Logo
0 800 30 11 77

У які дні ви можете завагітніти?

У які дні ви можете завагітніти?
Читати 10 хвилин | Створено: 29 липня 2019 | Оновлено: 11 жовтня 2022 | 3166184 3166184
Якщо пара планує народити дитину, їй буде корисно знати, коли у жінки овуляція і в які дні найбільші шанси завагітніти.

Щоб уникнути незапланованої вагітності, також важливо відстежувати вікно фертильності - найбільш сприятливий період в циклі жінки для зачаття. «Фертильне вікно» або коли максимальна можливість зачаття. Імовірність вагітності максимальна протягом 3-6 денної перерви, що закінчується в день овуляції, особливо за день до овуляції.

Яйцеклітина, готова до запліднення, виходить з яєчника протягом 1-2 днів після овуляції. Саме в цей період організм жінки найбільш схильний до вагітності. Однак завагітніти можна і в кілька попередніх днів. Сперматозоїди зберігають свою рухливість протягом 3-5 днів. Така здатність дозволяє чоловічим статевим клітинам дочекатися виходу яйцеклітини з яєчника, якщо в порожнину матки вони потрапили раніше цього терміну.

Менструальний цикл

Вікно фертильності знаходиться в прямій залежності від термінів овуляції. Середня тривалість менструального циклу жінки становить від 28 до 32 днів. У деяких цикл коротше, а у інших - більш тривалий.

Перший день менструації (місячних, регули) дає відлік менструального циклу, і вважається його першим днем. Зазвичай місячні тривають 3-7 днів.

Весь менструальний цикл ділиться на дві фази:

  • перша фаза - фолікулярна. Бере початок від першого дня місячних. В першу фазу розвивається фолікул, з якого після повинна вийти яйцеклітина. Закінчується фолікулярна фаза овуляцією;
  • друга фаза - лютеїнова. На місці яйцеклітини, яка вже покинула яєчник, виникає жовте тіло. Ця структура відповідає за баланс гормонів. Вони продукуються і виділяються, щоб підготувати організм до змін, які принесе за собою можлива вагітність. Триває фаза до початку регули.

Далі починається менструальна фаза. Відбувається відторгнення функціонального шару матки, що був підготовлений для можливої ​​імплантації заплідненої яйцеклітини. Саме тому відбувається кровотеча з порожнини матки.

Овуляція і зачаття

Поставте своє питання Гінекологу
«ОН Клінік»

Овуляція - це вихід з яєчника, проходження до маткової труби та перебування там добу яйцеклітини. Така яйцеклітина готова до запліднення.

Вагітність настає, якщо в цей період сперма доходить до маткової труби, проникає крізь оболонки яйцеклітини та запліднює її. Якщо цього не відбувається, то яйцеклітина йде далі в тіло матки, руйнується там. У наступну менструальную фазу вона залишає організм.

Розрахунок дати овуляції

Якщо менструальний цикл триває 28 днів, то овуляцію варто очікувати за 14 днів до настання наступного періоду. У більшості жінок овуляція відбувається між 11 і 21 днями циклу. При цьому овуляція не завжди настає день в день. Вона може статися, як і раніше наміченого терміну, так і пізніше.

Гінекологи цей проміжок називають вікном фертильності, так як в ці дні організм найбільше схильний до вагітності. Якщо у жінки овуляція на 14 день, то існує значна ймовірність запліднення в цей день і в наступні 24 години.

Яйцеклітина після овуляції живе тільки 24 години. Овуляція відбувається в середині циклу. У більшості жінок менструальний цикл триває 28-30 днів. Під час менструації завагітніти неможливо - якщо це дійсно менструація, а не кровотеча, яку іноді за неї приймають.

Однак вікно фертильності відкривається за пару днів до виходу яйцеклітини з яєчника. Це пов'язано з тим, що сперматозоїди можуть виживати в матковій порожнини до 5 днів. Якщо жінка не займалася незахищеним сексом на 14 і 15 дні, це не гарантія того, що вона уникла вагітності, якщо секс був на 9-13 дні.

Корисно скласти графік свого щомісячного циклу, відстежити «симптоми» овуляції. Це допоможе щомісяця визначати день настання овуляції. Для більш точного визначення проводиться фолікулометрія (УЗД яєчників)

Ознаки овуляції

Зміщуючи фокус уваги на зміну свого стану під час овуляції, жінка може точно визначити день, коли яйцеклітина покидає межі яєчника.

На які симптоми овуляції слід звертати увагу?

  • здуття живота;
  • судоми тільки на одній стороні вашого тазу;
  • збільшення статевого потягу;
  • головні болі;
  • легка нудота;
  • спучування;
  • підвищені почуття, такі як зір, смак або запах;
  • біль овуляції.

Однак деякі ознаки продовжують змінюватися після настання овуляції. Наприклад, зміна базальної температури (мінімальна температура тіла під час відпочинку, сну) не є достовірним критерієм появи вікна фертильності.

Багатьом корисно стежити за змінами в організмі протягом декількох місяців, щоб розуміти, що є нормальним для їх тіла, а що ні. Але слід пам'ятати, що час овуляції може змінюватися від місяця до місяця.

Є інший варіант розпізнання дня овуляції. Існують набори прогнозування овуляції або монітори фертильності. Засоби для лікування безпліддя вимірюють рівень специфічних гормонів в сечі, щоб визначити овуляційний період кожен місяць. Деякі з них також визначають дні пікової народжуваності. Використання комбінації цих методів допоможе жінці розпізнати потрібний день з максимальною точністю.

У які дні ви можете завагітніти?

У які дні ви можете завагітніти?

Таблиця нижче відображає типовий менструальний цикл і ступінь фертильності жінки в кожної із стадій:

День циклу

Стадія

Фертильність

1-7

Менструація

Найменша ймовірність вагітності

8-9

Післе менструації

Є ймовірність вагітності

10-14

Овуляторний період

Найбільша ймовірність вагітності

15-16

Постовуляторний період

Є ймовірність вагітності

17-28

Потовщення слизової оболонки матки

Невелика ймовірність вагітності

Імовірність зачаття

Щоб підвищити шанси на вагітність, жінка повинна займатися сексом без використання контрацепції протягом 2-3 днів до овуляції і в період її настання. Статевий акт в будь-який з цих днів підвищує можливість запліднення на 20-30%.

Нижче перелік порад, які допоможуть збільшити шанси на заплановану вагітність:

  • регулярні статеві акти без використання контрацептивних засобів (секс кожні 2-3 дні);
  • повна відмова від куріння матір'ю і батьком або зниження до мінімальної кількості викурених сигарет за день. Вживання тютюну знижує репродуктивну функцію і негативно впливає на здоров'я ембріона і плоду;
  • обмеження алкоголю. Прийом алкогольних напоїв знижує фертильність у представників обох статей, а також завдає шкоди плоду;
  • підтримка нормальної ваги. Жінки з ожирінням або недостатньою вагою частіше страждають від нерегулярної овуляції.

Однак тільки лікар може оцінити загальний стан здоров'я пари та готовність жінки виносити та народити дитину. Також лікар визначає індивідуально для чоловіка і жінки методи підвищення ймовірності зачаття.

Як уникнути вагітності?

Щоб не завагітніти, деякі жінки ретельно стежать за своїм вікном фертильності. Імовірність запліднення яйцеклітини найменша в дні до і після цього періоду. Проте, вагітність все одно може відбутися, якщо овуляція відбулася раніше, адже сперматозоїди зберігають свою активність ще кілька днів після потрапляння в порожнину матки.

Овуляція може відбутися і пізніше, коли жінка думає, що період фертильності вже закінчений. Той, хто розглядає такий метод контрацепції повинен поговорити з лікарем про ймовірність небажаної вагітності та ризики підхопити захворювання, що передається статевим шляхом.

Можливість завагітніти та вік

Овуляція і вікно фертильності можуть змінюватися від циклу до циклу, але вони також змінюються з віком. Народжуваність у жінок починає знижуватися з 35 років. Кількість і якість яйцеклітин знижуються з віком. Овуляція може стати нерегулярним. Деякі захворювання, такі як ендометріоз або синдром полікістозних яєчників, також ускладнюють зачаття.

У фертильному віці жінки виділяють чотири умовні стадії:

  • рання репродуктивна стадія: від перших місячних до 20 років. Під час першої стадії відбувається становлення циклу, рідкісні овуляції, балансування гормонального рівня. У разі активного статевого життя без засобів контрацепції висока ймовірність настання вагітності;
  • середня репродуктивна стадія: у віці від 20 до 40 років. Для середньої стадії фертильності характерні регулярний цикл, стабільний гормональний фон, відсутність (як правило) проблем зі здоров'ям. Найбільш сприятливий період для вагітності і народження дітей;
  • пізня репродуктивна стадія: від 40 до 45 років. У пізній період гормональний фон нестійкий, цикл і овуляція стабільні, починаються вікові зміни в організмі. Вагітність можлива природним чином, проте виношування і пологи можуть зажадати медичної допомоги;
  • стадія загасаючої фертильності: у віці від 46 до 60 років. У цей період настає клімакс: знижений гормональний фон, нерегулярний цикл або його завершення. Природна вагітність неможлива (за дуже рідкісним винятком), для виношування потрібно курс гормональних препаратів.

Вплив протизаплідних таблеток на можливість завагітніти

Протизаплідні таблетки спрямовані на запобігання небажаної вагітності. Синтетичні гормони, які присутні в складі таблеток, перешкоджають овуляції і потовщення слизової оболонки матки.

Це означає, що якщо з яєчника вийшла яйцеклітина, і запліднення все ж сталося, то утворене плодове яйце не в змозі імплантуватися в маткову стінку. Пігулка також згущує цервікальну слиз, ускладнюючи потрапляння сперматозоїдів в яйцеклітину.

За даними досліджень таблетки ефективні більш ніж на 99% при правильному використанні. Але в повсякденному житті ефективність знижується на 91%. Це означає, що при звичайному використанні 9 з 100 жінок в результаті завагітніють протягом року при використанні даного методу контрацепції.

Коли звертатися до лікаря?

Жінки, які відстежують вікно фертильності з метою завагітніти, повинні звернутися до свого лікаря для планування завчасного зачаття. Лікар, крім того, що визначить фактори, що знижують можливість завагітніти, порадить прийом спеціальний лікарських препаратів або вітамінів, які сприятливо вплинуть на розвиток плода і здоров'я майбутньої матері.

До лікаря повинні звертатися жінки у віці до 35, які не змогли завагітніти після року спроб, а жінки старше 35 років - після 6 місяців спроб. Якщо визначаються нерегулярні менструальні цикли, постійно відсутня овуляція, це привід записатися на прийом до лікаря незалежно від віку. Причиною може стати захворювання гінекологічного профілю.

Гінекологія в ОН Клінік Одеса

У які дні ви можете завагітніти? - Ющенко Тетяна Олександрівна
Ющенко Тетяна Олександрівна
ОН Клінік Одеса
вул. Мала Арнаутська, 56
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 19:30
Сб: 9:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00

Популярні питання

1. Що таке овуляція у жінок?

Овуляція – це фізіологічний процес дозрівання яйцеклітини та її виходу з фолікула яєчника в маткову трубу, де яйцеклітина може бути запліднена. Більшість жінок не відчувають настання овуляції. У поодиноких випадках симптомом овуляції може бути тягнучий біль внизу живота в середині менструального циклу, обумовлений розривом фолікула в момент овуляції.

2. Як вирахувати овуляцію?

Овуляція, зазвичай, настає на 14 день менструального циклу. Щоб розрахувати передбачуваний день овуляції, слід додати 14 днів до першого дня від початку менструації. З більшою точністю визначити овуляцію можна за допомогою домашніх тестів на овуляцію та вимірювання температури тіла усередині піхви.

3. Чи можна завагітніти одразу після місячних?

Календарний метод контрацепції є вкрай ненадійним, тому що термін настання овуляції може змінюватись залежно від гормонального фону. Сперматозоїди також мають здатність зберігатися у статевих шляхах жінки протягом кількох днів. Вагітність після місячних може відбутися на тлі ранньої овуляції.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 31 оцінки
У які дні ви можете завагітніти?
Лікар акушер-гінеколог, онкогінеколог. Вища категорія.
У які дні ви можете завагітніти?
Стаття перевірена: Чабаненко Інга Гієвна
Лікар-гінеколог. Вища категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Людмила 2 тижні тому
Тест на овуляцію показує 2 чіткі полоски. За шкалою на пачці овуляція Є! Наскільки можна довіряти тесту? Та це якраз нормальний період для зачаття?
Відповісти
Доброго дня. Якщо тест на овуляцію показує дві чіткі полоски, це може свідчити про наявність лютеїнізуючого гормону (ЛГ), який зазвичай виробляється перед овуляцією. Такий результат зазвичай вказує на те, що організм готується до овуляції, і це може бути добрий час для спроб зачаття. Проте важливо пам'ятати, що тест на овуляцію лише показує наявність ЛГ, а не гарантує, що овуляція відбудеться точно у цей момент. Овуляція може відбутися протягом 24-48 годин після позитивного результату тесту.
Жанна 2 роки тому
Чи можна завагітніти в останні дні перед місячними?
Відповісти
Імовірність настання вагітності після 20 дня менструального циклу малоймовірна. Однак вагітність може настати і в пізніші терміни в разі затримки та пізнього настання овуляції.
Марія 2 роки тому
Чи можна завагітніти в 12 років?
Відповісти
Фертильність у жінок визначається не віком, а терміном настання менструацій. Завагітніти можна в будь-якому віці після встановлення регулярних менструацій і до настання менопаузи.
Катерина 2 роки тому
Моя мама завагітніла під час місячних. Чи означає це, що я теж сильно фертильна і можу завагітніти під час або відразу після менструацій?
Відповісти
Фертильний період у жінок протягом менструального циклу може змінюватися залежно від індивідуального гормонального фону та термінів настання овуляції. Надійними методами контрацепції є бар'єрні засоби контрацепції, протизаплідні таблетки та внутрішньоматкові засоби. Для правильного підбору відповідного засобу контрацепції необхідно звернутися до гінеколога.
Анна 2 роки тому
Розкажіть, як завагітніти, розраховуючи овуляцію. Чи можна визначити овуляцію за виділеннями? Які симптоми овуляції?
Відповісти
Овуляція, як правило, настає на 14 день менструального циклу і може супроводжуватися тягнучим болем внизу живота, але цей симптом виникає не в усіх жінок. Для точнішого визначення дня настання овуляції використовують домашні тести і метод вимірювання температури тіла всередині піхви.
Марина 2 роки тому
Прочитала в статті, що завагітніти можна тільки в період овуляції. Скільки днів після місячних можна не оберігатися?
Відповісти
Попри те, що вікно фертильності (період, у який можна завагітніти) становить 3-4 дні до та після овуляції, календарний метод контрацепції не є надійним. Вагітність може настати відразу після місячних, наприклад, на тлі ранньої овуляції. Використовувати метод безпечних днів дівчатам не рекомендується.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!