 2019 | 45981 45981
Пасивне куріння загрожує нашому здоров'ю. В зоні ризику перебувають усі люди незалежно від віку, статі та стану здоров`я. В середньому, вдихання тютюнового диму на 30 % збільшує ризик розвитку раку легенів, астми, а також інфаркту.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) не існує безпечного пасивного куріння - вдихання вторинного тютюнового диму, який складається з диму, що виділяється запаленим тютюновим виробом, і диму, що видихається курцем. Як заявляла колишній Генеральний директор ВООЗ Маргарет Чен, багато країн вжили заходів для того, аби захистити людей від пасивного куріння. До цього переліку 7 років тому приєдналась і наша країна. Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення окремих положень про обмеження місць куріння тютюнових виробів» заборонено куріння в усіх громадських місцях.

Що таке пасивне куріння?

Тютюновий дим містить близько 4000 хімічних речовин, з яких більше 50 відносять до шкідливих і які належать до канцерогенів. Вдихання тютюнового диму призводить до виникнення серцево-судинних та респіраторних захворювань. У сукупності це може призвести до передчасної смерті дорослих людей.

Вдихання вторинного тютюнового диму може відбуватись усюди, де є курці. За оцінками Всесвітньої організації здоров'я, 200 тисяч осіб щорічно вмирає в результаті впливу на них тютюнового диму на роботі. Близько 700 мільйонів дітей вдихає повітря, яке забруднене тютюновим димом.

Бути пасивним курцем майже одне й те ж саме, що відвідати радіоактивну зону. Однак обійти курця десятою дорогою не завжди виходить. Адже українці, які курять, часто не виконують вимоги щодо заборони паління в громадських місцях, наражаючи на небезпеку себе й інших.

Споживання тютюну, як свідчать дані ВООЗ, є однією з основних причин смерті в усьому світі. Масштаби споживання тютюну стрімко зростають. При збереженні таких тенденцій вже до 2030 року 8 з 10 смертельних випадків будуть пов'язані саме с тютюном.

Що шкідливіше — пасивне чи активне куріння?

Поставте своє питання Терапевту
«ОН Клінік»

Результати численних наукових досліджень говорять про те, що в середньому негативний вплив пасивного куріння для людини, яка не палить, є рівнозначним викурюванню однієї сигарети кожні 5 годин. І активний, і пасивний курець отримують майже однакову шкоду для здоров'я відповідно до кількості викурених сигарет. Одночасно пасивні курці можуть отримати більшу шкоду від окремих речовин, що містить тютюновий дим. Це пояснюється тим, що активний курець курить сигарету із фільтром, а пасивний курець дихає димом без жодних фільтрів.

Дим, який проходить через фільтр, є менш шкідливим, оскільки деякі з шкідливих частин вуглецю осідають у фільтрі і їх концентрація є набагато меншою. Якщо дим виходить з кінчика сигарети та безпосередньо вдихається пасивним курцем, він отримує ударну дозу усіх сполук тютюнового диму.

За даними одного з американських досліджень, пасивне куріння може стати причиною появи раку легенів у людей після 30 років у порівнянні із тими, хто взагалі не курив та не належав до пасивних курців. Результати дослідження підтверджують постійну потребу в профілактиці і припиненні куріння, а також у дослідженнях з приводу пасивного куріння для подальшого вивчення факторів ризику, що можуть призвести до раку легенів через паління.

Деякі дослідження довели, що у пасивних курців з'являються такі самі проблеми зі здоров'ям, як і у активних курців. Крім того, в них також можуть виникати проблеми із пам'яттю та концентрацією уваги. Для здоров`я людини шкідливе як активне, так і пасивне куріння.

Пасивне куріння під час вагітності

Жінкам, які завагітніли, рекомендують кинути палити та уникати місць, де палять. Адже пасивне куріння у вагітних збільшує ризик появи патологій у дитини як під час вагітності, так і після народження. Зокрема, пасивне куріння може стати однією з причин передчасних пологів, розвитку патологій у плоду, а також призвести до появи в дитини вад серця, різних захворювань внутрішніх органів.

Вплив вторинного тютюнового диму є однією з причин викидів, низької ваги при народженні дитини, розвитку синдрому раптової дитячої смерті (причина смерті немовлят до року, в яких під час сну раптово відбувається зупинка дихання).

Вагітні жінки можуть вдихати дим, навіть коли цього не усвідомлюють. Є таке поняття як дим від третіх осіб, тобто залишки тютюну, які залишились від сигарет на меблях, килимах або речах. Складові диму можуть триматись місяцями та роками.Токсини від диму потрапляють у кровоток вагітної, коли вона торкається таких речей або предметів. Звичайно, жінка передає токсини дитині. За даними дослідження, проведеного у Лос-Анджелеському науково-дослідному інституті, залишки диму від третіх осіб негативно впливають на внутрішньоутробний розвиток легень плоду. Це викликає у дитини проблеми з диханням у більш пізньому віці.

Американська асоціація вагітних рекомендує вагітним жінкам відмовитись від паління та приймати відповідні міри боротьби із пасивним курінням. Зокрема, необхідно переконатись в тому, щоб партнер палив лише на відкритому повітрі та не входив після куріння в будинок у верхньому одязі. 

Як пасивне куріння впливає на дитину?

Американська академія педіатрії говорить про те, що більше мільйона дітей вдихають тютюновий дим у своїх домівках. Найкращий спосіб зберегти здоров'я дітей — кинути палити. Якщо дорослі з якихось причин не хочуть цього робити, рекомендуємо батькам після куріння мити руки з милом. Адже діти, які стикаються з пасивним курінням, частіше мають проблеми з імунітетом, є схильними до інфекцій слухової порожнини, а також мають стоматологічні проблеми. Якщо у вас нещодавно народилась дитина, варто взагалі відмовитись від сигарет або не допускати куріння в будинку або квартирі.

Діти курців частіше мають проблеми з застудами, аніж ті, в родині яких не курять. Також у дітей курців збільшуються випадки появи таких симптомів як закладеність носа, головний біль, хрипота та кашель. Особливо чутливі до тютюнового диму діти-астматики. У них збільшується кількість нападів астми, які є набагато важчими. Американська академія педіатрії провела дослідження щодо впливу пасивного куріння та виявила, що дим може залишатись на стінах бару, дверях машини та навіть у волоссі дитини.

Пасивне куріння від електронних цигарок

Електронні курильні пристрої, які представляють собою пластикові або металеві трубки і містять картридж з рідиною, називають електронними сигаретами. Вони нагрівають та випаровують розчин, що містить нікотин. При нагріванні трубки курець вдихає рідину, яка перетворюється в аерозоль, а дим видихає у навколишнє середовище.

Якщо людина знаходиться поруч з курцем електронних цигарок, вона також вдихає дим, насичений токсинами - стверджує директор каліфорнійського Центру досліджень та контролю на тютюн доктор Стентон Гланц. Аерозоль містить високу концентрацію ультрадисперсних сполук, які можуть спричинити розвиток багатьох респіраторних захворювань. Вплив електронної сигарети на здоров'я людини залежить від того, який хімічний склад рідини використовувався та який механізм роботи електронної сигарети.

Як свідчать дані Американської фундації по захисту прав некурців, в аерозолях для електронних сигарет міститься як мінімум 10 хімічних сполук, які відносять до канцерогенів (нікель, нікотин, ацетальдегід, бензол, свинець, ізопрен, толуол та інші). Вони здатні викликати почервоніння очей, подразнення горла та дихальних шляхів.

Як уникнути пасивного куріння

Пасивне куріння небезпечне, що підтверджують численні дослідження. Для захисту від нього — уникайте курців та місць, де вони є. Якщо цього зробити не вдається, обирайте великі приміщення, де є великий потік свіжого повітря. Це зменшує негативний вплив від тютюнового диму.

Якщо курять члени родини, доречно встановити в будинку додаткові вентиляційні системи. Декілька разів на день варто проводити вологе прибирання з мильними розчинами, витирати пил з поверхонь меблів, а також провітрювати приміщення не менше 15 хвилин після кожного куріння. В ідеалі краще заборонити куріння в приміщенні усім членам сім'ї.

Що стосується громадських місць, треба вибирати такі, де є зали для некурящих. Якщо опинились у приміщенні, де курять, старайтесь знаходитись там не дуже довго. Після повернення додому, обов'язково треба прийняти душ та одягти чистий одяг.

Пасивне куріння шкодить здоров'ю людини, зокрема знижує імунітет. Не бійтеся зробити зауваження тим, хто курить поряд із вами. Пам'ятайте, що згідно з чинним законодавством куріння у громадських місцях заборонено.

Терапія в ОН Клінік Одеса

Чи шкідливе пасивне куріння? - Ясінський Віталій В'ячеславович
Ясінський Віталій В'ячеславович
ОН Клінік Одеса
вул. Мала Арнаутська, 56
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 19:30
Сб: 9:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00
Рейтинг статті:
3 з 5 на основі 3 оцінок
Чи шкідливе пасивне куріння?
Лікар-терапевт. Перша категорія.
Чи шкідливе пасивне куріння?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!