Logo
0 800 30 11 77

Топ п'ять міфів про діатез: експертна думка

Топ п'ять міфів про діатез: експертна думка
Читати 4 хвилини | Створено: 23 лютого 2021 | Оновлено: 23 лютого 2021 | 15742 15742
Діатез - досить поширена проблема, про яку багато сказано і написано. Наприклад, Google на запит "Діатез" видає понад 140 000 результатів.

Щоб успішно орієнтуватися в цьому безкрайньому морі інформації, важливо знати одне просте правило: довіряти можна тільки експертам!

Своїми професійними знаннями про діатез і практичним досвідом його лікування діляться лікарі медичного центру «ОН Клінік». Дитячі дерматологи та педіатри дають оцінку п'яти найпоширенішим міфам, пов'язаним з проявами діатезу.

Міф №1

За появи ознак діатезу в дитини необхідно перевести її на сувору дієту. Цю рекомендацію коментує лікар-дерматолог вищої категорії медичного центру «ОН Клінік Полтава» Василь Христофор:

"За гіпоалергенної дієти організм дитини може бути позбавлений ряду вітамінів, мінералів і поживних речовин, особливо важливих для його правильного розвитку. Тому переводити малюка на дієту без рекомендації лікаря категорично не рекомендується. Перш ніж виключити з раціону ті чи інші продукти, дитині потрібно зробити алергопроби або імунологічний тест на алергени. Тільки після результатів діагностики лікар може рекомендувати зміну раціону".

Міф №2

Поставте своє питання Дитячому дерматовенерологу
«ОН Клінік»

Вилікувати діатез допоможуть сонячні ванни. У зв'язку з цим дитячий лікар-дерматолог медичного центру «ОН Клінік Миколаїв» Вадим Борзенко розповідає:

"Сонячні ванни не лікують діатез, а підсушують шкіру, що призводить до видимого зменшення почервоніння. Але тривале перебування дитини під впливом сонячних променів протипоказано, оскільки воно може призводити до опіків шкіри, аж до переродження клітин в її глибоких шарах".

Міф №3

Відповідно до якого діатез передається у спадок. Цю інформацію спростовує дитячий дерматовенеролог вищої категорії медичного центру «ОН Клінік Харків» Зоя Подпорінова:

"Насправді, вплив спадковості на розвиток діатезу не до кінця вивчено наукою. Достовірно відомо, що, якщо батьки малюка страждали на діатез, то ймовірність появи алергічної реакції у нього буде вищою, ніж у дитини, чиї батьки не зазнали на собі цього синдрому. Проте поширеними є випадки, коли діатез виникає у дітей, батьки яких не страждали на нього. Тому сьогодні точно передбачити можливість розвитку діатезу у дитини неможливо".

Міф №4

Якщо вірити цьому міфу, то діатез може передаватися іншим дітям. З цього приводу коментар дає завідувачка дитячим відділенням і лікар-педіатр медичного центру «ОН Клінік Харків» Тетяна Сирбу:

"Діатез - не інфекційна хвороба, а алергічна реакція. Тому ризик передачі діатезу від хворої дитини здоровій дорівнює нулю. Проте якщо у малюка з'явилися висипання на щоках, насамперед потрібно звернутися до лікаря-педіатра або дитячого дерматолога, які проведуть огляд дитини та направлять її на діагностичні дослідження. Тільки після проведення діагностики можна буде визначити, чи страждає дитина на діатез чи якусь іншу хворобу, що супроводжується висипанням".

Міф №5

Даний міф полягає в тому, що діатез можна вилікувати народними засобами. У зв'язку з цим лікар-педіатр медичного центру «ОН Клінік Полтава» Ольга Чвертка зазначає:

"Народні засоби (такі, як відвари шавлії, ромашки та череди) дійсно застосовуються для лікування діатезу. Вони мають протизапальну та заспокійливу дію. Тим не менш, використання народних засобів може бути лише частиною комплексної терапії діатезу. Насамперед необхідно визначити, що саме викликало алергічну реакцію, а для цього потрібна консультація педіатра і проведення діагностичних досліджень".

Причини розвитку діатезу можуть бути найрізноманітнішими. І в кожному конкретному випадку лікування діатезу і профілактика його рецидивів повинні проводитися за індивідуальною схемою терапії, розробленою для дитини лікарем-педіатром або дитячим дерматологом. За перших ознак розвитку діатезу важливо негайно звернутися до лікаря, пройти необхідну діагностику та рекомендований курс лікування.

Дитяча дерматовенерологія в Дитячому відділенні «ОН Клінік Харків» (м. Палац Спорту)

Топ п'ять міфів про діатез: експертна думка - Біньковська Марина Михайлівна
Біньковська Марина Михайлівна
Дитяче відділеня «ОН Клінік Харків» (м. Палац Спорту)
пр. Героїв Харкова, 257
м. Палац Спорту
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 4 оцінок
Топ п'ять міфів про діатез: експертна думка
Лікар-дерматовенеролог. Вища категорія.
Топ п'ять міфів про діатез: експертна думка
Лікар педіатр. Вища категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!