Logo
0 800 30 11 77

Новорічне застілля: як зменшити шкоду для здоров'я та фігури

Новорічне застілля: як зменшити шкоду для здоров'я та фігури
Читати 8 хвилин | Створено: 11 грудня 2019 | Оновлено: 7 грудня 2023 | 6553 6553
Вживання алкоголю та калорійних страв на Новий рік може призвести до переїдання та розладу шлунка. Для запобігання проблемам з травленням після новорічних свят необхідно правильно скласти меню.

Принципи харчування в новорічні свята

Новорічний стіл має бути корисним і смачним, містити різноманітні продукти, багаті на вітаміни та мінерали. Принципи харчування в новорічні свята:

  • вживати різноманітну їжу: свіжі овочі та фрукти, злаки, горіхи, м'ясні та рибні продукти;
  • не голодувати перед новорічною ніччю, а рівномірно розподіляти прийоми їжі (сніданок, обід, вечеря та перекуси);
  • не переїдати, можна спробувати різноманітні страви, але дотримуватися помірності порцій;
  • відмовитися від купівлі напівфабрикатів, новорічне меню рекомендується скласти зі свіжих і первинно необроблених продуктів;
  • не вживати несумісні продукти (борошняне та фрукти, білки та крохмаль);
  • не зловживати алкоголем;
  • обмежити вживання страв з великим вмістом солі, цукру та жиру;
  • пити достатню кількість води (не менше за півтора-два літри на добу);
  • поєднувати відпочинок з фізичною активністю (заняттями спортом, прогулянками, активними іграми);
  • не лягати спати відразу після застілля.

Помірне споживання продуктів впродовж свят сприяє підтриманню нормальної ваги. Правильно підібране меню допоможе отримати необхідну кількість вітамінів і корисних речовин.

Новорічний стіл без шкоди для здоров'я — з чого почати?

Поставте своє питання Гастроентерологу
«ОН Клінік»

Новорічне меню для здорового харчування має містити білки, жири та вуглеводи в пропорції 1:1:4. Дієтологи рекомендують включити в меню новорічної ночі більше фруктів, овочів, зелені. Під час планування новорічного столу, необхідно враховувати сумісність продуктів. Непоєднувані продукти:

  • фрукти й овочі. Для їх перетравлення потрібні різні ферменти, тому краще вживати фрукти з ягодами та окремо овочі;
  • крохмаль та білки. Крохмаль уповільнює засвоєння білка, бажано не поєднувати картоплю з м'ясом, бобовими, зерновими;
  • молочні продукти та овочі (огірки та молоко, шпинат і йогурт). Овочі ускладнюють засвоєння кальцію з молочних продуктів;
  • крохмаль і фрукти (картопля й яблука, апельсини, сливи). Крохмаль може сповільнювати засвоєння фруктози;
  • різні види білка (м'ясо чи риба та бобові, горіхи). Тваринні та рослинні білки краще вживати окремо, оскільки їх поєднання ускладнює травлення;
  • протеїни та кислоти (горіхи, молочні продукти та кислі фрукти). Кислота сприяє згортанню білка та гіршому його засвоєнню;
  • алкоголь і кава. Поєднання спиртовмісних напоїв з кофеїном може призвести до подразнення слизової оболонки шлунка.

Солодкі страви краще вживати окремо від основного прийому їжі (через дві-три години). Солодкі фрукти рекомендується їсти за 20-30 хвилин до застілля, на голодний шлунок фруктоза краще засвоюється. Кисломолочні продукти не слід поєднувати з алкоголем, оскільки можуть з'явитися розлади травлення.

Як не набрати надмірну вагу під час новорічних свят?

Для запобігання набору надмірної ваги необхідно не перевищувати середньодобову норму споживання калорій (2000 ккал для жінок і 2500 ккал для чоловіків). Здорове харчування на Новий рік не повинно включати жирну, калорійну їжу, фастфуд і напівфабрикати. Рекомендації, як не набрати зайву вагу під час новорічних свят:

  • зберігати фізичну активність (не менше за 150 хвилин на тиждень помірного навантаження);
  • обмежити кількість алкоголю, оскільки він містить багато калорій і призводить до зневоднення організму;
  • замінити солодкі перекуси фруктами, горіхами, сухофруктами;
  • повільно та ретельно пережовувати їжу (для відчуття ситості, уникнення переїдань і поліпшення перетравлення їжі);
  • дотримуватися режиму сну (не менше за сім годин на добу);
  • уникати стресів. Стрес може призвести до підвищення рівня гормону кортизолу, надлишок якого сприяє збільшенню ваги;
  • обмежити споживання солодких газованих напоїв і соків, замінити їх очищеною водою без газу;
  • вживати їжу невеликими порціями чотири-п'ять разів на день;
  • зменшити кількість швидких вуглеводів (випічки, шоколаду) та збільшити споживання білка (м'яса, риби, яєць);
  • не вживати готові соуси та майонези, оскільки вони містять багато жиру та цукру (замінити їх соусами домашнього приготування);
  • вживати більше клітковини (фруктів, овочів) для поліпшення травлення.

Людям з серцево-судинними захворюваннями не рекомендується вживати жирну, гостру, копчену їжу. Діабетикам, навіть у новорічну ніч, не можна вживати трансжири та швидкі вуглеводи (солодощі, майонез, соуси), щоб не набрати зайву вагу та не збільшити рівень глюкози в крові.

Принципи новорічного меню для людей з захворюваннями ШКТ

За захворювань шлунково-кишкового тракту (печінки, шлунка, кишківника, дванадцятипалої кишки, жовчного міхура) під час свят необхідно дотримуватися дієти, призначеної лікарем. Порушення дієтичного харчування та вживання алкоголю може призвести до посилення симптомів захворювань ШКТ і зниження ефективності лікування. Принципи новорічного здорового меню при захворюваннях ШКТ:

  • обмежити вживання жирів. Необхідно виключити смажену їжу, жирне м'ясо (свинину, качатину) та віддати перевагу рослинним жирам, що містяться в сої, горіхах, оливковій олії, авокадо;
  • прибрати з меню швидкі вуглеводи (борошняні та кондитерські вироби, солодкі напої) та замінити їх повільними вуглеводами (злаковими, фруктами, картоплею);
  • відмовитися від гострих страв, соусів і приправ, що спричиняють подразнення слизової оболонки шлунка й кишечнику (гірчиці, майонезу, кетчупу, хрону);
  • зменшити кількість солі до 10 грамів на день;
  • виключити копченості, маринади, консервовані продукти;
  • вживати їжу кімнатної температури. Занадто холодні чи гарячі страви можуть подразнювати слизову шлунка;
  • готувати дієтичні страви на новий рік шляхом запікання, тушкування, варіння;
  • ввести в раціон помірну кількість білка: нежирні сорти м'яса (курятину, кролятину), рослинний білок (сою, бобові);
  • відмовитися від вживання газованих солодких напоїв, соків, кави, алкоголю.

Новорічне меню за гастриту не повинно містити жирних молочних продуктів, свіжих овочів (цибулі, капусти, помідорів, перцю), цитрусових, кислих ягід (смородини, малини, чорниці). Можна включити в меню варені овочі (моркву, картоплю), запечені яблука, груші.

Новорічне меню за панкреатиту не повинно містити жирні продукти, сири, оброблене м'ясо (сосиски, ковбаси), солодощі та здобу. Дієтичні рецепти на святковий стіл можуть включати м'ясо птиці, нежирну рибу (хек, судак), знежирені молочні продукти, варені овочі. Людям з захворюваннями ШКТ необхідно записатися на консультацію гастроентеролога, щоб з'ясувати, чи можна розширити звичайне меню на свята.

Чи можна приймати ферменти для поліпшення травлення?

Медичні препарати для поліпшення травлення можна приймати тільки за призначенням лікаря. Для профілактики порушень роботи шлунково-кишкового тракту слід відмовитися від жирної, гострої, смаженої, копченої їжі та включити в раціон продукти, багаті на клітковину. Продукти, що містять корисні ферменти для травлення:

  • мед;
  • манго;
  • папайя;
  • авокадо;
  • квашена капуста.

Перелічені продукти містять ферменти амілазу (допомагає розщеплювати вуглеводи та крохмаль), протеазу (розщеплює білки) та ліпазу (розщеплює жири). Алкоголь ускладнює засвоєння їжі, тому на свята необхідно обмежити вживання спиртних напоїв.

Що робити за переїдання та важкості у животі?

Переїдання — розлад харчової поведінки, що характеризується вживанням надмірної кількості їжі. Після свят через тривалі застілля може з'явитися важкість у животі та біль у шлунку. Інші симптоми переїдання:

Переїдання може призвести до розладу шлунка, який проявляється у вигляді кольок і спазмоподібного болю в животі. Симптоми після новорічного переїдання можуть тривати від кількох годин до двох днів. Способи розвантажити шлунок після переїдання:

  • вирушити на прогулянку. Помірне фізичне навантаження допомагає зменшити газоутворення та регулювати рівень цукру в крові;
  • пити більше води. Слід відмовитися від газованої води, оскільки вона може посилити здуття живота;
  • випити теплий трав'яний чай. Поліпшити травлення та зменшити газоутворення допомагають чаї з імбиром, ромашкою, м'ятою;
  • не лягати спати після прийому їжі. Рекомендується не їсти за три години до сну.

Якщо симптоми переїдання не минають впродовж доби, необхідно звернутися до гастроентеролога. Лікар може призначити ферментні чи антацидні препарати, що покращують травлення та знижують кислотність у шлунку. Також рекомендується зробити розвантажувальні дні після переїдання, які передбачають виключення жирної, гострої, солодкої, солоної та копченої їжі.

Що робити за харчового отруєння?

Харчове отруєння може виникнути внаслідок вживання продуктів, що містять токсичні речовини чи патогенні мікроорганізми. За харчового отруєння болить живіт і з'являються ознаки інтоксикації організму (слабкість, підвищення температури до 38 градусів). Інші симптоми харчового отруєння:

  • спазми в животі;
  • блювання;
  • втрата апетиту;
  • діарея;
  • кров або слиз у калі;
  • озноб.

Харчове отруєння в дитини може проявлятися у вигляді діареї та здуття живота. Немовлята можуть плакати, відмовлятися від їжі та підтискати ноги до живота. Лікування харчового отруєння включає:

  • відмова від вживання їжі до припинення блювання;
  • вживання очищеної води без газу (для уникнення зневоднення організму). Рекомендується випивати близько двох-трьох літрів води на добу;
  • прийом сорбентів (препаратів, що нейтралізують токсини);
  • дотримання постільного режиму.

Швидко очистити шлунок після отруєння можна за допомогою сольового розчину. Необхідно додати одну чайну ложку кухонної солі на один літр води, випити розчин і викликати блювання за допомогою стимуляції кореня язика пальцями. Якщо симптоми отруєння не минають впродовж доби, необхідно записатися до гастроентеролога. Лікар визначить причину отруєння та призначить препарати, що нормалізують роботу ШКТ (пробіотики, антациди, ферментні препарати, антибіотики).

Розвантажувальна дієта після отруєння може включати вживання рису, сухарів, пастеризованого яблучного пюре, овочевих бульйонів. Необхідно виключити з меню свіжі овочі та фрукти, солодощі, молочні продукти, гостру та жирну їжу.

Як позбутися алкогольної інтоксикації?

Алкогольна інтоксикація — отруєння організму етанолом і продуктами його розпаду після вживання великої дози алкоголю. Симптоми алкогольного отруєння:

  • порушення координації рухів;
  • блідість і синюшність шкіри;
  • сплутаність свідомості;
  • блювання;
  • тремор рук;
  • пітливість.

За важкої форми інтоксикації організму мова та координація повністю порушені, відсутня реакція на больові подразники, може з'явитися нетримання сечі. За легкої форми отруєння алкоголем необхідно очистити шлунок, випивши сольовий розчин і викликавши блювання. Також необхідно забезпечити спокій і приплив свіжого повітря.

За важкої алкогольної інтоксикації, яка супроводжується блюванням з кров'ю та піною з рота, необхідно викликати швидку допомогу. Очистити організм за важкого отруєння алкоголем можна за допомогою промивання шлунка та внутрішньовенного введення лікарських засобів (знеболювальних, ентеросорбентів, ферментів).

Як позбутися похмілля?

Похмілля виникає через зловживання алкоголем і проявляється у вигляді спраги та головного болю. Інші симптоми похмілля:

  • біль у животі;
  • запаморочення;
  • нудота;
  • порушення пам'яті;
  • дратівливість;
  • зниження концентрації уваги;
  • підвищений пульс.

Щоб позбутися похмілля, необхідно випити щонайменше два літри очищеної негазованої води, виспатися та погуляти на свіжому повітрі. Рекомендується виключити важкі фізичні навантаження, оскільки організм ослаблений і можна посилити симптоми похмілля.

За похмілля необхідно уникати вживання жирної, смаженої та калорійної їжі. Можна їсти фрукти (банани, яблука, апельсини), каші (вівсяну, гречану), нежирні бульйони. З напоїв можна вживати томатний сік, чай без цукру, огірковий розсіл. Не можна вживати алкоголь для зменшення симптомів похмілля, оскільки в крові збільшується концентрація етанолу та погіршується загальний стан.

Як допомогти організму відновитися після свят?

Під час свят люди можуть споживати надмірну кількість калорій, алкоголю та порушувати звичний режим дня. Способи допомогти організму відновитися після Нового року:

  • дотримуватися питного режиму (не менше за півтора-два літри води на добу);
  • перейти на правильне харчування, що містить зернові продукти, білки, корисні жири, свіжі овочі та фрукти;
  • обмежити споживання цукру та солі;
  • відмовитися від вживання алкоголю;
  • займатися фізичною активністю, щоб прискорити обмін речовин і знизити стрес;
  • нормалізувати режим роботи та відпочинку.

Допомогти відновленню організму після свят може короткострокова детокс-дієта, що передбачає виключення з раціону жирної, смаженої, солодкої, солоної та копченої їжі. Детокс-харчування передбачає вживання сирих овочів і фруктів, трав'яних настоїв, які швидко перетравлюються та дають змогу очистити кишківник. Розвантажувальні дні після Нового року не передбачають голодування, вживати їжу необхідно невеликими порціями чотири-п'ять разів на день. Для схуднення після свят необхідно знизити кількість калорій, а не кількість прийомів їжі.

Розвантажувальна дієта після свят

Розвантажувальний день після свята має включати продукти, що сприяють поліпшенню травлення (овочі, фрукти, кисломолочні продукти, нежирні бульйони). Слід відмовитися від вживання червоного м'яса, кондитерських виробів, випічки, повністю виключити алкоголь.

Під час розвантажувальної дієти необхідно відмовитися від вживання кави та чорного чаю, оскільки кофеїн, що в них міститься, затримує рідину в організмі. Рекомендується пити трав'яні чаї та очищену негазовану воду. Протипоказані розвантажувальні дієти та детокс-харчування людям з захворюваннями шлунково-кишкового тракту (гастритом, виразкою шлунка), діабетом, онкохворим.

Рецепти на Новий рік

1

Запечена індичка

Новорічне застілля: як зменшити шкоду для здоров'я та фігури
Підготовка
10 хвилин
Приготування
240 хвилин
Загальний час
250 хвилин
Ккал на порцію
189
Кількість порцій
6

Інгредієнти

  • індичка — 2 кг;
  • соєвий соус — 200 мл;
  • мед — 2 ст. ложки;
  • спеції — за смаком.
  1. Змішати соєвий соус із медом і спеціями.
  2. Зрізати з індички шкуру.
  3. Замаринувати індичку в отриманій суміші та залишити на 3-4 години.
  4. Покласти індичку в рукав для запікання і готувати в духовці протягом 80-90 хвилин за температури 180 градусів.
2

Запечені гриби з сиром

Новорічне застілля: як зменшити шкоду для здоров'я та фігури
Підготовка
15 хвилин
Приготування
30 хвилин
Загальний час
45 хвилин
Ккал на порцію
112
Кількість порцій
1

Інгредієнти

  • великі печериці — 7-8 шт;
  • болгарський перець — 1 шт;
  • помідори — 1-2 шт;
  • йогурт — 1 ст. ложка;
  • кабачки — 150 г;
  • сир — 70-80 г;
  • зелень — 2-3 гілочки;
  • сіль — за смаком.
  1. Помити, почистити гриби та відокремити від них ніжки.
  2. Нарізати перець, помідори та кабачок невеликими кубиками.
  3. Натерти сир на тертці.
  4. Овочі посолити за смаком, заправити йогуртом і перемішати.
  5. Отриману начинку покласти в капелюшки грибів і посипати зверху сиром.
  6. Гриби поставити в духовку та запікати 30 хвилин за температури 180 градусів.
  7. Прикрасити готову страву зеленню.
3

Дієтичний салат з куркою та овочами

Новорічне застілля: як зменшити шкоду для здоров'я та фігури
Підготовка
5 хвилин
Приготування
15 хвилин
Загальний час
20 хвилин
Ккал на порцію
168
Кількість порцій
1

Інгредієнти

  • курячі грудки — 2 шт;
  • яблука — 2 шт;
  • морква — 1 шт;
  • червона цибуля — 1 шт;
  • волоські горіхи — півсклянки;
  • зелений горошок — півсклянки;
  • кукурудза — півсклянки;
  • кунжут — 2 ст. ложки;
  • лимон — 1 шт;
  • оливкова олія — 2 ст. ложки;
  • сіль і перець — за смаком.
  1. Відварити та нарізати курячу грудку кубиками.
  2. Яблука очистити від шкірки та нарізати кубиками.
  3. Дрібно нарізати червону цибулю.
  4. Натерти моркву на тертці.
  5. Дрібно порізати волоські горіхи.
  6. Змішати в мисці курку, яблука, моркву, горошок, горіхи, кукурудзу, цибулю.
  7. Додати оливкову олію, сіль і перець за смаком.
  8. Ретельно перемішати салат, додати лимонний сік і насіння кунжуту.

Гастроентерологія в ОН Клінік Чернігів

Новорічне застілля: як зменшити шкоду для здоров'я та фігури - Жила Людмила Григорівна
Жила Людмила Григорівна
ОН Клінік Чернігів
вул. Героїв Чорнобиля, 3
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00;
Сб: 8:00 - 17:00

Популярні питання

1. Що пити за розладу травлення?

За розладу травлення необхідно пити очищену воду без газу (не менше за два літри). Також можна пити трав'яні чаї та воду з лимоном. Слід відмовитися від вживання кави та чорного чаю, оскільки вони подразнюють слизову оболонку шлунка.

2. Як прибрати біль від переїдання?

За появи болю в животі від переїдання необхідно проконсультуватися з гастроентерологом, який може призначити прийом ентеросорбентів, пробіотиків, антацидних і ферментних препаратів. Не можна приймати медикаменти без призначення лікаря.

3. Як прискорити травлення після переїдання?

Прискорити травлення після переїдання можна за допомогою вживання води, помірної фізичної активності, прогулянок на свіжому повітрі. Також можна вживати продукти, які містять ферменти, що поліпшують травлення (папайю, ананас, квашену капусту, манго).

4. Чому після алкоголю хочеться пити?

Вживання алкоголю сприяє посиленому сечовиділенню та втраті рідини. Також алкогольні напої можуть спричиняти підвищену пітливість, блювання та діарею, що призводить до дегідратації організму та появі відчуття спраги.

5. Що випити, щоб не було похмілля?

Найефективніший спосіб запобігти похміллю — пити помірну кількість алкоголю та не змішувати спиртні напої. Також необхідно пити багато води, щоб розбавити алкоголь та уникнути зневоднення організму. Бажано не вживати газовані та солодкі напої, оскільки вони сприяють швидкому сп'янінню.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Новорічне застілля: як зменшити шкоду для здоров'я та фігури
Лікар-гастроентеролог. Вища категорія.
Новорічне застілля: як зменшити шкоду для здоров'я та фігури
Стаття перевірена: Голєва Надія Іванівна
Лікар-гастроентеролог. Вища категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Валентин 3 місяці тому
Добрий день. Поясніть, чому погано поєднувати вживання алкоголю з солоними продуктами?
Відповісти
Добрий день. Сіль та алкоголь затримують рідину в організмі та посилюють спрагу. Після вживання алкоголю та солоних страв може з'явитися спрага, набряк обличчя та нижніх кінцівок.
Андрій 4 місяці тому
Доброго дня. Підкажіть, що можна випити, щоб не було похмілля після новорічних свят?
Відповісти
Доброго дня. Для профілактики похмілля можна випити сорбент перед вживанням алкоголю. Ентеросорбенти очищають організм від шкідливих речовин і нейтралізують токсини. Також необхідно вживати помірну дозу алкоголю, щоб не викликати похмілля та не завдати шкоди організму.
Андрій 4 місяці тому
Добрий вечір. Цікавить питання: скільки потрібно випити води після алкоголю?
Відповісти
Добрий вечір. Алкоголь призводить до зневоднення та втрати електролітів (підтримують водний баланс у клітинах). Для запобігання дегідратації організму після прийому алкоголю необхідно випити близько двох-трьох літрів негазованої води.
Інна 4 місяці тому
Добрий день. Підкажіть, будь ласка, чи корисно провести день на воді після переїдання?
Відповісти
Добрий день. Після переїдання не рекомендується голодувати, оскільки організм ослаблений і йому необхідно отримувати енергію з їжею. Рекомендується вживання пісних бульйонів, овочів і фруктів, нежирних сортів м'яса.
Ірина 4 місяці тому
Доброго дня. Розкажіть, які таблетки можна приймати від розладу шлунка?
Відповісти
Здрастуйте, пігулки від розладу шлунка можна приймати тільки після обстеження у гастроентеролога. Лікар може призначити сорбенти, спазмолітики, прокінетики та пробіотики, що сприяють поліпшенню травлення.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!