Logo
0 800 30 11 77

Акне: види, симптоми та способи лікування

Акне: види, симптоми та способи лікування
Читати 13 хвилин | Створено: 19 травня 2021 | Оновлено: 23 лютого 2023 | 118695 118695
З акне стикається близько 9,4% людей, що робить його восьмим за поширеністю захворюванням у світі.

Акне часто вражає підлітків віком 12-18 років, проте у 20-40% жінок акне виникає вперше після 25 років.

Що таке акне?

Акне — це хронічне захворювання шкіри, за якого запалюються сальні залози, розташовані в шкірі біля основи волосяного мішечка (фолікула). Сальні залози виробляють шкірне сало (себум) і чутливі до статевих гормонів — андрогенів (тестостерону та його похідних). При підвищенні рівня андрогенів відбувається посилене виділення шкірного сала. Фази розвитку акне:

  1. збільшення розміру сальної залози;
  2. підвищене виділення себума;
  3. закупорка пор шкірним салом, змішаним із роговими лусочками волосяного фолікула (утворення комедонів);
  4. мікробна колонізація і запалення. У закупореній сальній залозі активно розмножуються бактерії Propionibacterium acnes, які живляться шкірним салом. Вони виділяють ферменти та інші речовини, що провокують місцеве подразнення і запалення шкіри. Запалення може бути поверхневим або глибоким, що залишає після себе рубці на шкірі.

У разі появи висипань на шкірі, почервоніння або зміни кольору шкірних покривів необхідно проконсультуватися з дерматологом. Лікар збере анамнез, проаналізує скарги, огляне шкірні покриви і за необхідності проведе дерматоскопію (дослідження шкіри за допомогою оптичного збільшувального приладу).

Причини акне

Поставте своє питання Дерматологу
«ОН Клінік»

Основною причиною акне є підвищений рівень андрогенів у крові або висока чутливість рецепторів сальної залози до них (за нормального рівня андрогенів). Інші причини акне:

  • генетична схильність;
  • віруси, грибки та бактерії;
  • надмірне вироблення себуму;
  • тертя і тиск на шкірні покриви;
  • висока вологість повітря;
  • неправильно підібрані засоби для догляду за шкірою;
  • контакт шкіри обличчя з брудними предметами і руками.

Підвищити ризик розвитку акне може приймання препаратів, що містять літій, тестостерон або кортикостероїди. Куріння і наркотичні речовини послаблюють імунну систему і сприяють появі дерматологічних захворювань (зокрема акне).

На розвиток акне також впливає підвищений рівень цукру в крові. Для зниження цукру підшлункова залоза виробляє більше інсуліну, що призводить до збільшення вироблення себума і появи акне.

Гормональне акне трапляється у кожної другої жінки у віці від 20 до 29 років, і у кожної четвертої — у віці від 40 до 49 років. Відкриті та закриті комедони, папули утворюються в нижній частині щік і вздовж лінії нижньої щелепи. Причинами акне є високий рівень андрогенів, синдром полікістозних яєчників, коливання рівня гормонів перед менструацією, гормональна перебудова організму через вагітність або менопаузу.

Симптоми акне

Основна ознака акне — комедони (світлі горбки), папули (запалені шишки під шкірою) і пустули (заповнені гноєм папули) на лобі, щоках, підборідді, грудях і спині. Інші симптоми акне:

  • розширені пори;
  • підвищена жирність шкіри обличчя, голови;
  • червонувато-фіолетові плями на шкірі після прищів;
  • рубці, ямки на шкірі з рівними або рваними краями.

Акне може призвести до утворення запалених ділянок шкіри, які болять під час натискання або дотику. Вугрі спричиняють зміну кольору шкіри, включно з почервонінням, гіпопігментацією (світлі плями) і гіперпігментацією (темні плями).

Стадії акне виділяють залежно від кількості комедонів і пустул, наявності вузлів і кіст на шкірі. Ступені акне:

  • акне 1 ступеня (характеризується появою не більше 30 комедонів і 10 папул на шкірі). За акне легкого ступеня рубці та шрами не утворюються;
  • акне 2 ступеня (виникає більше 30 комедонів, до 10 папул і до трьох підшкірних вузлів). За середньої тяжкості акне можлива наявність шрамів на шкірі;
  • акне 3 ступеня (характеризується наявністю більше трьох вузлів або кіст, великою кількістю комедонів і папул). Важкий ступінь акне ускладнюється наявністю рубців на шкірі.

Наслідком другого і третього ступеня є «постакне», що включає розширені пори, рубці, пігментні або червоні (еритемні) плями на місці прищів, які довго не минають. Залежно від вираженості рубців і плям після акне на підборідді або лобі, дерматолог порекомендує медикаментозне або лазерне лікування.

Можливим ускладненням акне є сепсис (зараження крові), ризик якого підвищується в разі самостійного видавлювання глибоких прищів, особливо в зоні носогубного трикутника. Через безліч кровоносних судин, що сполучаються з судинами головного мозку, інфекція може потрапити в кров і призвести до менінгіту (запалення оболонок головного мозку).

Види акне

Акне на обличчі трапляється найчастіше, вражаючи переважно щоки, нижню щелепу, лоб і скроні. Акне на спині розвивається в кожного другого хворого, а прищі та комедони на плечах і в ділянці грудей діагностуються приблизно в 15% випадків. 

Види акне

Вид акне

Причини акне

Симптоми акне

Відкриті комедони (чорні цятки)

З'являються через забивання пор шкірним салом і ороговілими лусочками шкіри. Темного кольору комедонам надає пігмент меланін.

Виявляються дрібними чорними крапками, в діаметрі зазвичай не перевищують кількох міліметрів, не викликають болю або свербіння. Зазвичай відкриті комедони з'являються на обличчі.

Закриті комедони (міліуми)

Утворюються за гіперфункції сальних залоз, через яку змінюється склад і кількість шкірного сала, що виробляється. У людини з'являється дефіцит корисних ліпідів, що призводить до утворення білих вугрів.

При комедональному акне з'являються невеликі щільні світлі горбки під шкірою діаметром від одного до трьох міліметрів.

Папули

Папули утворюються з комедонів (переважно закритих). Можуть бути спричинені гормональними змінами в організмі, мати вірусну або бактеріальну природу.

Виникають невеликі запалені червонуваті шишки під шкірою, які при натисканні можуть бути болючими.

 

Пустули

Виникають при «дозріванні» папул. Однак можуть бути викликані підвищеною пітливістю, гормональними змінами перед місячними, неправильним харчуванням.

Являють собою папули з білою голівкою в центрі, заповнені гноєм, який може виділятися під час натискання. Пустули болючі й чутливі під час пальпації, тверді на дотик.

Вузли

Вузли можуть з'являтися в разі недолікованих пустул або папул, поширення інфекції з пустули (під час видавлювання) на навколишні тканини.

Глибокі підшкірні прищі на обличчі, які болючі при натисканні. Вузли щільніші за папули на дотик і зазвичай перевищують п'ять мм у діаметрі. Колір підшкірних вузлів при акне варіюється від червоного до синюшно-багряного.

Кісти

Зазвичай виникають у разі гормонального дисбалансу, можуть з'являтися у людей з генетичною схильністю.

Являють собою підшкірні вузли, заповнені гноєм. Зовні кісти нагадують фурункули. Після розтину і загоєння кіст на шкірі залишаються ямки (атрофічні рубці). У деяких випадках після кістозного акне на шкірі можуть утворюватися гіпертрофічні або келоїдні рубці (надлишок шкіри).

За папуло-пустульозної форми акне на шкірі з'являються спочатку невеликі рожеві та червоні вузлики, а пізніше пустули з гнійним вмістом усередині.

Види акне

Види акне

Також виділяють грибкове акне, яке спровоковане грибками і супроводжується дрібним червоним висипом на грудях і обличчі.

Акне новонароджених

Акне новонароджених зазвичай розвивається протягом двох-чотирьох тижнів після народження і проявляється невеликими запаленими прищами на обличчі, шиї, спині та грудях. У немовлят акне зазвичай викликані впливом гормонів матері до народження дитини.

У разі акне новонароджених догляд полягає в щоденному митті обличчя дитини теплою водою з м'яким зволожувальним милом (без лосьйонів, мазей і олій). Після вмивання необхідно акуратно промокнути шкіру дитини насухо, без тертя і натискання на прищі.

Акне у підлітків

Акне у підлітків розвивається через надлишок статевих гормонів андрогенів і проявляється комедонами, папулами і пустулами на обличчі, шиї, плечах, грудях і спині. Лікування акне може включати:

  • перекис бензоїлу. Знижує вироблення шкірного сала і має антибактеріальні властивості;
  • азелаїнову або саліцилову кислоти. Зменшують набряк, використовуються для лікування знебарвлення шкіри, вбивають бактерії;
  • ретиноїди від акне. Запобігають закупорці волосяних фолікулів;
  • антиандрогенні засоби. Призначаються для блокування дії андрогенних гормонів на сальні залози;

У разі вузлових і кістозних уражень для зменшення запалення і зняття больового синдрому можуть допомогти ін'єкції стероїдів. Лікар також може порекомендувати мезотерапію для обличчя — введення вітамінів і мікроелементів під шкіру. Медикаментозне лікування акне може включати антибактеріальні препарати для боротьби з інфекцією.

Сучасні схеми лікування акне

Позбутися акне допоможе дерматолог, який підбере курс терапії після визначення причини, типу і ступеня акне.

Сучасні схеми лікування акне

Терапія

Ступінь тяжкості акне

Легкий

Середній

Важкий

Комедональна

Папуло-пустульозна

Папуло-пустульозна

Вузлова

Вузлова

Препарати першого вибору

Топічні ретиноїди

Топічні ретиноїди і топічні антибіотики

Системні антибіотики, топічні ретиноїди та (або) бензоїлу пероксид

Системні антибіотики, топічні ретиноїди та (або) бензоїлу пероксид

Ізотретиноїн

Альтернатива

Азелаїнова або саліцилова кислота

Топічні ретиноїди та (або) бензоїлу пероксид

Системні антибіотики, топічні ретиноїди та (або) бензоїлу пероксид

Ізотретиноїн. Топічні ретиноїди та (або) бензоїлу пероксид) або топічні антибіотики

Високі дози антибіотика, топічні ретиноїди та бензоїлу пероксид

Для жінок

 

 

Гормональні препарати (антиандрогени, оральні контрацептиви). Топічні ретиноїди та (або) бензоїлу пероксид) або топічні антибіотики

Гормональні препарати (антиандрогени, оральні контрацептиви). Альтернатива: топічні ретиноїди та (або) бензоїлу пероксид) або топічні антибіотики

Гормональні препарати (антиандрогени, оральні контрацептиви) Альтернатива: топічні ретиноїди і (або) бензоїлу пероксид) або топічні антибіотики

Дерматолог також порекомендує дієту проти акне, яка передбачає відмову від продуктів з високим глікемічним індексом (білого рису, цукру, макаронних виробів), шоколаду, а також молочних продуктів, насичених жирів і транс-жирів. Харчування в разі акне:

  • складні вуглеводи (цільнозернові, необроблені фрукти та овочі, бобові);
  • продукти, що містять цинк (яловичина, морепродукти, насіння гарбуза, сочевиця, кеш'ю);
  • вітамін А (персики, морква, броколі, дині);
  • вітамін Е (риба, креветки, авокадо, спаржа, шпинат);
  • антиоксиданти (чорниця, ожина, журавлина, чорнослив, малина).

Також у раціон харчування в разі акне рекомендується включити омега-3 жирні кислоти, які містяться в червоній рибі, скумбрії, насінні льону та чіа, соєвих бобах. Дотримання дієти за акне допоможе зменшити запалення і запобігти загостренню вугрів.

Знизити ризик загострення акне на щоках і появи нових вугрів допоможе вмивання не частіше двох разів на день теплою водою зі спеціальним засобом (гелем, пінкою), призначеним для шкіри з акне. Важливо, щоб засіб підібрав дерматолог, оскільки кожен препарат має різний склад і може бути протипоказаний індивідуально. Профілактика акне:

  • відмовтеся від скрабів для обличчя й тіла за наявності вугрів (скрабування може призвести до поширення інфекції та появи нових запалень);
  • не видавлюйте прищі самостійно. Видавлювання гною з пустул може призвести до утворення рубців;
  • завжди знімайте макіяж перед сном (запобігає забиванню пор);
  • намагайтеся менше торкатися обличчя руками;
  • під час розмови тримайте телефон так, щоб він не торкався обличчя;
  • мийте руки перед нанесенням на обличчя доглядових засобів або макіяжу;
  • регулярно мийте пензлі для нанесення макіяжу;
  • використовуйте спеціальну косметику в разі акне, яка не містить жирів і речовин, що провокують забивання пор. На косметиці має бути позначка «некомедогенно»;
  • намагайтеся уникати стресів (підвищують рівні кортизолу й адреналіну, що призводить до надмірного вироблення шкірного сала).

У разі акне на лобі та підборідді важливо уникати тривалого перебування на сонці, оскільки сонячні промені призводять до посиленої роботи сальних залоз. У разі використання зовнішніх ретиноїдів або нещодавнього завершення курсу лікування акне перебування під прямими сонячними променями може призвести до опіку шкіри або появи пігментних плям. Під час застосування ретинолу від акне обов'язковим є нанесення на шкіру сонцезахисного крему.

Лазерне лікування акне

Шрами і рубці після акне можна видалити за допомогою лазерної терапії. Лазерне лікування акне:

  1. Дерматолог наносить місцевий анестетик на пошкоджені шкірні покриви.
  2. Лікар направляє високочастотний промінь на рубці та шрами, що залишилися після акне, і «випаровує» їх під впливом високих температур.
  3. Під впливом лазера патологічні ділянки шкіри руйнуються, призводячи до утворення скоринки, яка відпадає самостійно протягом тижня.

Лазерна терапія протипоказана в разі раку шкіри, порушеного згортання крові, інфекційного процесу шкіри, а також у разі гарячкового стану. Видалення лазером не проводять у разі запалення шкіри (зокрема, і в разі «активного» акне) через ризик погіршення стану і прогресування захворювання.

Дерматологія в ОН Клінік Суми

Акне: види, симптоми та способи лікування - Рожкова Наталія Вікторівна
Рожкова Наталія Вікторівна
ОН Клінік Суми
вул. Харківська, 23
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 8:00 - 14:00

Популярні питання

1. Як вибрати пілінг при акне?

У разі акне можуть використовуватися пілінг Джесснера або з АНА-кислотами (гліколевою, молочною, яблучною, винною або лимонною), азелаїновий або саліциловий (B-гідроксикислотний) пілінги. Підбір пілінгу індивідуальний і залежить від причин, ступеня і виду акне. Пілінги в разі акне вибирати самостійно не можна через ризик розвитку ускладнень (прогресування захворювання, запалення шкіри, поширення інфекції на здорові шкірні покриви).

2. Акне новонароджених — коли минає?

Акне новонароджених зазвичай минає самостійно до чотирьох-шести місяців. За умови правильного догляду за шкірою дитини рубці та шрами не залишаються. У разі прогресування захворювання необхідно проконсультуватися з дерматологом або педіатром.

3. Як відрізнити акне новонароджених від алергії?

За акне на шкірі дитини з'являються червоні горбки невеликого розміру, які іноді мають білий кінчик, а за алергії висипання зазвичай плоскі, не містять гною. Однак відрізнити акне новонароджених від алергії зможе тільки педіатр або дитячий дерматолог під час огляду.

4. Яка дієта повинна бути за акне?

Дієта за акне передбачає вживання продуктів з низьким глікемічним індексом, які не провокують різке підвищення рівня цукру в крові. До заборонених продуктів належать усі хлібобулочні та кондитерські вироби, картопля, рис та інші крупи, а також соки та газовані напої з цукром. За даними ряду досліджень, розвитку акне також сприяє щоденне вживання коров'ячого молока.

5. Чи можна прибрати шрами від акне?

Рубці після акне можна зробити набагато менш помітними за допомогою таких процедур, як лазерне шліфування, хімічний пілінг, мікродермабразія, введення під шкіру колагену, жирової тканини або гіалуронової кислоти. Для корекції шрамів після акне можуть застосовуватися також хірургічні методики. Під час вибору відповідного методу видалення шрамів враховують його вид, ступінь тяжкості, а також тип шкіри.

6. Як лікувати акне у підлітка?

Тактика лікування акне у підлітка залежить від ступеня тяжкості захворювання. За легкого ступеня (до 30 комедонів і 10 прищів на шкірі) можна використовувати зовнішні засоби від акне - препарати на основі азелаїнової кислоти або ретиноїди. У будь-якому випадку, необхідно спочатку записатися на консультацію до дерматолога, тому що тільки лікар може призначити ефективне лікування.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 5 оцінок
Акне: види, симптоми та способи лікування
Лікар-дерматовенеролог, трихолог. Вища категорія.
Акне: види, симптоми та способи лікування
Лікар-дерматовенеролог, трихолог. Вища категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Вікторія 5 місяців тому
Доброго дня. Після курсу акнетину 16 мг (8 місяців), через 7 місяців дуже сильно почало сипати Т зону маленькими гнійними прищиками. Рецедив?
Відповісти
Доброго дня. Рецедив після лікування акнетином може бути. В даному випадку вам рекомендується звернутися до дерматолога для консультації. Лікар оцінить стан вашої шкіри, визначить ступінь активності акне і зможе призначити подальше лікування. Лікування може включати в себе різні методи, такі як місцеві засоби, пероральні ліки або інші процедури. Важливо дотримуватися рекомендацій лікаря та вчасно звертатися до нього при будь-яких змінах на шкірі.
Дмитро 5 місяців тому
Добрий день, у мене 3 форма акне, проходив лікування Роакутаном, через деякий час знову почалися з'являтися, треба ще курс пройти?і чи можливо прибрати рубці після акне
Відповісти
Добрий день. Лікування акне може бути складним і вимагає індивідуального підходу. Якщо ви вже проходили курс лікування Роакутаном і після нього знову з'явилися ознаки акне, то варто звернутися до дерматолога для консультації та планування подальшого лікування. Можливо, лікар призначить вам другий курс Роакутану або інші ліки, залежно від ступеня активності захворювання та вашого стану здоров'я. Важливо дотримуватися рекомендацій лікаря і виконувати призначене лікування. Щодо рубців після акне, їх лікування також можливе. На сьогоднішній день існує декілька методів боротьби з рубцями: мікродермабразія, лазерна терапія, хірургічне видалення рубців та інші методи.
Вікторія 1 рік тому
Доброго дня, у мене сильні прищі, мені 35 років і раніше такого не було. Розкажіть, які аналізи здати в разі акне жінці?
Відповісти
Добрий день, самостійно здавати аналізи не потрібно перед прийомом у дерматолога. Лікар огляне шкіру і за необхідності направить на лабораторні аналізи крові для визначення причини і підбору курсу терапії.
Ольга 1 рік тому
Добрий день, як швидко видалити акне? Чи можуть допомогти якісь народні засоби?
Відповісти
Доброго дня, швидко видалити акне допоможе дерматолог. Використання народних засобів неефективне і небезпечне, може призвести до прогресування захворювання і появи нових вугрів.
Христина 1 рік тому
Добрий вечір, буду рада, якщо відповісте на запитання: а у скільки років закінчуються акне? Я лікуюся вже кілька років, але жодного результату від цього не бачу.
Відповісти
Доброго дня, акне, спричинене статевим дозріванням, зазвичай закінчується до 21 року. Однак акне може не закінчитися самостійно, якщо причина не в статевому дозріванні. Збій у гормональному фоні, генетична схильність, неправильне харчування можуть призвести до акне, яке не зникне з віком.
Ганна 1 рік тому
Здрастуйте, у мене червоні вугри на обличчі та грудях, які завдають мені болю і дискомфорту під час натискання. Розкажіть, як прибрати запальне акне?
Відповісти
Добрий день, прибрати запальне акне допоможе дерматолог після визначення причини і ступеня вираженості вугрів. Лікар може призначити антибактеріальні препарати, креми або мазі з ретинолом, азелаїновою кислотою, а також порекомендувати дотримання дієти.
Ольга 1 рік тому
Доброго ранку. Я помітила, що після того, як з'їм щось солодке, моє акне загострюється, кількість висипу збільшаться. Як солодощі впливають на акне? Мені потрібно їх повністю виключити із раціону?
Відповісти
Доброго дня, рафіновані продукти та цукор призводять до накопичення інсуліну в крові. Через підвищений інсулін змінюється рівень андрогенів (чоловічих гормонів), який викликає прискорене вироблення шкірного сала (закупорює пори). Тому вживання солодощів може призвести до загострення акне та посилення симптомів.
Інна 1 рік тому
Добрий день, у мене після акне з'явилися дивні рубці та нерівності шкіри. Підкажіть, як вирівнювати шкіру обличчя після акне? Чи, можливо, достатньо просто почекати, або воно мине саме? Дякую.
Відповісти
Доброго дня, вирівняти шкіру обличчя після акне допоможе лазерна терапія. Лазерний вплив нетравматичний, оскільки промінь прибирає тільки патологічні тканини. Ризик кровотечі відсутній, оскільки лазер відразу ж запаює судини, загоєння не займає більше тижня.
Микита 1 рік тому
Здрастуйте, мені 15 років, нещодавно я побачив кілька прищів на лобі. Мав намір записатися до дерматолога, але думаю, що треба здати аналізи спочатку. Які гормони здати при акне чоловікові?
Відповісти
Здрастуйте, при появі акне необхідно проконсультуватися з дерматологом, який призначить необхідні лабораторні аналізи після огляду шкіри та збору анамнезу. Лікар може направити на здачу аналізів на тестостерон, андрогени, інсулін, прогестерон та гормони щитовидної залози (тиреотропний, трийодтиронін та тироксин вільний).
Жанна 1 рік тому
Добрий день, як відрізнити акне від пітниці? Як вони відрізняються за симптомами? І якими кремами можна мазати висипання, щоб висип пройшов? Заздалегідь дякую.
Відповісти
Здрастуйте, при акне пустули, наповнені гноєм, зазвичай з'являються на обличчі. Пітниця супроводжується дрібним висипом червоного кольору, який може поширюватися на живіт, спину, нижні та верхні кінцівки. При появі висипу, пухирів, виразок чи почервоніння шкіри потрібна консультація дерматолога, який поставить діагноз та підбере курс терапії після огляду уражених ділянок шкіри.
Оксана 1 рік тому
Здрастуйте, у мене почервоніла шкіра в області щік, з'явилося багато пустул, які сверблять. Я думаю, що це акне. Підкажіть, хто лікує акне косметолог чи дерматолог? І чи потрібно взагалі до когось звертатися, можливо, є універсальний засіб проти прищів?
Відповісти
Доброго дня, при акне необхідно проконсультуватися з дерматологом, оскільки косметолог не займається лікуванням захворювань шкіри. Курс терапії підбирається індивідуально залежно від причини акне, локалізації та кількості пустул, віку пацієнта та наявності супутніх захворювань.
Катерина 1 рік тому
Добрий вечір. Я чула, що для обличчя потрібен особливий догляд за наявності запалення та почервоніння шкіри. Як вмивати обличчя під час акне? Як самостійно вибрати доглядові засоби?
Відповісти
Здрастуйте, при акне для вмивання потрібно використовувати засоби, що не містять мила. Також необхідно використовувати теплу воду (гаряча та холодна вода можуть подразнювати шкіру та викликати загострення). Найчастіше двічі на день вмиватися не варто через ризик підвищення сухості шкіри. Для підбору засобів догляду при акне краще звернутися до дерматолога.
Світлана 1 рік тому
Доброго дня, у мене акне вже третій рік. Але нещодавно я почала помічати, що кількість прищів на обличчі збільшується навесні року. Чому акне загострюється навесні?
Відповісти
Здрастуйте, загострення акне навесні викликане зниженням імунітету. У періоди загострень необхідно скоригувати курс лікування акне для зменшення кількості пустул. Також дерматолог може порекомендувати дотримання протизапальної дієти, виключення спецій, прянощів, копченої, гострої та смаженої їжі.
Вікторія 1 рік тому
Здрастуйте, у дитини (1 місяць) на руках і попі невеликий висип червоного кольору, дитина стала дратівливою і примхливою. Що це може бути? Як відрізнити акне від алергії у новонародженого?
Відповісти
Доброго дня, при акне на шкірі утворюються пустули, наповнені гноєм, а при пітниці та алергії з'являються великі червоні плями або дрібні висипи рожево-червоного кольору. Однак висип у новонародженого також може бути викликаний екземою, імпетиго, вітряною віспою, скарлатиною, кіром, лишаям, коростою, контагіозним молюском. Для визначення причини висипу у дитини потрібна консультація педіатра.
Інга 1 рік тому
Доброго дня, у мене на щоках, лобі та підборідді є гнійні прищі. Звернулась до дерматолога, лікар сказав, що це акне. Підкажіть, якими травами вмиватися під час акне? Чи можна вилікувати акне народними засобами?
Відповісти
Здрастуйте, при акне можна використовувати алое віра, масло чайного дерева, зелений чай, проте після консультації з дерматологом. Вилікувати акне за допомогою народних засобів без лікарських засобів неможливо. Самостійне лікування може призвести до загострення акне та появи нових пустул.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!