Logo
0 800 30 11 77

Невловимий вітамін D: де шукати?

Невловимий вітамін D: де шукати?
Читати 5 хвилин | Створено: 30 квітня 2020 | Оновлено: 30 квітня 2020 | 5849 5849
Вітамін D складається з вітамінів D-1, D-2 і D-3, які належать до жиророзчинних. Нестача «сонця» в організмі збільшує ризик виникнення остеомаляції (м'яких кісток) та остеопорозу (крихких кісток).

Отримати заряд можна завдяки сонячним променям, певним продуктам і біодобавкам. Головне, не переборщити та розуміти, яка роль відводиться цьому вітаміну в організмі людини.

Спочатку поговоримо про міфи.

Кістки, депресія та рак

Кажуть, вітамін D — універсальні ліки проти ламкості кісток, депресії та онкологічних захворювань. Раніше деякі джерела повідомляли, що він допомагає зменшити ламкість кісток у людей старшого віку майже на 15%, а якщо розглядати ризик перелому шийки стегна, то за нормального синтезу вітаміну він становить лише 30%. Чи так це?

Дані одного американського дослідження не підтвердили цієї інформації. Вживання добової дози вітаміну D та кальцію респондентами, старшими за 50 років (а це понад 50 тисяч американців), не довело теорію зміцнення кісток і запобігання їх ламкості. І навіть збільшення дози не дало бажаного результату. Той самий результат вчені отримали, досліджуючи вплив вітаміну D на депресію та онкологічні захворювання. Але все ж таки цей вітамін здатний трохи покращувати результати лікування окремих захворювань, проте тільки завдяки комплексному підходу. Наприклад, тієї ж депресії (зменшує тривожність).

Чи є користь?

Поставте своє питання Сімейній медицині
«ОН Клінік»

Безперечно. Хоча під час досліджень і виявилося, що вітамін D жодним чином не знижує розвиток запальних процесів в організмі, його неможливо вважати марним. Здебільшого люди приписують йому нехарактерні властивості. Насправді вітаміни групи D належать до одних із найкращих способів профілактики захворювань верхніх дихальних шляхів (зокрема під час загострення астми) і гінекологічних хвороб (наприклад, за синдрому полікістозних яєчників).

Американські дослідження підтвердили: вітамін D у нормальному дозуванні запобігає передчасній смерті та серцево-судинним захворюванням (позитивно впливає на артерії). Останнє підтверджують навіть результати дослідження, опубліковані у журналі Circulation Trusted Source у 2008 році.

Крім інших переваг, «сонячний вітамін»:

  • знижує ризик розсіяного склерозу згідно з дослідженням, проведеним у 2006 році та опублікованим у журналі Американської медичної асоціації;
  • зменшує ймовірність розвитку грипу згідно з даними дослідження 2010 року, опублікованими в Американському журналі клінічного харчування;
  • у вигляді щоденної добавки забезпечив кращі результати схуднення, ніж у тих людей, які приймали добавки плацебо. Вчені пояснили це тим, що додатковий кальцій і вітамін D мають ефект пригнічення апетиту.

Лікар-терапевт медичного центру «ОН Клінік Полтава» Леся Третякова каже:

«Людям необхідний вітамін D, щоб нормально працювала опорно-рухова система, кишківник, нирки та інші внутрішні органи. Однак, крім нього, необхідно забезпечити організму норму інших вітамінів і поживних речовин».

Де знайти?

Вітамін D можна отримати побувавши на сонці або разом з їжею: вживайте жирну рибу (скумбрію, тунець, сардину, лосось, оселедець) та курячі яйця (сирі, варені). За даними Міністерства охорони здоров'я України, цього достатньо, щоб задовольнити потреби організму у вітаміні D.

Якщо з будь-яких причин не любите ці продукти, забезпечити порцію «сонця» можна за допомогою:

  • червоної ікри (2,9 мкг на 100 г продукту);
  • вершкового масла, козиного молока (1,3 мкг);
  • лисичок (5,3 мкг);
  • сирів «Чедер», «Швейцарський» (1 мкг);
  • м'яса (13 мкг).

Скільки споживати?

У середньому, добова доза вітаміну D для дорослої людини становить 600-800 МО (міжнародних одиниць — тип вимірювання для ліків і вітамінів), для дітей — близько 400 МО. Додам, МО не є однаковим для кожного типу вітамінів, тому добові дози за різними джерелами можуть відрізнятися. 

Інститут харчових і сільськогосподарських наук рекомендував такі МО добової дози вітаміну D для:

  • дітей та підлітків — 600 МО;
  • дорослих віком до 70 років — 600 МО;
  • дорослих, старших за 70 років — 800 МО;
  • вагітних або жінок, що годують — 600 МО.

Норма споживання вітаміну D за віком

Вік

Рекомендована норма споживання вітаміну D у міжнародних одиницях (МО)

0-12 місяців

400 МО

1-18 років

600 МО

19-70 років

600 МО

71+ років

800 МО

Для вашої зручності ми надаємо нашу таблицю у вигляді ілюстрації. Ви можете зберегти її або надіслати знайомим за потреби.

Норма споживання вітаміну D за віком

Норма споживання вітаміну D за віком

Досі не вщухають дискусії про те, яку норму заведено вважати корисною для здоров'я людини та як забезпечувати дозування (добавками, харчовими продуктами, перебуванням під сонцем). 

Лікар-дерматовенеролог медичного центру «ОН Клінік Харків» Ганна Новікова каже: 

«Вітамін D виробляється тільки за умови попадання на шкіру прямих сонячних променів (у середньому синтезується в організмі на 90%, решта людей отримує з їжі). Тож отримати його через скло чи одяг неможна. У зимовий час рекомендовано використовувати D-добавки через брак сонця». 

Від себе скажу: неправильно вважати цей загадковий вітамін панацеєю від усіх хвороб. З прийомом добавок потрібно бути обережними так само, як і з проведенням часу на сонці (можна отримати опік шкіри). Надлишок вітаміну D може бути шкідливим для здоров'я, зокрема збільшується ризик виникнення серцево-судинних захворювань, гіперкальціємії (підвищений вміст кальцію в крові), зниження щільності кісткової тканини. Прийом добавок, що містять вітамін D, краще завжди погоджувати з лікарем незалежно від пори року і стежити, щоб ваш раціон харчування був збалансованим.

Сімейна медицина в ОН Клінік Ужгород

Невловимий вітамін D: де шукати? - Щербей Алла Юріївна
Щербей Алла Юріївна
ОН Клінік Ужгород
вул. Д. Богуславського 4
Графік роботи:
Пн - Пт: 08:00 - 20:00;
Сб - Нд: 9:00 - 17:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Невловимий вітамін D: де шукати?
Сімейний лікар. Вища категорія.
Невловимий вітамін D: де шукати?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!