Logo
0 800 30 11 77

Зір у дитини – як вчасно розпізнати порушення зору у дітей?

Зір у дитини – як вчасно розпізнати порушення зору у дітей?
Читати 10 хвилин | Створено: 24 жовтня 2019 | Оновлено: 24 жовтня 2019 | 89010 89010
Високі навантаження на очі призводять до порушення зору у дітей із перших років життя. Рання діагностика захворювань дозволяє вчасно виявити патологію, підібрати відповідне лікування та запобігти сліпоті.

За даними ВООЗ, понад 1,3 млрд людей страждають від різних порушень зору і в 40% випадків захворювання почали розвиватися у дитячому віці. Своєчасна діагностика, лікування та профілактика можуть скоротити кількість порушень зору на 25%. Тому так важливо регулярно приводити дітей на огляд до дитячого офтальмолога та дотримуватися рекомендацій, отриманих від лікаря.

Які захворювання очей бувають у дітей?

Щоб зрозуміти, які порушення зору зустрічаються у дітей, важливо розуміти, як працює зорова система людини. Вона складається з очного яблука, нервових волокон та зорового відділу головного мозку. Якщо всі три елементи працюють злагоджено, у них немає структурних аномалій, то дитина бачить чітко та ясно, як поблизу, так і вдалині.

До найпоширеніших зорових порушень у дітей відносять:

  • короткозорість чи міопію, при якій втрачається здатність чітко бачити віддалені предмети. При короткозорості м'язи очей напружуються, порушується нормальне кровопостачання тканин, очне яблуко розтягується (подовжується). Зображення формується не на сітківці, а перед нею;
  • далекозорість або гіперметропію, при якій дитина добре бачить об'єкти, що знаходяться на далекій відстані, але важко розрізняє розташовані поблизу предмети. Багато дітей народжуються з незначною далекозорістю, що пов'язано з особливістю будови очного яблука у немовлят. У нормі гіперметропія проходить до 5 років;
  • астигматизм, тобто викривлення рогівки чи кришталика, через які в очному яблуку не формується чітке зображення. Дитина може бачити погано як далеко, так і поблизу. При високих зорових навантаженнях очі швидко втомлюються, малюк може скаржитися на біль, постійно терти повіки;
  • косоокість, при якій порушується скоординована робота очей: вісь одного з очних яблук відхиляється від центральної осі. Здається, що очі дивляться у різному напрямку. Основне зорове навантаження лягає на здорове око, що поступово призводить до згасання функцій того ока, що «косить».

Також діти можуть мати справу з очними інфекціями – наприклад, кон'юнктивітом. Але якщо кон'юнктивіт з'являється в будь-якому віці, то короткозорість, косоокість та інші порушення очей частіше розвиваються у віці до 7 років. Це пов'язано з тим, що до 5 років через швидке зростання дитини структура (розмір і форма) очей постійно змінюється, що може призвести до різних порушень. У 6-7 років дитина починає активно читати, різко збільшується зорове навантаження, саме в цей період високий ризик прояву міопії.

Чому падає зір у дитини?

Фахівці ВООЗ стверджують, що близько 1,4 млн. дітей у всьому світі страждають від сліпоти, і майже 50% випадків можна було б попередити при своєчасному зверненні до офтальмолога. У деяких випадках сліпота розвивається через внутрішні чинники:

  • генетична схильність до розвитку хвороб;
  • важка вагітність та родові травми;
  • недоношеність;
  • вроджені патології зорового апарату.

У такому разі дитина вже народжується з аномалією будови очного яблука, і тоді завдання лікарів та батьків компенсувати гостроту зору та не дати патології посилитись. Але зазвичай у новонароджених малюків немає проблем із зором, а ускладнення з'являються у старшому віці при впливі зовнішніх факторів:

  • високе зорове навантаження. Навчання граматиці, постійні ігри з телефонами, планшетами, перегляд телевізора створюють високе навантаження на зоровий апарат, який ще повністю не сформувався і не зміцнів. Ситуація посилюється, коли дитина йде до школи, на цей період приходить 50% зростання ризику короткозорості;
  • черепно-мозкові травми та травми очей. Зір може погіршитися після сильного удару обличчя, при ЧМТ. Також зниження гостроти зору можливе після хірургічного втручання;
  • системні захворювання: цукровий діабет, гіпертензія. Небезпеку становлять також неправильне лікування очних інфекцій (кон'юнктивіту);
  • авітаміноз. Недостатнє надходження поживних речовин відображається на формуванні та роботі зорової системи. Найбільш важливими для нормального розвитку очей мікро- та макроелементами є вітаміни А, В2, С, Е, цинк, селен;
  • остеохондроз, сколіоз та дегенеративні захворювання хребта. Викривлення хребетного стовпа призводить до погіршення живлення очей. Через це у тканинах очних яблук починаються дистрофічні зміни, зір слабшає;
  • малорухливий спосіб життя. Гіподинамія призводить до загального ослаблення організму, що позначається на здоров'яї очей. Через ослаблений м'язовий тонус, погіршується кровопостачання тканин та органів, у тому числі і очних яблук. Вони не отримують достатньо харчування, а при високих навантаженнях у дитячому садку або школі це підвищує ризик розвитку міопії.

Щоб запобігти очним хворобам на ранніх стадіях, рекомендується регулярно відвідувати дитячого офтальмолога. Також батьки повинні знати, на які ознаки зору, що погіршується, слід звернути увагу в першу чергу.

Як зрозуміти, що у дитини поганий зір?

Батькам досить складно зрозуміти, що у малюка починаються проблеми із зором. Для дітей віком до 5 років тривожними маркерами є:

  • дитина постійно тре очі, часто мружиться і моргає, ніби намагається прибрати якусь перешкоду;
  • малюк підносить предмети (картинки, кубики, іграшки) дуже близько до очей або нахиляється до них, щоб розглянути;
  • ячмінь, що періодично виникає, також може вказувати на приховані патологічні процеси.

Зверніть увагу, якщо дитина скаржиться на нечіткість зору: «мушки», «сніжинки», «риски», що виникають перед очима. Будь-яка скарга з боку малюка - привід негайно звернутися за консультацією до офтальмолога.

У віці 5-7 років можуть виникнути інші симптоми проблем з очима:

  • у дитини часто червоніють білки очей чи повіки – ознака перевтоми;
  • діти скаржаться на головний біль, їм складно довго концентруватися на книжках та заняттях;
  • неуспішність у школі – може виникати через нечіткість зору;
  • проблеми з правописом: літери та цифри сильно виходять за межі клітинок та рядків.

Помітити знижену гостроту зору можна і в побуті: наприклад, якщо діти не можуть розпізнати номер транспорту, що наближається. Діти сідають близько до екрану телевізора, мають проблеми з читанням з дошки в школі.

Батьки мають бути особливо уважними до здоров'я дітей у початковій школі. Різке навантаження на очі часто призводить до проблем із зором. Навіть якщо ви не помічаєте ніяких тривожних ознак і дитина не скаржиться на очі, рекомендується планово відвідувати офтальмолога мінімум раз на рік.

Коли потрібно записати дитину до офтальмолога?

Перший офтальмологічний огляд проводиться відразу після народження малюка. Лікар перевіряє розвиток очей та їх злагоджену роботу. У новонароджених дітей очне яблуко злегка сплюснуте, що призводить до незначної далекозорості, яка проходить з віком. Також очі у немовлят менш світлочутливі, нормальна реакція на світ розвивається до 3-5 тижня життя. На первинному огляді фахівець може виявити деякі вроджені патології, наприклад аномальну форму зіниці або зменшений розмір очного яблука.

Якщо лікар не виявив жодних патологій, другий плановий огляд діти проходять за 12 місяців. Під час цього візиту офтальмолог перевіряє рефракцію ока (силу заломлення світлового променя). Процедура безболісна: спочатку в очі закопують засіб для розширення зіниці, а потім за допомогою авторефрактометра заміряється потрібний показник. Якщо всі показники в нормі, наступний огляд можна провести через рік.

У 3 роки дитячий офтальмолог може перевірити гостроту зору за допомогою таблиці Орлової. У ній букви замінені на картинки, тому малюк може називати ті, які бачить чітко.

Відвідувати спеціаліста рекомендується щороку. Але особливо важливо прийти на огляд перед початком навчання у школі (5-6 років). Замість таблиць Орлової використовуються вже таблиці Сівцева (з літерами) та Головина (з кільцями). Також може бути виміряна рефракція очей.

Але якщо ви помітили у дитини один із цих симптомів, необхідно якнайшвидше звернутися до офтальмолога, не чекаючи планового огляду:

  • дитина мружиться, часто моргає, постійно тре очі;
  • скаржиться на стомлюваність очей чи відчуває біль у очному яблуку;
  • повіки почервоніли та набрякли, з'явилися нехарактерні виділення;
  • спостерігається підвищена сльозогінність без будь-яких інших ознак хвороби.

Також варто пройти офтальмологічний огляд, якщо дитина отримала забій обличчя та голови. Рання діагностика дозволить офтальмологу вчасно вжити заходів щодо відновлення зору. Залежно від поставленого діагнозу лікар підбере коригувальні засоби (окуляри або контактні лінзи), препарати для поліпшення живлення тканин, призначить фізіопроцедури. Це дозволить зміцнити очне яблуко, запобігти подальшому погіршенню зору.

Профілактика захворювань очей

Для зниження ризику розвитку очних захворювань слід дотримуватися наступних рекомендацій:

  • не дозволяйте дитині перенапружувати очі. Якщо вона займається (читає), дивиться телевізор, потрібно робити перерви кожні 40-60 хвилин. Робоче місце школяра має бути добре освітлене;
  • навчіть її простій очній гімнастиці. У перервах між заняттями малюк повинен заплющити очі, і повертати ними, дивитися по черзі вгору-вниз, праворуч-ліворуч. Детальну інструкцію можна отримати у дитячого офтальмолога;
  • стежте за правильним та збалансованим харчуванням. Важливо, щоб діти отримували з їжі всі необхідні мікро- та макроелементи. У періоди підвищених навантажень (наприклад під час змагань, олімпіад, іспитів) бажано приймати вітамінні комплекси, рекомендовані педіатром;
  • привчіть дітей до активного способу життя та регулярних прогулянок на свіжому повітрі. Одна із причин розвитку очних захворювань – гіподинамія. Помірні фізичні навантаження необхідні для правильного розвитку дитячого організму та формування здорового зору;
  • не нехтуйте оглядом у офтальмолога – тільки лікар може виявити захворювання на початкових стадіях та розпочати результативне лікування.

Не дозволяйте дітям багато часу проводити перед монітором або телевізором. Під час перегляду передач діти повинні сидіти на відстані не менше 2,5 метрів від екрану. Запишіться на консультацію до дитячого офтальмолога – лікар дасть конкретні рекомендації щодо підтримки здоров'я очей у дітей різного віку, підбере вітаміни, навчить очній гімнастиці.

Офтальмологія в ОН Клінік Харків Палац Спорту

Зір у дитини – як вчасно розпізнати порушення зору у дітей? - Горбачова Олена Володимирівна
Горбачова Олена Володимирівна
ОН Клінік Харків Палац Спорту
пр. Героїв Харкова, 257
м. Палац Спорту
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00

Популярні питання

1. Як перевірити зір у новонародженої дитини?

Зір у новонародженого нечіткий, оскілкь очне яблуко ще не сформувалося повністю. Офтальмолог під час першого огляду перевіряє основні показники здоров'я зорової системи дитини: розмір зіниць і їх реакцію на світло, рух очей за предметом, зовнішній вигляд кон'юнктиви, склери та повік. Також може бути проведено тест на червоний рефлекс за допомогою офтальмоскопа для оцінки стану сітківки ока.

2. Коли у дитини з'являється кольоровий зір?

Новонароджені діти бачать навколишній світ в чорно-білих тонах. Здатність розпізнавати кольори у дитини з'являється приблизно у віці чотирьох-п'яти місяців. Сприйняття кольорів з часом покращується - до чотирьох-п'яти років дитина знає і розрізняє кольори. Ознакою аномалій сприйняття кольору є нездатність відрізнити відтінки одного і того ж кольору або схожих кольорів. Дитина також може не відрізняти червоний колір від зеленого або блакитний від жовтого.

3. Чи можна відновити зір у дитини?

Зір у дитини можна поліпшити або повністю відновити, якщо виявити проблему на ранній стадії і почати лікування. Чим довше існує порушення зору, тим складніше буде його вилікувати. Тому після трьох років дитина повинна проходити щорічне профілактичне обстеження у офтальмолога, адже виявити проблеми із зором на ранній стадії може тільки лікар.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Зір у дитини – як вчасно розпізнати порушення зору у дітей?
Лікар-офтальмолог. Вища категорія.
Зір у дитини – як вчасно розпізнати порушення зору у дітей?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Поставте своє питання Офтальмологу
«ОН Клінік»

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!