Logo
0 800 30 11 77

Кольпіт: симптоми, причини та методи лікування

Кольпіт: симптоми, причини та методи лікування
Читати 6 хвилин | Створено: 21 серпня 2014 | Оновлено: 29 березня 2023 | 143997 143997
Кольпіт виникає у 37% жінок репродуктивного віку, найчастішою причиною запалення піхви є бактеріальна інфекція. Профілактикою, діагностикою та лікуванням кольпіту займається гінеколог.

Що таке кольпіт?

Кольпіт (вагініт) — це запалення слизової оболонки піхви. У нормі у вагінальній мікрофлорі переважають лактобактерії (палички Додерлейна), які створюють кисле середовище, тим самим чинячи руйнівну дію на патогенні мікроорганізми. У разі дисбалансу мікрофлори або порушення гормонального фону створюються сприятливі умови для розмноження патогенних бактерій і запалення слизової оболонки піхви.

Симптоми кольпіту

Поставте своє питання Гінекологу
«ОН Клінік»

Гострий кольпіт характеризується різким і вираженим порушенням загального стану здоров'я: підвищується температура тіла, виникають слабкість і біль внизу живота. За хронічного кольпіту періоди загострення чергуються з ремісією (відсутністю симптомів), жінка відчуває дискомфорт під час статевих контактів, періодично виникають почервоніння та набряк статевих губ.

Ознаками кольпіту є рясні патологічні (зелені, жовті, пінисті, з неприємним запахом) виділення зі статевих органів. У разі вагініту виникають свербіж і печіння в піхві. Інші симптоми кольпіту:

  • болісне сечовипускання;
  • вагінальна кровотеча.

Наслідки кольпіту включають запалення органів малого таза (яєчників, матки, маткових труб). При вагініті підвищується ризик розвитку ЗПСШ (захворювань, що передаються статевим шляхом) і передчасних пологів.

Види та причини кольпіту 

Кольпіт виникає внаслідок інфікування патогенними мікроорганізмами під час статевого акту. Залежно від збудника, існують такі види кольпіту:

  • специфічний кольпіт — розвивається в разі зараження трихомонадою, гонококом або хламідією;
  • неспецифічний кольпіт — виникає в разі надмірного зростання умовно-патогенної флори (кандид, кишкової палички, стафілококів).

Гінекологи виділяють неінфекційний вагініт, що виникає внаслідок спринцювання або використання ароматизованого мила через подразнення стінок піхви та порушення нормальної мікрофлори. Зниження рівня естрогену (стероїдного статевого гормону) за гормонального дисбалансу або клімаксу призводить до витончення слизової оболонки піхви та розвитку атрофічного (сенільного) кольпіту.

Причини вагініту

Причини вагініту

Причинами кольпіту є безконтрольне приймання антибактеріальних або гормональних препаратів, носіння вологого або обтислого одягу. Ризик розвитку патології підвищується на тлі цукрового діабету через порушення роботи імунної системи.

Атрофічний (сенільний) кольпіт

Рівень естрогенів в організмі жінки знижується під час менопаузи, лактації (грудного вигодовування) і під час прийому деяких протизаплідних препаратів. Зміна гормонального фону може виникнути на тлі хіміотерапії та після видалення обох яєчників.

У разі сенільного кольпіту зменшується кількість вагінальної змазки, що призводить до болісних відчуттів під час статевого акту, виникає часте і болісне сечовипускання. Атрофічний кольпіт у літніх жінок проявляється свербінням і печінням у ділянці геніталій, кров'янистими виділеннями з піхви. Патологія може призвести до нетримання сечі та рецидивуючої інфекції сечовивідних шляхів (уретриту, циститу).

Трихомонадний кольпіт

Трихомонада — патогенний мікроорганізм, що передається статевим шляхом. Інкубаційний період (час від моменту зараження до появи симптомів) становить близько 5-28 днів.

За трихомонадного кольпіту виникають свербіж і печіння статевих органів, біль під час сексуальних контактів і сечовипускання. Трихомоніаз проявляється зелено-жовтими або пінистими виділеннями з неприємним запахом із піхви. За відсутності лікування підвищується ризик розвитку раку шийки матки.

Кандидозний (дріжджовий) кольпіт

Кандиди є частиною нормальної мікрофлори піхви, за їхнього надмірного зростання виникає дріжджовий кольпіт. Патологія характеризується свербінням і почервонінням геніталій, дискомфортом під час сексу. У разі кандидозного кольпіту з'являються білі «сирнисті» виділення зі статевих органів.

Кольпіт під час вагітності

У разі кольпіту під час вагітності з'являються рясні білі або зелено-жовті виділення з неприємним запахом. Жінка відчуває свербіж у ділянці геніталій, зовнішні статеві органи червоніють і набухають.

Кольпіт під час вагітності може призвести до передчасних пологів і низької маси тіла плода. Для запобігання появи ускладнень необхідно здати аналізи на ЗПСШ під час планування і під час вагітності.

Як вилікувати кольпіт?

Для діагностики кольпіту гінеколог збирає анамнез, проводить огляд і бере мазок зі слизової оболонки піхви та шийки матки. У разі порушення сечовипускання лікар направляє на аналіз сечі.

Лікування кольпіту передбачає приймання антибактеріальних таблеток або використання протигрибкових вагінальних свічок. Тривалість терапії залежить від тяжкості патології, у середньому лікування триває близько 10-14 днів.

Негормональне лікування атрофічного кольпіту полягає в застосуванні зволожувального вагінального крему. Для зменшення дискомфорту під час статевого акту необхідно використовувати лубрикант на водній основі. Для лікування атрофічного вікового кольпіту лікар може призначити вагінальні свічки або крем, що містять естроген. 

Для того, щоб швидше вилікувати кольпіт, необхідно щонайменше двічі на день підмиватися під проточною водою без використання ароматичних гелів для душу і щодня міняти спідню білизну. Запобігти розвитку сенільного вагініту допомагає регулярне (два-три рази на тиждень) статеве життя, оскільки під час сексу підвищується приплив крові до статевих органів, тим самим запобігається розвиток структурних змін слизової оболонки піхви.

Гінекологія в ОН Клінік Дніпро

Кольпіт: симптоми, причини та методи лікування - Тягній Любов Михайлівна
Тягній Любов Михайлівна
ОН Клінік Дніпро
пр. Д. Яворницького, 107а
Графік роботи:
Пн - Сб: 8:00 - 20:00;
Нд: 9:00 - 15:00

Популярні питання

1. Як передається кольпіт?

Збудники бактеріального кольпіту передаються під час статевого акту або під час використання загальних засобів особистої гігієни (рушників, мочалок). Для запобігання інфікуванню необхідно використовувати бар'єрні методи контрацепції (презервативи) і дотримуватися правил особистої гігієни.

2. Кольпіт — це молочниця?

Кандидозний кольпіт — це молочниця, що виникає внаслідок надмірного росту і розмноження грибка роду Кандида. Атрофічний (виникає через дефіцит естрогенів), бактеріальний (розвивається в разі інфікування трихомонадою, хламідією) та неінфекційний (з'являється внаслідок спринцювання або використання ароматизованих гелів) кольпіти не є молочницею.

3. Як лікувати кольпіт у домашніх умовах?

Лікувати кольпіт у домашніх умовах не можна, оскільки самолікування може призвести до прогресування патології. Лікування кольпіту содою або іншими народними методами небезпечне розвитком запалення матки та її придатків через порушення мікрофлори й подразнення слизової оболонки внутрішніх статевих органів.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 5 оцінок
Кольпіт: симптоми, причини та методи лікування
Лікар акушер-гінеколог. Вища категорія.
Кольпіт: симптоми, причини та методи лікування
Стаття перевірена: Мандзяк Тетяна Ігорівна
Лікар-гінеколог. Перша категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Ігор 1 рік тому
Доброго дня. Які симптоми кольпіту в чоловіків?
Відповісти
Добрий день. У чоловіка не може бути кольпіт, оскільки це захворювання характеризується запаленням слизової оболонки піхви. За появи ознак запалення статевих органів (свербежу, висипу, почервоніння, рясних виділень) у чоловіка необхідно записатися на консультацію до уролога.
Тетяна 1 рік тому
Добрий день. Що таке постменопаузний атрофічний кольпіт?
Відповісти
Доброго дня. Постменопаузальний атрофічний кольпіт (вагініт) — це гінекологічне захворювання, що характеризується витонченням слизової оболонки піхви внаслідок дефіциту естрогенів. За появи симптомів вагініту необхідно звернутися за консультацією до гінеколога.
Людмила 1 рік тому
Добрий день. Яке ефективне лікування кольпіту?
Відповісти
Доброго дня. Лікування кольпіту залежить від причини появи патології. У разі запалення слизової піхви лікар може призначати антибіотики, протигрибкові або гормональні препарати.
Євгенія 1 рік тому
Доброго дня, чим лікувати кольпіт?
Відповісти
Добрий день. У разі бактеріального запалення піхви гінеколог призначає антибіотики, у разі кандидозного кольпіту — протигрибкові засоби. Для лікування атрофічного кольпіту застосовують гормональні препарати з естрогеном і зволожувальний вагінальний крем.
Наталья 1 рік тому
Добрий день. Які симптоми старечого кольпіту і як його лікувати?
Відповісти
Добрий день. Старечий (атрофічний) кольпіт проявляється сухістю слизової оболонки піхви, болісними відчуттями під час сексуальних контактів. Лікування атрофічного кольпіту медикаментозне: лікар призначає зволожувальний вагінальний крем і гормональні препарати, що містять естроген.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!