Logo
0 800 30 11 77

Як часто потрібно проводити профілактику зору

Як часто потрібно проводити профілактику зору
Читати 7 хвилин | Створено: 19 листопада 2020 | Оновлено: 30 березня 2023 | 6876 6876
Всесвітня організація охорони здоров’я вказує на постійне збільшення хворих з патологіями зору. Майже 2,2 мільярди людей мають вади зору або сліпоту, і з кожним роком ця цифра тільки збільшується.

Чи впливають на зір лопнуті судини?

Інколи на зовнішній оболонці ока з'являється невелика червона пляма – так виглядає судина, що лопнула, з'являється субкон'юнктивальний крововилив. У деяких випадках ситуація може супроводжуватися невеликим поколюванням в місці крововиливу.

Судини в очах можуть лопатися через механічне пошкодження, напруження, стрес, захворювання внутрішніх органів. Субкон'юнктивальний крововилив може виникнути при застуді, яка супроводжується сильним кашлем і чханням. У цьому випадку ніякого спеціального лікування не потрібно. Крововилив самостійно зникає протягом короткого часу і не впливає на зір.

Приводом для звернення до лікаря-офтальмолога стає часта поява червоних цяток на склері. В цьому випадку, лікар проведе огляд, призначить додаткові дослідження, щоб з’ясувати, чому лопаються судини в очах.

Чи потрібно приймати вітаміни для зору?

Найважливішим вітаміном для здоров'я очей є вітамін А. При його дефіциті лікар призначає прийом препарату з вмістом ретинолу. Безконтрольно приймати вітамін А в терапевтичних дозах не варто. Його дефіцит зустрічається набагато рідше, ніж надлишок, який шкодить не тільки очам, а і всьому організму.

Для профілактики гіповітамінозу слід приділити увагу правильному харчуванню. Ретинол у великій кількості міститься в риб'ячому жирі, печінці, моркві, вершковому маслі, зелені. Цей вітамін жиророзчинний, тому в раціоні має бути присутнім невелика кількість рослинних або тваринних жирів. Також, щоб уникнути відчуття сухості слизової очей необхідно дотримуватися питного режиму, вживати достатньо свіжих овочів і фруктів.

Чому очі червоніють і з'являється відчуття піску?

Для пояснення стану червоних очей або відчуття піску існує термін «синдром сухого ока». Він характеризується тимчасовим зниженням гостроти зору, почервонінням і відчуттям сухості очей. З «синдром сухого ока» найчастіше стикаються люди середнього та зрілого віку. Спровокувати сухість очей може недостатня вологість у приміщенні, тютюновий дим. У групі ризику – офісні працівники, програмісти, геймери і всі, хто любить довго сидіти за комп'ютером.

Під час роботи за монітором людина рідше моргає, а значить не відбувається необхідне зволоження слизової оболонки ока, що і викликає сухість рогівки.

Як усунути синдром сухого ока?

Для зволоження слизової ока, має вироблятись достатня кількість сльози. Якщо сльози замало, волога швидко випаровується і рогівка підсихає. Зазвичай, це не викликає великих проблем із зором, але з’являється дискомфорт. Щоб позбутися синдрому сухого ока треба прибрати провокуючі  фактори:

  • у приміщенні з сухим повітрям варто встановити зволожувач;
  • монітор, для роботи на комп'ютері, має бути якісним, і розташовуватись на рівні очей або трохи нижче;
  • кинути палити або уникати прокурених приміщень;
  • за призначенням лікаря використовувати спеціальні краплі, які називають «штучні сльози». 

Якщо не вдається усунути сухість і вона стає постійною, потрібно пройти обстеження для з’ясування причини дискомфорту.

З чого роблять «штучні сльози»

«Штучні сльози» роблять з використанням спеціальних компонентів, які допомагають зволожувати слизову ока і утримувати її. Препарат  випускаються у формі рідини або гелю і перешкоджає випаровуванню вологи зі слизової. При сухості слизової очей використання «штучних сліз» дозволяє зменшити дискомфорт і усунути тимчасове порушення зору. Терапевтичний ефект настає вже через кілька днів, але курс лікування може тривати три-чотири тижні.

З якою періодичністю перевіряти зір, якщо нічого не турбує

Профілактичну перевірку зору потрібно проходити раз на рік. Особливої уваги потребують люди із несприятливою спадковістю щодо хвороби очей, цукрового діабету, гіпертонії та інших захворювань, які можуть викликати погіршення зору.

Чи передаються хвороби очей у спадок?

Наявність захворювань у близьких членів сім'ї збільшує ймовірність розвитку патології у дітей. Наприклад, у батьків з короткозорістю діти частіше страждають від подібної проблеми. Це ж стосується катаракти і глаукоми.

Проте, наявність хвороби у родичів не означає, що вона обов'язково проявиться у дитини. У той же час в такому випадку слід приділити більше уваги заходам профілактики, регулярно проходити перевірку у лікаря.

Чому не можна давати чужим людям свою туш для вій?

Деякі захворювання очей викликані бактеріями і вірусами, тобто є інфекційними. У цю категорію входить кон'юнктивіт. При цьому захворюванні розвивається запалення слизової оболонки очного яблука. У людини спостерігається почервоніння та відчуття стороннього тіла в оці. Повіки набрякають, з’являється сльозотеча.

У важких випадках хворий болісно реагує на світло. При бактеріальному кон'юнктивіті можуть з'являтися жовтуваті виділення з очей, які призводять до злипання повік. Кон'юнктивіт може переходити в хронічну форму, супроводжуватися загостреннями, що значно знижують якість життя людини.

Запалення може початися, якщо хворий використовував чужу косметику для очей або давав комусь свою. Це стосується не тільки туші для вій, але і олівця, тіней. Такі продукти призначені лише для індивідуального застосування. В магазинах косметики для їх тестування повинні використовуватися ватні палички або одноразові щіточки.

Обмеження стосуються не тільки косметики, але і предметів особистої гігієни. Не варто витирати обличчя чужим рушником або дозволяти іншим людям користуватися своїм. Інфекцію можна занести, якщо є звичка терти обличчя і очі руками.

Кон'юнктивіт може бути алергічним. В такому випадку, крім протизапальних засобів, хворому призначаються антигістамінні препарати.

Чому люди гірше бачать в темряві

Більшість людей в темряві і при тьмяному світлі бачать недостатньо добре в порівнянні з денним або яскравим штучним освітленням. Це не завжди є ознакою хвороби, хоча з подібними симптомами стикаються пацієнти з короткозорістю. Якщо людині складно пересуватися в темряві або важко вести машину в сутінках, слід звернутися до лікаря.

Як зберегти здоров'я очей

Для профілактики захворювань органів зору важливо вести здоровий спосіб життя. Організм повинен отримувати достатню кількість вітамінів і поживних речовин з продуктів. Тютюновий дим шкідливий для зору, тому варто відмовитися від паління. Влітку очі потрібно захищати від надлишку ультрафіолету сонячними окулярами.

Для здоров'я очей небезпечний цукровий діабет та захворення щитовидної залози, вони викликають пошкодження сітківки. Для профілактики захворювання слід стежити за харчуванням, контролювати рівень глюкози, підтримувати нормальну масу тіла.

Сімейна медицина в ОН Клінік Полтава

Як часто потрібно проводити профілактику зору - Ступар Наталія Миколаївна
Ступар Наталія Миколаївна
ОН Клінік Полтава
проспект Віталія Грицаєнка (пр. Першотравневий), 18-А
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 19:30
Сб - Нд: 9:00 - 17:00

Популярні питання

1. Які існують таблиці для перевірки зору?

Для дітей і дорослих використовують таблиці Головіна-Сівцева — містить літери російського алфавіту та півкільця, використовується для перевірки гостроти зору; Рабкіна — складається з різнокольорових кружечків, використовується як тест на дальтонізм; Орлової — у таблиці зображення різних розмірів, вона призначена для перевірки зору в дітей.

2. Як підготуватися до перевірки зору?

Якщо на вас чекає перевірка зору, виконайте такі рекомендації:

  1. За кілька днів до походу до окуліста або офтальмолога не перевантажуйте очі. Утримайтеся від вживання алкоголю і всього, що може впливати на центральну нервову систему.
  2. Якщо носите контактні лінзи, зніміть їх не менше, ніж за дві години до перевірки. Це допоможе очам розслабитися і повернутися до своєї природної форми.
  3. Окуляри або контактні лінзи візьміть із собою на прийом до лікаря.
3. Як розшифрувати результати перевірки зору?

Результати перевірки зору зазвичай розшифровуються за допомогою певних позначень і чисел. Розшифровка результатів перевірки зору:

  • 20/20 — норма;
  • 20/40 — низька гострота зору;
  • ОС і ОД — позначення для лівого і правого ока відповідно;
  • SPH, CYL і AXIS — сферична, циліндрична та осьова корекції зору, значення використовують для визначення коригувальної лінзи;
  • ADD — параметр для корекції вікової далекозорості;
  • PRISM і BASE — позначення для корекції зору при страбізмі (косоокості);
  • P — позначення для корекції дрібних змін у зорі.

Лікар або оптик використовує терміни і позначення для опису результатів перевірки зору і для визначення коригувальних лінз або інших методів лікування зору.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Як часто потрібно проводити профілактику зору
Сімейний лікар. Вища категорія.
Як часто потрібно проводити профілактику зору
Лікар-терапевт. Вища категорія.

Поставте своє питання Сімейній медицині
«ОН Клінік»

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Микола 8 місяців тому
Добрий день, у мене впав зір на одну діоптрію, що мені майже не заважає. Я не хочу носити окуляри постійно, тому хотів би дізнатися: чи можна відновити зір нічними лінзами? Чи це просто маркетинговий хід?
Відповісти
Добрий день, нічні лінзи, також відомі як ортокератологічні або коригувальні лінзи для нічного носіння, працюють шляхом зміни форми рогівки ока протягом ночі, що дає змогу людині бачити чітко протягом дня без носіння окулярів або контактних лінз. Можуть бути ефективні в усуненні легкої короткозорості та астигматизму, але не є ефективним способом корекції інших видів зорових проблем (далекозорості або косоокості).
Марія 9 місяців тому
Доброго дня, як відчувається підвищений внутрішньоочний тиск? Чи він протікає безсимптомно? Чи можна його виміряти самостійно або потрібно йти до лікаря?
Відповісти
Доброго дня, незначне підвищення внутрішньоочного тиску зазвичай протікає безсимптомно. Однак, сильне підвищення тиску спричиняє сильний біль в очах, який може поширюватися на лоб і скроні, розширення зіниць, відчуття важкості в очах і голові. Також можуть виникнути розмитість зору і двоїння в очах, поява кружечків і плям перед очима, почервоніння очей і підвищена чутливість до світла, нудота і блювота.
Зоя 10 місяців тому
Добрий день, раніше у мене ніколи не було проблем із зором, я завжди бачила на відмінно. Однак тиждень тому в мене почали з'являтися «відблиски» перед очима. Скажіть, чому перед очима кольорові плями?
Відповісти
Добрий день, кольорові плями перед очима можуть бути спричинені мігренню, розривом сітківки, глаукомою, катарактою, ушкодженням очей, інфекціями та лікарськими препаратами. Встановити причину і підібрати лікування за необхідності зможе офтальмолог.
Марина 11 місяців тому
Здрастуйте, на мене чекає перевірка зору через кілька днів. Оскільки раніше я не ходила до окуліста, то хотіла б уточнити, чи можна фарбуватися під час перевірки зору?
Відповісти
Доброго дня, деякі косметичні засоби можуть викликати подразнення очей, що може вплинути на результати перевірки зору. Тому перед прийомом окуліста від макіяжу краще відмовитися.
Людмила 11 місяців тому
Добрий вечір, як впливає алкоголь на внутрішньоочний тиск? Оскільки я маю генетичну схильність до підвищення внутрішньоочного тиску та розвитку глаукоми, то я намагаюся виключити всі фактори, які можуть хоч незначно вплинути на ці процеси.
Відповісти
Здрастуйте, вживання алкоголю може збільшити внутрішньоочний тиск на короткий час після вживання, але ефект, як правило, короткочасний. Однак, якщо вживання алкоголю стає регулярним і надмірним, то може призвести до тривалого підвищення тиску, особливо у людей, у яких вже є схильність до глаукоми.
Катерина 11 місяців тому
Доброго дня, які бувають таблиці для перевірки зору? У кабінеті окуліста я бачила всього кілька – літери, кружечки і таблиці для дітей. Розкажіть про інші види таблиць. І чому інші таблиці не застосовуються під час тестування зору?
Відповісти
Добрий день, виокремлюють таблиці Сівцева-Головина (являє собою набір літер, розміщених у кілька рядків, що зменшуються в розмірі), Ланга (складається з кількох рядків літер, цифр), геометричних фігур (містить квадрати, кола, трикутники). Класичною є таблиці Сівцева-Головина, інші – застосовуються за потреби (наприклад, є спеціальна таблиця, яка використовуються для виявлення дефектів колірного сприйняття).
Олег 11 місяців тому
Добрий день, що показує візометрія? Що це за тест і які захворювання він дає змогу діагностувати? Заздалегідь дякую за відповідь.
Відповісти
Доброго дня, візометрія – це тест для оцінки гостроти зору, який дає змогу виміряти, наскільки точно людина може бачити різні об'єкти на певній відстані. Є основною методикою для діагностики рефракційних аномалій (короткозорості, далекозорості, астигматизму), а також допомогти виявити катаракту, глаукому і дегенерацію сітківки.
Інна 11 місяців тому
Здрастуйте, коли мені діагностували міопію середнього ступеня, то я одразу вирішила віддати перевагу лінзам, а не окулярам. Однак нещодавно дізналася, що є обмеження щодо їх носіння напередодні обстеження очей. Скажіть, чому перед перевіркою зору не можна носити лінзи? І як довго до перевірки зору потрібно відмовитися від носіння лінз?
Відповісти
Добрий день, перед перевіркою зору рекомендується припинити використання контактних лінз на 24-48 годин, щоб отримати більш точні результати перевірки. Обмеження пов'язане з тим, що контактні лінзи можуть змінювати форму рогівки ока, а також впливати на її поверхню і стан.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!