Logo
0 800 30 11 77

Зміни у вашому тілі під час вагітності: другий триместр

Зміни у вашому тілі під час вагітності: другий триместр
Читати 9 хвилин | Створено: 29 липня 2019 | Оновлено: 29 липня 2019 | 257657 257657
У другому триместрі вагітності тіло жінки продовжує змінюватись. Це період з 13 по 26 тиждень. Щодня дитина в утробі матері росте та розвивається, що призводить до збільшення живота.

Другий триместр вважається найкращим часом для підготовки до появи малюка. Більшість жінок, які відчували себе не дуже добре у першому триместрі, починаючи з 13 тижнів, відзначають значне покращення стану. З кожним днем ​​нудота і блювання вранці трапляються все рідше, хоча бувають і винятки, коли неприємні симптоми залишаються. У майбутньої матері з'являється більше енергії та сил, знижується кількість випадків перепадів настрою, оскільки рівень гормонів стає більш збалансованим.

У другому триместрі маса тіла жінки росте ще швидше. Виникає потреба у спеціальному одязі для вагітних.

Чи будуть мої груди продовжувати зростати?

Так, груди у другому триместрі зростають з тією ж інтенсивністю за рахунок збільшення обсягу молочних залоз та відкладення жиру. Саме ці зміни готують майбутню матір до годівлі малюка.

Шкіра на сосках і навколо них набуде темнішого відтінку. Жінка може відзначати появу своєрідних горбків довкола сосків. Це залози, які виділяють спеціальну речовину, що запобігає висиханню шкіри сосків.

Також може почати виділятися жовта рідина - проміжна форма молока (молозиво), вона відіграє важливу роль у перші дні життя малюка. Маючи проносну властивість, молозиво допомагає новонародженому позбутися меконію (першорідного калу), який складається з перетравлених у внутрішньоутробному періоді епітеліальних клітин, пренатального волосся, слизу, навколоплідних вод, жовчі та води.

Що таке розтяжки і чи можна їм запобігти?

Поставте своє питання Гінекологу
«ОН Клінік»

Деякі ділянки тіла вагітної жінки закономірно зростають і збільшуються. У таких місцях шкіра стає натягнутою і еластичні волокна під ними рвуться. Так і формуються розтяжки – смуги з вм'ятинами на покривах шкіри. Зазвичай розтяжки з'являються на животі та грудях – місцях найбільш схильних до зростання під час вагітності.

Це досить поширена проблема, хоч з'являються розтяжки не у кожної вагітної жінки. Повністю запобігти виникненню на шкірі неприємних смуг неможливо.

Основне, що можна зробити – це контролювати вагу. Чи не набирати масу більше тієї, яку рекомендує лікар. У косметичній індустрії існує безліч лосьйонів та масел для запобігання розтяжкам, але ефект таких продуктів не доведений. Однак варто відзначити, що підтримка шкіри добре зволоженою, зменшує свербіж.

Зазвичай після пологів розтяжки стають менш помітними. У деяких випадках повністю зникають.

Які інші зміни очікуються?

Проблеми на шкірі непокоять далеко не всіх вагітних. Зазвичай такі зміни повністю зникають або зменшуються у своїй інтенсивності після народження дитини. Загальні проблеми зі шкірою під час вагітності включають:

  • суха шкіра на животі;
  • прищі;
  • підвищена чутливість до сонця. Через це на сонці шкіра обгорає значно швидше. Проводячи тривалий час на вулиці, варто завжди брати із собою сонцезахисний крем;
  • темна лінія («linea nigra») від пупка до лобка прямо посередині живота і темні плями на обличчі (іноді їх називають маскою вагітності). Це меланодермія. Виникає через дію естрогену (гормон, відповідальний за підготовку тіла жінки до пологів, а потім до лактації).

Часто суха шкіра на животі доповнюється свербінням. Однак причиною цього можуть стати холестаз (зниження надходження жовчі з печінки) та гестаційний діабет (порушення обміну вуглеводів, що виникає на фоні вагітності). Варто бути обережним з цими симптомами і звертатися до лікаря за будь-яких підозр на ускладнення.

Які ще зміни можна очікувати у другому триместрі?

Вагітних у другому триместрі часто турбують болі в ногах, судоми під час сну. Такі явища пов'язані з тиском, який чинить дитина в утробі. Він перетискає нервові закінчення та судини, які кровопостачають нижні кінцівки. Щоб уникнути больових відчуттів та судом, рекомендується спати на боці, а не на спині.

Більш небезпечним симптомом є тромбоз глибоких вен. Тромб - це згусток крові в судині, що виникає через порушення в системі згортання. Основними ознаками захворювання є біль та припухлість однієї нижньої кінцівки. При виявленні таких симптомів варто негайно проконсультуватися з лікарем.

Набряклість одна з найпоширеніших проблем у вагітних. Зазвичай опухають кісточки, руки та обличчя. Під час виношування плоду об'єм рідини у тілі матері збільшується вдвічі. Це і кровоносна система плоду, і навколоплідні води. До того ж через гормональну перебудову в тканинах затримується натрій, який має властивість утримувати воду. Набряки можуть з'явитися на будь-якому терміні вагітності, проте найчастіше вони виникають наприкінці другого триместру.

Біль у спині виникає через зростаючий живіт вагітної. Щоб його підтримувати, доводиться докладати додаткових зусиль. І це на тлі розслаблення зв'язок, що скріплюють кістки тазу та стегон. Таке відбувається через гормони, що спеціально виділяються, які готують тіло жінки до пологів, роблячи таким чином родові шляхи більш рухливими.

Вагітну жінку турбує біль у животі. М'язи та зв'язки, що підтримують матку, розтягуються в міру її зростання. Це викликає легкий біль чи спазми.

Іноді вагітні жінки відзначають руйнацію зубів. Для побудови скелета дитини витрачається багато кальцію. Коли кальцію не вистачає, спеціальні гормони матері активізуються, і відбувається вимивання кальцію з кісток та зубів жінки. До того ж у ротовій порожнині змінюється кислотність, що підвищує ризик інфекційного зараження, розвитку карієсу. Щоб запобігти цьому, необхідно під час усієї вагітності регулярно відвідувати стоматолога.

Виникнення закладеності носа, носових кровотеч та кровоточивості ясен пов'язане з посиленням кровотоку в слизових оболонках носових ходів та ротової порожнини.

Печія зазвичай починається, якщо її не було, або посилюється у другому триместрі вагітності. Деякі можуть не зіткнутися з нею. Матка швидко збільшується в об’ємі, тим самим тисне на шлунок, через що їжа та шлункова кислота потрапляють у стравохід, що й провокує неприємні відчуття.

У другому триместрі вагітності є ризик підхопити інфекції органів сечової системи. Відтік сечі сповільнюється через гормональні перебудови, при цьому сечовий міхур не в змозі спорожнитися повністю, тому що збільшена матка тисне на нього. Хвороби сечовивідних шляхів без належного лікування можуть спричинити передчасні пологи. За будь-яких ознак інфекції потрібно записатися на прийом до лікаря: позиви до частого сечовипускання, печіння, наявність крові або неприємний стійкий запах сечі.

Скорочення Брекстона-Хікса («хибні перейми»), є скороченням м'язів матки. Таким чином матка готується до пологів. Такі скорочення роблять живіт напруженим та жорстким, що спричиняє дискомфорт. Скорочення є нерегулярними за часом і повинні проходити протягом декількох хвилин. Необхідно дзвонити лікарю, якщо скорочення стали регулярними, болючими і не йдуть при зміні положення. Такий стан може говорити про передчасні пологи, що почалися.

Коли я відчую як моя дитина рухається?

Саме в середині другого триместру вагітна жінка починає відчувати свою дитину. Перші поштовхи більше схожі на трепетні рухи глибоко у животі. Згодом відчуття посилюються.

Звичайно, дитина рухалася і до цього, проте це було дуже слабко, практично не відчутно. Зазвичай жінки, які народжують вдруге, втретє відчути перші поштовхи можуть значно раніше, бо вже знайомі з цим відчуттям. День перших поштовхів слід відзначити у календарі і сказати про це лікарю на наступній консультації, щоб він зміг перенести дані до карти вагітності.

Чи повернеться мій інтерес до сексу?

Через такі неприємні симптоми, як ранкова нудота і блювання, часті перепади настрою та дефіцит енергії, у жінки може знизитися сексуальна активність. Вона просто не хоче сексу через емоційний або фізичний стан і втому. Проте багато жінок відзначають повернення бажання займатися сексом у другому триместрі.

Лікарі стверджують, що секс не протипоказаний незалежно від терміну вагітності. Але тільки лікар може сказати точно. Існують індивідуальні ситуації, коли секс заборонено: загроза переривання, багатоплідна вагітність, кровотеча.

Про що спитати лікаря під час візиту?

Необхідно здійснювати планове відвідування лікаря протягом усього терміну вагітності. Зазвичай один раз на місяць. Які питання варто поставити гінекологу?

  • Як зміниться тіло у другому триместрі вагітності?
  • Як другий триместр позначиться на емоційному стані?
  • Нові симптоми та ознаки – це привід для занепокоєння?
  • Як можна послабити чи прибрати симптоми? Які медикаменти можна, а які не можна?
  • Які можуть бути за цими симптомами ускладнення?
  • Чи варто боятися набряків? Як зменшити набряки?
  • Виділення молока із грудей під час вагітності – це нормально?
  • Як краще спати: на боці чи на спині?
  • Чи безпечно займатися сексом?

Не треба боятися ставити питання, які турбують. Краще прояснити незрозумілі моменти, щоб не залишалося місця для занепокоєння. Більше того, своєчасне виявлення небезпечних симптомів допоможе виносити здорову дитину та запобігти розвитку ускладнень.

Гінекологія в ОН Клінік Дніпро

Зміни у вашому тілі під час вагітності: другий триместр - Паливода Лариса Володимирівна
Паливода Лариса Володимирівна
ОН Клінік Дніпро
пр. Д. Яворницького, 107а
Графік роботи:
Пн - Сб: 8:00 - 20:00;
Нд: 9:00 - 15:00
Рейтинг статті:
1 з 5 на основі 56 оцінок
Зміни у вашому тілі під час вагітності: другий триместр
Лікар-гінеколог. Вища категорія.
Зміни у вашому тілі під час вагітності: другий триместр
Стаття перевірена: Мандзяк Тетяна Ігорівна
Лікар-гінеколог. Перша категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!