Logo
0 800 30 11 77

У мережі: життя за екраном

У мережі: життя за екраном
Читати 8 хвилин | Створено: 23 серпня 2019 | Оновлено: 23 серпня 2019 | 6742 6742
За даними ВВС більше 3 млрд осіб у всьому світі, тобто близько 40% населення, користуються соціальними мережами. У кожного з нас свій інтерес: хтось проводить там своє дозвілля, а хтось працює.

Соціальні мережі - предмет дослідження багатьох вчених. Досі немає єдиної думки про те, що саме приносять соцмережі людині: користь чи шкоду. За результатами різних досліджень, думки протилежні.

За даними одного американського дослідження світ соцмереж здатний викликати в користувачів різні фізичні та психологічні наслідки, зокрема зниження когнітивного мислення (розвиток розумових процесів: пам'яті, сприйняття, мислення). У той же час соцмережі ізолюють людину від суспільства і можуть викликати думки про самотність. Прикладом цього є часте відстеження постів друзів та незнайомих людей. Багато користувачів після таких переглядів почувають себе покинутими, обділеними і непотрібними, спостерігаючи за цікавим і щасливим життям інших.

А от психологи з Оксфорда та Гогенгеймського університету дійшли висновку, що сам факт користування соцмережами практично не впливає на рівень задоволеності життям як дорослих, так і підлітків. Найчастіше тривале перебування у соцмережах навіть підвищувало оцінку благополуччя людей. Дослідження тривало протягом 2009-2016 рр., охопило понад 12 тисяч респондентів та опубліковано у журналі «PNAS».

Соцмережі & стрес

У 2015 році американські вчені провели дослідження та з'ясували, що жінки частіше, ніж чоловіки відчувають стрес у соціальних мережах. Лідером зі стресу став усім відомий Twitter.

Лікар-невропатолог медичного центру «ОН Клінік Харків» Вікторія Карабан зазначає:

«Тривале перебування людини у стресовому стані призводить до проблем з нервовою системою: виникають різного роду неврози та депресії. На тлі стресу знижується вироблення інсуліну, порушується вуглеводний обмін, що може призвести навіть до цукрового діабету».

Стрес провокує головний біль, знижує імунітет, викликає серцево-судинні проблеми. А ще на його тлі може розвиватися безсоння, алкоголізм та наркоманія. Через стрес страждає і зовнішність: під очима з'являються кола, волосся починає випадати, а на обличчі можуть з'явитися зморшки.

Соцмережі & тіло

Поставте своє питання Офтальмологу
«ОН Клінік»

Як свідчать звіти «We Are Social» та «Hootsuite» на початок 2019 року в соцмережах зареєстровано 3,48 млрд користувачів у світі. Порівняно з даними 2018 року, їх кількість збільшилася на 9 %. Більшість із них юзають соцмережі з мобільних пристроїв (приблизно 3,26 млрд осіб). В середньому, в режимі он-лайн людина знаходиться не менше 6 годин на день. Про що це каже?

Здебільшого, проведення часу в соцмережах проходить у незручній позі і в різних місцях (у транспорті, на роботі і навіть вдома, перебуваючи в туалеті!). В результаті ми менше рухаємося, що позначається на опорно-руховому апараті і не тільки. Зокрема, чим менше рухів, тим вищий ризик появи зайвої ваги та проблем із серцево-судинною системою (ішемічна хвороба серця, гіпертонія, атеросклероз). Недостатнє фізичне навантаження на м'язи призводить до їхньої атрофії, а незручні пози подарують проблеми зі спиною, сколіоз та остеохондроз.

Лікар-проктолог медичного центру «ОН Клінік Харків» Катерина Кутепова каже:

«Гіподинамія або знижена рухливість може призвести до застою в органах малого тазу, спровокувати появу геморою, анальної тріщини, коліту. Якщо довго сидите, подорожуючи соцмережами, не забувайте про час і необхідність періодично розминатися».

Спосіб життя & соцмережі

Такі соцмережі, як Facebook, можуть позитивно впливати на рівень фізичної активності людей. На прикладі студентів вчені з Університету Західного Онтаріо з'ясували, що спілкування за допомогою соцмереж збільшує мотивацію до активних занять спортом. Користувачі прагнуть спорту тоді, коли щодня спостерігаючи за стрічкою тих, хто проводить час з користю для тіла. Такий підхід – запорука здоров'я.

Додам, це стосується і харчування, особливо в мережі Instagram. Тут найбільше людей, які захоплюються ПП (правильним харчуванням). Їхні фотографії з красивою фігурою та апетитним меню підкорюють багатьох користувачів, які підписуються на інста-блоги про їжу та здоровий спосіб життя (ЗСЖ). Збалансований раціон зміцнює імунітет, покращує колір та структуру шкіри, знижує потяг до жирної та солодкої їжі, фаст-фуду. Також налагоджується робота шлунково-кишкового тракту.

У той же час, постійне знаходження в соцмережах може загрожувати руховій активності та провокувати проблеми з травною системою. Як правило, поринаючи у віртуальне спілкування, люди часто забувають приділити час повноцінному прийому їжі. Як перекушування в хід йдуть снеки, солодкі газовані напої, борошняні та кондитерські вироби, а це прямий шлях до гастриту, виразки, підвищеного газоутворення.

Соцмережі & зір

Активне використання соцмереж сприяє погіршенню зору і може призвести до проблем шийного відділу, особливо якщо «зависати» в соцмережах ночами. Вчені з Гарвардської медичної школи дійшли висновку, що синє світло екрану в нічний час негативно впливає на біологічний годинник і підвищує тиск на очах. Таке сяйво підвищує ризик розвитку онкологічних, офтальмологічних та серцево-судинних захворювань.

Хочу зауважити, що в цьому випадку соцмережі опосередковано пов'язані із проблемами зі здоров'ям. Адже у дослідженні йдеться про використання гаджетів. Хоча такий самий ефект користувач може отримати і у випадку, якщо буде використовувати будь-який інший додаток у своєму смартфоні, а не тільки ті, з яких здійснює вхід до соцмережі.

Лікар-терапевт медичного центру «ОН Клінік Дніпро» Єлизавета Арабова рекомендує:

«Наше здоров'я – у наших руках. Правил поведінки з гаджетами потрібно дотримуватись так само, як правил гігієни. Що стосується соцмереж, отримайте рекомендацію свого лікаря щодо допустимого часу знаходження по той бік екрану. Зловживання порушує життєвий ритм людини та поряд з іншими факторами негативно позначається на самопочутті та духовній рівновазі».

Соцмережі - зло?

Багато хто вважає соцмережі всесвітнім злом, що краде наш час і увагу, а часом і здоров'я. Однак це надто смілива заява, яка не має достатнього наукового обґрунтування. Перебування у соцмережах не визнане ні залежністю, ні хворобою. Але знати міру треба. По суті, дослідження впливу соцмереж на людину не дають точної відповіді на запитання про те, що викликає що: соцмережі призводять до проблеми або проблема приводить нас до соцмережі.

Американський соціолог Дін Еклз вважає, що подібні дослідження проводити дуже складно. Оскільки не можна розділити людей на дві категорії: тих, хто користується соцмережами та тих, хто ні. У кожному дослідженні потрібно враховувати дохід людей, расу, вік та освіту. І в кожному випадку неможливо дійти спільного знаменника. А тому результати можуть бути різними.

Автор книги «iGen» американський психолог Джин Твендж зробила висновок про те, що соцмережі у 0,36% дівчаток викликають депресивні симптоми. Однак деякі експерти не погоджуються з таким висновком. Адже, наприклад, у дослідженні не брали участі хлопчики.

Американський соціолог Шеррі Теркл каже, що сучасні технології завжди з нами, і те, що вони несуть, є частиною нас. Якщо хочете боротися із залежністю, достатньо відмовитись від того, що її викликає. Однак ніхто з нас не збирається позбавлятися смартфону або інтернету. Хочу сказати, що ця думка мені теж імпонує, адже вік кам'яних джунглів давно закінчився. Тим, що винаходить людство, потрібно правильно і розумно користуватися.

Додам, що це ж стосується і ситуації з дітьми. Багато батьків забороняють дітям користуватися соцмережами через різні причини. Однак, мені здається, треба, навпаки, навчити дітей правильно використовувати цю можливість і не на шкоду собі та своєму здоров'ю (психічному, фізичному).

Скільки часу витрачаєте на соцмережі та як вони впливають на життя та здоров'я?

Чекаю на листи.

Офтальмологія в ОН Клінік Полтава

У мережі: життя за екраном - Кононов Богдан Сергійович
Кононов Богдан Сергійович
ОН Клінік Полтава
проспект Віталія Грицаєнка (пр. Першотравневий), 18-А
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 19:30
Сб - Нд: 9:00 - 17:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
У мережі: життя за екраном
Лiкар-офтальмолог.
У мережі: життя за екраном
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!