Logo
0 800 30 11 77

Краса: здОрово чи здорОво?

Краса: здОрово чи здорОво?
Читати 7 хвилин | Створено: 12 квітня 2019 | Оновлено: 12 квітня 2019 | 4286 4286
Краса має бути безпечною. Але, як свідчить практика, багато майстрів індустрії краси часто нехтують елементарними санітарними нормами.

Усі хочуть мати доглянутий вигляд. З цієї причини індустрія краси розвивається шаленими темпами: салони краси ростуть як на дріжджах і пропонують послуги на будь-який смак і гаманець. Хочеш кератинове випрямлення волосся? Будь ласка. Мрієш про пірсинг або тату? Немає проблем! Потрібен манікюр чи стрижка? Розташовуйся.

Однак у гонитві за грошима, салонні майстри почали забувати про безпеку процедур, які вони надають. І, на жаль, мало хто з клієнтів теж думає про своє здоров'я, тож ризик чимось захворіти, наводячи красу, підвищується. 

Отже...

Йдемо в студію нігтьового сервісу

Як правило, найчастіше на манікюрі ми можемо познайомитися з герпесом і грибком. Щодо зараження ВІЛ - малоймовірно, але все ж таки ризик є: вірус може потрапити в кров людини внаслідок травм, які майстер може завдати нам нестерильними інструментами.

А що говорить статистика?

Дослідниками з Університету Рутгерса опитано близько 90 відвідувачів салонів нігтьового сервісу. З них близько 52 % стали жертвами висипу або грибкових інфекцій. Як стверджують вчені, найчастіше грибок виникає після обробки нігтьової пластини пилкою, на якій оселився грибковий збудник. Та й це зрозуміло, адже пилка - один з основних інструментів обробки нігтьової пластини для створення манікюру. Крім того, дані цього дослідження говорять і про те, що постійним супутником педикюру є мікробактеріальний фурункульоз. Найчастіше він оселяється на постійне місце проживання в тих салонах, які використовують ванночки для ніг, вбудовані в крісла. Саме в них «відкисають» ніжки перед процедурою. Такі ємності складно промити і продезінфікувати з огляду на особливості їх встановлення. З цієї причини вони є сховищем всіляких бактерій, зокрема й фурункульозу.

Що стосується гепатиту B і C, то, на думку доктора медичних наук Медичної школи Східної Вірджинії Девіда А. Джонсона, ймовірність зараження цими захворюваннями в студіях нігтьового сервісу набагато менша, ніж про це прийнято говорити. Підставою є відсутність додаткових досліджень з цього питання не тільки в США, а й в інших розвинених країнах. Однак це зовсім не означає, що ризик зараження гепатитом повністю відсутній: він збільшується тільки в разі недотримання правил стерильності, але не в таких глобальних масштабах, які роздмухує преса та інтернет-видання.

Лікар-дерматолог медичного центру «ОН Клінік Дніпро» Світлана Панкова зі стажем роботи понад 27 років зазначає:

Нестерильні інструменти, якими обробляють нігті, можуть спричиняти багато інфекцій, зокрема і грибкові, і бактеріальні. Як правило, найчастіше до групи ризику потрапляють люди зі слабким імунітетом і чутливою шкірою.

Під час вибору салону нігтьового сервісу особливу увагу потрібно приділити не тільки сертифікації апаратури та витратних матеріалів, а й чистоті в приміщенні, охайній зовнішності майстра. Також звертайте увагу на наявність одноразових пилочок, підхід до стерилізації інструментів для манікюру і педикюру.

Те саме стосується і манікюру, який роблять вдома. Не будьте байдужі до свого здоров'я!  Потрібно довіряти тільки тим, хто заслужив бездоганну репутацію, має медичну книжку і працює за всіма санітарними нормами. 

У гостях у перукаря

Сьогодні перукарні з недорогими стрижками, які ще називають експрес-стрижками, практично відкриваються на кожному розі. Найчастіше саме в них клієнти можуть отримати як бонус за недороге задоволення зараження шкіри голови. У більшості випадків це відбувається теж через використання нестерильних ножиць та інших інструментів, необхідних перукареві для роботи. Зокрема, на кінчиках ножиць може легко оселитися грибок, а на зубчиках гребінця - збудники себореї та педикульозу зараженої людини.

Лікар-трихолог медичного центру «ОН Клінік Одеса» Наталія Желудкова зазначає:

Робоче місце перукаря має бути схожим на операційну: після кожної стрижки необхідно стерилізувати інструменти, що перебували у використанні. Звичайне пшикання новомодним антисептиком на їхню поверхню не зможе захистити навіть від лупи. Після стрижки інструменти мають промиватися під проточною водою, потім - замочуватися в спеціальному розчині, потім знову промиватися водою і стерилізуватися щонайменше 15 хвилин у спеціальних приладах, призначених для стерилізації.

Як бачимо, у професійного і відповідального перукаря як мінімум повинен бути ще один набір робочого інструментарію. А у вашого перукаря він є?

На порозі в косметолога

По-хорошому, косметолог повинен мати медичну освіту, а не бути самоучкою з сертифікатом про пройдені косметологічні курси. Адже йому доведеться працювати не тільки зі шкірою людини, а й з інструментами, які проникають у неї, а також з різними препаратами. Чому це важливо?

Лікар-косметолог, як і дерматолог, має знати будову шкіри та судин, функції кровоносної та нервової систем, наслідки різного впливу на шкіру як всередині, так і зовні. Зокрема, уколи в шкірний покрив ділянки обличчя і тіла (наприклад, такі процедури, як ботокс або мезотерапія) з порушенням методики їхнього виконання можуть стати фатальними не тільки для нашої краси, а й для здоров'я загалом. Насамперед, це поява синців, больових відчуттів,почервоніння, а також порушення пропорцій обличчя і тіла, виникнення лихоманки. Наприклад, під час ботоксу в ділянці обличчя є загроза паралічу дихальних м'язів або м'язів гортані.

А ще косметологи роблять чистки обличчя, пілінги, епіляцію та масажі. За неправильного підходу такі процедури можуть загрожувати гіперпігментацією, опіками, алергічними реакціями, висипом і виникненням набряків.

До речі, якщо ви ходите в тату-салони, то теж приділяйте увагу питанню стерильності інструментів і досвіду татуювальника.

Б'юті-поради або як розпізнати пил в очі

  1. Завжди отримуйте повний опис процедури, яку обрали, до того, як сіли в крісло. Нехай майстер детально розповість про те, як і чим він її виконує. Зазначу, що назва в прейскуранті ніколи не дає повної картинки.
  2. Вимагайте проведення тесту на алергічну реакцію. Косметологічні склади можуть містити подразники (хімічні або натуральні), які не підходять нашому організму. Приділіть увагу цьому моменту, щоб потім не пошкодувати про скоєне і не розсьорбувати наслідки.
  3. Не ігноруйте планові огляди у дерматолога та інших лікарів (терапевта, кардіолога, невропатолога) і регулярно здавайте аналізи. Турбота про здоров'я нашої шкіри і не тільки - необхідність. Зокрема, саме лікар-дерматолог здатен дати правильні «косметичні» правила та поради щодо догляду за нашою шкірою.
  4. У кожного майстра незалежно від галузі його діяльності має бути відповідна освіта, медична книжка, ліцензія на проведення обраної діяльності, а також заслужена репутація професіонала своєї справи.

А ще додам, що далеко не всі майстри індустрії краси крокують у ногу з часом (тобто відвідують курси підвищення кваліфікації, зокрема й з питань безпеки послуг, які вони надають). Будьте обережні, а якщо професіоналізм майстра видався сумнівним - не ризикуйте!

Якими історіями з життя на цю тему можете поділитися ви?

Чекаю на ваші історії.

Дитяча дерматовенерологія в ОН Клінік Харків Палац Спорту

Краса: здОрово чи здорОво? - Мангушева Вікторія Юріївна
Мангушева Вікторія Юріївна
ОН Клінік Харків Палац Спорту
пр. Героїв Харкова, 257
м. Палац Спорту
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Краса: здОрово чи здорОво?
Лікар-дерматовенеролог, трихолог. Кандидат медичних наук, лікар вищої категорії.
Краса: здОрово чи здорОво?
Лікар-дерматовенеролог. Вища категорія.

Поставте своє питання Дерматологу
«ОН Клінік»

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!