Logo
0 800 30 77 33

Зайва вага - привід звернутися до лікаря?

Зайва вага - привід звернутися до лікаря?
Читати 9 хвилин | Створено: 24 вересня 2019 | Оновлено: 24 вересня 2019 | 45771 45771
Незважаючи на популярність моделей плюс-сайз і зростаючу увагу до бодіпозитива (цілковите сприйняття свого тіла), зайва вага, як і раніше залишається причиною психологічного дискомфорту і невдоволення своєю зовнішністю.

Повнота - це не просто естетична проблема. Як правило, надлишкова маса тіла є наслідком неправильного способу життя і/або захворювань, які впливають на обмін речовин і стосуються всього організму. Якщо в першому випадку проблему можна вирішити самостійно, відмовившись від поганих звичок, то в другому ніяк не обійтись без допомоги лікарів.

Причини зайвої ваги

На те, скільки важить людина, впливає багато факторів:

  • калорійність раціону. Найпоширенішою причиною надмірної ваги є переїдання. Йдеться про так зване аліментарне ожиріння. Розмір порцій і їх калорійність повинні відповідати віку і рівню фізичної активності. Люди, які весь день проводять за робочим столом, а ввечері воліють щільно поїсти, як "бонус" отримують зайві кілограми;
  • психологічний стан. Постійний стрес - привід стабільного підвищення гормону кортизолу, який підсилює відчуття голоду і провокує бажання їсти. Деякі люди схильні до так званого компульсивного переїдання, яке не має нічого спільного з фізіологічним відчуттям голоду. Йдеться про патологічну звичку заїдати нудьгу, неспокій і інші негативні емоції, що викликають психологічну незадоволеність. Як булімія і анорексія, компульсивне переїдання є різновидом розладу харчової поведінки;
  • недосипання. Люди, які мало сплять, з'їдають більше, ніж треба. Постійне недосипання викликає почуття втоми. Для його усунення в хід йде фастфуд, кава з солодощами та інші калорійні продукти. Відповідно до проведених досліджень, у людей, які сплять менше восьми годин, збільшується вироблення греліну. Його називають "гормоном голоду" за властивість посилювати апетит;
  • шкідливі звички. Зловживання спиртним порушує обмінні процеси і призводить до набору кілограмів. Алкоголь не має харчової цінності і сам по собі дуже калорійний. Наприклад, в 100 грамах лікеру міститься до 350 ккал. Спиртне називають ворогом гарної фігури з тієї причини, що алкоголь посилює апетит і знижує відчуття самоконтролю;
  • спадковий фактор. Так званого "гена товстунів", що викликає зайву вагу, не існує в природі! В організмі людини близько 200 генів, які певною мірою впливають на вагу. Наприклад, якщо у людини проблеми з геном, який відповідає за чутливість до глюкози або жировий обмін, то вживання вуглеводної або жирної їжі буде провокувати збільшення ваги. В цьому випадку пацієнту рекомендується переглянути свій раціон і прибрати з нього "продукти-провокатори".
  • існують серйозні генетичні патології, які викликають ожиріння через порушення в роботі гіпоталамо-гіпофізарної системи. Подібні захворювання зустрічаються досить рідко;
  • віковий фактор. Хтось з юних років бореться за стрункість, а хтось стикається з проблемою повноти тільки в зрілому віці. Багато в чому це залежить від метаболізму - обміну речовин. Люди з гарним метаболізмом більш стрункі, в той час, як уповільнений обмін речовин сприяє набору кілограмів. З 35-40 років базальний, тобто внутрішній обмін речовин починає сповільнюватися, через зміну гормонального фону, що призводить до підвищення маси тіла;
  • вагітність і пологи, менопауза. У жінок значні зміни обмінних процесів і зайву вагу можуть спровокувати вагітність і пологи. Після народження дитини деякі жінки відзначають, що скидати кілограми стало набагато складніше, ніж до вагітності. Існує так зване кліматеричне ожиріння, коли набір ваги відбувається через зменшення вироблення статевих гормонів естрогенів;
  • гормональні порушення. Якщо зайві кілограми з'явилися з незрозумілої причини, без зміни калорійності раціону, це може свідчити про серйозні захворювання. Як правило, вони пов'язані з порушенням роботи залоз внутрішньої секреції. Збільшення маси тіла супроводжує такі патології, як полікістоз яєчників, инсулінома, гіпотиреоз, порушення роботи наднирників, метаболічний синдром. Крім зміни ваги, ці захворювання мають і інші симптоми, які можуть виявлятися в різній ступені.

Чим небезпечна для людини надлишкова вага? 

Поставте своє питання Ендокринологу
«ОН Клінік»

Надмірна вага є одним із факторів, що провокують розвиток цілого ряду захворювань. Багато з них представляють загрозу для життя:

Зайва вага і ожиріння можуть призводити до таких хвороб, як варикозне розширення вен і тромбофлебіт - захворювання викликані ураженням стінок судин.

Люди, які мають великий надлишок ваги, стикаються з такими проблемами, як ускладнене дихання, болі в хребті, м'язах і суглобах, викликані збільшенням навантаження. Постійні навантаження на суглоби і хребет можуть спровокувати порушення опорно-рухової системи, призвести до обмеження рухливості.

За статистикою, пацієнти з ожирінням удвічі частіше страждають від безпліддя, ніж люди з нормальною масою тіла. Люди, що мають діагноз - ожиріння, знаходяться в групі ризику і по таким небезпечним захворюванням, як рак яєчників, молочної залози, простати, печінки, пухлини товстої кишки.

Як визначити чи є ожиріння? 

Наявність зайвих кілограмів не завжди означає ожиріння. Між цими поняттями є певні відмінності.

Простим і доступним способом самостійного визначення норми ваги у чоловіків і жінок є розрахунок індексу маси тіла. Для цього вам необхідно розділити вагу в кілограмах на зріст в метрах, зведених в квадрат. Ось які дані наводять фахівці:

  • якщо ваш ІМТ становить від 18 до 24.9, вага знаходиться в нормі і приводу для занепокоєння немає;
  • ІМТ від 25 до 29.9 свідчить про наявність зайвих кілограмів;
  • якщо індекс маси тіла дорівнює 30 і більше, лікарі кажуть про ожиріння.

Зверніть увагу: індекс маси тіла не підходить для оцінки ваги професійних спортсменів, бодібілдерів та інших людей з яскраво вираженою м'язовою масою. Для визначення норм ваги у дітей і підлітків враховують "Стандартні показники фізичного розвитку", розроблені ВООЗ.

Гормони і зайва вага

Ендокринні порушення призводять до гормонального дисбалансу і набору зайвих кілограмів. У патогенезі процесу ожиріння основна роль належить гормонам надниркових залоз, щитовидної залози та інсуліну, який виробляється підшлунковою залозою:

  • патологія наднирників може бути обумовлена хворобою Іценко-Кушинга. У пацієнта підвищується вироблення кортизолу, який сприяє збільшенню вмісту глюкози в крові, прискорює розпад білка. В результаті знижується обсяг м'язової тканини, а жирової, навпаки, збільшується;
  • при гіпотиреозі - зниженні функції щитовидної залози - зменшується секреція її гормонів. Це призводить до уповільнення обмінних процесів, порушення менструального циклу. Набору ваги при гіпотиреозі сприяє і затримка рідини в організмі;
  • при порушенні роботи підшлункової залози розвивається інсулінорезистентність, яка призводить до зайвої ваги. Вона полягає в зниженні чутливості організму до інсуліну. Це викликає порушення вуглеводного обміну, створює передумови для розвитку діабету.

Ендокринні зміни у жінок в період менопаузи можуть призводити до появи зайвої ваги і ожиріння. У зрілому віці яєчники перестають виробляти естроген в тій кількості, як раніше. Вмикається механізм компенсації дефіциту гормонів, при якому жирова тканина починає виробляти гормон естрон - різновид естрогену. Як правило, відкладення сконцентровані в області талії і важко піддаються корекції.

Як схуднути при гормональному збої? 

При гормональному дисбалансі схуднення тільки за допомогою дієти і спорту дає тимчасовий результат. Для боротьби із зайвими кілограмами необхідно впливати на першопричину їх появи. Щоб визначити характер патології і вибрати схему лікування треба  звернутися в медичний заклад і пройти обстеження в ендокринолога.

Звичайно, правильне харчування і спорт дуже важливі, якщо ви прагнете прибрати зайву вагу і повернути струнке тіло. При наявності гормональних порушень пацієнту слід проконсультуватися з лікарем з приводу підбору раціону і рівня фізичних навантажень.

Чим допоможе ендокринолог? 

При підозрі на гормональний збій ендокринолог призначить комплекс діагностичних процедур. Вони спрямовані на перевірку функції щитовидної і підшлункової залоз, визначення рівня глюкози в крові, діагностику рівня пролактину і інших жіночих гормонів.

Для виявлення ендокринних патологій використовуються методи апаратної діагностики та лабораторні дослідження. Пацієнту пропонується зробити УЗД внутрішніх органів, провести глюкозотолерантний тест, здати аналіз крові на цукор і ліпідний профіль, на гормони щитовидної залози та ін.

На підставі отриманих даних лікар встановить діагноз і вибере відповідну схему лікування. Слід знати, що ендокринні патології успішно піддаються терапії. Усунення причини появи зайвих кілограмів призводить до нормалізації ваги.

У нашого блогу є власні канали в телеграмі та вайбері, в яких ми розповідаємо корисні та цікаві речі про здоров'я. Підписуйтесь, щоб зробити турботу про власне здоров'я та здоров'я сім'ї комфортною та легкою.

Ендокринологія в ОН Клінік Черкаси

Зайва вага - привід звернутися до лікаря? - Головченко Олена Валеріївна
Головченко Олена Валеріївна
ОН Клінік Черкаси
вул. Чехова, 43
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00;
Сб: 8:00 - 18:00;
Нд: 9:00 - 15:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Зайва вага - привід звернутися до лікаря?
Лікар-ендокринолог. Перша категорія.
Зайва вага - привід звернутися до лікаря?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн