Logo
0 800 30 11 77
Читати 6 хвилин

Утримання для чоловіків і жінок: плюси та мінуси

Утримання для чоловіків і жінок: плюси та мінуси
Читати 6 хвилин | Створено: 21 листопада 2018 | Оновлено: 10 серпня 2023 | 251505 251505
1

Що таке утримання?

Сексуальне утримання — це відмова від статевих контактів. Вона може бути короткостроковою і тривалою, а також вимушеною і добровільною, від чого й залежить здоров'я та емоційний стан чоловіка або жінки.

Статева стриманість — це відмова від вагінального, анального та орального сексу. Причин для утримання може бути безліч: вимушена розлука з постійним партнером, стан здоров'я, емоційний фон, особисті переконання і принципи щодо статевого життя.

Лікар-уролог, андролог і сексопатолог медичного центру «ОН Клінік» Сергій Демиденко каже:

«Причинами тимчасового або постійного статевого утримання можуть бути соціальні чинники (відсутність роботи, борги), психологічні (негаразди в сім'ї, невпевненість у собі, втрата близької людини) і фізіологічні (погане самопочуття, різні захворювання). Людям із сильною сексуальною конституцією секс потрібен набагато частіше, ніж зі слабкою. При цьому останні не відчувають нервозності або занепокоєння за відсутності статевих контактів».

Серед причин відмови від сексу також можна виокремити такі чинники, як: релігія, певна модель виховання в сім'ї, психологічні комплекси або дитячі травми. У будь-якому разі шкода та користь від статевої стриманості суто індивідуальна, тому необхідно орієнтуватися на власні потреби та реакцію організму в період сексуального життя та його відсутності.

2

Як рахувати дні утримання?

Рахувати дні утримання потрібно від дня останнього статевого контакту. Термін утримання у чоловіків рахується з моменту останньої еякуляції.

Поставте своє питання Урологу
«ОН Клінік»

3

Чим корисне утримання для чоловіків?

Статеве утримання у чоловіків може приносити користь, якщо це добровільний і свідомий вибір, який не приносить психологічного дискомфорту. Користь утримання у чоловіків:

  • посилення концентрації уваги та мозкової активності;
  • розвиток самоконтролю;
  • підвищення фізичної витривалості та працездатності;
  • відновлення енергії (активне статеве життя вимагає витрат енергії);
  • поліпшення якості сперми (у разі утримання п'ять-сім днів);
  • яскраві відчуття від статевого контакту після тривалої паузи.

Вважається, що молодим хлопцям до 21 року корисно утримуватися від сексу, оскільки завершується період статевого дозрівання, формування мозкових структур і налагодження їхнього взаємозв'язку. Також практика утримання застосовується у спортсменів перед змаганнями, оскільки короткочасна відмова від статевих контактів (близько 10 днів) забезпечує накопичення тестостерону та адреналіну, необхідного для підвищення м'язової здатності та здорової агресії.

4

Чи впливає утримання на потенцію?

Тривале чоловіче утримання (термін залежить від конституціональних особливостей) може впливати на потенцію. Відсутність ерекції тривалий час призводить до звуження кровоносних судин пеніса і його кисневого голодування, що може спровокувати еректильну дисфункцію або передчасну еякуляцію.

5

Наслідки утримання у чоловіків

Відсутність сексу впливає на гормональний фон чоловіка і може спровокувати розвиток захворювань (наприклад, цукрового діабету, ожиріння або патологій органів статевої системи). Наслідки утримання у чоловіків:

  • зниження лібідо і потенції (у разі утримання понад шість місяців);
  • погіршення якості сперми;
  • урологічні проблеми (наприклад, простатит або аденома передміхурової залози);
  • проблеми у стосунках між партнерами.

У разі утримання від мастурбації та статевих контактів відбувається застій крові в ділянці малого таза, що може призводити до варикозного розширення вен: варикоцеле і геморою. У чоловіків за потреби в сексі для зняття емоційного напруження, втоми і стресу відсутність статевої близькості може позначитися на психіці: призвести до дратівливості, неврозу, безсоння і психогенної імпотенції.

6

Утримання у чоловіків — скільки можна?

Термін правильного і безпечного для здоров'я утримання для кожного чоловіка визначається індивідуально залежно від сексуальної конституції, віку і причин. У середньому чоловікам можна утримуватися від сексу два-три місяці без шкоди для статевої системи. Після 50 років відмова від сексу на більш ніж місяць небезпечна погіршенням ерекції та розвитком імпотенції.

7

Як утримання впливає на тестостерон?

Вироблення гормону тестостерону безпосередньо пов'язане із сексуальним бажанням і статевими контактами. Короткочасне утримання (один-три тижні) може підняти рівень тестостерону, але тривала відмова від сексу, навпаки, знижує його вироблення. Для підтримки статевого гормону в нормі необхідне регулярне сексуальне життя.

8

Чому буває полюція під час утримання?

Полюція при утриманні (повній відмові від усіх видів сексу і мастурбації) буває через скупчення насінної рідини в яєчках. Мимовільне сім'явиверження, як правило, виникає під час сну. Частота полюцій зменшується за тривалої відмови від сексу і мастурбації, оскільки виробництво сперми з часом скорочується і знижується тонус сім'яників.

9

Чи буває простатит від утримання?

Простатит — це урологічне захворювання, що характеризується запаленням передміхурової залози. Ризик розвитку простатиту від утримання підвищується, оскільки відсутність ерекції та еякуляції призводять до скупчення насіннєвої рідини в передміхуровій залозі, що може спровокувати приєднання і розмноження патогенних мікроорганізмів.

10

Про що свідчать болі під час утримання у чоловіків?

Під час утримання у чоловіків можуть виникнути болі в ділянці статевих органів. Ознаки тривалого утримання у чоловіків:

  • дискомфорт і біль у яєчках;
  • больові відчуття в ділянці заднього проходу (через розширення вен у ділянці малого таза);
  • набряк мошонки;
  • збільшення яєчок у розмірах;
  • печіння і різі під час сечовипускання (внаслідок запалення простати).

Причиною болю в яєчках за відсутності статевого життя є застійні процеси в малому тазу: під час збудження судини калитки та члена стискаються, кров активно надходить до кавернозних тіл, а для розслаблення судин необхідна еякуляція. Больові відчуття в паху також можуть з'явитися через зайве скупчення сперми, яка призводить до розтягування сім'явиносних шляхів. У разі болю в статевих органах чоловікам необхідно звернутися до уролога, щоб виключити або запобігти розвитку урологічних захворювань.

11

Чи шкідливе утримання?

Відсутність сексу не має прямого впливу на здоров'я людини і не може призводити до гінекологічних проблем у жінки та урологічних — у чоловіків. Шкода від утримання залежить від індивідуальної сексуальної потреби і може впливати на психологічний стан: спричиняти перепади настрою, пригніченість, нервозність, неспокійний сон або безсоння. За відсутності потреби у викиді сексуальної енергії, людина цілком може бути здоровою фізично і психологічно.

Лікар акушер-гінеколог медичного центру «ОН Клінік» Тетяна Філатова пояснює:

«Кожен сам визначає частоту і необхідність сексу у своєму житті. Важливо розуміти, що якщо немає бажання ним займатися, ефект буде протилежним ейфорії. Коли вас не приваблюють регулярні заняття сексом, не потрібно віддавати данину моді або йти на поводу у партнера. Це викликає сильний психологічний дискомфорт, який може стати поштовхом для розвитку багатьох проблем зі здоров'ям».

У разі утримання, що приносить психологічний дискомфорт і незадоволення потреб, у чоловіка і жінки відбувається порушення гормонального балансу. Гормональний збій після утримання може спричинити проблеми зі здоров'ям: порушення в роботі репродуктивної, ендокринної, серцево-судинної та нервової систем.

12

Чи потрібне утримання перед зачаттям?

Утримання перед зачаттям чоловікам і жінкам не потрібне. Лікарі можуть рекомендувати чоловікові відмову від статевих контактів у разі проблем із зачаттям (під час діагностики та лікування безпліддя). Утримання перед здачею аналізів для оцінки якості сперми (концентрації, структури та рухливості сперматозоїдів) становить два-сім днів.

Згідно з численними міжнародними дослідженнями, сперматогенез у чоловіка триває 30-74 дні. За один-два місяці чоловіча сперма повністю оновлюється, що важливо для тих, хто збирається зачати дитину. Також важливо в період утримання перед зачаттям відмовитися від паління, алкоголю, шкідливої їжі, інтенсивних фізичних навантажень, перегріву або переохолодження в ділянці паху, щоб унеможливити негативні впливи на сперму.

13

Яка користь утримання для жінок?

Короткочасна відмова від сексу може бути корисною для жіночого організму, наприклад, відновити і стабілізувати гормональний фон після тривалого прийому оральних або використання внутрішньоматкових контрацептивів. У разі тимчасового небажання займатися сексом (після пологів або емоційного навантаження, пов'язаного зі стосунками) стриманість може позбавити психологічного дискомфорту і його наслідків.

Періодичні перерви в статевому житті жінки може рекомендувати гінеколог, наприклад, під час лікування гінекологічних захворювань (міоми або поліпів матки, менструальних дисфункцій) і статевих інфекцій. Утримання також необхідне після аборту, щоб уникнути ускладнень: запалень, травмування цервікального каналу, кровотеч і позаматкової вагітності (поки фаллопієві труби не відновили прохідність).

14

Наслідки утримання у жінок

Утримання від сексу у жінок може призводити до гормонального збою і, як наслідок, порушення обміну речовин. Наслідки утримання у жінок:

  • порушення менструального циклу;
  • невроз (розвивається внаслідок нестачі позитивних емоцій і незадоволеності потреб);
  • апатія і депресія (через нестачу ендорфіну, який виробляється під час сексу);
  • слабкість м'язів тазового дна;
  • витончення слизової оболонки і сухість піхви (через брак естрогену).

У разі тривалої відмови від статевих зв'язків у жінки можуть спостерігатися погіршення стану нігтів, волосся і шкіри через брак вітамінів, мінералів і гормонів. Також утримання знижує лібідо через зниження рівнів тестостерону й естрогену.

15

Чи може бути збій місячних після довгого утримання?

Збій менструального циклу після утримання виникає через гормональні зміни і порушення в роботі яєчників. Відмова від сексу, що приносить стрес жінці, може спровокувати нерегулярність циклу, оскільки надмірне вироблення кортизолу впливає на роботу гіпоталамуса, гіпофіза і яєчників.

16

Чи може утримання викликати прищі?

Утримання від статевих контактів може викликати прищі через зміни в гормональній системі. У жінок під час сексу відбувається викид естрогенів, який відповідає за вироблення колагену і регуляцію роботи сальних залоз, його нестача посилює сальний секрет і підвищує ризик запальних процесів шкіри.

17

Чи можна завагітніти після довгого утримання?

Відсутність сексу в жінок не має прямого впливу на її репродуктивну функцію, тому завагітніти після тривалого утримання можна. У разі тривалого утримання, що спричиняє стрес, може статися збій у роботі ендокринної системи та розвинутися дисфункція яєчників, що спричинить проблеми із зачаттям.

18

Як утримання впливає на психіку?

Сексуальне утримання може чинити негативний вплив на психіку через незадоволені потреби і дисбаланс статевих гормонів. Відсутність сексу може призвести до неврозів, депресії та фобій. Тимчасове утримання без бажання і збудження (наприклад, у жінок після пологів) не призводить до психологічного дискомфорту і не впливає на психіку.

19

Утримання та випадіння волосся

Утримання може призвести до випадіння волосся і погіршення його стану через стрес від відсутності статевого життя. Стрес впливає на гормональний фон та обмін речовин і може спричинити нестачу вітамінів і мінералів, необхідних для волосся.

Урологія в ОН Клінік Дніпро

Утримання для чоловіків і жінок: плюси та мінуси - Бондаренко Денис Олегович
Бондаренко Денис Олегович
ОН Клінік Дніпро
пр. Д. Яворницького, 107а
Графік роботи:
Пн - Сб: 8:00 - 20:00;
Нд: 9:00 - 15:00
Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 16 оцінок
Утримання для чоловіків і жінок: плюси та мінуси
Лікар-уролог.
Утримання для чоловіків і жінок: плюси та мінуси
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Схожі статті:

Коментарі

Тарас 7 місяців тому
Добрий день. Що дає утримання у чоловіків, навіщо воно перед ЕКЗ?
Відповісти
Добрий день. Короткочасне повне утримання у чоловіків (три-п'ять днів) перед ЕКЗ необхідне для максимальної якості сперми з високою здатністю до запліднення. Жінкам також потрібна стриманість перед пункцією фолікулів для ЕКЗ.
Святослав 8 місяців тому
Доброго дня. Чи впливає утримання на ріст бороди?
Відповісти
Доброго дня. За вторинні статеві ознаки у чоловіків, зокрема ріст волосся на обличчі, відповідають гормони-андрогени, зокрема тестостерон. Тестостерон залежить від статевої активності, харчування, режиму сну. Утримання від сексу більше двох тижнів значно знижує рівень гормону і може призводити до уповільнення росту волосся на бороді.
Олексій 8 місяців тому
Доброго дня! Після довгого утримання від статевого життя болить низ живота і яєчка, це пов'язано з відмовою від сексу і що це може бути?
Відповісти
Добрий день. Утримання у чоловіків може викликати больові відчуття в паховій ділянці, оскільки в ділянці малого таза порушується кровообіг. Крім того, від утримання в яєчках накопичується насіннєва рідина, від чого вони болять і набрякають. У разі болю в статевих органах необхідно звернутися до уролога, щоб не допустити розвитку урологічних захворювань і проблем з репродуктивною функцією.
Олександра 8 місяців тому
Доброго дня. Чим небезпечне тривале утримання для жінок?
Відповісти
Доброго дня. Тривале утримання для жінок небезпечне зміною гормонального фону і психічними розладами на тлі стресу. Відмова від сексу на довгий період може спровокувати сухість і дискомфорт у піхві, збій менструального циклу і ранню менопаузу (у жінок після 40 років).
Антон 8 місяців тому
Здрастуйте. Скільки часу потрібно утримання після операції варикоцеле?
Відповісти
Здрастуйте. Обмеження в період реабілітації та післяопераційний догляд призначає лікуючий уролог. У середньому час утримання від статевого життя після операції (зокрема Мармара або лапароскопічного лігування яєчкової вени) займає 7-10 днів.
Микола 8 місяців тому
Доброго дня. До чого призводить тривале утримання від сексу в чоловіків?
Відповісти
Доброго дня. Тривале утримання від сексу в чоловіків може призвести до урологічних захворювань і психологічних проблем. Застій крові в малому тазі та зайве накопичення насінної рідини можуть спровокувати запалення простати, розширення вен сім'яного канатика (варикоцеле), еректильну дисфункцію. Відсутність сексу може спричиняти стрес і підвищену нервозність.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!