Logo
0 800 30 11 77

Питання: Свербіж при тріщині, фісура плюс закреп чи діарея

Питання: Свербіж при тріщині, фісура плюс закреп чи діарея
Читати 7 хвилин | Створено: 24 лютого 2015 | Оновлено: 25 травня 2019 | 183465 183465
Наші фахівці відповіли на найпопулярніші питання пацієнтів про свербіння, анальні тріщини, проноси і закрепи.

Питання: що робити, якщо є анальна тріщина та свербіж?

За відсутності подразнюючих факторів (закреп, пронос, поспішне спорожнення кишечника), гостра анальна тріщина та свербіж можуть швидко відступити. Свіжа тріщина прямої кишки здатна зажити протягом 3-5 діб.

  • По-перше, тріщина, що раптово виникла, ще не ускладнена рубцевими змінами - і має гладкі краї без горбків, яким набагато легше зімкнутися і зростись, ніж огрубілим краям.
  • По-друге, пряма кишка за характеристиками живих тканин відноситься до слизових оболонок - вони здатні набагато швидше відновлюватися, ніж інші тканини (м'які, кісткові). Однак самостійно гоїтися гострі тріщини здатні лише в молодому віці, і то далеко не завжди.

Буває й так, що симптоматика начебто відсутня – а тріщина вже давно хронічна. Ось і здається, що загоїлася. А вона здатна у будь-який час заявити про себе як мінімум анальним свербінням. Свербіння і печіння при анальній тріщині спостерігається як і гострому, так і у хронічному періоді. Вони характерні при паралельній наявності геморою і часто турбують ночами.

Між іншим, свербіж і тріщини в задньому проході і біля ануса можуть говорити про наявність різних захворювань - починаючи різними дерматитами і закінчуючи цукровим діабетом. Лікування має бути спрямоване на терапію основного захворювання. Симптоми слабшають самі собою тільки лише тоді, коли зникає причина.

Найрозумніше – не втрачати пильності навіть тоді, коли тріщина не турбує. Лікування свербіння, печіння та дрібних тріщин навколо ануса не варто відкладати до появи більш серйозних симптомів.

Якщо немає бажання чіпати тріщину, що спокійно протікає, і вдається мирно з нею співіснувати - це повне право пацієнта, і лікар не має права схиляти його до операції. Але варто пам'ятати про те, що всі хронічні тріщини лікуються лише оперативно. Інша річ, що в «Он Клінік» використовують лише малоінвазивні методи та жодних скальпелів. Консервативне лікування (постійна дієта, періодичний прийом м'яких проносних) може лише підтримувати ситуацію, мінімізуючи ризик рецидивів та загострень.

Питання: наскільки шкідлива анальна тріщина, і до чого можуть призвести фісури у прямій кишці?

Якщо не лікувати тріщину прямої кишки, це неминуче призведе до хронізації процесу. А постійно відкрита виразка – це завжди загроза приєднання вторинної інфекції. Вона здатна інфікувати слизову оболонку кишечника, вражаючи анальний сфінктер, пряму та сигмоподібну кишку. Таке захворювання як парапроктит (запалення підшкірно-жирової клітковини навколо анусу) також може виникати через висхідне просування інфекції по кишечнику. А у чоловіків інфекція може поширюватися і на передміхурову залозу, викликаючи простатит.

І хоча проктологія наших днів дозволяє якісно оперувати навіть запущені тріщини заднього проходу – все ж таки не варто відтягувати з лікуванням, і доводити гостру тріщину до стійкого хронічного стану.

Застаріла тріщина прямої кишки в жодному разі не загоїться так само безвісти, як гоїться свіжа. Хоча інноваційні малоінвазивні методики, яким віддають перевагу колопроктологи медичного центру «ОН Клінік», здатні впоратися навіть із старими фісурами – і забезпечити блискучий естетичний результат операції.

Тому питання про те, чи варто видаляти фісуру і чи можна її не оперувати – очевидне. Оперувати не потрібно лише гостру тріщину, яка має всі шанси швидко зажити на консервативному лікуванні. Старі фісури потребують оперативного втручання. А радіочастотна технологія дозволить позбутися навіть грубих тріщин.

Питання: як відбувається лікування тріщини у задньому проході після закрепу?

Такий розлад випорожнень, як закреп, відноситься до тих численних причин, які викликають дефект прямої кишки у вигляді тріщини.

Часто пацієнтів цікавить, чи провокує тріщина закрепи. Але ті, хто вже встиг випробувати на собі всі принади цього дефекту, знають відповідь. Коли спазм анального сфінктера спричиняє нестерпний біль, людина робить все можливе, щоб відтягнути акт дефекації. І цим провокується запор. А тим часом відкладати спорожнення ніяк не можна. Адже токсини, що містяться в калі, затримуючись в кишечнику, самоотруюють організм. Через стінки кишечника відбувається зворотне всмоктування того бруду, який має вийти з калом.

Виникає зустрічне питання: чи викликають закрепи анальну фісуру? Звісно. Сухі та щільні калові грудки травмують делікатну слизову оболонку ануса. І якщо це відбувається постійно – з'являється анальна тріщина. Тож тут замикається порочне коло.

Запор і тріщина заднього проходу - це порочний зв'язок, якого потрібно позбавлятися комплексно. Необхідна нормалізація випорожнень з дотриманням дієти. А тріщина, якщо вона встигла перейти в хроніку, потребує щадного висічення радіоножем.

Питання: Як пов'язані між собою тріщина заднього проходу та пронос?

Діарея та тріщина заднього проходу пов'язані майже так само, як тріщина ануса та закреп. Пронос може провокувати це порушення. Гострі анальні тріщини як наслідки діареї зустрічаються дуже часто, і також схильні до хронізації.

Люди цікавляться, чи справді при фісурах у задньому проході може бути пронос. Ні, тут зворотний зв'язок: це при проносі може утворитися фісура.

Після діареї слизова оболонка ануса та шкіра періанальної області стають вразливими та подразненими. Повторна травматизація рідкими та, у разі підвищеної кислотності шлунка, їдкими каловими масами веде до витончення покривних тканин – та їхнього раптового розриву.

Незагоєна тріщина прямої кишки, що з'явилася внаслідок тривалого проносу, може інфікуватися будь-якої миті. А висхідне просування інфекції по кишечнику загрожує гострим парапроктитом.

Однак анальна тріщина після проносу протягом короткого терміну (3-5 днів) здатна зажити, якщо вчасно відрегулювати випорожнення і цей самий пронос усунути.

Чим лікувати фісури заднього проходу під час проносу? Місцеве лікування буде малоефективним, оскільки рідке випорожнення змиє на своєму шляху все, в тому числі ректальні мазі. Тут насамперед потрібно виключити проноси. Лікування анальної тріщини при проносі обов'язковим пунктом включає нормалізацію випорожнення, дієтотерапію. Якщо ж консервативне лікування із застосуванням місцевих загоюючих засобів не призводить до одужання – є сенс задуматися про радикальне лікування, операцію. Фісура прямої кишки будь-якого походження ефективно та безболісно виліковується за допомогою радіочастотного скальпеля «Сургітрон». Післяопераційне відновлення відбувається швидко, шрам невиразний і практично непомітний. Саме радіочастотне висічення анального дефекту використовують у своїй практиці проктологи медичного центру «ОН Клінік», і лише таке лікування можна назвати сучасним та результативним.

Проктологія в ОН Клінік Ужгород

Питання: Свербіж при тріщині, фісура плюс закреп чи діарея - Полянський Павло Антонович
Полянський Павло Антонович
ОН Клінік Ужгород
вул. Д. Богуславського 4
Графік роботи:
Пн - Пт: 08:00 - 20:00;
Сб - Нд: 9:00 - 17:00
Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 5 оцінок
Питання: Свербіж при тріщині, фісура плюс закреп чи діарея
Лікар-проктолог, хірург. Вища категорія.
Питання: Свербіж при тріщині, фісура плюс закреп чи діарея
Лікар-проктолог, хірург. Перша категорія.

Поставте своє питання Проктологу
«ОН Клінік»

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!