Logo
0 800 30 11 77

Про що говорять набряки?

Про що говорять набряки?
Читати 5 хвилин | Створено: 15 березня 2019 | Оновлено: 15 березня 2019 | 167343 167343
Зайва рідина в організмі призводить до появи набряків на обличчі й тілі. Вони не прикрашають людину, навпаки, їх поява свідчить про «слабкі» місця в нашому організмі.

Опухле обличчя, тіло або кінцівки говорять про те, що всередині нас накопичилася зайва рідина. Набряклість - це стан, за якого в тканинах збирається велика кількість води. Як стверджують медики, набряки можуть бути ситуаційними (тимчасовими) і постійними.

До перших відносять ті, які виникають рідко і, здебільшого, через надмірне вживання спиртних напоїв (алкоголь - це токсин, через який в організмі спостерігається зневоднення) і солоної їжі (сіль затримує рідину), а також через малорухливий спосіб життя (застійні явища). «Алкогольні» набряки найчастіше вражають ділянку обличчя (очі, щоки, підборіддя), «солоні» - обличчя, верхні та нижні кінцівки.

Ще людина може набрякати у спеку (найчастіше це ділянка ніг) і після польоту на літаку (внаслідок перепадів тиску і тривалого перебування в одній позі в більшості випадків набрякають ноги). Крім того, набряки можуть з'явитися навіть через недосипання (на обличчі) і після тривалих піших прогулянок (на ногах).

Постійні та тривалі набряки небезпечні і для жінок, і для чоловіків. Вони можуть сигналізувати про захворювання нирок, кровоносної та серцево-судинної систем, а також про гормональні порушення та алергію. Наприклад, «серцеві» набряки можна розпізнати за щоденно набряклими щиколотками, «ниркові» - за набряком обличчя, опухлими повіками та наявністю мішків під очима (з'являються вранці), «печінкові» - за набряками живота, пальців рук та ніг, «варикозні» - за набряклими гомілками та стопами (з'являються ввечері), «гормональні» - за набряками ніг (у кожної людини вони можуть локалізуватися по-різному: у зоні гомілок, щиколоток чи стоп).

Лікар-ендокринолог медичного центру «ОН Клінік Харків» Галина Веселова каже:

Набряки, які не минають, завжди свідчать про початок патологічного процесу в організмі. У таких випадках потрібно пройти обстеження. Наприклад, у разі гормональних збоїв проблема набряклості може критися в щитоподібній залозі: вона виробляє мало гормонів, унаслідок чого в тканинах затримується вода. У результаті з'являються набряки, які найчастіше локалізуються в ділянці ніг (гомілка, щиколотки). Як правило, після натискання на набрякле місце не залишається слідів, що свідчить про те, що це набряк гормонального характеру.

Лікувати гормональні набряки повинен тільки ендокринолог. Жарти з гормонами недоречні. У жодному разі не займайтеся самолікуванням.

Якщо в людини проблеми з серцем, зокрема діагностовано серцеву недостатність, у ділянці ніг з'являються набряки (найчастіше страждають стопи й щиколотки, набряклість виникає ввечері та минає до ранку). Набряклість свідчить про те, що серце не справляється з функцією перекачування крові. У цьому разі потрібна допомога кардіолога.

Щоб боротися з набряками, потрібно розуміти причину їхньої появи. Тільки лікар здатний виявити всі чинники, які їх спричиняють, і підібрати оптимальні методи впливу.

Лікар-гастроентеролог медичного центру «ОН Клінік Дніпро» Олена Мульченко пояснює:

Профілактика набряклості, так само як і лікування, теж залежить від причини, яка її викликала. У загальних випадках звести набряклість до мінімуму допомагає правильний режим харчування та пиття. До продуктів, які запобігають їхній появі, належать яблука, банани, абрикоси, дині та кавуни. У разі набряків у їжу краще вживати відварене м'ясо і картоплю, нежирний сир і сметану. Від солоної, жирної та пряної їжі, а також від газованих солодких напоїв краще відмовитися.

Іншими словами, в кожному конкретному випадку профілактичні заходи потрібно теж підбирати з лікарем. Наведу приклад. Здоровій людині щодня потрібно випивати близько 1,5-2 л води на добу. А ось тим, у кого проблеми із серцем або нирками, потрібно підбирати щадний питний режим залежно від діагнозу. І зробити це може тільки лікар.

Лікар терапевт-кардіолог медичного центру «ОН Клінік Харків Палац Спорту» Щукіна Наталія каже:

Набряки не чужі і для здорових людей. Вони можуть виникати в спекотний період (важливо розуміти, що втамовує спрагу), після переїдання солоних страв на ніч або після укусу комах. У жінок набряки можуть з'являтися від носіння високих підборів.  З такою набряклістю можна боротися. Наприклад, позбутися набряків на обличчі допоможе відмова від вживання на ніч великої кількості рідини, ніг - валик, підкладений під ноги на півгодини (для цього потрібно прийняти горизонтальне положення тіла).

Додам, що сам набряк не вважається захворюванням і його періодична поява в людей - це нормальне явище. Однак часта їх поява справді слугує приводом звернення до лікаря. Адже може бути ознакою захворювань нирок, серця або судин.

А вас турбують набряки? Як вирішуєте проблему?

Ендокринологія в ОН Клінік Харків Палац Спорту

Про що говорять набряки? - Атаманенко Альона Валеріївна
Атаманенко Альона Валеріївна
ОН Клінік Харків Палац Спорту
пр. Героїв Харкова, 257
м. Палац Спорту
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 4 оцінок
Про що говорять набряки?
Лікар-терапевт, ендокринолог, лікар-фізіотерапевт. Друга категорія.
Про що говорять набряки?
Лікар-ендокринолог. Вища категорія.

Поставте своє питання Терапевту
«ОН Клінік»

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!