Logo
0 800 30 11 77
Читати 6 хвилин

Що таке презервативи, для чого вони потрібні і як правильно ними користуватися?

Що таке презервативи, для чого вони потрібні і як правильно ними користуватися?
Читати 6 хвилин | Створено: 10 березня 2020 | Оновлено: 9 серпня 2023 | 139681 139681
1. Що таке презерватив? 2. Для чого потрібен презерватив? 3. Види чоловічих презервативів 4. Як надягати презерватив? 5. Крок 1. Вийміть презерватив з упаковки 6. Крок 2. Одягніть презерватив 7. Крок 3. Якщо з першої спроби розгорнути презерватив не вдалося, надіньте новий 8. Крок 4. Контролюйте положення презерватива під час сексу 9. Крок 5. Зніміть презерватив 10. Як зробити так, щоб не злітав презерватив? 11. Як згорнути використаний презерватив? 12. Як часто потрібно міняти презерватив? 13. Що робити, якщо презерватив порвався? 14. Як вибрати вид презерватива? 15. Як підібрати розмір презерватива? 16. Види жіночих презервативів 17. Жіночі презервативи — як використовувати? 18. Чи бувають багаторазові презервативи? 19. Як вибрати змазку для презерватива? 20. Де зберігати презервативи? 21. Чи потрібен презерватив для орального сексу? 22. Який термін придатності у презервативів? 23. Алергія на презервативи — що робити? 24. Чи можна завагітніти з презервативом? 25. На скільки відсотків захищають презервативи від вагітності? 26. Який відсоток заразитися ВІЛ без презерватива? 27. Як зрозуміти, якого розміру купувати презервативи? 28. Чим відрізняються тонкі презервативи від звичайних? 29. Як перевірити, чи проколотий презерватив? 30. Чи можна заразитися венеричними захворюваннями в презервативі? 31. Чи можна кохатися з презервативом під час лікування свічками? 32. Як можна захищатися без презервативу? 33. Чи можна завагітніти, якщо презерватив порвався збоку?
1

Що таке презерватив?

Жоден засіб контрацепції не дає абсолютної гарантії, але презерватив — це один із найнадійніших способів захисту. Він убереже від незапланованої вагітності та захворювань, що передаються статевим шляхом (ЗПСШ). Єдина умова — його потрібно використовувати правильно.

За ідеальних обставин ймовірність вагітності з презервативом — 2%, але зазвичай цей відсоток збільшується до 13% через помилки під час його використання. Детальна інструкція пояснить усі нюанси використання контрацептива і допоможе зробити секс максимально безпечним.

Презерватив — це тонкий витягнутий мішечок (чохол) з латексу, поліуретану або іншого матеріалу, що не пропускає сперму. Він складається з наконечника, резервуара, в якому накопичується еякулят, і кільця-основи, з'єднаних тонкою трубкою.

2

Для чого потрібен презерватив?

Презерватив потрібен для запобігання вагітності, оскільки він утримує сперму від потрапляння в піхву і запліднення яйцеклітин. Також презерватив запобігає прямому контакту статевих органів, обміну виділеннями та інфекційними агентами.

Презерватив слід використовувати під час кожного статевого акту за винятком сексу з постійним партнером, якщо здоров'я обох підтверджено аналізами. У разі полігамних стосунків і відсутності бар'єрної контрацепції слід обстежуватися максимально часто, адже ЗПСШ може не мати видимих симптомів.

3

Види чоловічих презервативів

Чоловічі (або зовнішні) презервативи надягають на статевий член для збору еякуляту. Якщо статевий акт відбувається пальцями, використовуються напальчники. Незважаючи на низький ризик заразитися інфекцією під час пальпації, презерватив забезпечує додатковий захист від ЗПСШ.

Види чоловічих презервативів

Вид

Опис

Латексні

Виготовляються з латексу, який добувають із каучукового дерева. Можуть бути класичними, ребристими, ароматизованими, різнокольоровими і не тільки.

Поліуретанові

Поширений різновид безлатексних презервативів. Використовуються при алергії на латекс.

Зі шкіри тварин

Не набули широкого поширення, оскільки пориста структура не захищає від вагітності та ЗПСШ.

Сперміцидні

Поверхня вкрита речовинами, що пошкоджують або нейтралізують сперму.

Ті, що світяться в темряві

Допомагають розслабитися і підняти настрій. Внутрішній і зовнішній шари складаються з латексу. Середній шар містить безпечний барвник, який світиться в темряві.

Ароматизовані

Ароматизатор додається в змазку або наноситься на поверхню презерватива. Випускаються презервативи з ароматом ванілі, шоколаду, жувальної гумки, полуниці, банана, апельсина, винограду, м'яти та іншими запахами. Деякі презервативи містять і барвники, і ароматизатори. Ароматизовані презервативи можна, наприклад, використовувати для орального сексу.

Текстуровані

Для того, щоб посилити задоволення за рахунок додаткової стимуляції ерогенних зон, текстуровані презервативи можуть доповнюватися «ребрами» та іншими елементами

Презервативи з вусиками (шипами)

Презервативи з вусиками або шипами, як і ребристі моделі, посилюють стимуляцію геніталій.

Анестезуючі

Містять анестетик (наприклад, бензокаїн або лідокаїн), що допомагає запобігти надмірній стимуляції та затримати еякуляцію (для збільшення тривалості статевого акту).

Потовщені

Допомагають знизити чутливість, що сприяє профілактиці швидкої еякуляції.

Ультратонкі

Ультратонкі презервативи виготовляються з більш тонкого латексу, ніж звичайні презервативи, для підвищення чутливості.

Зігрівальні

Зігрівальна змазка активується завдяки природному підвищенню температури на поверхні презерватива під час статевого акту та посилює приємні відчуття від сексу.

З ефектом поколювання

Виготовлені з використанням безпечної змазки, що викликає поколювання, і вирізняються свіжим ароматом.

Їстівні

Виробляються з інгредієнтів, які можна вживати в їжу. Не захищають від ЗПСШ і вагітності.

Також випускаються презервативи для УЗД, які фіксуються на ректо-вагінальних датчиках апарату. Презерватив для ультразвукового дослідження виготовляють без змащення, оскільки для УЗД застосовують спеціальну провідну змазку, несумісну із силіконовими складами. Вироби для ультразвукової діагностики не зісковзують, не утворюють складок і не вносять перешкод у дослідження.

Презервативи з різними текстурами та ароматизаторами

Презервативи з різними текстурами та ароматизаторами

4

Як надягати презерватив?

Презерватив слід надягати чистими руками до дотику з тілом партнера, коли пеніс перебуває в стані ерекції.

5

Крок 1. Вийміть презерватив з упаковки

Крок 1. Вийміть презерватив з упаковки

Крок 1. Вийміть презерватив з упаковки

  • обережно відкрийте упаковку;
  • не розривайте упаковку зубами;
  • намагайтеся не порвати презерватив;
  • утримуйте кінчик презерватива між великим і вказівним пальцями, щоб усередині нього не було повітря (презерватив, що містить повітря, може розірватися).
6

Крок 2. Одягніть презерватив

Крок 2. Одягніть презерватив

Крок 2. Одягніть презерватив

  • надіньте презерватив на кінчик ерегованого пеніса;
  • злегка стисніть кінчик презерватива великим і вказівним пальцями, щоб видалити зайве повітря;
  • розгорніть краї, прокотивши його по всій довжині ерегованого статевого члена.
7

Крок 3. Якщо з першої спроби розгорнути презерватив не вдалося, надіньте новий

Крок 3. Якщо з першої спроби розгорнути презерватив не вдалося, надіньте новий

Крок 3. Якщо з першої спроби розгорнути презерватив не вдалося, надіньте новий

  • якщо презерватив не розгортається, можливо, він вивернутий навиворіт;
  • розпакуйте новий презерватив;
  • на старому презервативі може перебувати сперма, тому не слід намагатися його надягати.
8

Крок 4. Контролюйте положення презерватива під час сексу

Крок 4. Контролюйте положення презерватива під час сексу

Крок 4. Контролюйте положення презерватива під час сексу

  • займаючись сексом, стежте, щоб презерватив залишався на своєму місці;
  • якщо презерватив порвався, негайно надіньте новий;
  • після закінчення статевого акту витягніть пеніс з тіла партнера, утримуючи презерватив.
9

Крок 5. Зніміть презерватив

Крок 5. Зніміть презерватив

Крок 5. Зніміть презерватив

  • одразу ж зніміть презерватив, поки статевий член ще твердий;
  • утримуйте презерватив біля основи, щоб сперма не витекла назовні;
  • викиньте виріб у відро для сміття, попередньо загорнувши його в серветку;
  • якщо викинути його в унітаз, може порушитися робота каналізації.

Латексні та безлатексні презервативи не можна використовувати повторно. Також не слід надягати два вироби одночасно, оскільки вони можуть розірватися.

10

Як зробити так, щоб не злітав презерватив?

Презерватив повинен щільно прилягати до пеніса без дискомфорту і болісного натягу. Якщо його розмір занадто малий або великий, підвищується ризик зісковзування, тому необхідно правильно підбирати розмірність презервативів.

Зісковзування презерватива також може бути пов'язане з надмірною кількістю змазки, слабкою ерекцією або занадто інтенсивним сексом. До числа поширених помилок можна віднести неповне розгортання презерватива, надягання виробу на не ерегований статевий член або без попереднього видалення повітря.

11

Як згорнути використаний презерватив?

Використаний презерватив необхідно згорнути після еякуляції, поки пеніс залишається твердим. Під час зняття презерватив слід тримати за основу кінчиком донизу, щоб еякулят залишився всередині. Далі виріб, загорнутий у серветку або туалетний папір, викидають у відро для сміття.

12

Як часто потрібно міняти презерватив?

Новий презерватив слід надягати перед кожним статевим контактом. Під час тривалого сексу рекомендується міняти презервативи не рідше ніж один раз на 30 хвилин, оскільки тривале тертя може призвести до його розриву. Також необхідно замінити презерватив під час зміни секс-іграшок і переходу від анального сексу до піхвового і навпаки.

13

Що робити, якщо презерватив порвався?

Якщо презерватив порвався під час сексу, слід перервати статевий контакт, обережно зняти його і прийняти душ, промивши статеві органи водою з милом. За наявності сумнівів у цілісності презерватива його необхідно наповнити водою і подивитися, чи не з'явилися цівки. Рекомендується звернутися до лікаря (гінеколога або уролога) і пройти обстеження на наявність інфекційних захворювань.

З огляду на те, що багато інфекцій виявляються не одразу, а через кілька днів (після вироблення антитіл), можливо, буде потрібно здати аналіз кілька разів. Жінкам слід зробити тест на вагітність і вжити протизаплідні засоби за погодженням із лікарем (якщо необхідно запобігти небажаній вагітності).

14

Як вибрати вид презерватива?

Перед тим, як вибрати презерватив, необхідно визначитися з матеріалом виробу. Більшість презервативів на полицях магазинів і аптек виготовлені з латексу. Латексні вироби можна використовувати, якщо в жодного з партнерів немає алергії на цей матеріал. В іншому випадку, слід користуватися поліуретановими або іншими презервативами без латексу.

Деякі презервативи доповнені шипами або вусиками, мають спеціальну (наприклад, ребристу) текстуру, що допомагають посилити відчуття або продовжити секс. Також можна використовувати ароматизовані, різнокольорові вироби або презервативи з анестетиками (знижують чутливість, запобігаючи швидкій еякуляції). Ключовим фактором вибору є розмір презерватива.

15

Як підібрати розмір презерватива?

Вибір презерватива за розміром допоможе запобігти його зісковзуванню або розриву під час орального, вагінального або анального статевого контакту. Перед покупкою презерватива потрібно виміряти ширину і довжину пеніса в стані ерекції.

Таблиця розмірів презервативів (буквені позначення)

Розмір

Длина полового члена

Ширина полового члена

S (стандартний)

до 17 см

44-52 мм

M (середній)

17-19 см

52-56 мм

L (великий)

19-22 см

56-65 мм

Зазначені в таблиці дані приблизні. Залежно від фірми-виробника презервативів розміри можуть змінюватися. Також можуть використовуватися не літерні, а числові позначення розмірів.

Таблиця розмірів презервативів (числові позначення)

Розмір

Довжина статевого члена, см

Ширина презерватива, см

1

9-10,3

4,5

2

10,4-10,7

4,7

3

10,8-11,2

4,9-5

4

11,3-11,6

5,1-5,2

5

11,7-12

5,3-5,4

6

12,1-13,1

5,5-5,8

7

13,2-14

6

8

14,1-15,1

6,4

9

Більше 15,1

6,9

Презерватив має відповідати довжині пеніса, не викликати дискомфорту, вдягатися не надто туго і не надто вільно. На кінчику має залишатися близько одного сантиметра вільного матеріалу.

16

Види жіночих презервативів

Жіночий презерватив являє собою м'який циліндр із двома фіксувальними кільцями на кінцях. Зовнішнє кільце вистилає піхву, а внутрішнє — закриває шийку матки. Як і чоловічі, жіночі презервативи, що позначаються FC2, можуть бути різних кольорів і розмірів. Жіночий презерватив, що захищає від вагітності та інфекцій, можна надягати безпосередньо перед статевим актом або завчасно (за кілька годин до сексу).

Жіночий презерватив

Жіночий презерватив

17

Жіночі презервативи — як використовувати?

Жіночий презерватив використовується для вагінального сексу і для використання з секс-іграшками, але не підходить для анального сексу. Як використовувати жіночий презерватив:

  1. Витягніть презерватив з упаковки, намагаючись не пошкодити його.
  2. Не відкривайте упаковку зубами.
  3. Стисніть менше кільце і введіть його в піхву перед контактом зі статевим членом.
  4. Переконайтеся, що велике кільце на відкритому кінці презерватива закриває область навколо входу в піхву.
  5. Контролюйте, щоб пеніс входив у презерватив, а не між презервативом і стінкою піхви.
  6. Після сексу зніміть презерватив, обережно потягнувши його. За необхідності поверніть велике кільце, щоб запобігти витіканню сперми.
  7. Викиньте презерватив у відро для сміття (не в унітаз).

Як використовувати жіночий презерватив

Як використовувати жіночий презерватив

Повторне застосування виробу не допускається. Перед кожним статевим контактом слід користуватися новим презервативом.

18

Чи бувають багаторазові презервативи?

Багаторазові презервативи не виробляються. Усі презервативи є одноразовими і підлягають утилізації відразу після використання. Багаторазове застосування презерватива може призвести до вагітності або до розвитку інфекційних захворювань.

19

Як вибрати змазку для презерватива?

Багато презервативів уже містять змазку. Якщо її недостатньо, можна використовувати лубрикант на водній основі, який сумісний з усіма типами презервативів. Змазки на масляній або силіконовій основі, а також вазелін і крем для рук можуть зруйнувати латекс. Для поліуретанових презервативів допускається використання масляних лубрикантів за умови, що вони не викликають алергічних реакцій.

20

Де зберігати презервативи?

Презервативи зберігають в оригінальній упаковці, в сухому, прохолодному місці подалі від хімікатів, джерел тепла і сонячного світла. Упаковка не повинна піддаватися тертю, тиску та іншим механічним впливам. Не слід носити презерватив у кишені або гаманці. Перед використанням виробу необхідно перевірити термін його придатності, цілісність упаковки та ознайомитися з інструкцією.

21

Чи потрібен презерватив для орального сексу?

Герпес, гонорея, гепатит, сифіліс, вірус папіломи людини, ВІЛ та інші інфекції передаються через різні види сексу. Щоб уникнути зараження, необхідно застосовувати презервативи завжди, зокрема під час орального сексу.

22

Який термін придатності у презервативів?

Термін придатності презерватива вказано на упаковці. Він становить від одного до п'яти років, залежно від матеріалу, з якого він виготовлений. Під час використання презервативів із вичерпаним терміном придатності підвищується ризик небажаної вагітності, розвитку інфекційних захворювань, печіння, подразнення шкіри та слизових оболонок статевих органів. Презервативи зі сперміцидом можуть мати коротший термін зберігання, ніж звичайні вироби, оскільки з часом сперміцид може руйнувати матеріал презерватива.

23

Алергія на презервативи — що робити?

Алергія на презервативи проявляється свербінням, набряком, кропив'янкою, почервонінням шкіри, слизових оболонок, утрудненням дихання. Якщо алергічні реакції викликані контактами з латексом, необхідно користуватися виробами з поліуретану або гіпоалергенними презервативами з поліізопрену (синтетичного каучуку). При появі симптомів алергії рекомендується звернутися до лікаря.

24

Чи можна завагітніти з презервативом?

Ризик завагітніти з презервативом існує. У разі недотримання правил використання виробу або розриву презерватива сперматозоїди можуть потрапити в піхву, а потім у фаллопієві труби жінки під час статевого контакту і запліднити яйцеклітину. Рекомендується зробити тест на вагітність і проконсультуватися з гінекологом у разі затримки місячних. Тест може бути помилково негативним на ранніх термінах вагітності через низький вміст хоріонічного гонадотропіну в сечі.

25

На скільки відсотків захищають презервативи від вагітності?

Презервативи мають ефективність 98%, а значить, що навіть за постійного використання презервативів імовірність вагітності становить 2%. Запобігти вагітності допоможе використання інших методів контрацепції (гормональних контрацептивів, внутрішньоматкової спіралі), крім презервативів.

26

Який відсоток заразитися ВІЛ без презерватива?

Ризик заразитися ВІЛ присутній при кожному статевому контакті без презерватива. Під час досліджень, які проводилися в 2014 році за участю Прагни Патель, Крейга Б. Борковфа, Джона Ті Брукса та інших учених, було встановлено, що ймовірність заразитися ВІЛ без презерватива становить приблизно 1,38%. Регулярне використання латексних презервативів знижує ризик зараження ВІЛ і ЗПСШ.

27

Як зрозуміти, якого розміру купувати презервативи?

Для того, щоб правильно підібрати розмір презерватива, необхідно виміряти довжину й обхват статевого члена в стані ерекції та звіритися з описом розмірів, який надає виробник презерватива. Можливо, доведеться протестувати кілька різних розмірів, перш ніж буде знайдено оптимальний. Правильно підібраний презерватив щільно (але не занадто) охоплює пеніс від кінчика до основи, при цьому на кінчику залишається «резервуар» для сперми завдовжки близько 1-1,5 см.

28

Чим відрізняються тонкі презервативи від звичайних?

Тонкі презервативи відрізняються від звичайних тим, що в них використовується менш товстий матеріал, що сприяє підвищенню чутливості статевих органів. Зменшення товщини не впливає на міцність виробу.

29

Як перевірити, чи проколотий презерватив?

Герметичність упаковки з презервативом можна перевірити, злегка натиснувши на неї. Упаковка має надутися з протилежного боку. Щоб перевірити, чи проколотий презерватив, витягнутий з упаковки, можна наповнити його повітрям або водою, завдяки чому вдасться виявити проколи.

30

Чи можна заразитися венеричними захворюваннями в презервативі?

Правильне та постійне використання латексних презервативів знижує ризик зараження статевими інфекціями, що передаються через статеві рідини (наприклад, хламідіозу, трихомоніазу та гонореї), та ВІЛ (вірусу імунодефіциту людини). Однак презервативи не гарантують захисту від ЗПСШ, що передаються через шкірний контакт, до яких належать генітальний герпес, вірус папіломи людини, сифіліс, м'який шанкер та лобкові воші.

31

Чи можна кохатися з презервативом під час лікування свічками?

Статеві контакти рекомендується обмежити до закінчення лікування інфекційно-запальних захворювань (наприклад, хламідіозу, гонореї, трихомоніазу, генітального герпесу) за допомогою свічок або вагінальних пігулок. Необхідність утримання від сексу пов'язана з ризиком передачі статевої інфекції партнеру та повторного зараження.

32

Як можна захищатися без презервативу?

Захищатися можна за допомогою гормональних контрацептивів, які пригнічують овуляцію та знижують ризик зачаття. Також для запобігання можна встановити внутрішньоматкову спіраль, яка уповільнює просування сперматозоїдів у порожнину матки та перешкоджає прикріпленню яйцеклітини до стінки матки у разі її запліднення. Метод контрацепції підбирається гінекологом.

33

Чи можна завагітніти, якщо презерватив порвався збоку?

Завагітніти при розриві презервативу можливо, якщо преякулят (чоловіча переднасіннєва рідина) потрапить у піхву, а потім у фалопієві труби жінки під час статевого контакту. Зробити тест на вагітність та проконсультуватися з гінекологом рекомендується за затримки місячних. Тест може бути помилково негативним на ранніх термінах вагітності через невисокий вміст хоріонічного гонадотропіну в сечі.

Урологія в ОН Клінік Черкаси

Що таке презервативи, для чого вони потрібні і як правильно ними користуватися? - Тичук В'ячеслав Петрович
Тичук В'ячеслав Петрович
ОН Клінік Черкаси
вул. Чехова, 43
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00;
Сб: 8:00 - 18:00;
Нд: 9:00 - 15:00
Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 9 оцінок
Що таке презервативи, для чого вони потрібні і як правильно ними користуватися?
Лікар-уролог.
Що таке презервативи, для чого вони потрібні і як правильно ними користуватися?
Стаття перевірена: Залозний Андрій Сергійович
Лікар-уролог.

Поставте своє питання Урологу
«ОН Клінік»

Схожі статті:

Коментарі

Святослав 7 місяців тому
Добрий вечір. Допоможіть визначити, які презервативи краще використовувати?
Відповісти
Добрий день. На вибір презерватива впливають розмір члена або піхви, наявність або відсутність алергії, а також індивідуальні переваги (форма, колір, смак, аромат). Виріб має бути надійно упакований із зазначенням терміну придатності та інформації про виробника.
Аліна 7 місяців тому
Доброго дня. Як виглядає алергія на презервативи у жінок?
Відповісти
Добрий день. Алергічні реакції на презервативи можуть виникати під час контакту з виробом або через кілька годин після сексу. Алергія на презервативи проявляється почервонінням, подразненням, свербінням, кропив'янкою, висипом на ділянках, які контактували з презервативом. За важких форм алергії можуть виявлятися проблеми з диханням, нежить, чхання, набрякання повік і почервоніння очей. У разі погіршення самопочуття слід звернутися до лікаря.
Олександр 7 місяців тому
Добрий день. Як зрозуміти, які презервативи найбільше подобаються жінкам?
Відповісти
Добрий день. У кожної жінки можуть бути індивідуальні вподобання, тому за можливості краще запитати про них безпосередньо. За наявності сумнівів можна скористатися класичним презервативом для вагінального сексу або кунілінгусу.
Ганна 7 місяців тому
Добрий день. Чи можуть з'явитися ознаки циститу або молочниці після са з презервативом?
Відповісти
Добрий день. У разі порушеної вагінальної мікрофлори під час статевого акту інфекційні агенти можуть потрапити в ділянку уретри, тому цистит може з'явитися як під час сексу з презервативом, так і без нього. Аномальне розмноження патогенного грибка від презерватива, характерне для молочниці, може пояснюватися підвищеною чутливістю до латексу або лубрикантів.
Максим 7 місяців тому
Доброго дня. Підкажіть, який відсоток зараження ВІЛ без презерватива у чоловіків?
Відповісти
Добрий день. Ризик зараження (як у чоловіків, так і у жінок) становить до 2%. Цей показник є приблизним. Для зниження ризику інфікування під час кожного статевого контакту необхідно користуватися презервативом.
Олена 1 рік тому
Добрий день, я постійно приймаю гормональні протизаплідні засоби. Чи потрібно користуватися презервативами, якщо п'єш протизаплідні? Чи протизаплідні забезпечують захист на 100%?
Відповісти
Здрастуйте, за правильного використання протизаплідних препаратів їхня ефективність оцінюється приблизно в 99,7%. Додаткове використання презервативів дає змогу запобігти статевим інфекціям, якими можна заразитися через еякулянт, під час дотиків до геніталій.
Артур 1 рік тому
Здрастуйте, нещодавно прочитав, що рекомендується купувати презервативи в аптеках. А чи можна купувати презервативи в магазинах чи ні? Заздалегідь дякую за відповідь.
Відповісти
Добрий день, краще купувати засоби контрацепції в аптеці, оскільки в магазинах можуть не дотримуватися умови зберігання (наприклад, температурний режим, рівень вологості, вплив сонячних променів). Порушення умов зберігання презервативів може призвести до зниження терміну придатності, позначеного на упаковці, і його розриву під час статевого контакту.
Віра 1 рік тому
Здрастуйте, у мого хлопця ВІЛ, він лікується і ми завжди оберігаємося за допомогою презервативів. Однак ризик того, що презерватив може колись порватися, зберігається. Що робити, якщо порвався презерватив за ВІЛ?
Відповісти
Здрастуйте, якщо презерватив порвався, необхідно відразу обмити зовнішні статеві органи чистою водою. Після цього необхідно записатися на офлайн або онлайн консультацію до гінеколога цього ж дня, оскільки лікар зможе видати рецепт на постконтактну профілактику для запобігання інфікування вірусом імунодефіциту людини. Після закінчення прийому лікарських препаратів гінеколог направить на здачу аналізів для перевірки на ВІЛ.
Ольга 1 рік тому
Здрастуйте, я завжди була впевнена в тому, що презервативи дають 100% гарантію. Однак місяць тому моя подруга завагітніла, хоча каже, що завжди оберігалася і презерватив жодного разу не порвався. Підкажіть, чи можна завагітніти з презервативом, якщо він не порвався?
Відповісти
Добрий день, презервативи мають ефективність 98%, а значить, що навіть за постійного використання презервативів імовірність вагітності становить 2%. Запобігти вагітності допоможе використання іншого методу контрацепції (гормональних контрацептивів, внутрішньоматкової спіралі), крім презервативів.
Андрій 1 рік тому
Добрий день, я купив презерватив років три тому, але не використовував. Тепер думаю, а чи можна його використовувати взагалі або краще купити новий. Підкажіть, будь ласка, де на презервативах вказано термін придатності?
Відповісти
Здрастуйте, термін придатності зазвичай вказується на зовнішньому боці коробки і на індивідуальній упаковці для кожного презерватива. Неправильні умови зберігання, підвищена вологість, вплив ультрафіолетових променів, а також занадто висока або низька температура приміщення можуть зменшити термін придатності, зробивши презерватив непридатним до використання.
Олег 1 рік тому
Добрий день. Ми завжди використовуємо змазку під час сексу, проте цього разу презерватив порвався в найбільш невідповідний момент. Чи можна завагітніти від змазки, якщо порвався презерватив?
Відповісти
Здрастуйте, за відсутності еякуляції ризик вагітності мінімальний, особливо якщо презерватив має сперміцидну змазку для придушення активності сперматозоїдів. Якщо презерватив порвався під час або відразу після еякуляції, то ймовірність зачаття збільшується. Однак вагітність відбувається не через наявність змазки, а через потрапляння в піхву, а потім і в фаллопієві труби жінки, чоловічої сперми.
Таня 1 рік тому
Добрий день, вчора в мене був статевий контакт із чоловіком. Ми оберігалися, проте під час сексу в нього порвався презерватив. Які таблетки потрібно пити, якщо порвався презерватив, для екстреної контрацепції? Вагітність я поки що не планую, але в майбутньому хочу мати дітей.
Відповісти
Здрастуйте, якщо під час статевого контакту порвався презерватив, необхідно проконсультуватися з гінекологом, який порадить метод екстреної контрацепції для запобігання вагітності. Самостійно підбирати пігулки для запобігання зачаття не можна, оскільки підбір препарату має здійснюватися залежно від індивідуальних особливостей жінки (наприклад, віку, наявності гінекологічних захворювань в анамнезі) і часу після статевого контакту.
Інна 1 рік тому
Здрастуйте, у мене під час сексу з хлопцем був біль у ділянці піхви, а після статевого акту я виявила почервоніння і набряк, з'явилися свербіж і печіння. Коли звернулася до гінеколога, виявилося, що в мене алергія на латекс. Що робити, якщо алергія на латекс презервативи? Як оберігатися?
Відповісти
Добрий день, у разі алергії на латекс можна використовувати безлатексні презервативи. Також для запобігання можна застосовувати внутрішньоматкові спіралі або гормональні контрацептиви. У разі алергії на латекс необхідна консультація гінеколога, який допоможе підібрати метод контрацепції.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!