Logo
0 800 30 11 77

Що тобі сниться?

Що тобі сниться?
Читати 6 хвилин | Створено: 2 січня 2019 | Оновлено: 2 січня 2019 | 8835 8835
У середньому, третину свого життя ми проводимо уві сні. У цей час наш мозок і тіло відпочивають. Іноді людині складно відрізнити сновидіння від реальності, а іноді ми усвідомлюємо, що спимо.

Усвідомлений сон — сновидіння, у якому ми розуміємо, що те, що відбувається, нам сниться, але ми здатні керувати подіями. Існування такого стану вперше довів американський психофізіолог Стівен Лаберж у своїй праці «Усвідомлені сновидіння: сила розуміння і неспання у своїх снах» (1985 р.). Його дослідження спирається на експеримент, який Лаберж провів на собі 1978 року. За допомогою спеціальної апаратури він довів існування мозкової активності під час короткого сну. 

Також Лаберж є автором книжок «Дослідження світу усвідомлених сновидінь» (1990 р.) і «Усвідомлені сновидіння: Короткий путівник по пробудженню уві сні та у вашому житті» (2004 р.).

Сьогодні феномен усвідомленого сну досліджують багато психологів і деякі з них стверджують, що в усвідомлений сон можна потрапити свідомо за допомогою спеціальних технік. Доктор Стівен Лаберж, працюючи в Центрі вивчення сну при Стенфордському університеті, стверджує, що кожна людина може навчитися потрапляти в усвідомлений сон. Ба більше, ним можна навчитися керувати. Існує думка, що за допомогою такого сну можна змінювати якість реального життя. Як варіант, з його допомогою можна побороти багато страхів, розвинути особистісні або професійні навички.

Як розпізнати усвідомлений сон?

Коли спимо, ми кілька разів потрапляємо у фазу швидкого сну, іноді здійснюючи в ньому неусвідомлені рухи тілом. Саме в цій фазі нам сняться сни, але багато з них ми не пам'ятаємо. В усвідомлений сон, як стверджують сомнологи, можна потрапити тільки у фазі швидкого сну.

Зрозуміти, що ви потрапили в усвідомлений сон, можна за такими прикметами (методики Лабержа):

  • переконатися, що в обстановці місця, куди ви потрапили, є деякі відмінності від реальної обстановки;
  • у разі закриття органів дихання руками (рота і носа), ви продовжуєте дихати;
  • прочитання будь-якого напису безліч разів змінює сенс прочитаного;
  • неможливість згадати попередню мить.

Входження в усвідомлений сон

Поставте своє питання Психотерапевту
«ОН Клінік»

Фахівці Гарвардської медичної школи в Бостоні та нейрофізіологи з університету імені Гете у Франкфурті змогли викликати усвідомлений сон за допомогою методу нейронної стимуляції. Експериментатори дійшли висновку, що електричні імпульси сприятливо впливають на мозок: покращують пам'ять і підвищують здатність до навчання, концентрують увагу.

У багатьох країнах вчені активно працюють над варіантами використання магнітних і електричних струмів, щоб викликати усвідомлені сни. Вони вважають, що з їхньою допомогою можна успішно лікувати нічні кошмари, депресії, а також хронічні захворювання. Однак конкретної методики поки що не розроблено.

Лікар-невролог медичного центру «ОН Клінік Одеса» Світлана Курницька каже:

Усвідомлений сон — неоране поле для досліджень. Жоден учений поки не довів його шкоду або корисність для здоров'я людини. Вважаю, що для людей нестійкого психічного стану такі сни можуть бути небезпечними. З їхньою допомогою людина може йти від реального світу в більш комфортний — той, який вона створює в такому сні. Це може загрожувати серйозними проблемами з психікою (роздвоєнням особистості, затяжною депресією, тривожними станами).

За результатами досліджень щодо усвідомленого сну, проведених Товариством Макса Планка 2011 року в Мюнхені, стало очевидно, що під час такого сну в людей активізується ділянка головного мозку, що відповідає за планування руху.

Не секрет, що під час сну наш організм набирається сил. Наукою не доведено, що під час усвідомленого сну, який може неусвідомлено і періодично виникати, все так і залишається. Тож свідоме й часте входження в такий сон приховує в собі сюрпризи для організму і поки що ніхто не може сказати, якими вони будуть: добрими чи ні.

Лікар-кардіолог вищої категорії медичного центру «ОН Клінік Одеса» Олена Стах пояснює:

Якщо людина, скажімо, відчуває кайф від пригод або страх як уві сні, так і наяву — серце починає стукати швидше, а тиск у судинах збільшується. І хоча прямого зв'язку між якістю сну і станом серця поки що не встановлено, підвищений тиск завжди може спричиняти серцевий напад і навіть інсульт. Цей факт доведений і більшою мірою становить небезпеку для тих, у кого проблеми із серцево-судинною системою.

Уявіть! Ви хочете навчитися стрибати з парашутом, але в реальному житті не можете втілити задумане. З цієї причини починаєте практикувати усвідомлений сон знову і знову, втілюючи давню мрію в реальність. Але зазначу, що надлишковий адреналін, зокрема й через поганий сон (наприклад, вам сняться кошмари), може теж завдати шкоди організму: збільшує кількість цукру й холестерину в крові, впливає на роботу щитоподібної залози, провокує серцеву недостатність.

Мені здається, що з усвідомленими снами потрібно бути обережними. Між цим станом і психікою простежується прямий зв'язок. Без участі кваліфікованого фахівця я б не поспішала на собі перевіряти техніки входження у свідомий сон. Адже, може, таке сновидіння нам і зовсім не потрібне. Усе, що ми отримуємо від сну, — відпочинок душі й тіла, енергію і силу для дня прийдешнього. Сновидіння досі вивчають вчені з усього світу і ніхто не знає, куди вони можуть привести людину. Тому, мені здається, не варто тестувати фундамент усвідомлених снів. Краще подбайте про те, на чому, де, як довго і в якій позі ви спите. Погодьтеся, повноцінний відпочинок — це натуральна постільна білизна, зручний ортопедичний матрац, провітрена кімната перед сном (особливо, якщо працює кондиціонер) і можливість спати не менше 7-8 годин на добу. 

А що ви думаєте про усвідомлені сни?

Психотерапія в ОН Клінік Харків Пушкінська

Що тобі сниться? - Сиваш Олена Василівна
Сиваш Олена Василівна
ОН Клінік Харків Пушкінська
вул. Ярослава Мудрого, 30а
м. Пушкінська
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 9:00 - 16:00
Нд: 9:00 - 13:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Що тобі сниться?
Лікар-психотерапевт, кандидат медичних наук. Вища категорія.
Що тобі сниться?
Лікар-психіатр. Кандидат медичних наук. Вища категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!