Logo
0 800 30 11 77

В яких випадках необхідне УЗД молочних залоз?

В яких випадках необхідне УЗД молочних залоз?
Читати 3 хвилини | Створено: 18 травня 2021 | Оновлено: 18 травня 2021 | 49852 49852
УЗД молочних залоз - це ультразвукове діагностичне дослідження, яке дозволяє виявити патології молочних залоз на ранніх стадіях їх розвитку.

Регулярне проходження процедури УЗД грудей є обов'язковою частиною комплексу заходів, спрямованих на збереження жіночого здоров'я.

Що входить в УЗД молочних залоз?

В УЗД молочних залоз входить діагностичне обстеження молочних залоз і прилеглих до них лімфатичних вузлів. Дослідження дозволяє оцінити структуру тканин молочної залози, визначити зміни в протоковій системі молочних залоз, мастопатію, а також кістозні та пухлинні новоутворення.

Показання до УЗД молочних залоз

Поставте своє питання УЗД
«ОН Клінік»

До показань для УЗД молочних залоз належать:

  • больові відчуттів в області молочної залози, не пов'язані з менструацією;
  • втягування або зморщування шкіри грудей;
  • зміна кольору сосків і форми грудей;
  • кров'янисті та інші виділення із сосків;
  • поява ущільнень в області молочної залози;
  • травматичні ушкодження грудей;
  • збільшення пахвових лімфатичних вузлів.

У профілактичних цілях УЗД молочних залоз роблять після завершення грудного вигодовування (ГВ). Не протипоказане і проведення УЗД молочних залоз під час ГВ.

Показання до УЗД грудних залоз у чоловіків

УЗД грудних залоз у чоловіків призначають за підозри на розвиток доброякісної пухлини молочної залози (гінекомастії). За появи патології розмір грудної залози у чоловіків може збільшуватися на 1-10 см. Лікування гінекомастії може бути консервативним і хірургічним, залежно від симптомів патології та стадії, на якій вона була діагностована.

До симптомів гінекомастії та показаннь для проведення грудних залоз у чоловіків належать:

  • хворобливі відчуття в області грудей;
  • виділення із сосків;
  • підвищена чутливість сосків;
  • поява ущільнень в області грудних залоз;
  • збільшення грудних залоз у розмірах.

Як проводять УЗД молочних залоз?

Спеціальна підготовка до УЗД молочних залоз не потрібна. Для проведення УЗД-діагностики необхідно роздягтися до пояса, лягти на кушетку і закинути руки за голову. Таке положення тіла дає можливість провести дослідження не тільки молочних залоз, а й прилеглих до них лімфатичних вузлів.

Під час проведення УЗД грудей лікар переміщує датчик по молочним залозам. Зображення органу під різними кутами виводиться на екран. Діагностика займає до 30 хвилин. Результати дослідження можна отримати одразу після його проведення.

Розшифрувати результати УЗД молочної залози може тільки лікар. Тому після проведення діагностики необхідно записатися на консультацію мамолога. За результатами дослідження лікар може направити пацієнтку на консультацію гінеколога, УЗД органів малого таза та інші діагностичні дослідження.

На який день циклу проводять УЗД молочних залоз?

УЗД молочних залоз проводять на 7-10 день менструального циклу. У цей період гормональний баланс жінки найбільш стабільний і в крові міститься мінімальна кількість статевих гормонів. Груди в цей час найменш схильні до набряку, а їх протоки чітко видно під час діагностики.

УЗД молочних залоз за прийому ОК (оральних контрацептивів) під час вагітності, годування грудьми та менопаузи можна робити в будь-який день. Крім того, провести діагностику незалежно від дня менструального циклу слід за гостро виражених симптомів захворювань молочної залози.

УЗД в ОН Клінік Суми

В яких випадках необхідне УЗД молочних залоз? - Коболєва Анастасія Євгеніївна
Коболєва Анастасія Євгеніївна
ОН Клінік Суми
вул. Харківська, 23
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 8:00 - 14:00

Популярні питання

1. Що дивляться на УЗД молочних залоз?

За допомогою УЗД молочних залоз вдається виявити наявність новоутворень, а також уточнити розмір і структуру жирового і залозистого компонента молочної залози.

Також УЗД використовується для контролю взяття біопсії за визначення злоякісності утворення. Часто ультразвукова діагностика може замінити рентгенографію молочних залоз завдяки ефективності та безпеки.

2. Як часто можна робити УЗД молочних залоз?

Процедура УЗД грудей абсолютно безпечна для організму. Проводити діагностику можна так часто, як це необхідно для діагностики хвороб молочних залоз і спостереження за процесом їх лікування. Так, кілька разів на рік може проводитися УЗД молочних залоз за мастопатії.

Жінкам рекомендується робити УЗД молочних залоз раз на рік, а з 50 років - два рази на рік. УЗД молочних залоз за імплантатів планово проводиться через тиждень, місяць, пів року і рік після операції, а потім щорічно. Чоловікам необхідно проводити УЗД грудних залоз за появи симптомів гінекомастії.

3. Чому не можна робити УЗД молочних залоз під час менструації?

За проведення УЗД молочних залоз під час менструації діагностичні дані можуть бути спотворені у зв'язку з підвищеним рівнем статевих гормонів в організмі жінки в даний період. Через це дослідження може показати ознаки мастопатії, якої в пацієнтки насправді немає. Тому УЗД молочних залоз під час менструації не проводиться.

4. Чи може УЗД показати рак молочної залози?

УЗД дозволяє визначити наявність новоутворень в області молочної залози, але не може визначити їх природу. Тому після виявлення новоутворення на УЗД лікар направляє пацієнтку на проведення додаткових досліджень (біопсії, МРТ).

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
В яких випадках необхідне УЗД молочних залоз?
Лікар ультразвукової діагностики (УЗД).
В яких випадках необхідне УЗД молочних залоз?
Лікар ультразвукової діагностики (УЗД).

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Лариса 1 рік тому
Добрий вечір. У мене два тижні тому з'явилася западина в ділянці соска, ареоли почервоніли. Я звернулася до мамолога для визначення причини. Лікар направив мене на ультразвук. Розкажіть, будь ласка, чи можна курити перед узд молочної залози? Чи це може вплинути на результат УЗД?
Відповісти
Здрастуйте, перед ультразвуковим дослідженням грудей не можна курити або вживати алкогольні напої. Також перед УЗД молочних залоз необхідно відмовитись від нанесення на шкіру косметичних засобів (наприклад, гелів, кремів або лосьйонів).
Наталія 1 рік тому
Здрастуйте, я звернулася до мамолога, який після огляду та пальпації моїх молочних залоз направив на ультразвук грудей з еластографією, але я не знаю, що це. Що означає узд молочних залоз із еластографією? Чому призначають саме таке ультразвукове дослідження замість звичайного? Чи це боляче?
Відповісти
Доброго дня, ультразвукове дослідження молочних залоз з еластографією призначається для оцінки еластичності та твердості тканин грудей. Зазначений метод є альтернативою звичайного УЗД молочних залоз із пальпацією молочних залоз для виявлення в них патологічних змін. УЗД грудей з еластографією робити не боляче.
Тетяна 1 рік тому
Доброго вечора, я три дні тому при самостійній пальпації молочних залоз виявила рухоме ущільнення в молочній залозі, яке болить при пальпації. Хочу дізнатись, що це таке. Як отримати направлення на узд молочних залоз?
Відповісти
Здрастуйте, направлення на УЗД молочних залоз може видати мамолог, гінеколог та сімейний лікар. Однак для проходження ультразвукового дослідження грудей не обов'язково отримувати направлення. Необхідно заздалегідь записатися на УЗД молочних залоз, але пред'являти направлення для цього не потрібно.
Вікторія 1 рік тому
Здрастуйте, я народила два місяці тому, годую грудьми. Тиждень тому сильно запалилися груди, почали боліти сильно, а соски впали. Я записалася на ультразвукове дослідження грудей. Але чи можна годувати грудьми після узд молочних залоз?
Відповісти
Здрастуйте, ультразвукові хвилі не впливають на кількість, якість, смак і поживність молока. Тому після УЗД молочних залоз можна годувати грудьми. Годування після ультразвукового дослідження є повністю безпечним для дитини.
Злата 1 рік тому
Здрастуйте, у мене був незахищений статевий контакт місяць тому, два тижні тому почало тягнути живіт і з'явилася сильна слабкість. Три дні затримка, хоча цикл завжди був регулярний. Підкажіть, чи можна по узд грудей визначити вагітність? Чи краще здати аналіз крові?
Відповісти
Доброго дня, ультразвукове дослідження дозволяє визначити зміни у структурі тканин, осередки запалення, оцінити наявність, розмір та локалізацію новоутворень. Вагітність з УЗД молочних залоз визначити не можна. оскільки вона не призводить до змін у грудях. Для підтвердження факту вагітності необхідно записатися прийом до гінеколога. Визначити вагітність допоможуть гінекологічний огляд, гінекологічне УЗД та аналіз крові на ХГЛ.
Світлана 1 рік тому
Добрий день. Я звернулася до мамолога через біль у молочній залозі, почервоніння ареоли та появу дивної плями на правій груді. Лікар рекомендував зробити УЗД молочної залози. Підкажіть, скільки часу роблять УЗД грудей? Що можна знайти при ультразвуковому дослідженні молочних залоз?
Відповісти
Доброго дня ультразвукове дослідження молочних залоз займає від 15 хвилин до півгодини. Під час УЗД оцінюється структура (переважання жирового або залізистого компонентів) та розміри тканин. Також при ультразвуковому дослідженні грудей можна виявити запалення, наявність патологічних утворень (наприклад пухлини, кісти) у молочній залозі або в шкірі в області грудей.
Оксана 1 рік тому
Добрий день. Я хочу з профілактичною метою зробити ультразвукове дослідження молочних залоз, оскільки схильна по материнській лінії до раку грудей. Що не можна робити перед УЗД молочної залози, щоб не спотворити отримані результати?
Відповісти
Доброго дня, перед УЗД молочної залози не потрібно відмовлятися від їжі або пиття. Вранці перед ультразвуковим дослідженням не можна наносити на шкіру грудей лосьйони та креми. Перед УЗД грудей рекомендується відмовитися від куріння та прийому алкогольних напоїв. За наявності прикрас на грудях (наприклад, пірсингу) їх необхідно зняти перед ультразвуковим дослідженням.
Юлія 1 рік тому
Добрий день. У мене сильний біль у лівій молочній залозі, який посилюється при натисканні та годуванні груддю. Я звернулася до свого гінеколога, вона направила на УЗД молочних залоз. Чи можна робити УЗД під час годування груддю? Чи потрібно зціджувати молоко перед дослідженням?
Відповісти
Здрастуйте, через безпеку методики ультразвукове дослідження молочних залоз не має протипоказань і може проводитися вагітним жінкам і мамам, що годують. Годування грудьми не призводить до спотворення результатів і не впливає на якість молока. Для проведення УЗД молочних залоз не потрібно зціджувати молоко.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!