Logo
0 800 30 11 77

Хронічний ендометрит: причини, симптоми та методи лікування

Хронічний ендометрит: причини, симптоми та методи лікування
Читати 7 хвилин | Створено: 18 вересня 2014 | Оновлено: 13 грудня 2023 | 69594 69594
Хронічний ендометрит являє собою запальне захворювання жіночої репродуктивної системи. Профілактикою, діагностикою та лікуванням ендометриту займається гінеколог.

Що таке ендометрит?

Ендометрит — це запалення слизової оболонки матки (ендометрія). У нормі ендометрій вистилає порожнину матки зсередини та необхідний для імплантації (прикріплення) заплідненої яйцеклітини. Ендометрій змінюється в кожному менструальному циклі: впродовж місяця товщина слизової оболонки збільшується під дією статевих гормонів, а якщо запліднення не настає — ендометрій відшаровується та починається менструація.

Ендометрит

Ендометрит

Що таке хронічний ендометрит?

Хронічний ендометрит — це тривале уповільнене запалення ендометрія (слизової оболонки матки). Загострення хронічного ендометриту може нагадувати гострий запальний процес і супроводжуватися різким погіршенням загального стану жінки, підвищенням температури тіла, появою рясних виділень зі статевих шляхів і болем внизу живота.

Чому виникає хронічний ендометрит?

Здебільшого ендометрит має інфекційну природу, часто причиною запалення бувають бактерії. Хронічний ендометрит викликають збудники ІПСШ (інфекцій, що передаються статевим шляхом): гонореї, хламідіозу, туберкульозу. Заразитися ІПСШ можна під час статевих контактів без застосування бар'єрних засобів контрацепції (презервативів).

Розвитку хронічного ендометриту зазвичай передує гострий ендометрит. Причини хронічного ендометриту:

  • гострий ендометрит після природних пологів;
  • перенесена операція кесаревого розтину;
  • мимовільний або штучний аборт;
  • лікувальні та діагностичні оперативні втручання на матці (гістероскопія, вакуум-екстракція, кюретаж);
  • внутрішньоматкові спіралі;
  • хімічні опіки ендометрія під час спринцювання.

Неінфекційний ендометрит може мати аутоімунну та пострадіаційну природу. Розвитку хронічного запалення слизової оболонки матки сприяє менопауза. Хронічний аутоімунний ендометрит розвивається внаслідок порушень в імунній системі, коли захисні клітини крові атакують власні тканини організму.

Різновиди хронічного ендометриту

Ендометрит, викликаний окремими збудниками статевих інфекцій (гонококом, хламідіями, туберкульозною паличкою), називається специфічним. Хронічний неспецифічний ендометрит викликають стафілококи, стрептококи, віруси, патогенні гриби, а також неінфекційні агенти.

Як проявляється хронічний ендометрит?

Ознаки хронічного ендометриту можуть бути слабко вираженими та неспецифічними. Симптоми хронічного ендометриту:

  • тягнучий біль внизу живота;
  • виділення зі статевих шляхів;
  • порушення менструального циклу (мізерні чи рясні менструації, кровотеча в середині місячного циклу).

Загострення хронічного ендометриту може супроводжуватися підвищенням температури тіла, вираженою слабкістю і посиленням болю внизу живота. Гостре запалення в матці супроводжується появою рясних виділень зі статевих шляхів.

Діагностика хронічного ендометриту

Діагностика хронічного ендометриту починається з огляду гінеколога. Лікар прощупає живіт та огляне статеві шляхи на гінекологічному кріслі.

Після огляду гінеколог призначить додаткові інструментальні та лабораторні дослідження для уточнення діагнозу та визначення причини захворювання. Обстеження при хронічному метроендометриті:

  • клінічний і біохімічний аналізи крові;
  • аналіз сечі;
  • тести на ІПСШ;
  • мазок з піхви на мікрофлору;
  • УЗД (ультразвукове дослідження) органів малого таза;
  • гістероскопія (інструментальний огляд порожнини матки за допомогою інструменту з камерою, який вводиться через піхву);
  • біопсія слизової оболонки матки (забір невеликого зразка тканин ендометрія для дослідження під мікроскопом);
  • діагностична лапароскопія (малоінвазивна процедура, що дає змогу оглянути матку).

Достовірно визначити хронічний ендометрит можна тільки за допомогою біопсії ендометрія. Маркером хронічного ендометриту є наявність плазматичних клітин у товщі слизової оболонки матки.

Як лікувати хронічний ендометрит?

Для лікування хронічного ендометриту необхідно записатися на консультацію гінеколога. Етіотропна терапія хронічного ендометриту (лікування його причини) полягає в застосуванні антибактеріальних препаратів.

Антибактеріальні препарати для лікування хронічного ендометриту може виписати тільки лікар (за рецептом). Вибір протимікробного препарату ґрунтується на визначенні чутливості мікрофлори статевих шляхів до антибактеріальних препаратів (аналіз на бактеріальний посів). Після терапії хронічного ендометриту антибіотиками гінеколог може призначити вагінальні свічки для відновлення мікрофлори піхви.

Під час лікування хронічного ендометриту може застосовуватися фізіотерапія. Магнітотерапія за хронічного ендометриту використовується для зняття тривалого болю внизу живота. Електрофорез за хронічного ендометриту не застосовують, тому що матка розташована глибоко й електричний струм не проникає до її внутрішнього слизового шару.

Чи можна повністю вилікувати хронічний ендометрит?

За правильного підбору антибактеріальних препаратів хронічний ендометрит можна вилікувати повністю. Стійка ремісія хронічного ендометриту означає, що в слизовій оболонці матки припинився запальний процес, після чого ендометрій відновиться та стане сприятливим середовищем для імплантації яйцеклітини.

Чи можна завагітніти за хронічного ендометриту?

Завагітніти за хронічного запалення в матці можна, проте ймовірність настання вагітності та її успішного виношування в жінок з хронічним ендометритом нижча, ніж у здорових. Ускладненням хронічного ендометриту може стати безпліддя. Невиношування вагітності за хронічного ендометриту можливе, оскільки плодове яйце не може прикріпитися до пошкодженої слизової оболонки матки.

Як зберегти вагітність за хронічного ендометриту?

Перебіг вагітності після лікування хронічного ендометриту залежить від ефективності проведеної терапії. За стійкої ремісії після вилікуваного хронічного запалення в матці вагітність може пройти без ускладнень.

Перебіг вагітності за хронічного ендометриту може бути ускладнений аномаліями прикріплення плаценти (низьким прикріпленням або плацентарним передлежанням), а також підвищеним ризиком маткових кровотеч. Жінкам, які вдаються до допомоги допоміжних репродуктивних технологій, лікування хронічного ендометриту необхідно пройти перед ЕКЗ (екстракорпоральним заплідненням), щоб підвищити шанси на успішну імплантацію ембріона.

Ускладнення хронічного ендометриту

Наслідками хронічного ендометриту можуть стати безпліддя та звичне (хронічне) невиношування вагітності. Перебіг хронічного ендометриту також може ускладнюватися поширенням інфекції на сусідні органи малого таза (яєчники, маткові труби, піхву), формуванням інфекційних абсцесів у черевній порожнині та розвитком сепсису (системної інфекції всього організму) за потрапляння бактерій у кров.

Профілактика хронічного ендометриту

Профілактика хронічного ендометриту полягає в запобіганні інфекціям, що передаються статевим шляхом (за допомогою бар'єрних засобів контрацепції). Перед початком незахищеного статевого життя обом партнерам необхідно здати мазки з піхви та уретри на ІПСШ.

Для виявлення запальних захворювань репродуктивних органів на ранніх стадіях усім жінкам необхідно проходити профілактичні огляди у гінеколога не рідше ніж один раз на рік. Після пологів та операційних втручань на органах малого таза необхідно дотримуватися рекомендацій гінеколога та на один-два місяці утриматися від вагінальних статевих контактів, купання у відкритих і закритих водоймах і відвідування сауни. Секс-іграшки та гігієнічні засоби, що вводяться в піхву (тампони, менструальні чаші), мають бути чистими й обробленими згідно з інструкцією.

Популярні питання

1. Де болить при хронічному ендометриті?

Хронічний ендометрит може проявлятися тягнучим болем внизу живота. Больові відчуття виникають по центру живота над лобком, можуть посилюватися під час руху, під час наповненого сечового міхура, під час фізичного навантаження та під час статевого акту.

2. Які виділення за хронічного ендометриту?

Виділення за хронічного ендометриту бувають незначні, але з неприємним запахом. Загострення хронічного запалення слизової оболонки матки може супроводжуватися появою рясних виділень зі статевих шляхів.

3. Чи можна побачити хронічний ендометрит на УЗД?

Ультразвукове обстеження є допоміжним за ендометриту. Хронічний ендометрит низького ступеня активності може взагалі не проявлятися на УЗД. Гінеколог може визначити потовщення чи виснаження ендометрія, а також його нерівності, але отримані результати дослідження однозначно не вказують на хронічний ендометрит. Точніше діагностувати чи виключити хронічний ендометрит можна за допомогою гістероскопії з біопсією ендометрія.

4. Скільки триває лікування хронічного ендометриту?

Лікування хронічного неспецифічного ендометриту триває кілька тижнів. Схема лікування хронічного ендометриту залежить від тяжкості захворювання та виду збудника.

5. Як йдуть місячні за хронічного ендометриту?

Ознакою хронічного ендометриту може бути порушення менструального циклу. Запалення ендометрія може проявлятися олігоменореєю (мізерними місячними) чи гіперменореєю (рясними менструаціями). Зазвичай місячні за хронічного ендометриту регулярні й настають без затримок, оскільки гормональна функція яєчників за хронічного ендометриту не порушується.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Стаття відображає точку зору автора. Вона не претендує на всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Блогу ОН Клінік» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність наведеної інформації.
Хронічний ендометрит: причини, симптоми та методи лікування
Лікар-гінеколог медичного центру «ДокторПРО» у Братиславі. Стаж роботи 22 роки.

Схожі статті:

Коментарі

Анастасія 1 тиждень тому
Доброго дня, як дізнатись походження ХЕ? Та чи не буде спалаху під час вагітності після його лікування?
Відповісти
Добрий день. Для встановлення походження хронічного ендометриту та визначення його причин важливо провести комплексне обстеження під керівництвом лікаря-гінеколога. Це може включати лабораторні аналізи, УЗД-дослідження та можливо гістероскопію (огляд внутрішньої порожнини матки). Щодо можливості спалаху під час вагітності після лікування хронічного ендометриту, важливо розуміти, що успішне лікування може знизити ризик спалахів, але не завжди повністю їх усуває. У вагітних жінок імунна система може дещо змінюватися, що може впливати на ймовірність рецидивів. Якщо у вас є хронічний ендометрит і ви плануєте вагітність, важливо поговорити з лікарем-гінекологом про планування вагітності, можливі ризики та стратегію лікування.
Юлія 3 місяці тому
Добрий день! Після пологів був ендометрит, тепер регулярно тягне низ живота. Як правильно спринцюватися за хронічного ендометриту?
Відповісти
Добрий день! Спринцювання неефективне та протипоказане за запальних захворювань жіночих репродуктивних органів. Необхідно записатися на прийом до гінеколога та пройти обстеження, щоб дізнатися причину повторюваного болю внизу живота.
Світлана 4 місяці тому
Вітаю! Пролікувала запалення слизової матки в гінеколога курсом антибіотиків. Як проходить вагітність після лікування хронічного ендометриту?
Відповісти
Вітаю! Ризик ускладнень під час вагітності після успішно пролікованого ендометриту не відрізняється від ризику у здорових жінок. Після закінчення курсу антибіотиків за ендометриту необхідно дізнатися у гінеколога, коли можна починати планувати вагітність.
Дар'я 4 місяці тому
Вітаю! Страждаю на хронічний ендометрит і вже три роки не можу завагітніти. Гінеколог направив у центр ЕКЗ на штучне запліднення. Чи впливає хронічний ендометрит на ефективність ЕКЗ?
Відповісти
Вітаю! Імплантація (прикріплення) зародка до слизової оболонки матки може бути порушена після хронічного ендометриту. Необхідно пролікувати ендометрит до штучного запліднення.
Марина 4 місяці тому
Добрий день! Лікувалася від ендометриту, давно не було симптомів, а вчора з'явилися жовті виділення з піхви. Які виділення за хронічного ендометриту?
Відповісти
Добрий день! Хронічний ендометрит може проявлятися виділеннями зі статевих шляхів, що мажуть, коричневими чи зеленуватими. Характер виділень із піхви за хронічного ендометриту залежить від причини захворювання.
Олена 4 місяці тому
Добрий день! Гінеколог діагностував запалення в матці, але я не хочу пити антибіотики. Як лікувати хронічний ендометрит народними засобами?
Відповісти
Добрий день! Лікувати хронічний ендометрит методами народної медицини не можна, оскільки вони неефективні й можуть призвести до прогресування запалення слизової оболонки матки. Для лікування ендометриту необхідно дотримуватися рекомендацій гінеколога.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!