Logo
0 800 30 11 77

Здоровий кишечник — здоровий ти

Здоровий кишечник — здоровий ти
Читати 7 хвилин | Створено: 1 квітня 2021 | Оновлено: 22 лютого 2024 | 42430 42430
Рання весна — завжди період застуд, адже після зими наші запаси корисних речовин в організмі виснажуються, імунітет погіршується і ми стаємо сильніше схильні до дії різних вірусів.

Тому вкрай важливо допомагати своїй імунній системі працювати правильно, особливо зараз, коли в Україні та світі знову зростає кількість хворих на коронавірус.

Є думка, що 70% нашого імунітету формується в кишечнику. Чи правда це і як кишкова мікробіота впливає на весь організм? Будемо шукати відповіді на ці питання разом з лікарями мережі медичних центрів «ОН Клінік».

Як працює імунітет людини?

Імунна система — одна з найбільш загадкових, оскільки її мережа охоплює весь організм. Серед функцій імунітету — збереження сталості внутрішнього середовища організму і захист від вірусів, бактерій, різних інфекційних мікроорганізмів і чужорідних агентів, які здатні порушити роботу систем.

Виходить, що імунітет людини — це не тільки про захист від застуди. Сильна імунна система допомагає швидко гоїтися ранам, перешкоджає появі пухлин, захищає від паразитів і робить ще багато іншого. Це куди більш широке поняття, ніж ми звикли думати.

Про те, як працює наша імунна система, розповість лікар-терапевт медичного центру «ОН Клінік Одеса» Ясінський Віталій В'ячеславович:

«Першочергове завдання імунітету — не допустити бактерії та віруси в організм, а якщо вони все-таки потрапляють, то швидко знешкодити їх. Якщо імунна система відчуває, що в організмі з'явилися збудники хвороб, вона виробляє лейкоцити та інші хімічні речовини та білки, які атакують і руйнують ці чужорідні речовини. Вони намагаються знайти антиген і позбутися його, перш ніж він зможе зміцнитися та почати розмножуватися».

Центральними органами імунної системи є червоний кістковий мозок, селезінка, вилочкова залоза, а периферійними — лімфатичні вузли та лімфоїдна тканина. Але крім них, є також інші агенти — імуномодулюючі клітини. Вони «розкидані» по всьому організму, але найбільше їх міститься в кишечнику.

Кишкова мікробіота та її вплив на імунітет

У нашому тілі живе безліч корисних бактерій, яких насправді навіть більше, ніж клітин. Ті бактерії, які живуть у кишечнику, формують его мікрофлору (мікробіоту). Вони ростуть, поки в них є їжа для перетравлення. Як тільки вона закінчується, процес зростання сповільнюється. Мікробіота не тільки бере участь у перетравленні їжі, але й впливає на фізичне і психічне здоров'я.

Згідно з дослідженнями, бактерії в організмі здорових людей відрізняються від бактерій у тих, хто страждає на будь-які захворювання.

Мікробіота і здоров'я серця

Окремі види кишкових бактерій є сполучною ланкою між холестерином і захворюваннями серцево-судинної системи.

Ось що з цього приводу говорить лікар-гастроентеролог медичного центру «ОН Клінік Харків» Шканд Тетяна Віталіївна:

«Коли ми їмо окремі продукти у великій кількості, наприклад, червоне м'ясо або яйця, деякі бактерії під час їх перетравлювання виділяють хімічну речовину, яку печінка перетворює в триметиламін-N-оксид (ТМАО). Він сприяє підвищенню рівня поганого холестерину в крові та утворенню холестеринових бляшок у судинах. Надалі це може призвести до серйозних патологій у роботі серця і судин».

Крім того, кишкова мікробіота бере участь в регуляції ліпідного обміну та здатна підтримувати нормальний артеріальний тиск завдяки ферментативним та протизапальним властивостям окремих бактерій. Отже, здорова мікробіота знижує сприйнятливість організму до серцево-судинних хвороб.

Кишкові бактерії та мозок

У нашому організмі існує нейронний зв'язок між мозком і кишечником, яку вчені так і називають «вісь кишечник-мозок». Доведено, що не тільки мозок може посилати сигнали, але й навпаки.

Баланс бактерій у мікробіоті кишечника може безпосередньо впливати на наші емоції, а також характер обробки інформації від органів чуття. Крім того, існує зв'язок між кишковими бактеріями та розладами нервової системи: тривожністю, депресією і розладами аутоімунного спектра.

Мікробіота і ожиріння

Нездоровий баланс бактерій у кишечнику може бути причиною ожиріння і навіть цукрового діабету. Про це розповідає лікар-ендокринолог медичного центру «ОН Клінік Миколаїв» Лобова Інна Вікторівна:

«Зміна балансу бактерій у кишечнику призводить до того, що порушується відчуття голоду і ситості. Гіпофіз виробляє занадто багато гормонів, які викликають пробудження апетиту, відповідно людині хочеться їсти навіть тоді, коли її організм насправді не потребує їжі. Також зміна мікробіоти впливає на обмін речовин і часто викликає «метаболічний синдром», а цей стан може призвести до появи діабету 2 типу».

Немало досліджень також показали безпосередній вплив кишкової мікробіоти на розвиток неалкогольної жирової хвороби печінки (НАЖХП). Бактерії в кишечнику беруть активну участь в метаболізмі холіну та жирових кислот, тому за порушення нормального складу мікробіоти формуються зайві жирові відклаження на внутрішніх органах, провокуючи зокрема і НАЖХП.

Кишкові бактерії та ШКТ

Мабуть, найочевидніший зв'язок, адже кишечник і сам є частиною шлунково-кишкового тракту. Низьке різноманіття хороших кишкових бактерій часто призводить до запальних захворювань кишечника, виразкового коліту і хвороби Крона.

Порушення в роботі шлунково-кишкового тракту часто можна визначити за явними симптомами. Ось що говорить лікар-проктолог «ОН Клінік Ужгород» Худинець Михайло Михайлович:

«Якщо ваш шлунково-кишковий тракт працює неправильно, найімовірніше, ви зможете це помітити за зміною характеру випорожнень. Може з'явитися закреп або пронос. Рекомендую не намагатися позбутися їх самостійно за допомогою аптечних засобів. Навіть якщо вони допоможуть, ви усунете тільки симптом, але не причину. Щоб повноцінно вирішити проблему, зверніться до лікаря і пройдіть обстеження».

Що впливає на мікробіоту кишечника?

Насамперед на баланс бактерій у кишечнику впливає їжа, яку ми споживаємо, і алкоголь. Занадто жирна їжа, нестача клітковини та окремих типів пробіотиків погіршують мікрофлору кишечника, що призводить до змін у роботі шлунково-кишкового тракту.

Також порушити природний баланс мікробіоти можуть інфекції. Детальніше про це дізнаємося від лікаря-інфекціоніста «ОН Клінік Харків» Кацапова Дмитра Володимировича:

«Практично всі інфекції, що потрапляють в організм, порушують роботу кишечника. Особливо це стосується лямблій, які паразитують безпосередньо в тонкому кишечнику, порушуючи процеси всмоктування білків, жирів, вуглеводів і вітамінів. Вони «вбивають» хороші кишкові бактерії, що в свою чергу призводить до зміни в роботі системи».

Як отримати корисні кишкові бактерії?

Якщо хочете допомогти своїй мікробіоті, почніть з поживної дієти. Раціон повинен бути багатий на клітковину, яка міститься у фруктах, овочах і цільнозернових продуктах.

Відмовтеся від безладного прийому антибіотиків, оскільки вони руйнують кишкову мікрофлору, знищуючи як здорові, так і проблемні бактерії. Прийом таких препаратів повинен здійснюватися лише за призначенням лікаря.

Стимулювати зростання різних кишкових бактерій можуть і заняття спортом. Фізичне навантаження підвищує різноманіття мікробіоти, що в свою чергу є профілактикою серйозних захворювань.

Ці банальні на перший погляд поради дійсно допоможуть поліпшити роботу кишечника. А його мікробіота безпосередньо впливає на кількість імунних клітин у крові, ож, дбаючи про кишечник, ви одночасно піклуєтеся про здоров'я всього організму.

А як ви зміцнюєте свій імунітет?

Гастроентерологія в ОН Клінік Харків Палац Спорту

Здоровий кишечник — здоровий ти - Селіванова Лариса Ігорівна
Селіванова Лариса Ігорівна
ОН Клінік Харків Палац Спорту
пр. Героїв Харкова, 257
м. Палац Спорту
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00
Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 11 оцінок
Здоровий кишечник — здоровий ти
Лікар гастроентеролог, терапевт. Вища категорія.
Здоровий кишечник — здоровий ти
Стаття перевірена: Орленко Дмитро Борисович
Лікар-гастроентеролог. Перша категорія.

Поставте своє питання Гастроентерологу
«ОН Клінік»

Схожі статті:

Коментарі

Галина 10 годин тому
Вітаю, я тривалий час (понад місяць) лікувалася антибіотиками, мені здається, що через це в мене порушилася мікрофлора кишечника. Мої симптоми включають тупий біль у животі, бурчання і здуття. Скажіть, з чого складається мікрофлора товстого кишечника і що може призвести до її порушення?
Відповісти
Добрий день, мікрофлора товстого кишечника представлена різноманітними бактеріями (понад 1000 видів), які допомагають у травленні, а також підтримують імунну систему. Порушення мікрофлори (наприклад, через вживання антибіотиків) може призвести до дисбалансу корисних і умовно-патогенних бактерій, що може спричинити симптоми синдрому подразненого кишківника, включно з тупим болем у животі, бурчанням і здуттям.
Аліна 1 день тому
Добрий день, у мене гострий біль у животі, який посилюється на голодний шлунок, діарея, відчуття неповного випорожнення кишківника та печія. Підкажіть, які симптоми запалення кишечника? За допомогою яких методів можна зрозуміти причину моїх симптомів?
Відповісти
Добрий день, симптоми запалення кишечника можуть включати болі або спазми в животі, діарею, кров у калі, відчуття неповного випорожнення кишечника, стомлюваність, втрату ваги і печію. Для уточнення причини симптомів і постановки діагнозу часто використовують лабораторні та інструментальні методи діагностики. За необхідності гастроентеролог може призначити аналізи крові та калу на наявність запальних маркерів, а також гастроентерологічні процедури, включно з колоноскопією та гастроскопією.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!