Logo
0 800 30 11 77

Що таке імунітет та як його підвищити?

Що таке імунітет та як його підвищити?
Читати 8 хвилин | Створено: 31 березня 2020 | Оновлено: 13 вересня 2023 | 18408 18408
Імунітет — це захисна система організму від збудників інфекційних захворювань, яка характеризується несприйнятливістю та опірністю до зовнішніх факторів, наприклад, вірусів і бактерій.

Що таке імунітет і як він працює?

Імунітет — це сукупність клітин з рецепторами в організмі, які розпізнають і знищують чужорідні речовини (бактерії, віруси, токсини, паразити, ракові клітини, а також продукти розпаду). За вироблення захисних клітин відповідають органи імунної системи: вилочкова залоза (тимус), кістковий мозок, лімфатичні вузли, селезінка та кишечник. Імунітет тісно пов'язаний з усіма системами та органами, тому його можна зміцнювати та підтримувати.

Вроджений і набутий імунітети

Поставте своє питання Алергологу
«ОН Клінік»

Розрізняють два типи імунітету: вроджений і набутий. Вроджений імунітет — це сукупність клітин, які генетично закладені в організмі (для розпізнавання чужорідного агента не потрібно попереднього контакту з антигенами).

Набутий (адаптивний) імунітет — це реакція організму на антигени, які вже потрапили в організм і залишилися в імунологічній пам'яті після перенесеного захворювання. Наприклад, при захворюванні на вітряну віспу виробляються антитіла, які будуть розпізнавати і знищувати збудників вірусу, таким чином у людини, яка перехворіла на вітрянку, виробляється стійкий імунітет до повторного зараження.

Адаптивний імунітет у кожної людини індивідуальний (залежить від впливу навколишнього середовища та перенесених інфекцій) та формується протягом усього життя. Також він ділиться на природний (передається внутрішньоутробно або формується після перенесеного захворювання) та штучний (активізується після вакцинації або введення сироватки імуноглобулінів).

Особливості імунітету у дітей та дорослих

Імунітет починає формуватися на етапі внутрішньоутробного розвитку, дитина народжується лише з набутим імунітетом. Також захист новонародженого протягом кількох місяців забезпечує грудне вигодовування, оскільки за нього від матері передаються імуноглобуліни (білки, що розпізнають чужорідні речовини).

Формування набутого імунітету починається з трьох-шести місяців і продовжується до підліткового періоду (в середньому до 13-16 років). У дозріванні імунна система проходить критичні періоди — стрибки захворюваності у різні періоди дитинства. Дитина до підліткового періоду більш сприйнятлива до інфекційних захворювань ніж дорослий, оскільки її імунна пам'ять лише формується.

У похилому віці імунна система слабшає через природне зменшення кількості імунних клітин в організмі у процесі старіння. Тому чим старша людина, тим слабший її імунітет, що підвищує ризик зараження багатьма інфекційними та онкологічними захворюваннями. Захистити людей похилого віку від сезонних інфекцій допомагає вакцинація.

Що призводить до послаблення імунітету?

До ослаблення імунітету, як правило, призводять тривалі за часом захворювання (наприклад, онкологія, ураження печінки, патології кровоносної системи) або хірургічні операції з важким періодом відновлення. Інші фактори, що знижують імунітет:

  • куріння та зловживання алкоголем;
  • недотримання правил особистої гігієни;
  • незбалансоване харчування (нестача вітамінів і мінералів, низькокалорійні дієти та голодування);
  • тривалий прийом лікарських препаратів (протипухлинних, антибактеріальних, гормональних);
  • відмова від вакцинації (планової та сезонної);
  • порушення сну;
  • малорухливий спосіб життя;
  • нехтування правилами приготування сирого м'яса та риби;
  • порушення обміну речовин (на фоні ендокринних захворювань, ожиріння, анорексії).

На стан імунітету впливають зовнішні чинники, наприклад, часта інтоксикація організму шкідливими речовинами (робота з хімічними сполуками, забруднене повітря, неякісна питна вода, підвищений рівень радіації). Також імунітет тісно пов'язаний з нервовою системою та психоемоційним станом, тому його можуть послабити порушення сну, часті стреси та перевтоми.

Ознаки ослабленого імунітету

Імунна система може бути ослаблена: не реагувати на інфекції та не атакувати чужорідні клітини. Ознаки зниження імунітету:

  • часті застуди, респіраторні вірусні захворювання та бактеріальні інфекції з ускладненнями;
  • рецидивні запальні захворювання верхніх і нижніх дихальних шляхів;
  • запальні процеси шкіри (наприклад, фурункули, ячмені, висипання, лущення шкіри);
  • розлади сну (безсоння, уривчастий сон, денна сонливість);
  • швидка втомлюваність і загальна слабкість;
  • збільшення лімфатичних вузлів;
  • алергічні реакції;
  • дратівливість, нервозність, апатія.

Знижений імунітет впливає на зовнішній вигляд, проявляючись блідістю шкіри, погіршенням стану волосся та нігтів. Також можуть з'явитися набряки очей та кінцівок.

Ознаки ослабленого імунітету

Ознаки ослабленого імунітету

При симптомах зниженого імунітету потрібна консультація терапевта. Порушення в роботі імунної системи можуть зробити організм сприйнятливим до патогенних збудників і розвитку інфекційних і запальних захворювань, а також пухлинних процесів.

Коли потрібна консультація імунолога?

Імунолог — це лікар, який діагностує та лікує порушення в роботі імунної системи (імунодефіцитні захворювання). Імунодефіцити бувають первинними (внаслідок генетичного збою певних клітин) та вторинними (набуті внаслідок тривалих і тяжких інфекційних захворювань).

Показання до консультації імунолога:

  • часті та гострі алергічні реакції, що не піддаються лікуванню;
  • підвищення температури тіла без явних причин і супутніх симптомів;
  • рецидивні бактеріальні, вірусні та грибкові інфекції;
  • розлади травлення (хронічні закрепи чи діареї);
  • ускладнення ГРВІ (синусити, отити, пневмонії);
  • імунодефіцит у рідних.

Імунолог проводить діагностику перед вакцинацією та лікує поствакцинальні ускладнення. Також лікар займається лікуванням та контролем аутоімунних захворювань, при яких організм сприймає здорові клітини за чужорідні агенти (наприклад, ревматизму, хвороби Бехтерева, червоного системного вовчаку, целіакії, хвороби Аддісона, псоріазу).

Як підвищити імунітет?

Зміцнити імунітет можна за допомогою корекції способу життя: створення сприятливих умов функціонування імунної системи. Способи підвищення імунітету:

  • нормалізація сну (для дорослої людини необхідний щоденний повноцінний сон не менше, ніж сім-вісім годин на добу);
  • регулярні фізичні навантаження (займатися спортом не менше, ніж 150 хвилин на тиждень);
  • відмова від куріння та обмеження алкоголю;
  • уникнення стресів та перевтоми;
  • збалансоване харчування;
  • підтримання чистоти та нормальної вологості у приміщеннях.

За потреби можна відновити нестачу мікроелементів і вітамінів в організмі. Вітаміни та їх дозування повинен призначати лікар з огляду на загальний стан здоров'я, наявність супутніх захворювань і результати лабораторних досліджень, оскільки надлишок деяких речовин може негативно впливати на організм.

Також потрібно своєчасно діагностувати та лікувати захворювання шлунково-кишкового тракту, оскільки імунітет залежить від роботи системи травлення та мікрофлори кишечника. Важливо підтримувати захисні сили організму в період епідемій та дотримуватись профілактичних заходів.

Які вітаміни потрібні для зміцнення імунітету?

Необхідні вітаміни та мінерали для організму рекомендується одержувати зі збалансованого харчування. Щодо додаткового прийому вітамінно-мінеральних комплексів необхідно проконсультуватися з лікарем. У таблиці наведені вітаміни, які сприяють зміцненню імунітету з добовими дозами для дорослих і дітей.

Вітаміни для зміцнення імунітету

Вітамін/Мінерал

Функції

Добова доза для дітей

Добова доза для дорослих

Вітамін C (аскорбінова кислота)

Підтримує імунну систему, антиоксидант

45-75 мг (діти 1-18 років)

75-90 мг

Вітамін D

Регулює імунну функцію, зміцнює кістки

600-1000 МЕ (діти 1-18 років)

600-1000 МЕ

Вітамін E

Антиоксидант, захищає клітини

6-15 мг (діти 1-18 років)

15 мг

Вітамін A

Зміцнює слизові оболонки, підтримує зір

300-900 мкг (діти 1-18 років)

700-900 мкг

Вітамін B6

Підтримує імунну систему, бере участь в обміні речовин

0.5-2 мг (діти 1-18 років)

1.3-2 мг

Вітамін B12

Підтримує нервову систему, бере участь у формуванні червоних кров'яних клітин

0.9-2.4 мкг (діти 1-18 років)

2.4 мкг

Фолієва кислота

Підтримує клітинний поділ, зміцнює імунітет

150-300 мкг (діти 1-18 років)

400 мкг

Залізо

Бере участь у формуванні червоних кров'яних клітин, підтримує імунітет

7-10 мг (діти 1-18 років)

8-18 мг (залежно від статі)

Цинк

Підтримує імунну функцію, зменшує запальні процеси

2-11 мг (діти 1-18 років)

8-11 мг

Селен

Антиоксидант, зміцнює імунітет

20-70 мкг (діти 1-18 років)

55-70 мкг

Нестача вітамінів найчастіше виникає в холодну пору року, оскільки в раціоні стає менше свіжих овочів та фруктів, які є їх природними джерелами. Додатковий прийом вітамінів взимку та восени потрібен для профілактики сезонних респіраторних захворювань. При виборі вітамінного комплексу потрібно враховувати не лише сезонність, а й індивідуальний стан організму, тому потрібна консультація лікаря.

Харчові продукти, що підвищують імунітет

Харчові продукти можуть зміцнювати імунітет, тому важливо, щоб щоденний раціон був збалансованим, з достатньою кількістю поживних речовин. Для підтримки імунітету та нормальної роботи інших систем організму потрібні продукти, багаті на пробіотики, омега-3, вітаміни А, С, Е, селен і цинк, оскільки вони сприяють виробленню імуноглобулінів. Нижче наведено таблицю з корисними харчовими продуктами для імунної системи зі щоденними нормами для дорослих і дітей.

Продукти для підвищення імунітету

Продукт

Вітаміни та мінерали

Рекомендована норма для дітей (грами/день)

Рекомендована кількість для дорослих (грами/день)

Овочі (броколі, шпинат, капуста)

Вітамін C, вітамін A, фолієва кислота

100-150 грамів

150-200 грамів

Цитрусові фрукти (апельсини, лимони)

Вітамін C

1 середній фрукт (близько 130-150 грамів)

1-2 средні фрукти (близько 260-300 грамів)

Червоні ягоди (полуниця, малина)

Вітамін C, антоціани

100-150 грамів

150-200 грамів

Горіхи (волоські горіхи, мигдаль, кеш’ю)

Селен, цинк

30 грамів

30-60 грамів

Риба (лосось, тунець)

Вітамін D, омега-3 жирні кислоти

100-150 грамів

150-200 грамів

М'ясо (курятина, яловичина)

Вітамін B6, вітамін B12, залізо

100-150 грамів

150-200 грамів

Яйця

Вітамін B12, селен

1-2 яйця

2-4 яйця

Вплив фізичних навантажень та відпочинку на імунітет

Регулярні фізичні навантаження позитивно впливають на імунітет, оскільки допомагають тримати вагу в межах фізіологічної норми, підтримувати нормальний метаболізм і нервову регуляцію, покращують кровообіг і підвищують циркуляцію імуноглобулінів у крові. Також спорт сприяє виведенню вірусів і бактерій із верхніх дихальних шляхів, не допускаючи розвитку інфекції.

Важливо, щоб фізичні навантаження були помірними, із періодами відновлення. Для міцного імунітету важливим є повноцінний сон і відсутність перевтоми.

Як підвищити імунітет народними засобами?

Підвищити імунітет можна народними засобами за допомогою домашніх рецептів з натуральних продуктів. Важливо вибрати продукти з огляду на індивідуальні особливості організму (алергію, непереносимість деяких продуктів, наявність хронічних захворювань ШКТ). Народні засоби для підвищення імунітету:

  • відвар із шипшини, ягід горобини або обліпихи (джерела вітаміну С);
  • настоянка ехінацеї (стимулює активність лейкоцитів);
  • чай з імбиром і медом (має антимікробні та протизапальні властивості);
  • ягідні смузі, морси, киселі (взимку для приготування можна використовувати заморожені ягоди, вони також містять вітамін С).

Для підтримки імунітету можна вживати продукти окремо: мед, горіхи, сухофрукти, цитрусові фрукти, але можна приготувати їх вітамінні суміші. Подрібнені горіхи, лимони, перетертий імбир і мед відмінно поєднуються один з одним і довго зберігаються у холодильнику.

Меню для підвищення імунітету на тиждень: принципи складання

Складаючи меню для підвищення імунітету, важливо врахувати кілька правил. Щоденний раціон для зміцнення імунітету включає:

  • свіжі фрукти та овочі (джерела вітаміну С, А, Е, К);
  • продукти, багаті на клітковину (крупи, цільнозерновий хліб та висівки покращують травлення);
  • кисломолочну продукцію (пробіотики та лактобактерії регулюють мікрофлору кишечника);
  • продукти, що містять омега-3 (насіння льону, волоські горіхи, водорості, морська капуста, риба);
  • натуральні спеції (гвоздика, часник, перець мають протизапальний ефект).

Травлення підпорядковане 24-годинним циркадним ритмам: вища активність вранці, менша — ввечері. Сніданок та обід може включати їжу у сирому вигляді (овочі, фрукти, ягоди, зелень), у вечірній час перевагу слід віддавати термічно обробленим та легкозасвоюваним продуктам.

Восени до раціону можна додати сезонні овочі та фрукти, багаті на вітаміни та антиоксиданти. Продукти для імунітету восени:

  • гарбуз і гарбузове насіння (містять магній, омега-з, бета-каротин, калій та клітковину);
  • гриби (джерело білка та вітаміну Д);
  • груші та яблука (містять харчові волокна, антиоксиданти та кверцетин, який має протизапальні властивості);
  • сочевиця (богата на фолієву кислоту);
  • волоські горіхи (зміцнюють серцево-судинну та нервову системи).

Для підтримки водного балансу та функціонування системи травлення необхідно вживати достатню кількість рідини (не менше за 1,5 літри на добу): чисту негазовану воду, свіжі соки, компоти, чаї. Також важливо харчуватися регулярно, невеликими порціями, не допускаючи голодування та переїдання.

Декілька простих рецептів страв, які підвищують імунітет, наведено нижче.

1

Каша з гарбуза

Що таке імунітет та як його підвищити?
Підготовка
10 хвилин
Приготування
40 хвилин
Загальний час
50 хвилин
Ккал на порцію
95
Кількість порцій
6

Інгредієнти

  • гарбуз — 1 кг;
  • рис — 400 г;
  • вершки — 200 г;
  • мед — 2-3 ст. ложки;
  • родзинки та курага на смак.
  1. Очистити гарбуз від шкірки та насіння і нарізати кубиками приблизно 1,5-2 сантиметри.
  2. Заздалегідь (можна на ніч) замочити у воді курагу та родзинки.
  3. Гарбуз викласти на дно каструлі, додати сухофрукти та промитий рис. Залити все водою (1 літр).
  4. Томити кашу на повільному вогні 30-40 хвилин.
  5. Додати вершки та мед і прокип'ятити ще пару хвилин.
2

Запечений лосось із апельсином

Що таке імунітет та як його підвищити?
Підготовка
10 хвилин
Приготування
30 хвилин
Загальний час
40 хвилин
Ккал на порцію
210
Кількість порцій
4

Інгредієнти

  • лосось — 800 г;
  • апельсин — 1 шт.;
  • часник — 2-3 зубчики;
  • розмарин — 2 гілочки;
  • морська сіль на смак.
  1. Викласти шматочки лосося у форму, заздалегідь змащену оливковою олією.
  2. Посипати все сіллю та перцем. Зверху викласти кружечки апельсина.
  3. Часник подрібнити та додати до блюда, розкласти гілочки розмарину.
  4. Запікати страву в духовці за 180 градусів 30 хвилин.
  5. Страву можна подати з салатом із зелені: шпинату, зеленої цибулі та листками салату.
3

Фріттата з броколі

Що таке імунітет та як його підвищити?
Підготовка
10 хвилин
Приготування
30 хвилин
Загальний час
40 хвилин
Ккал на порцію
186
Кількість порцій
4

Інгредієнти

  • яйця — 5 шт.;
  • фіолетова цибуля — 1 шт.;
  • броколі — 400 г;
  • часник — 1 зубчик;
  • моцарела — 125 г;
  • чебрець і розмарин — по дві гілочки;
  • сіль та мелений перець на смак.
  1. Порізати цибулю, часник, чебрець і листя розмарину.
  2. Великі суцвіття броколі розрізати та опустити до киплячої води на 5 хвилин.
  3. На сковороді протягом двох хвилин обсмажити цибулю та часник.
  4. Змішати обсмажені цибулю та часник з броколі, половиною натертої моцарели. Потім додати яйця, сіль та перець і ретельно перемішати.
  5. Викласти страву у форму для запікання, змащену соняшниковою олією, і притрусити сиром, чебрецем і розмарином.
  6. Запікати страву в духовці за 180 градусів 20-30 хвилин.

Алергологія в ОН Клінік Харків Пушкінська

Що таке імунітет та як його підвищити? - Хіміч Тетяна Юріївна
Хіміч Тетяна Юріївна
ОН Клінік Харків Пушкінська
вул. Ярослава Мудрого, 30а
м. Пушкінська
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 9:00 - 16:00
Нд: 9:00 - 13:00

Популярні питання

1. Чи послаблює вакцинація імунітет?

Щеплення не може послабити імунну систему. Вакцинація покращує здатність організму протистояти конкретним захворюванням. Погане самопочуття після щеплення (підвищення температури тіла, ломота, слабкість) пов'язане з реакцією організму на чужорідну біологічну речовину.

2. Які вітаміни пити для підвищення імунітету дитини?

Зниження імунітету восени у дітей відбувається через зміни погодних умов і скорочення часу перебування на свіжому повітрі. Також в осінньо-зимовий період відбуваються сплески простудних та інфекційних захворювань.

Зміцнити імунітет дитині можна за допомогою здорового та збалансованого раціону та підтримки у приміщеннях чистоти та оптимальних показників вологості повітря. Важливо правильно організовувати режим дня: повноцінний сон не менше, ніж 10 годин, і щоденні активні прогулянки на свіжому повітрі. Також дитині можна займатися спортом: плаванням або гімнастикою. Тонус м'язів покращує кровообіг і зміцнює імунну систему.

3. Які фрукти їсти для підвищення імунітету?

Для підтримки імунітету до щоденного раціону рекомендується додавати свіжі фрукти, соки або смузі. Фрукти, що підвищують імунітет:

  • цитрусові (лимон, апельсин, лайм, мандарин, грейпфрут, помело — джерела вітаміну С та флавоноїдів);
  • хурма (містить йод, антиоксиданти та залізо);
  • гранат, гранатовий сік (позитивно впливає на кровоносну систему та роботу серця, багатий на вітамінами групи B, калій та магній);
  • фейхоа (зміцнює імунну систему, насичує організм йодом);
  • яблука (містять пектин — харчові волокна, які необхідні для нормальної роботи кишечника).

Стиглі банани захищають організм від стресу та підвищують настрій, що важливо для імунної системи. Серед імунозміцнюючих ягід можна виділити обліпиху, чорну смородину, горобину, чорницю та лохину.

4. Які аналізи слід здати для перевірки імунітету?

Для перевірки імунітету можна здати аналіз крові на імунограму, що показує характеристику клітин імунітету. Дослідження визначає перенесені захворювання, наявність та кількість антитіл до них.

5. Як можна швидко підняти імунітет?

Швидко підняти імунітет можна медикаментозно: за допомогою вітамінно-мінеральних комплексів та імуностимуляторів. Лікування має призначати імунолог після обстеження. Самолікування та безконтрольний прийом імуномодуляторів може призвести до звикання організму до препарату та дисбалансу в роботі імунної системи: її виснаження та ослаблення природного захисту, також підвищується ризик розвитку набутих аутоімунних захворювань.

6. Як дізнатися чи в нормі імунітет?

Методом оцінки стану імунітету є дослідження імунного статусу — імунограма. Обстеження включає підрахунок кількості лімфоцитів та їх типів, визначення рівня імуноглобулінів різних класів. Отримані результати дозволяють виявити відхилення показників від норми та призначити лікування.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Що таке імунітет та як його підвищити?
Лікар-алерголог, клінічний імунолог. Кандидат медичних наук. Вища категорія.
Що таке імунітет та як його підвищити?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Схожі статті:

Коментарі

Ольга 6 місяців тому
Добрий день! Як зміцнити імунітет дитині перед дитсадком?
Відповісти
Добрий день. Перед дитячим садком необхідно дотримуватись деяких заходів для зміцнення імунітету дитини. Методи підвищення імунітету перед садком включають щоденні прогулянки на свіжому повітрі, збалансоване харчування (різноманітний раціон, обов'язково зі свіжими овочами та фруктами, продуктами, багатими на омега-3, клітковину, пробіотики), підтримання чистоти та оптимальної вологості в будинку. Перед садком необхідно проконсультуватися з педіатром. За потреби лікар може призначити прийом вітамінно-мінерального комплексу.
Данило 6 місяців тому
Добрий день! Як підвищити імунітет з ВІЛ-інфекцією?
Відповісти
Добрий день. Зміцнити імунітет при ВІЛ можна за допомогою терапії, призначеної лікарем-імунологом. Антиретровірусні препарати захищають імунні клітини від руйнування, пригнічують вірус і знижують ризик передачі іншим людям. При ВІЛ-інфекції важливо регулярно відвідувати лікаря та вести здоровий спосіб життя.
Ганна 7 місяців тому
Вітаю. Дитині чотири роки, ходить до дитячого садка, дуже часто хворіє. Як зміцнити імунітет?
Відповісти
Вітаю. Діти, які ходять до дитячого садка, часто хворіють через несформовану імунну систему та контактування з великою кількістю вірусів та бактерій. При інфекційних захворювань імунна пам'ять дитини «поповнюється», і імунітет зміцнюється, тому хворіти при відвідуванні дитячого садка — це нормальне явище. Важливо своєчасно лікувати захворювання та не допускати ускладнення. Якщо дитина хворіє протягом одного сезону більше за чотири рази, і ГРВІ протікають з ускладненнями (отитом, гайморитом, бронхітом, пневмонією), слід звернутися до імунолога за консультацією. Для зміцнення імунної системи дитині важливо повноцінно харчуватися, щодня перебувати на свіжому повітрі незалежно від погоди, пити достатню кількість води та дотримуватись правил особистої гігієни.
Сергій 7 місяців тому
Добрий день! Як підвищити імунітет та захиститися від сезонної алергії?
Відповісти
Добрий день. Алергія не пов'язана зі слабким імунітетом. Вона є збоєм у роботі імунної системи, коли організм сприймає деякі речовини за небезпечні, реагує на них і починає боротися. Для ефективного лікування слід звернутися до імунолога за консультацією.
Валерія 7 місяців тому
Добрий день. Як швидко підвищити імунітет після застуди?
Відповісти
Добрий день. Простудні захворювання послаблюють імунітет, оскільки захисні сили спрямовані на імунну відповідь. Швидко відновити імунну систему допоможе здорове харчування з необхідною кількістю вітамінів та мінералів, рясне питво та продукти, що відновлюють мікробіоту кишечника (натуральні йогурти або кефіри). Також важливо щодня перебувати на свіжому повітрі.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!