Logo
0 800 30 11 77

Навіщо і кому потрібна інтимна пластика

Навіщо і кому потрібна інтимна пластика
Читати 15 хвилин | Створено: 11 вересня 2019 | Оновлено: 23 вересня 2022 | 46414 46414
Інтимна пластика зараз – це доступний метод підвищення привабливості, позбавлення психологічного та фізіологічного дискомфорту та покращення якості життя для кожної людини.

Люди прагнуть бути красивими та здоровими: займаються у тренажерному залі, використовують косметику та засоби догляду за шкірою, хочуть правильно харчуватися та висипатися. Однак із віком тіло старіє, і ознаки зрілості приховати все важче. Сучасні медичні процедури дозволяють відтягнути старіння шкіри окремих частин тіла, зокрема інтимних зон. На допомогу приходить інтимна пластика.

Що таке пластика?

Інтимна пластика – це естетична корекція дефектів людського тіла. Пластика може змінити форму статевих органів та відновити їх сексуальну привабливість, яка з часом втрачається. Крім того, інтимна пластика показана людям із вродженими особливостями будови статевих органів. Наприклад, жінкам з асиметричними малими статевими губами, які викликають фізіологічний та психологічний дискомфорт.

Вважають, що інтимна пластика – прерогатива жінок. Це не так: попит на медичні процедури є і у чоловіків, яким завдає незручності розмір або форма статевого члена. Існує безліч способів естетичної корекції, тому можна виправити практично будь-який вроджений чи набутий дефект.

Інтимна пластика для жінок

Поставте своє питання Гінекологу
«ОН Клінік»

Природні вікові та фізіологічні зміни вносять корективу в жіноче тіло: шкіра великих та малих статевих губ стає в'ялою, клітор зменшується у розмірі та втрачає чутливість, знижується еластичність піхви.

Найчастіше жінки звертаються до лікарів через:

  • дискомфорт при носінні нижньої білизни;
  • проблеми у занятті спортом;
  • незадоволення зовнішнім виглядом статевих органів;
  • боязні та невпевненості у власній сексуальності;
  • фізичний та психологічний дискомфорт під час статевого акту.

Зазвичай жінки звертаються відразу з двох чи трьох причин одночасно.

Наука та медицина допомагають: статеві органи можна довести до ідеалу. Для цього використовується малоінвазивна хірургія в гінекології: лабіопластика для великих та малих статевих губ, ліпосакція лобка, зменшення капюшона клітора, гіменопластика, інтимний філінг, збільшення точки G, вагінопластика та лазерне вагінальне омолодження.

Лабіопластика – це пластика статевих губ та шкіри навколо вульви. Процедуру проводять жінкам із вродженими особливостями будови та дівчатам, які не задоволені виглядом зовнішніх статевих органів. Пластику статевих губ також проводять, якщо є аномалії та дефекти розвитку статевих органів, наприклад, вагінальна атрезія або розтяг статевих губ внаслідок пологів або травм.

Ліпосакція лобка – це малоінвазивна процедура, мета якої полягає у видаленні надлишкових жирових відкладень у лобковій ділянці. Операція може бути самостійною або входити до частини загальної ліпосакції на животі та талії. Результат операції – підтягнута та пружна шкіра лобкової області.

Пластика клітора виконується з кількома цілями: видалити надмірно розвинений капюшон клітора, видалити складки слизової оболонки промежини, що закривають головку клітора або відновити зовнішній вигляд клітора. Кінцева мета процедури – дати можливість жінці отримати естетичне та сексуальне задоволення.

Гіменопластика (відновлення цноти) - це процедура, в ході якої лікар відновлює цілісність цноти. Операція виконується за бажанням жінки, оскільки показань до гіменопластики для здоров'я чи життя немає.

Інтимний філінг або контурна пластика – процедура, коли лікар вводить ін'єкції в геніталії жінки, щоб поліпшити їх зовнішній вигляд або функціональні можливості. Як наповнювач ін'єкції використовується гіалуронова кислота. Речовина підтримує шкіру та слизові оболонки статевих губ у тонусі. Інтимний філінг показаний при вікових та післяпологових змінах, сухості піхви, широкій піхві, асиметрії великих статевих губ, зниженому тонусі шкіри геніталій.

Вагінопластика – це відновлення пошкодженої піхви після пологів чи травм. В результаті вагінопластики жінка досягає можливості отримувати сексуальне та естетичне задоволення. Також процедуру проводять людям, які бажають змінити чоловічі геніталії на жіночі (фемінізуюча вагінопластика).

Лазерне омолодження піхви – косметична малоінвазивна операція. Вона відновлює естетичну привабливість піхви. Процедуру показано жінкам, які перенесли операцію на піхві, мали проблемні пологи, пошкодили орган через травму та у яких спостерігаються природні вікові зміни.

Жінкам потрібно пам'ятати Попередження Американського Коледжу Акушерства та Гінекології:

  • вагінальне омолодження, вагінопластика, гіменопластика не мають медичних протипоказань, їх безпека та ефективність до кінця не вивчені;
  • пластика статевих губ може здатися простою і невинною, але може призвести до ускладнень і неприємних наслідків.

Медичні втручання вважаються виправданими у таких випадках:

  • потрібно скоригувати чи відновити фізіологічну форму зовнішніх жіночих статевих органів після невдалих пластичних операцій;
  • у жінки вроджена асиметрія чи гіпертрофія статевих губ.

Представники Американського Коледжу Акушерства та Гінекології також попереджають, що косметичні процедури створюють ілюзію легкості та безпеки. При цьому до 7% таких операцій закінчуються невдало.

Інтимна пластика для чоловіків

У свідомості більшості чоловіків маскулінність та сексуальність – рівносильні поняття. Розміри чоловічих статевих органів ототожнюються з мужністю та силою, вони дозволяють утвердити почуття власної гідності. Через це більшість чоловіків переживають щодо розмірів та форми пеніса. Незадоволеність довжиною та шириною статевого члена призводить до сексуальної скутості у спілкуванні з жінками. Для деяких чоловіків надмірна тривога про розмір пеніса може спричинити тотальну невпевненість у своїх можливостях.

Через соціальну значущість розміру статевого члена лікарі та дослідники розробили методи корекції пеніса. Вони підвищують якість сексуального життя, незалежно від віку чоловіка. Декілька десятиліть тому це були дорогі операції. Зараз – це доступні методи інтимної пластики, що змінюють форму та розмір пеніса з мінімальним терміном реабілітації та відносно невеликими грошовими витратами.

Найчастіше чоловіки звертаються до лікарів з наступних причин:

  • покращення якості сексуального життя;
  • підвищення почуття чоловічої гідності;
  • зняття «комплексу роздягальні», при якому чоловік відчуває незручність і сором у місцях скупчення інших чоловіків, наприклад, у сауні, лазні або душових спортивних залів;
  • підвищення сексуальної привабливості.

Медицина має в своєму розпорядженні сучасні методи корекції розміру і форми статевого члена. Ці методи спрямовані не тільки на естетичний і функціональний бік проблеми, а й на зменшення ускладнень після втручання. До способів корекції відноситься: ліпофілінг, мікрохірургічна аутотрансплантація тканин, транспозиція фасціально-жирових трансплантатів, лігаментотомія. Крім того, чоловіки звертаються з локальними проблемами: збільшенням головки пеніса (фалопластика) або корекцією вуздечки.

Ліпофілінг - це пересадка жирової тканини лобка в тканини полового члена для збільшення його ширини. Спочатку лікар відкачує частину жирової тканини лобкової зони, після чого ця тканина обробляється і потім вводиться шприцем під шкіру члена вздовж стовбурової частини - пеніс розширюється. Обхват органу зберігається 2 роки, після чого можна повторити процедуру.

Мікрохірургічна аутотрансплантація тканин – метод збільшення розміру члена, у якому використовуються власні неушкоджені тканини організму. Спосіб корекції використовується як вирішення естетичної проблеми. Лікарі використовують мікрохірургічну аутотрансплантацію тканин для лікування стриктури уретри, адреногенітального синдрому, облітерації уретри, гіпоспадії, первинного гіпогонадизму та у випадках, коли чоловік втратив частину члена після травми.

Лігаментотомія – це спосіб подовження члена, у якому лікар перетинає підтримуючу зв'язку. Після перерізання зв'язки пеніс подовжується на 3-5 см. Процедура триває не більше 20 хвилин і рідко ускладнюється. Післяопераційний період триває 2-3 дні.

З метою подовження статевого члена також застосовується інша методика – пластика піноскротального кута. Вона проводиться, коли шкірна складка між мошонкою та пенісом надмірно виражена, через що розмір члена візуально зменшується. Для операції не потрібна госпіталізація.

У деяких чоловіків розміри та форма статевого члена в нормі, але через вроджені анатомічні особливості він прихований тканинами мошонки. Це називається прихований статевий член. Це рідкісна патологія, проте вона піддається корекції. У ході операції лікарі виводять статевий орган назовні, а його основу фіксують швами, щоб пеніс не «пішов» назад у глиб тканин.

Чи потрібно робити інтимну пластику?

Всесвітня Організація Охорони Здоров'я дає наступне визначення репродуктивному здоров'ю – це стан фізичного, розумового та соціального благополуччя за всіма пунктами, що належать до репродуктивного здоров'я. Тобто це ті пункти, які пов'язані з можливістю нормального ведення статевого життя та запліднення.

Якщо форма і розмір статевих губ, обсяг статевого члена або його вид і все, що відноситься до статевих органів, приносить фізичний чи психологічний дискомфорт і призводить до соціального неблагополуччя, людина вважається непродуктивною. У такому випадку слід обговорити з лікарем необхідність інтимної пластики.

Інтимна пластика проводиться за бажання людини та об'єктивної необхідності у таких випадках:

  • усунення наслідків пологів в області піхви, статевих губ і промежини загалом;
  • естетична корекція великих та малих статевих губ, наприклад, при їх асиметрії, гіперпігментації або великих розмірах;
  • великий капюшон клітора, що перешкоджає сексуальному задоволенню;
  • надлишок жирової тканини в лобковій ділянці;
  • вроджені або набуті внаслідок травм дефекти та аномалії статевих органів;
  • в'ялість шкіри статевих губ;
  • усунення рубців та дефектів шкіри після невдалої операції;
  • довжина та обсяг пеніса, що перешкоджають одержанню сексуального задоволення.

Однак не завжди потрібно робити операцію. Наприклад, чоловік може тривожитися щодо розмірів статевого члена, але насправді його довжина та обсяг у нормі. Тобто, об'єктивних показань до операції немає. У такому разі потрібна робота з психологом, щоб прищепити адекватне ставлення до свого тіла. Найбільш ефективний метод – когнітивно-поведінкова терапія.

Що таке пластика піхви

Вагінопластика – це відновлення форми та слизової оболонки піхви після пологів чи травм. Після успішної процедури у жінки покращується якість сексуального життя. Для вагінопластики є медичні показання та показання за бажанням. До перших відноситься: опущення, випадання матки або вагінальних стінок, нетримання сечі при цистоцеле чи уретероцеле. Пластика піхви проводиться за бажанням, коли жінка чи транс-чоловік хочуть внести косметичні чи фізіологічні зміни статевого органу.

Вагінопластика протипоказана у гострий період запалення статевих органів. Процедура також не проводиться людям із серцевою та легеневою недостатністю, з підвищеним ризиком інсульту або інфаркту міокарда.

Що таке інтимна пластика малих статевих губ?

Інтимна лабіопластика дозволяє змінити форму та розмір малих статевих губ. Часто вона проводиться жінкам із гіпертрофією губ, які доставляють дискомфорт під час гігієни та заняття спортом (біг, їзда на велосипеді). Гіпертрофовані малі статеві губи можуть травмуватись одягом, наприклад, при застібанні «блискавки». Через великі розміри розсіюється струмінь сечі і виникає дискомфорт під час сексу.

Показання до інтимної пластики малих статевих губ:

  • асиметрія;
  • фізіологічний та психологічний дискомфорт;
  • гіпертрофія (великі розміри);
  • синдром «роздягальні»;
  • розрив внаслідок пологів та травм.

Проте щодо розмірів точаться дискусії. Одні автори стверджують, що збільшені малі статеві губи вважаються такими, якщо їхня довжина в розтягнутому стані перевищує 5 см. Інші стверджують, що гіпертрофією вважається перевищення норми в 3–4 рази. У будь-якому випадку, щоб зрозуміти, чи нормальний розмір малих статевих губ, потрібно проконсультуватися з лікарем.

Що таке Плазмоліфтинг або PRP-терапія

Плазмоліфтинг – це ін'єкційна процедура, яка омолоджує зовнішні статеві органи та коригує косметичні дефекти внаслідок травм, вікових змін чи вроджених особливостей. Суть методу: у жінки беруть збагачену тромбоцитами плазму, яка вводиться в ділянку статевих органів.

Плазмоліфтинг показаний у таких випадках:

  • зниження еластичності піхви після пологів;
  • якщо патології шийки матки довго не гояться (проте плазмоліфтинг не призначається при новоутвореннях, лейкоплакії та дисплазії);
  • сухість слизових оболонок статевих органів жінки;
  • часто знову виникає запалення піхви;
  • статеві губи неправильної форми;
  • неможливість отримати сексуальне задоволення;
  • уповільнення вікових змін статевих органів.

В результаті ін'єкційних процедур нормалізується тургор стінок піхви, прискорюється регенерація пошкоджених тканин, покращується якість сексу та зменшується ймовірність рецидиву запальних захворювань піхви. Це безпечний та нетравматичний метод, який унеможливлює ускладнення.

Плазмоліфтинг протипоказаний при системних захворюваннях крові, гострих інфекційних процесах та онкологічних захворюваннях. Також процедуру не проводять у період годування груддю та під час вагітності.

Що таке збільшення точки G

Аугментація точки G - це процедура, в результаті якої збільшується розмір самої точки G. Ведуться суперечки щодо існування цієї зони. Однак з позиції анатомії точка G – це тіло клітора (зовні спостерігається лише його головка), яке розташовується усередині передньої стінки піхви.

Клітор – орган сексуальної насолоди. І щоб отримати більше насолоди, жінки збільшують точку G, оскільки сама піхва та її стінки мають слабку чутливість. Крім того, аугментація точки G показана при вроджених особливостях статевих органів:

  • збільшений обсяг піхви;
  • вигнута форма піхви;
  • знижений сексуальний потяг.

Суть аугментації полягає в тому, що в G точку лікар вводить гіалуронову кислоту, яка збільшує об'єм тіла клітора. Процедура триває не більше 20 хвилин і виконується під місцевим знеболенням. Об'єм зберігається 1 рік, після чого можна зробити повторну аугментацію.

Які ризики можуть очікувати на пацієнтів після пластичної операції?

Зазвичай інтимна пластика – це малоінвазивна хірургія чи процедури без оперативного втручання. Проте вони можуть залишити після себе ускладнення:

  • рання післяопераційна гематома: найчастіше спостерігається на 2-3 день після процедури. Полягає в тому, що в ділянці втручання накопичується кров. Статеві губи збільшуються у розмірі та червоніють;
  • надмірна резекція малих статевих губ. Трапляється, коли некомпетентний хірург видалив частину малої статевої губи;
  • запалення. Виявляється місцевим нагноєнням рани. Після загоєння може залишитись деформація;
  • розбіжність операційного шва. Може призвести до видимого дефекту статевих органів.

Пізні післяопераційні ускладнення майже не зустрічаються. У поодиноких випадках формується рубець, який легко видаляється консервативними методами.

Відновлювальний період після інтимної пластики

Інтимна пластика – це переважно малоінвазивні методи, тому в середньому реабілітаційний період триває не більше 3–4 днів, найчастіше – 1–2 дні. У період відновлення не можна займатися сексом і мастурбацією, носити одяг, що щільно облягає, використовувати засоби інтимної гігієни, які дратують шкіру, ходити в сауну і лазню, займатися спортом, який може механічно пошкодити статеві органи, наприклад, їзда на велосипеді або конях.

Гінекологія в ОН Клінік Одеса

Навіщо і кому потрібна інтимна пластика - Сербіна Ліліана Вікторівна
Сербіна Ліліана Вікторівна
ОН Клінік Одеса
вул. Мала Арнаутська, 56
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 19:30
Сб: 9:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00

Популярні питання

1. Скільки тримається тришарова гіменопластика?

Довгострокова гіменопластика проводиться за допомогою тришарового ушивання присінку піхви. Тривалість операції з відновлення цноти займає до 30 хвилин. Результат тришарової гіменопластики зберігається на два-три роки.

2. Коли після пологів можна зробити інтимну пластику?

Після пологів може змінюватися форма та розмір статевих губ та піхви. Інтимну пластику можна робити щонайменше через півроку після народження дитини. Перед плануванням операції необхідно проконсультуватися з гінекологом, оскільки жінка може мати індивідуальні особливості, які вплинуть на можливість проведення лабіопластики та вагіноластики.

3. Скільки часу триває лабіопластика?

Тривалість лабіопластики зазвичай варіюється від однієї до двох годин залежно від обсягу маніпуляцій (наприклад, зміна форми або розміру, відновлення статевих губ після пологів). Після лабіопластики необхідно обмежити статеві контакти на шість тижнів, відмовитись від фізичної активності на 6-12 тижнів, використовувати гігієнічні прокладки замість тампонів протягом кількох тижнів.

4. Як довго не можна сидіти після пластики піхви?

При пластиці піхви накладаються внутрішні шви, які розсмоктуються самостійно. Для запобігання розходженню швів та розвитку ускладнень сидіти зазвичай не можна від семи до десяти днів після вагінопластики. Лікар також встановить обмеження на фізичні навантаження та статеві контакти терміном від одного до двох місяців.

5. Скільки відновлюватись після інтимної пластики?

Тривалість відновлення та рекомендації для реабілітаційного періоду залежить від типу інтимної пластики (наприклад, вагінопластика, збільшення статевого члену), обсягу маніпуляцій, проведених лікарем. Зазвичай набряк та дискомфорт проходять протягом тижня, а реабілітація займає від двох до чотирьох тижнів.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Навіщо і кому потрібна інтимна пластика
Лікар акушер-гінеколог.
Навіщо і кому потрібна інтимна пластика
Лікар акушер-гінеколог, онкогінеколог. Вища категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Дмитро 1 рік тому
Добрий день, мені не дуже подобається форма головки мого статевого члена. Я вже робив фалопластику, проте зараз планую зробити ще й корекцію вуздечки. Коли потрібно робити пластику вуздечки члена?
Відповісти
Здрастуйте, показаннями до пластики вуздечки статевого члена є біль під час статевого контакту, дискомфорт під час ерекції через надмірний натяг вуздечки, а також неправильний вигин пеніса. Перед пластикою вуздечки статевого члена необхідна консультація уролога.
Ольга 1 рік тому
Здрастуйте, я все ще думаю і не можу визначити, робити хірургічно чи за допомогою гіалуронової кислоти пластику піхви. Чи можете ви підказати, як довго заживають шви після пластики піхви, якщо йдеться саме про операцію? Дякую.
Відповісти
Добрий день, під час пластики піхви зазвичай накладають внутрішні шви, які самостійно розсмоктуються через один-півтора місяця. Відновлювальний період під час пластики піхви за допомогою ін'єкцій гіалуронової кислоти менший, ніж під час хірургічної операції, проте метод корекції рекомендується лікарем після консультації, залежно від обсягу необхідних маніпуляцій.
Тетяна 1 рік тому
Доброго дня, хлопець хоче, щоб був ефект, ніби він у мене перший молодий чоловік. Я вирішила зробити гіменопластику. Розкажіть, скільки тримається короткострокова гіменопластика?
Відповісти
Здрастуйте, короткострокова гіменопластика зазвичай тримається до двох тижнів або до першого статевого акту, під час якого дівоча пліва рветься. Ефект тришарової (довготривалої) гіменопластики може зберігатися до трьох років.
Жанна 1 рік тому
Здрастуйте, давно думаю про інтимну пластику, оскільки з віком статеві губи стали більш в'ялими. А для чого роблять пластику малих статевих губ, крім зміни розміру? Спасибі велике за відповідь.
Відповісти
Добрий день, пластику малих статевих губ роблять для зміни їхньої форми і розміру (зменшення або збільшення), виправлення аномалій розвитку і дефектів (наприклад, атрезії і розтягнення статевих губ через пологи або травми). Також пластику малих статевих губ проводять у разі їхньої гіперпігментації та асиметрії.
Олена 1 рік тому
Добрий день, хочу зробити інтимну пластику - прибрати зайву шкіру біля вульви. Однак не хочу довгий час відновлюватися. Скільки днів лабіопластика заживає? Що можна і що не можна робити після лабіопластики?
Відповісти
Добрий день, лабіопластика зазвичай заживає від двох до чотирьох тижнів (тривалість варіюється залежно від обсягу маніпуляцій). Після лабіопластики не можна вступати в статеві контакти, палити, вживати алкогольні напої. Також необхідно уникати теплового впливу (лазень, саун) протягом двох тижнів після операції.
Світлана 1 рік тому
Добрий день, хочу збільшити точку G, проте операцію робити б не хотілося. Чи можна зробити збільшення точки g гіалуроновою кислотою? Який ефект і як довго тримається результат після процедури?
Відповісти
Здрастуйте, після збільшення точки G гіалуроновою кислотою ефект може полягати у відновленні тонусу піхви, підвищенні чутливості точки G. Результат після аугментації точки G тримається від чотирьох місяців до півроку.
Анна 1 рік тому
Здрастуйте, я один раз робила гіменопластику і мені сподобався ефект. Хочу повторити, але не знаю, чи не шкідливо це. Підкажіть, скільки разів можна робити гіменопластику? Цікавить короткострокова гіменопластика.
Відповісти
Добрий день, короткострокова гіменопластика виконується не більше двох-трьох разів. Наявність обмеження пов'язана з витонченням під час розривів частин дівочої пліви, що залишилися. Пацієнтці також може бути запропонована довгострокова гіменопластика, ефект якої тримається довше (зазвичай два-три роки).
Катя 1 рік тому
Добрий день, мені через рік після пологів зробили інтимну пластику (змінили форму статевих губ). Лікар розповів про реабілітаційний період, проте я забула уточнити один момент. Скільки часу після інтимної пластики не можна займатися сексом?
Відповісти
Добрий день, тривалість обмежень на статеві контакти встановлює хірург після операції. Зазвичай від вагінального сексу необхідно утриматися на термін від одного до двох місяців, щоб запобігти дискомфорту і больовим відчуттям у піхві.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!