Logo
0 800 30 11 77

Що лікує проктолог?

Що лікує проктолог?
Читати 14 хвилин | Створено: 27 лютого 2019 | Оновлено: 27 лютого 2019 | 96231 96231
Проктологія — напрям у медицині, в межах якого займаються діагностикою, лікуванням та профілактикою захворювань прямої кишки. Проктологічні захворювання трапляються в людей будь-якої статі та віку.

Найчастіше вони діагностуються в осіб старших за 45 років та жінок зі складними пологами в анамнезі. Це пов’язано з фізіологічними особливостями організму: вікові зміни та травми призводять до ослаблення анального сфінктера, погіршення моторики кишківника, розширення гемороїдальних вен та вузлів. Як наслідок — зростає ризик розвитку патологій, як-от геморой, нориці, анальні тріщини.

Чим займається проктолог?

Проктологи, або колопроктологи спеціалізуються на діагностиці та лікуванні всіх відділів товстого кишківника, до якого входить пряма, сигмоподібна та ободова кишка. Також лікар лікує захворювання, пов’язані з ділянкою заднього проходу. Діагностичні дослідження будуються на поєднанні аналізів та ендоскопічних обстежень, а терапія передбачає поєднання медикаментозного й хірургічного лікування та фізіопроцедур.

Здебільшого хвороби прямої кишки добре піддаються терапії, якщо їх вчасно діагностувати. Тому рекомендується регулярно відвідувати колопроктолога з профілактичною метою й не відкладати візит до лікаря, якщо з’являються тривожні симптоми. Після відновлення нормального функціонування прямої кишки лікар порекомендує профілактичні заходи, які попереджують рецидиви та появу інших патологій кишківника.

Які хвороби лікує проктолог?

Поставте своє питання Проктологу
«ОН Клінік»

До проктолога звертаються із широким спектром проблем, як-от:

  • свербіння в задньому проході. Може бути спричинене різними чинниками: від контактного дерматиту до паразитарної інвазії чи пухлини прямої кишки;
  • анальні тріщини. Виникають через запалення або механічну травму слизової оболонки, що призводить до її розриву. В аноректальній ділянці з’являється болюча рана, що гостро реагує на випадкові дотики чи проведення гігієнічних процедур;
  • геморой. Розширення гемороїдальних вузлів, що порушує нормальну роботу нижнього відділу кишківника. Під час випорожнення кишківника хворий відчуває сильний дискомфорт і тяжкість поруч зі сфінктером. При розриві вен відкривається кровотеча;
  • гострий та хронічний коліт. Запалення слизової оболонки кишківника, спровоковане алергенами, токсинами чи патогенами. Унаслідок запального процесу порушуються функції шлунково-кишкового тракту, хворий страждає від постійного відчуття тяжкості в черевній порожнині, частих позивів до дефекації;
  • недостатність анального сфінктера. Розвивається після травм, підіймання тяжких предметів чи у зв’язку з віковими змінами. Постійне виділення слизу із заднього проходу подразнює навколишні шкірні покриви, призводить до їх запалення та болю. Хворий відчуває і фізичний, і психологічний дискомфорт;
  • поліпоз. Поліпи — доброякісні утворення на стінці прямої кишки, які перешкоджають нормальному функціонуванню кишківника. Травма поліпа під час проходження калових мас призводить до кровотеч, хворий відчуває тяжкість в ділянці заднього проходу. Але найбільший ризик поліпозу — це переродження патології на злоякісну пухлину;
  • проктит. Це захворювання спричинене запаленням слизової оболонки сигмоподібної та прямої кишки. Зазвичай розвивається на тлі гострих інфекційних процесів чи тривалого впливу токсинів. У хворого виникають часті позиви до дефекації, він страждає від діареї, інколи — з домішками крові;
  • випадання прямої кишки. Причинами цієї патології є травми, підіймання важких предметів, часті закрепи.

Також колопроктологи лікують уроджені аномалії прямої кишки, онкологічні захворювання, паразитарні зараження. Здебільшого патології на ранніх стадіях не спричинюють неприємних симптомів, крім розладу травлення та несильного болю в абдомінальній ділянці. Але з прогресуванням захворювання ознаки порушення стають очевиднішими.

Коли треба йти до проктолога?

Багато проктологічних захворювань мають схожу симптоматику: відчуття тяжкості в задньому проході, болісну дефекацію, відчуття розпирання в кишківнику.

Відвідати колопроктолога треба з появою таких тривожних симптомів:

  • свербіж та печіння в аноректальній ділянці;
  • висипання чи зміна шкірних покривів поруч з анусом;
  • біль у животі, що віддає в задній прохід чи промежину;
  • часті закрепи;
  • діарея;
  • чорний колір калу (може свідчити про внутрішні кровотечі);
  • поява в калових масах слизу;
  • кровотечі з ануса;
  • біль під час дефекації;
  • болючі відчуття під час дотику до ділянки заднього проходу;
  • проблеми із травленням, зокрема підвищене газоутворення.

Непрямими ознаками проблем із прямою кишкою можуть бути часті позиви до дефекації, різка зміна маси тіла, біль та тяжкість у животі після їди. У разі гострих інфекційних процесів у хворого підвищується температура тіла, блідніють шкірні покриви, холоднішають руки та ноги, може з’являтися сплутаність свідомості.

За хронічних захворювань товстого кишківника спостерігається втрата апетиту, апатія, млявість, зниження працездатності.

Як проводиться огляд у проктолога?

Огляд у колопроктолога починається зі збирання анамнезу. Якщо пацієнт не має скарг (наприклад, у разі профілактичного візиту), лікар проводить первинний огляд, пальпує живіт. Потім людина роздягається, лягає на кушетку на бік, після чого проктолог промацує анальний канал та прилеглий відділ прямої кишки. Ця методика дає змогу виявити низку патологій (наприклад, нетримання сфінктера, наявність анальних тріщин), визначити тонус м’язів, стан слизової оболонки тощо. Огляд проводиться максимально делікатно та не спричиняє болючих відчуттів.

Для отримання точнішої інформації призначаються додаткові дослідження.

Колопроктолог може направити пацієнта на:

  • загальні аналізи сечі та крові;
  • аналіз калу на приховану кров, яйця гельмінтів;
  • аноскопію;
  • ректороманоскопію;
  • колоноскопію.

За потреби проводиться рентгенографія черевної порожнини, за підозри на пухлину — біопсія новоутворення. Вибір методики досліджень залежить стану пацієнта, симптоматики патології та анамнезу. За результатами обстежень колопроктолог ставить точний діагноз і підбирає відповідну схему лікування.

Здебільшого захворювання добре піддаються медикаментозній терапії, якщо їх діагностували на початковій стадії. Якщо потрібне хірургічне втручання (наприклад, за геморою), лікар-колопроктолог підбере малоінвазивні процедури.

Як перевіряють кишківник?

Для визначення тонусу та функціональності ШКТ колопроктолог має широкий спектр сучасних методик, які дають змогу швидко й безболісно для пацієнта виявити патологію навіть на початковій стадії.

Основним методом дослідження є аноскопія, яка проводиться за допомогою аноскопа — порожнистої трубки із джерелом світла. Мета аноскопії — візуальне оцінювання стану слизової оболонки нижнього відділу прямої кишки. Пацієнта кладуть на кушетку на бік, просять притиснути ноги до грудей. Потім колопроктолог акуратно вводить аноскоп приблизно на глибину 14 см. За необхідності може бути використана аплікаційна анестезія. Дослідження не проводиться, якщо є гострі запальні реакції, в інших випадках є обов’язковим під час візиту до проктолога.

Більш інформативним обстеженням є ректороманоскопія або її сучасний аналог — відеоректороманоскопія. На відміну від аноскопії, дає змогу вивчити стан не тільки прямої, а й сигмоподібної кишки.

Прилад для відеоректороманоскопії — це гнучка тонка трубка, на кінці якої є джерело світла й мініатюрна камера. Пацієнта просять прийняти колінно-ліктьову позицію, після чого повільно вводять прилад в анальний отвір на глибину приблизно 40 см. Обстеження безболісне і здебільшого проводиться без анестезії. З його допомогою колопроктолог отримує точні дані про стан слизової оболонки кишківника, може виявити виразки, поліпи, осередки кровотеч.

Ще однією діагностичною методикою в проктології є колоноскопія, що дає змогу досліджувати пряму кишку по всій довжині. Процедура проводиться під місцевою анестезією за підозри на хворобу Крона, пухлину кишківника чи виразковий коліт.

Як проктолог обстежує геморой?

Геморой — це запалення гемороїдальних вен і вузлів, розташованих поруч з анальним сфінктером. Якщо вони збільшуються, то ускладнюють дефекацію, спричиняють біль та відчуття стороннього тіла й можуть призвести до кишкових кровотеч. З розвитком патології болючі відчуття виникають не тільки під час випорожнення кишківника, але й під час випадкового дотику до аноректальної ділянки. Людина не може нормально сидіти. Якщо виявлено один з цих симптомів, рекомендується чимшвидше відвідати колопроктолога.

Діагностика геморою не відрізняється від загального огляду в проктології. Спочатку лікар збирає анамнез, пальпує живіт, потім оглядає задньопрохідну ділянку, проводить пальцеве обстеження. Підтвердити запалення гемороїдальних вузлів дає змогу аноскопія. У деяких випадках може бути призначена відеоректороманоскопія.

Через подразнення слизової оболонки обстеження може спричинити неприємні відчуття, тому здебільшого використовується місцева анестезія. Аплікаційний анестетик швидко знеболює аноректальну ділянку та полегшує введення проктологічних інструментів у кишку.

Обстеження геморою не займає багато часу й дає змогу точно поставити діагноз і виявити стадію патології. Від особливостей патології залежатиме рекомендоване лікування.

Які процедури проводить проктолог?

Колопроктолог оглядає пацієнта, проводить необхідне інструментальне обстеження, а також виконує низку лікувальних процедур.

До них належить:

  • інфрачервона фотокоагуляція;
  • латексне лігування гемороїдальних вузлів;
  • радіохвильова терапія та інші.

Лікар підбирає методики лікування з урахуванням поставленого діагнозу, поточного стану пацієнта та особливостей його організму. Сучасні процедури здебільшого малоінвазивні — проводяться через невеликі розрізи й не зачіпають здорові тканини. Як наслідок — шпиталізація хворого не потрібна, а рани загоюються швидко.

Чи можна їсти перед відвідуванням проктолога?

Проктологічний огляд передбачає обстеження нижніх відділів товстого кишківника, тому відвідування лікаря потребує певної підготовки. Насамперед пацієнту необхідно дотримуватися спеціальної дієти за 2–3 дні до візиту до медичного центру.

Рекомендується виключити з раціону всі продукти та напої, що підвищують газоутворення:

  • чорний хліб та висівки;
  • бобові;
  • необроблені овочі та фрукти;
  • газовані напої.

Також треба зменшити споживання молочної продукції та кондитерських виробів. Дозволене нежирне червоне м’ясо, птиця, біла риба, легкі каші, овочеві гарніри.

У день проведення обстеження можна їсти, але краще зменшити порції, не снідати й не обідати занадто ситно. Це допоможе зменшити неприємні відчуття під час процедури.

Чи потрібно робити клізму перед проктологом?

Підготовка до відвідування колопроктолога передбачає дотримання дієти і попереднє очищення кишківника від калових мас. Зробити це можна двома способами:

  • з допомогою проносних препаратів. Цей метод дає змогу м’яко та безболісно звільнити пряму кишку. Хворому не варто самостійно підбирати проносний засіб — його має призначити лікар (проктолог або терапевт). До того ж є патології, за яких заборонено приймати проносні. У такому разі необхідно очистити кишківник із допомогою клізми;
  • з допомогою клізми. Людина має зробити дві процедури: увечері напередодні візиту до колопроктолога та вранці в день обстеження. Для клізми використовують півлітровий кухоль Есмарха, який наповнюють теплою очищеною (кип’яченою) водою. Після введення рідини необхідно утримувати її всередині протягом 7–10 хвилин, потім йти в туалет. Клізми також мають протипоказання: їх не можна робити за ректальних кровотеч.

Під час запису на прийом до колопроктолога потрібно уточнити в лікаря, яких обмежень треба дотримуватись, щоби підготуватися до візиту. Фахівець дасть рекомендації з урахуванням індивідуальних особливостей організму, виявлених симптомів та поточного самопочуття.

Чи можна вагітним відвідувати проктолога?

Вагітність підвищує ризик розвитку проктологічних захворювань із двох причин:

  • плід росте й тисне на кишківник, порушуючи його моторику. Як наслідок — майбутня мама страждає на закрепи, які призводять до дисбактеріозу, анальних тріщин та інших небезпечних патологій;
  • здавлювання органів малого таза призводить до погіршення відтоку венозної крові. Вона застоюється, і це може спричинити запалення гемороїдальних вен і стати причиною геморою.

Тому вагітним жінкам рекомендується відвідати колопроктолога в другому або третьому триместрі, або з появою небезпечних симптомів, як-от:

  • закрепи;
  • біль у животі, що віддає в задній прохід;
  • болюча ​​дефекація.

Проктолог проводить обстеження безпечно для жінки та плода, підбирає ліки та процедури, дозволені вагітним. Профілактичний огляд у колопроктолога дасть змогу підтримати здоровий стан товстого кишківника та попередити проблеми зі ШКТ після пологів.

Перед візитом до фахівця необхідно підготуватися: дотримуватися дієти та зробити очисну клізму.

Чи потрібно відвідувати проктолога?

Багато хворих відкладають візит до проктолога через сором’язливість або страх обстеження чи операції. Це призводить до розвитку патологічних процесів, їхнього переходу в хронічну форму, підвищує ризик ускладнень.

Проктологічні порушення здебільшого добре лікуються, якщо їх вчасно виявити. Людям старшим за 45 років рекомендується щорічно проходити профілактичний огляд у колопроктолога, навіть якщо тривожних симптомів немає.

Звернути увагу на стан нижнього відділу кишківника необхідно людям, які належать до однієї з таких категорій:

  • особи з надмірною масою тіла;
  • жінки в останньому триместрі вагітності;
  • професійні спортсмени (зокрема важкоатлети);
  • спеціалісти, чия робота пов’язана із тривалим перебуванням у сидячому положенні: водії, експедитори, пілоти, касири, офісні працівники;
  • особи з онкологічними захворюваннями прямої кишки в сімейному анамнезі.

Також у зоні підвищеного ризику люди з гормональними та ендокринними розладами, жінки в клімактеричному періоді, хворі на цукровий діабет, ниркову або печінкову недостатність. Незбалансоване харчування, стреси, поганий екологічний стан середовища можуть стати причиною частих закрепів, які призводять до більш серйозних захворювань.

Регулярні відвідування колопроктолога дають змогу підтримувати здоров’я кишківника, запобігати розвитку небезпечних патологій, захищати своє здоров’я.

Також рекомендується дотримуватися профілактичних заходів:

  • регулярно робити зарядку чи гімнастику;
  • відмовитися від підйому тяжких предметів;
  • збалансовано харчуватися;
  • контролювати масу тіла.

Людям не потрібно переживати про неприємні процедури: сучасне обладнання та використання знеболювального гелю дає змогу уникнути болю під час обстеження.

Проктологія в ОН Клінік Дніпро

Що лікує проктолог? - Руфанова Анна Анатоліївна
Руфанова Анна Анатоліївна
ОН Клінік Дніпро
пр. Д. Яворницького, 107а
Графік роботи:
Пн - Сб: 8:00 - 20:00;
Нд: 9:00 - 15:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Що лікує проктолог?
Лікар-проктолог. Перша категорія.
Що лікує проктолог?
Стаття перевірена: Портняга Євген Михайлович
Лікар-проктолог, хірург.

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!