Logo
0 800 30 11 77

Що таке клімакс?

Що таке клімакс?
Читати 9 хвилин | Створено: 19 вересня 2014 | Оновлено: 11 жовтня 2022 | 897371 897371
Клімакс — нормальний стан, з яким стикаються всі жінки віком від 40 до 58 років. Під час клімаксу у жінок можуть з'являтися фізичні симптоми: нічна пітливість, сухість піхви, зниження полового потягу.

Що таке клімакс у жінок?

Клімакс у жінок розвивається внаслідок зниження рівня естрогену та прогестерону, які більше не виробляються яєчниками. Стадії клімаксу:

  1. Пременопауза. Перехідний період, що починається з нерегулярних менструацій, болю в молочних залозах, перепадів настрою та порушення сну. Пременопауза зазвичай триває від двох до восьми років.
  2. Менопауза. Починається за рік після останньої менструації. За менопаузи значно скорочується вироблення естрогену яєчниками.
  3. Постменопауза. На третій стадії клімаксу прояви його симптомів зменшуються, а згодом зникають повністю.

Симптоми та перебіг кожної стадії клімаксу індивідуальні. За перших ознак необхідно проконсультуватися з гінекологом. Лікар зможе полегшити прояви симптомів клімаксу за допомогою негормональних препаратів.

Симптоми клімаксу

Перші ознаки клімаксу виникають за три-чотири роки до останньої менструації. Під час пременопаузи у жінки змінюється періодичність місячних та інтенсивність виділень.

Симптоми клімаксу

Симптоми клімаксу

Інші ознаки клімаксу:

  • нічна пітливість;
  • сухість і біль у піхві;
  • проблеми зі сном (безсоння);
  • різкі перепади настрою;
  • витончення та випадання волосся;
  • поява занепокоєння, тривоги та депресії;
  • проблеми з концентрацією уваги;
  • часте сечовипускання;
  • зниження м'язової маси;
  • збільшення ваги;
  • біль у грудях;
  • знижена температура тіла (за клімаксу може бути після припливів);
  • зниження статевого потягу;
  • посилення росту волосся на верхній частині спини, обличчі, шиї та грудях.

За клімаксу часто збільшується живіт через гормональні зміни в організмі (відбувається зниження рівня естрогену та підвищення андрогену). Під час менопаузи живіт може стати більшим через здуття у разі затримки води або газу. Болі внизу живота під час клімаксу потребують діагностики, оскільки можуть вказувати на розвиток патології (міоми, поліпів матки).

Під час менопаузи може змінюватися гематокрит (відсоткове співвідношення об'єму еритроцитів та об'єму крові) і збільшуватись кількість еритроцитів. Під час клімаксу у жінок через гормональні зміни та відсутність менструацій може розвинутися дефіцит заліза, який призводить до підвищеного гемоглобіну в крові.

В якому віці починається клімакс?

Клімакс зазвичай починається у віці від 45 до 55 років. Визначити точний час неможливо, оскільки настання клімаксу пов'язане з генетикою, способом життя та наявністю супутніх захворювань, що впливають на вироблення естрогену та прогестерону та функціонування яєчників.

Приблизно один відсоток жінок стикається з передчасним клімаксом, який починається у віці до 40 років. Патологічний клімат розвивається передчасно у разі нездатності яєчників виробляти необхідний рівень статевих гормонів (первинна недостатність яєчників), що може бути пов'язане з генетичними факторами або аутоімунними захворюваннями.

Ранній клімакс

Близько п'яти відсотків жінок переживають менопаузу віком від 40 до 45 років, що вважається раннім клімаксом. Причини раннього клімаксу:

  • вироблення яєчниками недостатньої кількості естрогену;
  • аутоімунні захворювання (діабет, псоріаз);
  • наявність хромосомних аномалій (наприклад, синдром Тернера);
  • інфекційні захворювання (малярія, туберкульоз, епідемічний паротит);
  • хірургічне видалення яєчників.

Передчасна недостатність яєчників може бути викликана хіміотерапією. Ризик передчасного клімаксу вище, якщо променевої терапії піддається мозок чи органи тазу.

Симптомами раннього клімаксу можуть бути нерегулярні менструації, часте сечовипускання, перепади настрою, нічна пітливість, припливи та проблеми зі сном. При клімаксі можуть з'явитися сухість піхви та зниження лібідо (зменшення статевого потягу). Зупинити ранній клімакс допоможе гінеколог за допомогою лікарських засобів.

Припливи за клімаксу

Припливи під час клімаксу — раптове відчуття тепла у верхній частині тіла, яке інтенсивно поширюється на обличчя, шию і груди. Ознаки припливів:

  • почервоніння шкіри або поява червоних плям на ній;
  • пришвидшення серцебиття;
  • підвищене потовиділення (особливо у верхній частині тіла);
  • поява почуття тривоги та посилення занепокоєння;
  • поколювання у пальцях.

Озноб за клімаксу може виникнути під час або після припливів. Відчуття холоду зазвичай минає через кілька хвилин після припливу.

Частота та інтенсивність припливів у жінок відрізняються. Окремий епізод припливу може тривати від кількох секунд до десяти хвилин. У середньому припливи зберігаються понад сім років з початку пременопаузи.

Виділення за клімаксу

Під час клімаксу виділення може бути прозорого, кремового або білого кольору. Виділення не повинні мати різкого запаху або викликати роздратування. Види виділень за клімаксу:

  • виділення сірого кольору (можуть вказувати на розвиток бактеріальної інфекції);
  • густі білі виділення, що мають сирну консистенцію (вказують на дріжджову інфекцію);
  • жовті або зелені виділення за клімаксу (можуть свідчити про розвиток атрофії піхви (стоншення стінок піхви, спричинене зниженням рівня естрогену), трихомоніазу та запального вагініту);
  • виділення коричневого чи рожевого кольору (вказують на наявність домішок крові). Можуть бути ознакою розвитку аномалій матки (міоми, поліпів чи раку).

Рідкі виділення прозорого кольору під час клімаксу, що не мають різкого запаху, можуть з'явитися під час вагітності або статевого контакту. У разі появи рясних виділень з неприємним запахом, які супроводжуються почервонінням, свербінням і печінням у піхві або вульві, болем або дискомфортом під час статевих контактів, слід звернутися до гінеколога.

Схуднення під час клімаксу

За клімаксу гормональні зміни, втрата м'язової маси та підвищена інсулінорезистентність (висока концентрація інсуліну) ускладнюють зниження ваги. Перед початком схуднення за клімаксу потрібна консультація дієтолога, який розробить індивідуальну дієту та підбере рекомендації для зменшення ваги. Загальні поради для нормалізації ваги під час клімаксу:

  • дотримуйтесь дефіциту калорій;
  • робіть аеробні та силові вправи;
  • дотримуйтесь режиму сну (спати потрібно від семи до дев'ятої години на добу);
  • вчіться керувати стресовими ситуаціями та справлятися з ними.

Низькокалорійні дієти можуть призвести до короткочасної втрати ваги, їх негативний вплив на м'язову масу та швидкість метаболізму ускладнить підтримання ваги. Тому самостійний підбір дієт і встановлення жорстких обмежень не допоможуть позбутися зайвої ваги на тривалий час.

За клімаксу потрібно звести до мінімуму споживання цукру та борошняних продуктів, відмовитися від споживання алкоголю та кави, що дозволить зменшити прояви симптомів і звести до мінімуму нічні припливи. Також потрібно пити багато води для виведення токсинів з організму та запобігання зневодненню.

Вагітність за клімаксу

Завагітніти за клімаксу можна на стадії пременопаузи, якщо у жінки ще бувають менструації. Їх невелика тривалість, інтенсивність і нерегулярність вказують на зміну рівня гормонів під час клімаксу. Ймовірність завагітніти зберігається до переходу на стадію менопаузи.

Після настання менопаузи завагітніти природним шляхом не можна. Жінка може стати матір'ю після проходження екстракорпорального запліднення.

Місячні за клімаксу

Місячні за клімаксу можуть з'являтися під час пременопаузи. До настання менопаузи у жінки через різку зміну рівня естрогену можуть спостерігатися порушення менструального циклу (нерегулярні менструації, занадто мізерні або рясні місячні за клімаксу). Кров'янисті виділення можуть вказувати на патології матки, ендометрит, атрофію піхви, рак шийки матки, ендометрію, матки та піхви.

Під час клімаксу вагінальна кровотеча може вказувати на хворобу кишечника. Виділення з домішкою крові з піхви можуть з'явитися після травми в області таза. Неприємний запах сечі за клімаксу може вказувати на розвиток циститу.

Неврологія за клімаксу

Депресія за клімаксу може бути спровокована коливаннями естрогену та прогестерону в організмі. Панічні атаки під час клімаксу можуть проявлятися запамороченнями, прискореним серцебиттям, онімінням і поколюванням у нижніх і верхніх кінцівках. За появи ознак неврології (постійного відчуття тривоги, занепокоєння, різких перепадів настрою) або частих нападів панічних атак за клімаксу потрібна консультація невролога.

Як відтермінувати клімакс?

Відстрочити клімакс до появи перших симптомів пременопаузи допоможе дотримання дієти. Дослідження серед жінок показало, що зниження споживання вуглеводів дозволяє відстрочити клімакс на півтора роки, а введення до раціону свіжих бобів, риби, продуктів, що містять вітамін В6, змогли відстрочити клімакс на три роки.

Менопауза та клімакс — у чому різниця?

Різниця менопаузи та клімаксу полягає в тому, що клімакс — це загальне поняття, що включає три стадії (пременопаузу, менопаузу і постменопаузу).

Гінекологія в ОН Клінік Харків Пушкінська

Що таке клімакс? - Бондарєва Владислава Валентинівна
Бондарєва Владислава Валентинівна
ОН Клінік Харків Пушкінська
вул. Ярослава Мудрого, 30а
м. Пушкінська
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 9:00 - 16:00
Нд: 9:00 - 13:00

Популярні питання

1. Як схуднути за клімаксу?

Схуднути за клімаксу допоможе дефіцит калорій, поєднання аеробних і кардіотренувань із силовими вправами, а також контроль якості сну та зменшення стресових ситуацій. Для вибору корисного меню, яке дозволить скинути вагу і зберегти м'язову масу, необхідно проконсультуватися з дієтологом.

2. Чи можна завагітніти під час клімаксу?

За клімаксу природним шляхом завагітніти можна тільки в пременопаузу (коли яєчники можуть виділяти яйцеклітини). Після початку менопаузи можна пройти екстракорпоральне запліднення.

3. Скільки днів можуть йти місячні за клімаксу?

За клімаксу безладні місячні можуть мати різну тривалість та інтенсивність. Менструації часто нерегулярні через зниження рівня естрогену. Виділення за пременопаузи можуть бути мізерними. У разі виявлення виділень із домішками крові у менопаузу слід звернутися до гінеколога.

4. Що приймати за клімаксу, щоб не набрати вагу?

Приймати лікарські препарати для запобігання набору зайвої ваги під час клімаксу зазвичай не потрібно. Під контролем дієтолога можна мінімізувати збільшення ваги за допомогою дотримання дієти та скорочення споживання калорій. Також потрібно вести активний спосіб життя, регулярно робити фізичні вправи та нарощувати м'язову масу.

5. Що приймати за клімаксу, щоб не старіти?

Цілком зупинити старіння за клімаксу неможливо. Гінеколог за допомогою лікарських засобів допоможе уповільнити розвиток клімаксу, зменшити прояви симптомів.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 13 оцінок
Що таке клімакс?
Акушер-гінеколог, лікар УЗД. Перша категорія. Стаж роботи 14 років.
Що таке клімакс?
Стаття перевірена: Лукаш Тетяна Іванівна
Лікар акушер-гінеколог. Перша категорія. Стаж роботи більше 25 років.

Поставте своє питання Гінекологу
«ОН Клінік»

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Наталія 2 роки тому
Добрий день, мені нещодавно зробили тест на клімакс і відправили на аналіз крові, в якому було виявлено підвищення фолікулостимулюючого гормону. Лікар направив ще перевірити ТТГ, розкажіть, що це таке і яка норма гормону для жінок?
Відповісти
Здрастуйте, тиреотропний гормон (ТТГ) – основний регулятор функції щитоподібної залози. Норма ТТГ для жінок під час клімаксу перебуває в межах від 0,4 до 4 мкМЕ/мл. У разі підвищення рівня гормонів може знадобитися консультація гінеколога-ендокринолога.
Альона 2 роки тому
Доброго дня, скажіть, а чи може бути нормальний секс після клімаксу? У мене сильна сухість піхви, статеві контакти приносять біль і дискомфорт. Що робити?
Відповісти
Здрастуйте, звісно, після клімаксу може бути нормальний секс. Зверніться до гінеколога, він допоможе підібрати варіант змазки і дасть інші рекомендації, які допоможуть позбутися болю і дискомфорту під час статевих контактів.
Маргарита 2 роки тому
Здрастуйте, у мене мазня під час клімаксу вже протягом трьох років. Чи нормально це? Зазвичай виділення були червоного кольору, але два дні тому я виявила виділення сіруватого кольору з неприємним запахом. Що робити?
Відповісти
Добрий день, мазня під час клімаксу, яка не супроводжується болем у животі, підвищеною температурою тіла, нудотою і блювотою, є нормальним явищем. Однак сірі виділення з неприємним запахом можуть вказувати на інфекцію. Тому рекомендуємо проконсультуватися з гінекологом.
Євгенія 2 роки тому
Мені 45 років, не було місячних уже понад два роки. Нічної пітливості, припливів, зниження статевого потягу та інших симптомів клімаксу немає. Скажіть, як зрозуміти, чи настала менопауза. І підкажіть, чи є рекомендації, як викликати місячні під час клімаксу?
Відповісти
Добрий день, визначити наявність клімаксу і його період зможе тільки гінеколог (за допомогою огляду і направлення на аналіз крові). Якщо причиною припинення менструації є менопауза, то, на жаль, викликати місячні не вийде.
Іванна 2 роки тому
Здрастуйте, мені 58 років, менструації не було вже майже 8 років. Учора відновилися місячні після клімаксу, з'явилося здуття живота, болючість молочних залоз. Чи можливо це? Як зупинити тривалі місячні під час клімаксу?
Відповісти
Добрий день, вам потрібно звернутися до гінеколога, оскільки ви зіткнулися не з менструацією, а вагінальною кровотечею. Кров'янисті виділення можуть вказувати на патології матки (поліпи, міому, рак), травму органів таза. Для виявлення причини слід проконсультуватися з лікарем.
Вікторія 2 роки тому
Добрий день, хотілося б більше дізнатися про «провісників» клімаксу. Розкажіть, як змінюються місячні перед клімаксом?
Відповісти
Здрастуйте, перед клімаксом місячні стають нерегулярними. Також може змінюватися їхня тривалість та інтенсивність виділень (занадто рясні або мізерні). Дізнатися про швидке настання клімаксу допоможуть і регулярні огляди у гінеколога. Під час проведення гінекологічного огляду лікар оцінить сухість стінок піхви (є ще однією ознакою клімаксу).
Павло 2 роки тому
Доброго дня, нещодавно побачив статтю про чоловічу менопаузу. Розкажіть, чи може бути клімакс у чоловіків? Якщо так, то як він проявляється?
Відповісти
Здрастуйте, під чоловічим клімаксом мають на увазі зниження рівня тестостерону, на який можуть вказувати зменшення статевого потягу, поява еректильної дисфункції, безпліддя, нічна пітливість. Із чоловічим клімаксом стикаються не всі чоловіки (хоч рівень тестостерону знижується на один відсоток на рік після 40 років, у більшості літніх чоловіків гормон перебуває в межах норми).
Марія 2 роки тому
Добрий день, у мене клімакс протікає важко. Під час клімаксу з'явилися головний біль і запаморочення. Чи може таке бути? Чи є якісь рекомендації, які допоможуть зменшити прояви симптомів?
Відповісти
Здрастуйте, запаморочення і головний біль можуть бути симптомом менопаузи. Ризик запаморочень вищий, якщо до клімаксу ви стикалися з мігренню або регулярним головним болем, який посилювався під час місячних. Для зменшення випадків запаморочень потрібно підтримувати водний баланс, встановити регулярний графік сну, вчитися керувати стресом (справлятися зі стресовими ситуаціями можна за допомогою йоги, медитацій і вправ).
Кіра 2 роки тому
Здрастуйте, у мене вже два роки спостерігаються нерегулярні місячні, нічна пітливість і головний біль. Гінеколог сказала, що в мене пременопауза. А два дні тому з'явилося печіння в роті й оніміння язика. Скажіть, чи може це бути симптомом клімаксу?
Відповісти
Добрий день, під час клімаксу можуть з'являтися біль, печіння, оніміння або поколювання в роті, які інколи супроводжуються втратою смаку, металевим або гірким присмаком. Однак причинами зазначених симптомів можуть бути й захворювання щитоподібної залози, кислотний рефлюкс, алергія, дефіцит вітамінів групи В, заліза та цинку, приймання інгібіторів, інфекції порожнини рота (наприклад, оральний кандидоз).
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!