Logo
0 800 30 11 77

Скринінг 1, 2, 3 триместрів вагітності: як роблять і навіщо потрібен?

Скринінг 1, 2, 3 триместрів вагітності: як роблять і навіщо потрібен?
Читати 6 хвилин | Створено: 11 травня 2021 | Оновлено: 4 травня 2023 | 94906 94906
Скринінг під час вагітності спрямований на своєчасну діагностику та корекцію патологій плода. Дослідження допомагає виявити необхідність у додаткових обстеженнях, наприклад, генетичній консультації.

Що таке скринінг вагітності?

Пренатальний (допологовий) скринінг — це комплексне медичне дослідження, яке проводять з метою виявлення генетичних захворювань або вроджених дефектів розвитку плода. Діагностика під час вагітності включає ультразвукове дослідження (УЗД) і біохімічний аналіз крові жінки.

Що покаже скринінг вагітності?

Що покаже скринінг вагітності?

Коли робити УЗД під час вагітності?

Поставте своє питання УЗД
«ОН Клінік»

На ранніх термінах вагітності УЗД проводять трансвагінально (датчик вводиться в піхву), на пізніх термінах — трансабдомінально (через передню стінку живота). Перше УЗД виконують на шостому-восьмому тижні вагітності, воно дає змогу встановити термін зачаття, попередню дату пологів, вивчити стан матки та її шийки.

Обов'язкові планові ультразвукові дослідження проводять у першому та другому триместрах. Позапланове УЗД плода виконують у разі болю внизу живота або кров'яних виділень зі статевих органів жінки, а також у разі багатоплідної вагітності.

Як роблять скринінг вагітності?

Спеціальна підготовка до ультразвукового дослідження плода відсутня. Для виконання обстеження вагітна жінка лягає на кушетку і оголює ділянку живота. Проведення скринінгового УЗД під час вагітності:

  1. Гінеколог наносить на живіт жінки спеціальний гель, який полегшує переміщення датчика по шкірі і забезпечує безперервність сигналу.
  2. Лікар поміщає УЗ-датчик на шкіру і вводить ним по животу жінки, отримуючи зображення плода на спеціальному екрані.

Діагностика займає до 20 хвилин. За бажання вагітної під час проведення дослідження може бути присутнім її чоловік. Результати скринінгового УЗД жінка отримує відразу після його виконання.

Скринінг під час вагітності включає проведення аналізу крові для виявлення маркерів генетичний захворювань (синдромів Дауна, Патау та Едвардса). Показники скринінгового дослідження вагітних:

  • асоційований із вагітністю протеїн-А плазми (PAPP-A) — білок, що виробляється клітинами плода;
  • вільний хоріонічний гонадотропін людини (β-ХГЛ) — гормон, що синтезується оболонкою ембріона;
  • альфа-фетопротеїн — білок, що виробляється яєчниками жінки і печінкою плода;
  • вільний естрадіол — стероїдний гормон, що синтезується плацентою.

На підставі тільки скринінгових тестів гінеколог не може поставити остаточний діагноз. Якщо результати дослідження вказують на підвищений ризик генетичного захворювання, лікар скеровує на проведення діагностичних тестів (біопсії оболонки ембріона та амніоцентез) для підтвердження наявності або відсутності патології.

Скільки разів роблять скринінг під час вагітності?

Скринінг під час вагітності обов'язково роблять двічі: у першому (на 11-13 тижні) і другому (на 18-21 тижні) триместрах вагітності. Необхідність виконання третього скринінгового обстеження визначається індивідуально залежно від ризику розвитку вроджених аномалій плода, наприклад, дослідження проводять за високої ймовірності народження дитини з вадою серця.

Скринінг 1 триместру

Перший скринінг включає УЗД і біохімічний аналіз крові вагітної. Обстеження дає змогу уточнити термін вагітності, визначити розмір плода, оцінити стан матки та плаценти.

Під час першого ультразвукового скринінгу вагітності лікар оцінює розмір комірцевої зони плода (ділянки в задній частині шиї). Під час проведення обстеження визначається наявність і розмір носової кістки у плода. Пренатальний біохімічний скринінг першого триместру включає визначення PAPP-A і β-ХГЛ.

Скринінг 2 триместру

Другий скринінг вагітності проводять для підтвердження дати пологів і вивчення анатомії внутрішніх органів плода на наявність аномалій. Ультразвуковий скринінг у другому триместрі показує:

  • кількість навколоплідних вод;
  • активність плода;
  • довжину шийки матки;
  • ступінь зрілості плаценти.

Біохімічний скринінг другого триместру вагітності у жінок із підвищеним ризиком народження дитини з уродженими аномаліями включає вивчення рівня PAPP-A, β-ГГЛ і вільного естрадіолу. Якщо у плода під час першого скринінгу не було виявлено ознак генетичних патологій, то в другому триместрі вагітним жінкам визначають тільки рівень АФП.

Скринінг 3 триместру

Скринінгове УЗД у третьому триместрі проводиться на 30-34 тижні вагітності. Третій скринінг вагітності дає змогу визначити:

  • розташування дитини в матці;
  • кількість навколоплідних вод;
  • наявність обвиття пуповини навколо тулуба, кінцівок і шиї дитини;
  • стан шийки матки.

Дослідження проводять із метою вимірювання зросту, ваги, окружності голови та розміру кінцівок плода. УЗД дає змогу оцінити стан внутрішніх органів дитини.

Таблиця норм скринінгу вагітності

Розмір комірцевої зони плода має становити 1,6-1,7 міліметрів. Відхилення від норми більше трьох міліметрів може бути ознакою хромосомних патологій (синдрому Дауна або Едвардса). Довжина носової кістки в нормі становить близько 2-4,2 міліметрів, відсутність або зменшення її розміру може вказувати на синдром Дауна.

Норми першого біохімічного скринінгу вагітності

Показники скринінгу

Референтні значення

PAPP-A

0,5-2,5 МоМ

β-ХГЧ

0,5-2,5 МоМ

Норми другого біохімічного скринінгу вагітності

β-ХГЧ

0,5-2,5 МоМ

АФП

15–27 Од/мл

Вільний естріол

1,17–3,8 нг/мл

Для вашої зручності ми дублюємо нашу таблицю у вигляді ілюстрації. Ви можете зберегти її або надіслати знайомим за потреби.

Таблиця норми першого і другого скринінгів вагітності

Таблиця норми першого і другого скринінгів вагітності

Встановити остаточний діагноз на основі ультразвукового та біохімічного досліджень не можна. Якщо результати скринінгу вагітної не відповідають нормі, рекомендується генетичне консультування.

Як часто можна робити УЗД під час вагітності?

Ультразвукова діагностика ґрунтується на використанні неіонізуючого випромінювання, тому процедуру вважають безпечнішою, ніж рентгенівське обстеження. УЗД використовується вже понад 20 років, і показники безпеки, згідно з FDA, високі. Оскільки дослідження безпечне для плода і майбутньої мами, то робити УЗД під час вагітності можна стільки разів, скільки необхідно.

Що важливіше в скринінгу — УЗД чи кров?

Комплексний скринінг під час вагітності, що включає УЗД і аналіз крові, дає більш точний результат. Показники біохімічного дослідження крові дають змогу підтвердити або спростувати дані, отримані під час ультразвукового дослідження. Гінеколог не може поставити точний діагноз на підставі тільки одного методу скринінгового обстеження.

УЗД в ОН Клінік Дніпро

Скринінг 1, 2, 3 триместрів вагітності: як роблять і навіщо потрібен? - Головченко Володимир Іванович
Головченко Володимир Іванович
ОН Клінік Дніпро
пр. Д. Яворницького, 107а
Графік роботи:
Пн - Сб: 8:00 - 20:00;
Нд: 9:00 - 15:00

Популярні питання

1. Чи можна робити УЗД за вагітності на ранніх термінах?

УЗД під час вагітності на ранніх термінах робити можна. Проведення діагностики рекомендується для підтвердження вагітності (після затримки менструації та позитивного тесту на вагітність). Проведене на ранніх термінах вагітності УЗД допоможе не тільки визначити її термін, але і діагностувати завмерлу і позаматкову вагітність, а також починається викидень.

2. Чи треба пити воду перед УЗД вагітним?

Для підготовки до УЗД за вагітності в I триместрі вагітній треба випити 1-1,5 л води для максимальної наповненості сечового міхура. А перед УЗД у II і III триместрах воду пити не треба, оскільки в цей період матка знаходиться високо в черевній порожнині й амніотичної рідини навколо плода досить для проведення ультразвукової діагностики.

3. Як визначають термін вагітності на УЗД?

На ранніх термінах вагітності, коли ембріон ще не визначається, термін вагітності дізнаються за середнім діаметром плідного яйця. Коли починає чітко візуалізувати ембріон (з 7-8 тижня вагітності), термін розраховується за куприко-тім'яним розміром плода. На пізніших тижнях вагітності її терміни визначаються за висотою дна матки.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Скринінг 1, 2, 3 триместрів вагітності: як роблять і навіщо потрібен?
Лікар ультразвукової діагностики.
Скринінг 1, 2, 3 триместрів вагітності: як роблять і навіщо потрібен?
Лікар УЗД.

Схожі статті:

Коментарі

Ніна 1 рік тому
Добрий день, а як розшифрувати аналіз крові першого скринінгу?
Відповісти
Добрий день. Перший біохімічний аналіз крові включає вимірювання рівнів РАРР-А і β-ХГЛ. Відхилення результатів показників свідчить про можливу хромосомну патологію плода (синдром Дауна, Едвардса або Патау). У разі підозри на генетичну патологію гінеколог призначає додаткові методи діагностики (амніоцентез або біопсію оболонки ембріона).
Марина 1 рік тому
Доброго дня, коли лікар відправляє на другий скринінг?
Відповісти
Доброго дня. Другий скринінг проводять у 18-20 тижнів. Обстеження дає змогу вивчити кількість навколоплідних вод, активність плода, стан шийки матки і ступінь зрілості плаценти.
Богдана 1 рік тому
Добрий день, на форумі не знайшла точних даних про те, коли роблять перший скринінг. Може Ви підкажете, на якому тижні краще робити перший скринінг?
Відповісти
Доброго дня. Перше скринінгове дослідження роблять на 11-13 тижні. У першому триместрі проводять УЗ-скринінг плода і біохімічний аналіз крові жінки.
Катерина 1 рік тому
Добрий день. Коли проводять скринінг першого триместру?
Відповісти
Доброго дня. Скринінг першого триместру проводять на 11-13 тижні вагітності. Дослідження дає змогу уточнити термін вагітності, визначити розмір плода, оцінити стан матки і плаценти, а також виявити перші ознаки хромосомних аномалій.
Ольга 1 рік тому
Доброго дня, а коли проводять неонатальний скринінг?
Відповісти
Доброго дня. Неонатальний (допологовий) скринінг обов'язково проводять у першому (на 11-13 тижні) і другому (на 18-20 тижні) триместрах вагітності. За необхідності (багатоплідної вагітності, високого ризику народження дитини з генетичними аномаліями) скринінг виконують у третьому триместрі (на 30-34 тижні).
Ірина 1 рік тому
Добрий день. Який скринінг на синдром дауна під час вагітності?
Відповісти
Доброго дня. Для пренатального (внутрішньоутробного) виявлення синдрому Дауна у плода в першому, другому і третьому семестрі проводиться УЗД і біохімічний аналіз крові матері.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!