Logo
0 800 30 11 77

Бактеріальний вагіноз: симптоми, причини та способи лікування

Бактеріальний вагіноз: симптоми, причини та способи лікування
Читати 8 хвилин | Створено: 21 жовтня 2014 | Оновлено: 15 листопада 2023 | 85006 85006
За бактеріального вагінозу в піхві відбувається розвиток патогенної мікрофлори, що призводить до появи рясних виділень з неприємним запахом. Для складання плану терапії потрібно звернутися до лікаря.

Що таке бактеріальний вагіноз?

Бактеріальний вагіноз (дисбактеріоз) — це порушення мікрофлори піхви, що супроводжується зменшенням кількості лактобацил і надмірним зростанням патогенних мікроорганізмів. Лактобактерії виробляють молочну кислоту, яка підвищує кислотність і формує захисну плівку піхви. Низький pH (показник кислотності) сприяє відлущуванню клітин слизової оболонки піхви та вивільненню глікогену для живлення корисних бактерій. За переважання патогенної мікробіоти відбувається зниження кислотності та вивільнення амінів (органічних сполук, що руйнують епітеліальні клітини піхви), що спричиняє появу бактеріального вагінозу.

Причини бактеріального вагінозу

Бактеріальний вагіноз спричиняють анаеробні бактерії (гарднерела, мікоплазма, превотелла). Захворювання найчастіше розвивається через зараження вагінальною гарднерелою. Причини бактеріального вагінозу:

  • вживання антибіотиків;
  • порушення роботи залоз внутрішньої секреції (яєчників, щитоподібної залози);
  • патології шийки матки (цервіцит);
  • запальні захворювання сечовивідних шляхів (уретрит, сальпінгіт);
  • використання внутрішньоматкової спіралі;
  • незахищені статеві акти;
  • куріння;
  • незбалансоване харчування;
  • надлишкова маса тіла.

Спринцювання (введення рідини в піхву) є фактором ризику розвитку патології через порушення мікрофлори вагіни. Застосування засобів гігієни з ароматизаторами також підвищує ризик виникнення захворювання.

Симптоми бактеріального вагінозу

Вагінальний дисбактеріоз зазвичай виникає в дітородному віці, коли коливання рівнів жіночих гормонів може сприяти росту патогенних мікроорганізмів. Захворювання може мати безсимптомний перебіг (у 50-70% випадків). Ознаки бактеріального вагінозу:

  • рідкі виділення з піхви (біло-сірого чи зеленого кольору);
  • свербіж в ураженій ділянці;
  • неприємний «рибний» запах з піхви;
  • відчуття печіння під час сечовипускання.

Патологічний запах стає інтенсивнішим після статевого акту та під час менструації. Захворювання може рецидивувати, з'являючись частіше, ніж три рази на рік.

Чи буває бактеріальний вагіноз у чоловіків?

Діагноз «бактеріальний вагіноз» чоловікам не ставлять, проте вони можуть бути безсимптомними носіями бактерій, отриманих від інфікованої жінки під час статевого контакту. У рідкісних випадках мікроорганізми, що спричиняють баквагіноз у жінок, можуть призвести до простатиту та уретриту в чоловіків. За наявності гарднерели у чоловіків необхідна консультація уролога та призначення терапії для попередження появи сечостатевих інфекцій. Препарати для лікування гарднерели у чоловіків включають антибактеріальні засоби.

Особливості бактеріального вагінозу в дітей

Бактеріальний вагіноз може розвиватися у дівчаток у період статевого дозрівання, коли репродуктивна система перебуває на стадії розвитку. У пубертатному періоді до складу мікрофлори не входять лактобацили та піхва не захищена від зовнішніх факторів середовища. Через близьке розташування анального отвору та піхви дівчаткам важливо дотримуватися правил гігієни (підмиватися двічі на день у напрямку від лобка до ануса) для зниження ризику зараження.

Як діагностують бактеріальний вагіноз?

Діагностика бактеріального вагінозу включає збір скарг і фізикальний огляд людини. Також лікар може провести огляд із застосуванням гінекологічного дзеркала для виключення запального процесу. Лабораторні методи діагностики бактеріального вагінозу:

  • ПЛР-тест для виявлення ДНК умовно-патогенних бактерій;
  • рН-тест на рівень кислотності в піхві;
  • мікроскопія вагінального мазка для виявлення інфекції;
  • аналіз на інфекції, що передаються статевим шляхом (гонорею, хламідіоз і трихомоніаз);
  • амінний тест для виявлення «рибного» запаху.

Під час мікроскопії лікар може помітити цитоліз у мазку (руйнування клітин епітелію піхви) через надмірний ріст лактобактерій (цитолітичний вагіноз). Щоб здати аналізи, потрібно виключити використання вагінальних спреїв і тампонів. За 24 години до дослідження не рекомендується приймати душ і займатися сексом. Також бажано не проводити обстеження під час менструації.

Як відрізнити бактеріальний вагіноз від молочниці?

Молочниця (кандидоз) — це дріжджова інфекція, спричинена грибком Candida. На відміну від вагінозу, для молочниці характерні біль під час сечовипускання та статевого акту. Захворювання супроводжується почервонінням і набряком піхви. Виділення за кандидозу густі, білі, сирні та не мають сильно вираженого неприємного запаху.

Чим бактеріальний вагіноз відрізняється від вагініту?

Бактеріальний вагініт — це запалення піхви, яке супроводжується болем під час сечовипускання та статевого акту. Також при захворюванні можуть бути наявні кров'янисті виділення з піхви. За бактеріального вагінозу ознаки запалення відсутні. Наявність гарднерели у жінок дітородного віку може бути причиною вагініту.

Як лікувати бактеріальний вагіноз?

Для лікування гарднерельозу лікар може прописати медикаменти у формі таблеток, вагінальних свічок, крему чи гелю. Для лікування цитолізу в мазку (цитолітичного вагінозу) призначають супозиторії та розчини для спринцювання, які містять соду. Медикаментозне лікування бактеріального вагінозу:

  • антибіотикотерапія;
  • місцеві антисептики;
  • пробіотики (препарати для відновлення мікрофлори вагіни).

Під час використання антибіотиків у формі крему не можна застосовувати презервативи при статевому акті через високий ризик пошкодження латексу. Через місяць після лікування необхідна повторна консультація гінеколога для підтвердження відсутності інфекційного процесу.

Як лікувати баквагіноз у домашніх умовах?

Для полегшення симптомів вагінального дисбактеріозу в домашніх умовах можна використовувати пробіотики (наприклад, у вигляді йогуртів), які можуть допомогти відновити баланс бактерій у піхві. Також можна застосовувати супозиторії з борною кислотою, попередньо проконсультувавшись з гінекологом.

Як лікувати бактеріальний вагіноз під час вагітності?

Для лікування гарднерели у жінок під час вагітності призначають антибіотики (похідні імідазолу, лінкоміцини). Курс терапії визначається лікарем і може становити п'ять-сім днів. Лікування патології у вагітних жінок знижує ризик передчасних пологів і післяпологових інфекцій.

Чи можна займатися сексом при бактеріальному вагінозі?

Займатися сексом за бактеріального вагінозу не рекомендується через ризик передачі інфекції партнеру. Секс за вагінозу може супроводжуватися дискомфортними відчуттями в ураженій зоні та може підвищити інтенсивність симптомів дисбактеріозу піхви. Також варто утриматися від статевих контактів під час лікування патології.

Чи може бактеріальний вагіноз пройти самостійно?

Вагінальний дисбактеріоз проходить самостійно у третини невагітних і у половини вагітних жінок. Своєчасне лікування може запобігти можливим ускладненням (наприклад, зараженню інфекціями, що передаються статевим шляхом).

Ускладнення бактеріального вагінозу

Дисбактеріоз піхви є фактором ризику зараження ВІЛ, вірусом простого герпесу, гонореєю, хламідіозом і трихомонадою (ЗПСШ). Також захворювання сприяє зараженню вірусом папіломи людини, який може спричинити рак шийки матки. Ускладнення гарднерельозу під час вагітності:

  • передчасні пологи (раніше, ніж на 37 тижні);
  • флегмона піхви (гострий гнійний запальний процес);
  • пізній викидень (на 13-22 тижні);
  • ендометрит (запалення внутрішньої оболонки піхви);
  • народження дитини з низькою масою тіла (менше ніж 2,5 кілограма).

Гарднерельоз підвищує ризик розвитку запальних захворювань органів малого таза (ЗЗОМТ). Також при патології може знизитися фертильність (здатність до запліднення).

Профілактика бактеріального вагінозу

Профілактика неспецифічного бактеріального вагінозу полягає в застосуванні бар'єрної та гормональної контрацепції. Також потрібно уникати шкідливих звичок (куріння, харчування фастфудом). Інші способи профілактики гарднерельозу:

  • дотримання правил інтимної гігієни;
  • прийом добавок вітаміну D у профілактичних дозах;
  • обмеження використання колготок з капрону.

Для профілактики захворювання не рекомендується використовувати ароматизовані засоби для прання спідньої білизни. Також потрібно носити вільний одяг з натуральних тканин.

Популярні питання

1. Чи можна назавжди позбутися гарднерельозу?

Позбутися баквагінозу можна за умови проходження повного курсу лікування гарднерельозу, призначеного лікарем. Для запобігання рецидивам потрібно виконувати рекомендації з профілактики захворювання (дотримання правил гігієни, використання контрацепції, відмова від шкідливих звичок). Також за бактеріального вагінозу використовують таблетки чи харчові продукти (йогурти) з пробіотиками для підтримки нормальної мікрофлори піхви.

2. Чи можна завагітніти з баквагінозом?

Баквагіноз може знижувати фертильність через порушення процесу овуляції та утворення рубцевої тканини на фаллопієвих трубах, що перешкоджає контакту сперматозоїда та яйцеклітини. За настання вагітності інфікованій жінці необхідно відвідати лікаря для обговорення схеми лікування гарднерельозу. За відсутності лікування захворювання може спричинити передчасні пологи та інфекційно-запальні захворювання матки, яєчників.

3. Скільки триває лікування бактеріального вагінозу?

Тривалість прийому препаратів для лікування бактеріального вагінозу зазвичай становить 5-14 днів і визначається гінекологом. Терапія рецидиву патології може тривати впродовж одного-чотирьох місяців. Важливо пройти курс антибіотикотерапії повністю (для попередження рецидивів).

4. Який аналіз покаже бактеріальний вагіноз?

Баквагіноз виявляє мікроскопія мазка з піхви. Також гінеколог може призначити амінний аналіз на бактеріальний вагіноз для виявлення «рибного» запаху, характерного для патології.

5. Які виділення при баквагінозі?

Виділення за бактеріального вагінозу рідкі, однорідні, брудно-білого чи зеленуватого кольору. Виділення за баквагінозу мають «рибний» запах, який може бути більш вираженим після статевого акту та під час менструації.

6. Як передається бактеріальний вагіноз?

Баквагіноз не є інфекцією, що передається статевим шляхом. Причиною зазвичай є зміна балансу вагінальних бактерій або інфекції. Незахищені статеві контакти підвищують ризик зараження. Патологія також може передаватися під час орального сексу та петтингу.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 7 оцінок
Стаття відображає точку зору автора. Вона не претендує на всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Блогу ОН Клінік» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність наведеної інформації.
Бактеріальний вагіноз: симптоми, причини та способи лікування
Лікар-гінеколог медичного центру «ДокторПРО» у Братиславі. Стаж роботи 22 роки.

Схожі статті:

Коментарі

Інна 4 місяці тому
Добрий день. Підкажіть, будь ласка, що робити, якщо в мазку у жінки виявили коринебактерії?
Відповісти
Добрий день! Якщо в піхві у жінки виявили коринебактерії дифтерії, необхідно звернутися до лікаря для призначення антибактеріальної терапії. Недифтерійні коринебактерії можуть бути корисними для мікрофлори піхви через підвищення активності лактобацил і знищення патогенних мікроорганізмів.
Катерина 4 місяці тому
Доброго дня. Хотіла б дізнатися, чи можливе лікування баквагінозу препаратами без рецепта?
Відповісти
Симптоми гарднерельозу можуть полегшити вагінальні пробіотики в комплексі з мікроелементами, необхідними для здорової вагінальної мікрофлори (залізом, цинком і марганцем). Для нормалізації кислотності піхви можна використовувати гелі з молочною кислотою в складі. Самолікування безрецептурними засобами не рекомендується без консультації гінеколога.
Ганна 5 місяців тому
Добрий день. Підкажіть, будь ласка, як лікувати неприємний запах з вагіни в домашніх умовах?
Відповісти
Добрий день! Перед лікуванням неприємного запаху з вагіни потрібно встановити причину появи патологічного симптому на прийомі у лікаря. У домашніх умовах можна застосовувати пробіотики у вигляді йогуртів і дотримуватися правил інтимної гігієни.
Ірина 5 місяців тому
Доброго дня. Хотіла б дізнатися, які препарати використовують для лікування дисбактеріозу в жінок?
Відповісти
Лікувати бактеріальний вагіноз у жінок можна антибіотиками, місцевими антисептиками та пробіотиками. Також за бактеріального вагінозу застосовуються свічки, що містять молочну кислоту. Для призначення терапії необхідно звернутися до гінеколога.
Галина 5 місяців тому
Добрий день. Підкажіть, будь ласка, як може вплинути на дитину бактеріальний вагіноз?
Відповісти
Добрий день! Дитина може заразитися бактеріальним вагінозом від матері через плаценту, навколоплідні води та пуповинну кров. Під час народження дитини природним шляхом може відбутися зараження бактеріями матері. Грудне вигодовування також є фактором ризику передачі гарднерельозу.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!