Logo
0 800 30 11 77

Приціл на гастроентерологію: питання до лікарів

Приціл на гастроентерологію: питання до лікарів
Читати 6 хвилин | Створено: 11 червня 2020 | Оновлено: 11 червня 2020 | 6804 6804
Кожен із нас любить смачно поїсти. Але всі ми часом забуваємо про те, що можна їсти та пити все, але в міру.

А ще важливо правильно готувати страви, щоб уникнути проблем із травленням (розладу шлунка, гикавки, закрепу, метеоризму, болю в животі). Навколо нашого харчування протягом багатьох століть витають різні твердження, які ми приймаємо чи не приймаємо на віру. Лікарі намагатимуться відповісти на найпопулярніші питання, пов'язані з харчуванням.

Чи можна їсти після шести?

Після шести можна їсти та потрібно. Лікарі та дієтологи відзначають, що о 6 годині вечора немає нічого чарівного. Найголовніше це вибрати, що буде на вашому столі — жирні та смажені страви або легкі та дієтичні. На нашу вагу, самопочуття і травлення впливає не час доби, коли ми їмо, а калорійність продуктів. Багато хто страждає через проблему переїдання за вечерею, тому що втомлена людина після роботи часто непомірна в їжі, а ще й проскакує алкоголь, солодке з чаєм. Ситна вечеря ввечері, коли фізична активність мінімальна, а метаболізм уповільнюється, призводить не тільки до збільшення ваги, але й о проблем із травленням. Тому їжте після 6 із задоволенням, але вибирайте більш дієтичні та легкозасвоювані продукти.

Чи є продукти, що спалюють жир?

Поставте своє питання Гастроентерологу
«ОН Клінік»

Не існує продуктів, які мають здатність спалювати жир. Є зелень, овочі та фрукти, що прискорюють обмін речовин. До них належить селера, грейпфрут, часник, шпинат, броколі, фейхоа, ананас, груша. Контролювати вагу допомагає правильне харчування, заняття спортом, своєчасне лікування запальних процесів в організмі. Ніяк інакше.

Чи можна запивати їжу водою?

Запивати їжу водою можна, якщо ви не відчуваєте дискомфорт у шлунку. Питна вода під час їжі дозволяє зробити паузу, дозволяючи мозку визначити ступінь ситості. Це допомагає запобігти переїданню і навіть схуднути. Лікарі не рекомендують пити холодну воду після прийому жирної їжі, оскільки це може спричинити розлад кишечника та біль у шлунку. Після прийому жирної їжі найкраще випити чай.

Що стосується алкогольних або кислих напоїв, що споживаються в помірних кількостях, науково не доведено, що вони негативно впливають на травлення та засвоєння поживних речовин. Хоча алкоголь справді зменшує потік слини на 10-15% на одиницю алкоголю. Тим не менш, в основному це стосується міцних напоїв, а не вина і пива з низьким вмістом спирту. З іншого боку, кислі напої посилюють секрецію слини, що може призводити до подразнення слизових оболонок травних органів.

Чи можна приготувати їжу на воді з-під крана?

Готувати їжу на воді з-під крана в наших умовах шкідливо для здоров'я. Наука стверджує: воду можна пити лише після закипання, оскільки патогенна мікрофлора не витримує впливу високих температур. Якщо ми використовуємо водопровідну воду для приготування їжі, то теплова обробка знищить бактерії, але у воді залишаться хімікати (ті, що використовувалися для очищення води). Щоб залишатися здоровим, краще використовувати фільтровану воду для пиття та приготування їжі та не з-під крана.

Чи шкідливо пити газовану воду?

У помірних кількостях корисно пити лише несолодку газовану воду. Будь-яке цукрове газування підвищує артеріальний тиск, збільшує ризик розвитку інсульту, цукрового діабету, подагри та захворювань серцево-судинної системи. Про це свідчать дані дослідження, опублікованого в Американському журналі клінічного харчування.

Лікар-гастроентеролог медичного центру «ОН Клінік Харків» Лариса Селіванова каже:

«Найкорисніша — чиста вода без газу. Газована вода — це вода з двоокисом вуглецю, яка може викликати гикавку або нетравлення шлунка, якщо випити склянку такої води залпом. Іноді вона провокує метеоризм. У помірних кількостях газування благотворно впливає на кишечник (запобігає закрепам)».

Чи шкідливо їсти м'ясо з кров'ю?

М'ясо з кров'ю так само корисне, як і без неї, але якщо воно свіже і правильно приготовлене. Знамениті стейки з кров'ю — не що інше, як м'ясо, з якого випливає рідина червоного кольору: суміш води та міоглобіну (білка, що містить червоний пігмент і знаходиться в м'язовій тканині тварини). Це їстівно та безпечно для нашого організму. Однак повністю сире м'ясо може бути джерелом різних захворювань (сальмонельозу, стафілококового токсикозу, дизентерії, трихінельозу, гельмінтозу). Ліквідувати небезпеку здатна лише термічна обробка.

Лікар-гастроентеролог медичного центру «ОН Клінік Харків» Дмитро Орленко рекомендує:

 «Обсмажуйте м'ясо щонайменше 2-3 хвилини з кожного боку за нормальної температури щонайменше 180-200 градусів. Така обробка допоможе позбутися хвороботворних мікроорганізмів, які гинуть під впливом високих температур».

Чи варто відмовитися від рису, хліба, картоплі чи макаронів?

Від рису, хліба, картоплі та макаронів гладшають, лише якщо порушувати правила їх споживання. Адже калорійність таких продуктів справді висока. Однак джерелом зайвих кілограмів стають не так самі продукти, як їх вживання з різними добавками (майонезом, сметаною, фаршем, ковбасними виробами, сиром). Зі свого меню не раджу виключати рис, хліб, картоплю і макарони. Вживайте їх у міру та споживайте без прицілу на підвищення енергетичної цінності страви (без добавок).

Наприклад, картопля, хоч і багата на крохмаль, але містить вітамін С, калій, магній, цинк, фосфор і залізо, які збагачують організм мінералами. Хліб – на клітковину, що регулює роботу кишечника. Рис і макарони містять вітаміни групи В, що забезпечують нормальну роботу центральної нервової системи.

А які у вас є питання щодо харчування до лікарів?

Гастроентерологія в ОН Клінік Суми

Приціл на гастроентерологію: питання до лікарів - Бараннік Галина Анатоліївна
Бараннік Галина Анатоліївна
ОН Клінік Суми
вул. Харківська, 23
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 8:00 - 14:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 3 оцінок
Приціл на гастроентерологію: питання до лікарів
Лікар-гастроентеролог. Вища категорія.
Приціл на гастроентерологію: питання до лікарів
Лікар-терапевт, гастроентеролог.

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!