Logo
0 800 30 11 77

Як навчити дитину говорити?

Як навчити дитину говорити?
Читати 8 хвилин | Створено: 13 січня 2022 | Оновлено: 2 червня 2023 | 66668 66668
Від самого моменту народження ваша дитина видаватиме безліч різноманітних звуків. Вона воркуватиме, булькотітиме, агукатиме, плакатиме і лише ближче до кінця першого року життя нарешті промовить перше слово.

І це чи не найзворушливіший момент для батьків. Та коли ейфорія мине, ви точно почнете порівнювати мовленнєві здатності свого маляти з іншими дітьми такого ж віку. Щоб ви раптом не знайшли у дитини неіснуючі проблеми, сьогодні лікарі дитячих відділень медичних центрів «ОН Клінік» розкажуть усе про розвиток мовлення у малечі.

Етапи розвитку дитячого мовлення: від 0 до 36 місяців 

Хоча мовні навички дітей розвиваються поступово, вони починають спілкуватися з перших днів життя. От тільки в кожен період життя це проявляється по-різному.

0-6 місяців

У цьому віці немовля видає перші нерозбірливі звуки на кшталт воркування чи лепетіння. Десь на 2-3 місяці дитина вже розуміє, коли до неї говорять, і може повернути головку на звук чи знайомий голос.

7-12 місяців

Як правило, діти віком від 7 до 12 місяців уже розуміють прості односкладні слова (наприклад, «ні»), а для спілкування з оточенням і висловлення своїх потреб активно використовують жести. Деякі малюки в цей період уже мають словниковий запас від 1 до 3 слів. 

13-18 місяців

У 1-1,5 року словниковий запас малечі розширюється до 10-20+ слів. І саме в цей період діти починають, мов папужки, повторювати почуте, тому батькам слід бути обережними у висловлюваннях. А ще малюки вже розуміють прості прохання і можуть вербалізувати деякі власні запити, наприклад, попросити їсти.

19-36 місяців

Словниковий запас малюків віком від 19 до 24 місяців складає близько 50-100 слів. Більшість дітей уже може називати частини тіла, знайомі предмети та родичів. Також вони вже здатні формувати короткі фрази та прості речення.

До моменту, коли дитині виповнюється 2,5-3 роки, вона вже має використовувати понад 250 слів у правильному контексті. У цьому віці малюки вже можуть ставити питання, називати більшість навколишніх предметів, розуміти та виконувати детальні вказівки батьків.

Зверніть увагу, що ці норми насправді приблизні. Усі діти мають власний темп розвитку мовлення, тож якщо ваш малюк заговорить пізніше, ніж син подруги, насправді нічого страшного в цьому немає. Проте знання про основні етапи формування мовлення допоможе батькам зорієнтуватися в основних мовних віхах і вчасно розпізнати проблеми на початковій стадії.

Моя дитина не говорить: тривожні сигнали

Поставте своє питання Педіатру
«ОН Клінік»

Та іноді у батьків таки виникають сумніви, а раптом у дитини затримка мовлення. Такі підозри можуть бути небезпідставними. Насторожити повинні такі тривожні симптоми:

  • повна відсутність мовлення у 2 роки та старше;
  • складнощі з формулюванням простих речень;
  • несприйняття мовлення на слух;
  • обмежений для конкретного віку словниковий запас.

Якщо у вас виникли занепокоєння стосовно мовлення дитини, рекомендуємо проконсультуватися з педіатром. Він визначить, чи дійсно проблеми розвитку мають місце, допоможе визначити причину та досягти того рівня мовлення, що відповідає віку вашої дитини.

Що робити, якщо у дитини затримка мовлення?

Якщо у вашого малюка виникли проблеми з мовленням, насамперед слід виявити причину. Докладніше про те, що може спричинити затримку мовлення, розкаже Мар'яна Літвінова, лікар-педіатр медичного центру «ОН Клінік Харків»:

«Можливих причин затримки мовлення насправді безліч. Вона може бути спричинена проблемами зі слухом, розумовою відсталістю, розладами аутоімунного спектру, неврологічними або психологічними проблемами. Для точного визначення причини потрібен комплексний підхід, який включатиме консультацію з логопедом, дитячим психологом, отоларингологом та іншими вузькими фахівцями за потреби».   

Якщо єдиною проблемою є нездатність вимовляти певні звуки, наприклад, «р», «л», то причина може бути у фізіологічній будові рота, язика та піднебіння. Зокрема, таки стан як анкілоглосія (зав’язування язика за короткої вуздечки), може ускладнювати вимову і за відсутності додаткових ускладнень легко виправляється заняттями з кваліфікованим логопедом.

Ще один фізичний розлад, пов’язаний з логопедією, — це дитяча апраксія мовлення. За його розвитку малюк відчуває складнощі з відтворенням звуків у певній послідовності для формування слів. Подібні розлади за своєчасної діагностики досить легко виправляються ще до того, як дитина піде до школи.

Спричинити затримку мовлення може слабкий слух. Як це розпізнати, розкаже Олег Дерменжі, дитячий лікар-отоларинголог медичного центру «ОН Клінік Миколаїв»:

«Якщо дитина погано чує або чує спотворене мовлення, найімовірніше, вона матиме труднощі з правильним відтворенням слів. Про проблеми зі слухом може свідчити те, що малюк не впізнає людей чи предмети, коли ви їх називаєте, проте з легкістю розпізнає їх, коли для пояснення використовуються жести. Також малеча з вадами слуху зазвичай не реагує на голос (не повертає головку тощо). Проте ознаки втрати слуху можуть тривалий час залишатися непоміченими, тому необхідно періодично проходити профілактичні огляди в отоларинголога».

Лікування причин затримки мовлення також може належати до компетенції невролога. Коли саме варто звернутися до нього, пояснює Катерина Полтавець, дитячий лікар-невролог медичного центру «ОН Клінік Полтава»:

«Певні неврологічні патології можуть впливати на м’язи, які задіюються під час мовлення. Зокрема, спричинити його затримку може дитячий церебральний параліч, м’язова дистрофія та черепно-мозкові травми. Крім того, невролог лікує і логоневроз, у народі відомий як «заїкання». Якщо складнощі з вимовлянням слів пов’язані з неврологічними розладами, то позбутися їх можна лише завдяки комплексній терапії та заняттям з логопедом».

Менш поширеною, але важливою причиною затримки мовлення є розлади аутичного спектру, про наявність яких може свідчити також порушення соціальної взаємодії, повторення фраз тощо. Вкрай важливо вчасно розпочати лікування: лише за такої умови можна зупинити розвиток хвороби на початковому етапі.

Але існують і зовсім неочевидні, психологічні причини того, що малюк не говорить. Докладніше про них розкаже Тетяна Матковська, дитячий психіатр медичного центру «ОН Клінік Харків»:

«Буває так, що дитина не говорить лише через те, що не хоче цього робити. І тут не треба шукати жодних підводних каменів чи вигадувати неіснуючі проблеми зі здоров'ям. Річ у тім, що мовлення нам потрібно для спілкування і соціалізації. Саме тому оточення грає важливу роль у його розвитку. Якщо дитина постійно спілкується з дітьми, молодшими за неї, їй не потрібні слова, щоб порозумітися з ними. Так само негативно впливає і відсутність словесної стимуляції в родині. Пам’ятайте, що дитині потрібен зразок для наслідування. Говоріть з нею: це найпростіший спосіб допомогти їй опанувати необхідні мовні навички».

Практичні поради, як прискорити розвиток дитячого мовлення

Ми уже визначили, що усі діти мають власний темп розвитку мовлення. І якщо ваш малюк починає говорити трохи пізніше за оточення його віку, це абсолютно не свідчить про наявність проблем. 

Тим не менш, украй важливо створити відповідні умови для опанування дитиною мовних навичок. Тому ми зібрали для вас кілька порад, що допоможуть прискорити розвиток мовлення:

  1. Читайте дитині. Це чи не найпрекрасніше, що ви можете зробити для неї. Чуючи цікаві історії, дитина не лише запам’ятовуватиме слова та вчитиметься їх розуміти, а й розвиватиме власну уяву.
  2. Розмовляйте з малюком. Те, що він ще не вміє говорити, не означає, що і ви маєте сидіти мовчки. Чим більше ви говорите з малечею, тим легше їй буде опановувати мовлення.
  3. Утримайтеся від сюсюкання. Так, ми розуміємо, що говорити з немовлям як з дорослим вкрай складно. Та й іноді просто хочеться лагідно посюсюкатись з дитинкою. Проте намагайтеся принаймні звести такі моменти до мінімуму, щоб дитина чула правильну вимову.
  4. Називайте предмети. У багатьох малюків є звичка показувати на предмети замість того, щоб попросити їх словами. Наприклад, дитина показує на склянку з соком. Перепитайте її: «Сік? Ти хочеш соку?» Так ви стимулюєте її вимовляти слова, розвиваючи власне мовлення.

Сподіваємося, ці поради були корисними для вас. А в якому віці ваша дитина почала говорити?       

Педіатрія в Дитячому відділенні «ОН Клінік Дніпро»

Як навчити дитину говорити? - Панасюк Ірина Анатоліївна
Панасюк Ірина Анатоліївна
Дитяче відділення «ОН Клінік Дніпро»
пр. Д. Яворницького, 107а
Графік роботи:
Пн - Сб: 8:00 - 20:00;
Нд: 9:00 - 15:00
Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 8 оцінок
Як навчити дитину говорити?
Лікар-педіатр. Вища категорія.
Як навчити дитину говорити?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Схожі статті:

Коментарі

Інна 3 місяці тому
Добрий день, а хто такі логопеди-дефектологи? З якими дефектами мовлення вони працюють? І як зрозуміти, що дитину потрібно показати фахівцеві? Можливо, є якісь ознаки, що вказують на проблеми з мовленням?
Відповісти
Доброго дня, логопеди-дефектологи — це фахівці, які займаються діагностикою та корекцією різноманітних дефектів і порушень мовлення та комунікації в дітей і дорослих. Вони працюють із різноманітними проблемами, включно із затримками в розвитку мовлення, артикуляційними та фонематичними порушеннями. На проблеми з мовленням можуть вказувати невеликий лексичний запас, труднощі у вимові звуків і формуванні речень, нездатність повноцінно висловлювати свої думки.
Ксенія 3 місяці тому
Вітаю, доньці п'ять років, вона погано говорить, не завжди може сформулювати речення. Дочка також часто сильно хвилюється під час розмови з новими людьми, що призводить до заїкання. Наш педіатр порадив звернутися до логопеда. Можете підказати, як складається і що включає індивідуальний план роботи логопеда з дитиною?
Відповісти
Добрий день, логопед розробляє індивідуальний план для роботи з дитиною, з огляду на її вік, рівень розвитку та особливості мовлення. План включає вправи для покращення фонематичного сприйняття, розширення словникового запасу та розвитку граматичних навичок. Важлива частина плану - робота над упевненістю та комунікативними навичками, щоб зменшити хвилювання та заїкання у спілкуванні з оточуючими.
Олена 4 місяці тому
Добрий день, дитина не розмовляє у 2 роки. Чи може це бути нормою або, найімовірніше, причина в захворюванні? Як зрозуміти причину? До якого лікаря або фахівця потрібно звернутися?
Відповісти
Доброго дня, у більшості випадків це є нормою, враховуючи індивідуальні темпи розвитку кожної дитини. Однак відсутність мовлення у два роки іноді може вказувати на патології (наприклад, аутизм або затримку розвитку), для виключення яких необхідно проконсультуватися з педіатром і логопедом.
Світлана 4 місяці тому
Доброго дня, синові два роки, він розвивається нормально, як каже педіатр та інші лікарі. Дитина також дуже активна, проте вона не говорить навіть найпростіші слова (мама, тато). Ми з чоловіком починаємо хвилюватися. Розкажіть, як розговорити дитину?
Відповісти
Добрий день, важливо продовжувати стимулювати розвиток мовлення в дитини. Потрібно багато і часто спілкуватися з дитиною, називаючи предмети, повторюючи слова, використовуючи яскраві картинки. Також можна грати в різноманітні звукові ігри, заохочувати дитину жестами і мімікою. Якщо занепокоєння зберігається, рекомендується проконсультуватися з логопедом для додаткової оцінки та отримання рекомендацій.
Марина 4 місяці тому
Добрий день, моїй доньці шість років, вона гарно розмовляє, вже вміє читати по складах і рахувати. Однак вона не може вимовити букву «р», що призводить до картавості. Підкажіть, як навчити дитину говорити букву «р»? Заздалегідь дякую.
Відповісти
Вітаю, навчити дитину вимовляти букву «р» допоможуть ігри та вправи. Попросіть доньку повторювати слова з цією буквою, використовувати язик і губи для правильного утворення звуку. Також корисними будуть зорові підказки, наприклад, батьки можуть показувати, як правильно має рухатися язик і губи під час вимови букви «р».
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!