Logo
0 800 30 11 77

Небезпечні комахи та їх укуси

Небезпечні комахи та їх укуси
Читати 10 хвилин | Створено: 10 червня 2019 | Оновлено: 10 червня 2019 | 201532 201532
Літо дарує не тільки теплі дні і можливість відпочити на природі, але й комах, що кусають. Через нашу необережність похід у гори, пікнік чи відпустка можуть бути зіпсовані, а наслідки для здоров'я доведеться залагоджувати не один тиждень.

Кліщі

укус кліща

Відпочинок на свіжому повітрі може призвести до неприємного знайомства з кліщами. Не має значення, де саме ми розташувалися: у дворі, міському парку чи лісі. Щороку ці комахи завойовують дедалі більше зелених територій, а випадки інфікування бореліозом чи енцефалітом частішають.

Сезон кліщів триває стільки, скільки стоїть тепла погода. На щастя, у нашій країні більшість захворювань, що передаються кліщами, не знаходить поширення через невелику кількість небезпечних видів кліщів у порівнянні з іншими країнами. Наприклад, у США, Канаді та Бразилії щороку понад 600 людей заражаються плямистою лихоманкою Скелястих гір. Це хвороба, що викликається кліщем, що переносить бактерії рикетсії. Проте хворобою Лайма, що викликається іксодовими кліщами, можна заразитися і в Україні.

Укуси кліщів

Поставте своє питання Дерматологу
«ОН Клінік»

Кліщі - переносники багатьох інфекційних недуг, у тому числі тифу. Як тільки кліщ потрапляє на нашу шкіру, він здатний пересуватися по тілу, шукаючи зручніші місця для проживання. Запобігти укусу кліща у місцях підвищеної небезпеки (у лісі, серед дикої природи) допомагає закритий одяг без складок у світлих відтінках та засоби захисту від комах.

Кліщові укуси можна знайти не відразу. Іноді на шкірі відсутні запалення, алергічна чи токсична реакція. Інфекціоністи пояснюють це тим, що проколюючи шкіру, кліщ впорскує анестетик, що діє як знеболювальне. З цієї причини укушений не відчуває болю.

укус кліща

Хвороба Лайма

хвороба Лайма на шкірі

Найбільш небезпечними вважають іксодових кліщів, що передають хворобу Лайма. Її симптоми зводяться до появи червоних кіл на шкірі, головного болю, висипу на шкірі, втоми, лихоманки. За відсутності лікування порушується робота нервової та серцево-судинної систем, страждають суглоби. У більшості випадків недуга успішно лікується антибіотиками. Чим раніше звернетесь до лікаря, тим менша загроза для здоров'я.

Фахівці мережі медичних центрів «ОН Клінік» радять виробити корисну звичку: після відпочинку на природі вирушити у ванну та уважно оглянути всі привабливі місця для кліщів (волосисту частину голови, обличчя, зону за вухами, пахвові западини, область під колінами, грудну клітку, верхні та нижні кінцівки).

Після кожної прогулянки приймайте душ, старанно періть одяг. Якщо комаха виявлена, звертайтеся до лікаря-дерматолога або інфекціоніста. Самостійне вилучення комахи може збільшити ризик інфікування. Наприклад, через:

  • недостатню дезінфекцію;
  • неповне вилучення кліща;
  • низький імунітет;
  • наявність інших інфекційних захворювань чи запальних процесів в організмі.

Павук Чорна вдова

павук чорна вдова

Цих павуків ще називають каракурти - вони герої багатьох фільмів. Найбільш небезпечними вважають самок цих хижих членистоногих. Отруйні павучихи можуть вкусити і становлять загрозу для здоров'я та життя людини. За природою вони не агресивні і кусають лише з метою самозахисту (наприклад після випадкового придушення). Павук-вдова здатна швидко пересуватися і напасти в найнесподіваніший момент. Мешкають каракурти здебільшого на півдні України (Приазов'я, Причорномор'я, Херсонська область).

Укуси Чорної вдови

Отрута павука може викликати больовий шок, підвищення артеріального тиску, нудоту, блювання та м'язові спазми, а також почуття страху. На місці укусу утворюється почервоніння. Медики рекомендують відразу викликати швидку допомогу та повідомити про підозру на укус каракурта, щоб запобігти можливому розвитку гіпертензії, бронхореї або судом. Отруйні речовини швидко поширюються організмом і можуть завдати здоров'ю непоправної шкоди.

укус чорної вдови

Воші

воші

Улюблене місце вошей – волосся. Підхопити їх можна користуючись гребінцем, головним убором, шарфом зараженої людини. Якщо на голові з'явилося свербіння, не ігноруйте. Попросіть будь-якого члена сім'ї перевірити вашу область потилиці, шиї та області за вухами. При виявленні паразитів намагайтеся не розчісувати шкіру голови. Ранки сприяють швидкому проникненню в кров інфекції.

укуси вошей на шкірі голови

Як позбутися вошей

Щоб позбутися гнид (яєць вошей, які дорослі особини відкладають на одязі або волоссі), використовуйте засоби від вошей відповідно до інструкції та призначення лікаря-дерматолога (лосьйони, шампуні, креми). Під час лікування педикульозу потрібно тримати в чистоті одяг, спідню білизну, постіль, предмети гігієни. Тим, хто не заражений, важливо бути обережним у спілкуванні із зараженими та виконувати профілактичні заходи:

  • дотримуватись правил особистої гігієни;
  • використовувати лише свої речі та не давати їх зараженому на тимчасове користування;
  • щодня пилососити ковдри, подушки, килими та міняти постільну білизну.

Блохи

блоха

Блохи можуть докучати не тільки свійським тваринам, та й людям. Вони боляче кусаються, внаслідок чого з'являються пухирі, що сверблять. Деколи у людини може виникати алергічна реакція: набряклість і навіть гнійні запалення на шкірі.

Укуси бліх

Починати позбуватися паразитуючих організмів потрібно з придбання захисних засобів для тварин. Зменшити неприємні відчуття після укусу у людини допоможуть дезінфікуючі засоби. Дерматологи радять обробляти місця укусів дезінфікуючими розчинами або мазями, купленими в аптеці, спеціалізованих медустановах.

Щоб не допустити повторного зараження, подбайте про стерильність місця проживання улюбленця, стежте за його колом спілкування на прогулянках. Насамперед, забороняйте контактувати з бездомними тваринами.

укуси бліх на руці

Бджола, оса, шершень

бджола на руці людини

При укусах бджіл важливо швидко витягнути жало. А ось оса або шершень можуть завдати одразу двох і більше укусів — вони не втрачають жало при першому укусі, тому їх напад більш небезпечний. Як правило, на місці укусу з'являється почервоніння, набряк. І лише через деякий час можуть виникнути побічні ефекти: нудота, біль голови, слабкість.

Лікування укусу бджоли, оси, шершня

Якщо немає алергічної реакції, достатньо витягнути жало (якщо є), а місце укусу обробити антисептиком і додати холод. При появі нетипової реакції або при укусах в область обличчя, гортані, язика, статевих органів негайно звертайтеся за медичною допомогою. При ігноруванні того, що трапилося, можуть виникати різні за ступенем тяжкості анафілактичні реакції, що може призвести навіть до смерті.

укус шершня

Короста

коростяний кліщ під мікроскопом

Коростяного кліща Sarcoptes scabei (Коростяний свербіж) можна підхопити при безпосередньому контакті із зараженим або при використанні загальних предметів гігієни. Інкубаційний період зараження становить від кількох годин до 1-2 тижнів. Укус паразита викликає сильний свербіж на шкірі, що часто посилюється до ночі.

Лікування корости

Позбутися корости допоможе дерматолог після обстеження пацієнта та постановки діагнозу. Одяг хворого бажано прати в гарячій воді, дотримуватися стерильності постільних речей. На розсуд лікаря пацієнту призначають антигістамінні препарати, щоб зменшити свербіж. Методика лікування спрямована на знищення збудника шляхом застосування препаратів акарицидної дії. Це препарати, спрямовані на боротьбу з кліщами (акарициди - це кліщі: грец. ἄκαρι - кліщ і лат. caedo - вбиваю).

Постільні клопи

постільний клоп

Клопів можна зустріти в постільній білизні готелів. Вони можуть оселитися навіть у вашому багажі або на речах вашого улюбленця. Найбільш активними вони стають уночі.

У середньому, тривалість життя цих кровососних становить близько року. Їх легко сплутати з іншими дрібними комахами і часто їх вторгнення у ваше життя можна визначити за невеликими червоними плямами крові на постільній білизні вранці. Після вгамування спраги вони стають неповороткими, повільно рухаються, а тому під час сну їх легко розчавити вагою свого тіла.

Укуси клопів

Червоні укуси на руках чи області плечей — це мітки клопа. У жодному разі не можна їх розчісувати (можна занести інфекцію). За призначенням дерматолога можна використовувати ефективний антигістамінний препарат.

Для того, щоб запобігти повторному зараженню, потрібно ретельно обробити постільну білизну, предмети декору, іграшки або інші предмети меблів. Зробити це можна у хімчистці, за допомогою термообробки або спеціальних засобів. Обов'язково забезпечте чистоту речей у будинку, відмовтеся від використання чужого постільного приладдя та рушників.

укус постільного клопа

Мухи

муха

Мухи живуть скрізь і переносять такі небезпечні захворювання як пневмонію та кишкові інфекції. Під час епідемій вони здатні переносити хвороботворні збудники на великі відстані, збільшуючи вогнище зараження.

Укуси мух болючі і викликають почервоніння. Укушене місце треба відразу обробляти антисептичним розчином, а також не вживати їжу та напої, на які приземлилися представники сімейства двокрилих. Мухи, як і мошкара, люблять селитися біля сміттєвих баків та трупів померлих тварин.

укус мухи

Комарі

комарі

Від комарів треба завжди рятуватися, адже вони є переносниками малярії та інших хвороб. Для цього підходять засоби від комарів, захисний одяг, віконні екрани на альтанках та ароматизовані палички. При використанні спреїв або кремів для шкіри обов'язково робіть тест на алергічну реакцію. За її наявності краще підбирати засіб з лікарем.

Як показують спостереження, деяких людей, що знаходяться в тому самому місці скупчення комарів, кусають з різною силою і періодичністю. Це може пояснюватися тим, що запах людини кожна комаха сприймає по-різному: для неї вона більш-менш приваблива. Це рівносильно сприйнятливості до укусів: в одних з'являється сильна реакція, в інших – слабше. А це залежить від токсичності складу слини комара, який завдав удару.

укуси комарів

Таргани

Зустріти цих шестиногих товаришів можна не лише поза домом, а й у його межах. Вони довго можуть обходитися без їжі, здатні пошкоджувати цілісність продуктів, виробів зі шкіри, книг. Таргани всеїдні і можуть харчуватися сміттям чи фекаліями. Багато з них пересуваються по каналізації, сміттєпроводу або горищу. Тому їхній спосіб життя може негативно позначитися на будь-якій людині: загрожувати гастроентеритом, дизентерією чи діареєю.

Окремі види тарганових, наприклад, жовті таргани, можуть вкусити (в область шиї, згини кінцівок). В результаті з'являється ранка з невеликою скоринкою, яка може запалитись. На лапках та черевці таргани переносять безліч патогенних мікроорганізмів. При розчісуванні пухиря вони можуть потрапляти всередину і паразитувати в організмі людини. Укуси тарганів обов'язково потрібно обробляти антисептиком.

укус таргана

Запишіться на прийом до дерматолога в мережу медичних центрів «ОН Клінік» вашого міста, якщо вас вкусила комаха. Досвідчений лікар допоможе ефективно та швидко впоратися з наслідками будь-якого укусу.

Насолоджуйтесь літом, але будьте уважні та обережні!

Дерматологія в Дитячому відділенні в Миколаєві

Небезпечні комахи та їх укуси - Устинська Інна Іванівна
Устинська Інна Іванівна
Дитяче відділення в Миколаєві
вул. Велика Морська, 74/3
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 19:30
Сб - Нд: 8:30 - 18:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 3 оцінок
Небезпечні комахи та їх укуси
Лікар-дерматолог, дитячий лікар-дерматолог, трихолог. Вища категория.
Небезпечні комахи та їх укуси
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!