Logo
0 800 30 11 77

УЗД молочних залоз - для чого і як часто робити

УЗД молочних залоз - для чого і як часто робити
Читати 4 хвилини | Створено: 21 квітня 2021 | Оновлено: 30 серпня 2023 | 12157 12157
Ультразвукова діагностика - метод візуалізації внутрішніх органів, за якого на обстежувані органи подаються звуки високої частоти, вони відбиваються від тканин тіла і повертаються назад.

Частота хвиль, що повернулися, залежить від структури тканин. Одержаний сигнал візуалізується на екрані. Лікар розшифровує зображення, що дозволяє йому судити про стан досліджуваних органів.

За допомогою УЗД перевіряють стан багатьох органів і систем, зокрема молочних залоз. Вчасно проведена діагностика дозволяє попередити розвиток багатьох захворювань.

Що дивляться на УЗД молочних залоз

За допомогою УЗД молочних залоз вдається виявити наявність новоутворень, а також уточнити розмір і структуру жирового і залозистого компонента молочної залози.

УЗД молочних залоз

УЗД молочних залоз

Також УЗД використовується для контролю взяття біопсії за визначення злоякісності утворення. Часто ультразвукова діагностика може замінити рентгенографію молочних залоз завдяки ефективності та безпеки.

Показання до УЗД молочних залоз

Основні показання до проведення УЗД молочних залоз:

  • біль, огрубіння тканин грудей, наявність затверділих ділянок, виявлених жінкою під час самодіагностики або лікарем під час огляду і пальпації;
  • безболісні, але видимі зміни форми, розмірів і стану шкіри грудних залоз;
  • діагностика новоутворень, які були виявлені як самостійно, так і під час первинного обстеження грудних залоз;
  • виділення із сосків;
  • збільшення розмірів лімфатичних вузлів над ключицями або під пахвами;
  • діагностика стану грудних залоз після травм або запалень;
  • контроль стану під час лікування дисгормональних захворювань молочних залоз;
  • діагностика стану молочних залоз під час вагітності або її планування.

Також УЗД грудних залоз проводиться і чоловікам, якщо є скарги на їх стан. Грудні залози є і в чоловіків, тому трапляються і їх захворювання, які можуть виявлятися через ущільнення, асиметрію та інші ознаки.

Також показання до проведення УЗД молочних залоз є проведення пластичної операції зі збільшення грудей. Жінкам рекомендується проходити ультразвукове обстеження для того, щоб оцінити стан силіконових протезів.

В який день менструального циклу проходити УЗД молочних залоз

Якщо з'явилися скарги на стан молочних залоз, УЗД проводиться якомога швидше, і чекати певного періоду менструального циклу необхідності немає. Якщо ж ультразвукове обстеження має на меті профілактику мастопатії, то для отримання найбільш об'єктивної і точної картини оптимально проводити УЗД молочних залоз на 4-8 день менструального циклу. У тому випадку, якщо жінка перебуває в менопаузі, ультразвукове обстеження молочних залоз проводиться в будь-який час з однаковою ефективністю. Це стосується і жінок, які приймають гормональні контрацептиви.

Як часто проходити УЗД молочних залоз

На проведення ультразвукової діагностики молочних залоз пацієнтку може направити її лікар-мамолог, терапевт або онколог, якщо в цьому є необхідність. УЗД робиться так часто, як потрібно для точної постановки діагнозу. Крім того, УЗД молочних залоз не має протипоказань, тому його призначають і матерям у період лактації, і вагітним жінкам. Те, що підготовка до УЗД молочних залоз полягає лише у виборі дня менструального циклу також є суттєвою перевагою процедури. При цьому деякі форми онкологічних захворювань ультразвукове обстеження молочних залоз НЕ виявляє, тому іноді його недостатньо, і лікар призначає проведення мамографії. Однак УЗД молочних залоз є дуже корисною діагностичною процедурою завдяки інформативності, швидкості отримання результатів і неінвазивності.

УЗД в ОН Клінік Суми

УЗД молочних залоз - для чого і як часто робити - Коболєва Анастасія Євгеніївна
Коболєва Анастасія Євгеніївна
ОН Клінік Суми
вул. Харківська, 23
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 19:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 8:00 - 14:00

Популярні питання

1. Чи можна робити УЗД молочних залоз під час менструації?

З метою профілактики УЗД молочних залоз проводять після закінчення менструації, але якщо цикл у жінки нерегулярний, то процедура проводиться в будь-який час, незалежно від дня циклу.

2. Скільки за часом роблять УЗД молочних залоз?

Тривалість проведення УЗД молочних залоз не більш як пів години. Результати діагностики видаються в день дослідження. Іноді процес інтерпретації лікарем-сонологом може займати пару днів.

3. Чи можна за УЗД молочних залоз діагностувати рак?

Результат УЗД молочних залоз вказує тільки на наявність або відсутність новоутворень і однорідність структури. Для встановлення діагнозу необхідні додаткові дослідження молочних залоз на характер виявлених утворень (біопсія і гістологічне дослідження).

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
УЗД молочних залоз - для чого і як часто робити
Лікар ультразвукової діагностики (УЗД).
УЗД молочних залоз - для чого і як часто робити
Лікар ультразвукової діагностики (УЗД).

Поставте своє питання УЗД
«ОН Клінік»

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Ірина 10 місяців тому
Добрий вечір, а чи можна курити перед УЗД молочної залози? Лікар під час запису нічого не говорив про цей виняток, але я якось читала, що від паління потрібно відмовлятися щонайменше за дві години перед різними обстеженнями та аналізами.
Відповісти
Добрий вечір, куріння не чинить безпосереднього впливу на результати УЗД молочних залоз, тому в технічному плані можна курити перед дослідженням. Обмеження щодо паління є перед УЗД черевної порожнини, тому що паління може викликати скорочення жовчного міхура і шлунка.
Олена 11 місяців тому
Здрастуйте, у мене напевно трохи дивне запитання: чи можна користуватися дезодорантом перед УЗД молочних залоз? Заздалегідь дякую.
Відповісти
Добрий день, загалом можна користуватися дезодорантом перед УЗД молочних залоз. Однак, у деяких випадках лікар може рекомендувати уникнути використання дезодоранту перед дослідженням, особливо якщо ви використовуєте засоби, що містять алюміній.
Аліна 1 рік тому
Добрий вечір, я годую грудьми вже майже рік, і до цього все було нормально. Але кілька днів тому почалися дивні болі в грудях, які посилюються під час годування. Записалася на УЗД. Але хочу уточнити, чи потрібно зціджувати перед УЗД молочних залоз?
Відповісти
Доброго дня, зазвичай не потрібно зціджуватися перед УЗД молочних залоз, оскільки наявність молока в грудях не впливає на проведення дослідження. Однак, якщо у вас є труднощі з проведенням УЗД через наявність великої кількості молока в молочних залозах, то лікар може порекомендувати зцідити невелику кількість молока перед дослідженням, щоб полегшити процедуру і підвищити точність результатів.
Катерина 1 рік тому
Добрий день, читала про правила підготовки до УЗД і нічого не знайшла, окрім того, що потрібно повідомити лікаря про прийняті ліки і підлаштуватися під менструальний цикл. А чи можна пити воду перед УЗД молочних залоз?
Відповісти
Доброго дня, так, можна пити воду перед УЗД молочних залоз. Немає жодних протипоказань для вживання води перед проведенням УЗД молочних залоз, оскільки вода не може спотворити результати обстеження.
Ольга 1 рік тому
Доброго дня, у вас у статті написано, на який день циклу робити УЗД. Але коли робити УЗД молочних залоз за нерегулярного циклу? У мене є деякі проблеми з гінекології, через які цикл може бути як 28 днів, так і 35.
Відповісти
Добрий день, УЗД молочних залоз краще робити в першій фазі менструального циклу, коли молочні залози найбільш однорідні та легко досліджувані. Однак, якщо у жінки нерегулярний цикл, то УЗД можна проводити в будь-який день циклу.
Марина 1 рік тому
Доброго ранку, а що означає УЗД молочних залоз з еластографією? Зателефонувала записатися на прийом мамолога і УЗД, а консультант поставив мені таке запитання. Мені було незручно запитати, що це означає, тому я сказала, що передзвоню пізніше. Допоможіть розібратися.
Відповісти
Здрастуйте, УЗД молочних залоз з еластографією - це спеціальний вид ультразвукового дослідження молочних залоз, під час якого вимірюється жорсткість тканин грудей. Допомагає відрізнити здорові тканини від пухлинних або інших змінених тканин, що підвищує точність діагностики. Метод може бути корисний для раннього виявлення раку молочної залози і для контролю ефективності лікування.
Ольга 1 рік тому
Добрий вечір, я чула, що перевірити молочні залози можна не тільки за допомогою ультразвукового дослідження, а й за допомогою мамографії. Розкажіть, у чому різниця між мамографією та УЗД молочних залоз?
Відповісти
Здрастуйте, мамографія та УЗД молочних залоз - це два різні методи обстеження молочних залоз. Мамографія дає змогу виявити дрібні пухлини та мікрокальцинати, а УЗД - побачити детальнішу картину тканин, виявити кісти та пухлини, особливо в жінок із густою молочною залозою. Вибір методу залежить від віку, стану молочних залоз та інших чинників.
Ангеліна 1 рік тому
Здрастуйте, після народження дитини і початку грудного вигодовування у мене почалися гострі болі в грудях, шкіра стала тепла і запалена на вигляд. Мамолог направляє на УЗД, але я боюся погіршити якість молока і нашкодити синові. Чи можна робити УЗД молочних залоз під час гв?
Відповісти
Добрий вечір, так, можна робити ультразвукове дослідження молочних залоз під час грудного вигодовування. УЗД не є шкідливим для матері або немовляти, і не вимагає припинення грудного вигодовування.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!