Logo
0 800 30 11 77

Незручні звички для нашої шкіри

Незручні звички для нашої шкіри
Читати 7 хвилин | Створено: 24 вересня 2018 | Оновлено: 24 вересня 2018 | 8265 8265
Звички є у кожного і деякі з них роблять наше життя щасливішим. Наприклад, гарячий душ після важкого робочого дня, чашечка кави вранці або келих вина за вечерею.

Здавалося б, нічого не віщує біди. Однак для нашої шкіри такі ритуали можуть незабаром обернутися катастрофою. Які звички не підходять для нашої шкіри?

Не любов

Як виявилося, наша шкіра не любить гарячої води. Про це говорить дерматолог з Нового Орлеана Лорен Плоч. Приймати душ потрібно в теплій воді, а якщо захотілося погарячіше, то задовольнятися доведеться лише кількома хвилинами.

Гарячі струмені води видаляють з нашої шкіри захисний зволожувальний шар, від чого з'являється відчуття сухості та лущення, а також збільшується ризик розвитку дерматологічних захворювань (дерматиту, псоріазу, екземи).

Правильний душ — душ, який потрібно приймати від 5 до 10 хвилин. Саме так радить дерматолог із Сан-Франциско Марі Джин. За її словами, у людини немає потреби приймати душ занадто часто і довго.

Наталя Желудкова, дерматолог медичного центру «ОН Клінік Одеса» рекомендує:

Приймайте душ у міру необхідності і не зловживайте гарячим душем. Температура води не повинна перевищувати 37-40 градусів. За бажанням можна приймати контрастний душ, який сприяє збереженню пружності шкірних покривів. При цьому не забувайте щодня утримувати в чистоті інтимну зону, область пахв і стоп.

Історія «купання» людства налічує різне ставлення людей до водних процедур залежно від періоду часу. Наприклад, у Середньовіччі церква забороняла часте миття, вважаючи, що піклуватися потрібно тільки про чистоту душі, а не про тіло. А ось в античні часи купання являло собою ціле мистецтво, яке нагадує сучасні спа-послуги: з ефірними маслами, масажем і паровими кімнатами. Деякі короновані особи, наприклад, Ізабелла Кастильська за своє життя милася лише двічі (під час народження і в день весілля), а Єлизавета І задовольнялася повноцінним купанням лише раз на місяць, тоді як Людовик XIII робив це щодня.

Погана ідея

Дефекти, що виникають на шкірі, не додають нам привабливості, особливо якщо вони розташовуються на ділянках, не прикритих одягом. У жодному разі не намагайтеся їх розчісувати (навіть за появи свербежу), видаляти шляхом видавлювання руками або за допомогою підручних інструментів (голки, косметичних щипчиків). Ви не тільки занесете інфекцію, а й посприяєте її проникненню в глибинні шари шкіри, що може посилити запалення.

Лікар-дерматолог медичного центру «ОН Клінік Миколаїв» Вадим Борзенко зазначає:

Прищі, вугрі, а також інші шкірні висипання бувають різних видів, і тому ефективне лікування повинен підбирати тільки лікар. Якщо вас нервує той чи інший шкірний дефект і сверблять руки щось зробити, краще припекти його антисептиком і записатися до лікаря, але в жодному разі не розчісувати або видавлювати. Інакше лікування може бути довгим, а на шкірі в місці вашого втручання можуть залишитися рубці та шрами.

Бережи мене

Постійні переживання і недосипання негативно позначаються на нашій шкірі, що призводить до виникнення шкірних запалень і появи зморшок. Насамперед, зміни стають помітними в ділянці обличчя і в зоні декольте. Бережіть свій сон і нерви, намагайтеся мінімізувати вплив стресу.

Раджу вміти розслаблятися після робочого дня (наприклад, записатися на йогу або на танці) і висипатися (спіть не менше 7-8 годин на добу).

Зазначу, що фахівці з Клівленда виявили прямий зв'язок між якістю сну і старінням шкіри. Вони довели, що недостатній сон прискорює її старіння.

У спекотний період любителі кондиціонера мають пам'ятати про те, що сухе повітря сильно сушить шкіру. Тому не забувайте в приміщенні з працюючим кондиціонером зволожувати шкіру термальною водою. А перед тим, як лягати спати, обов'язково провітрюйте кімнату, а якщо дозволяє погода — спіть із відчиненим вікном або кватиркою.

Бути чи не бути

Спиртні напої, які ми вживаємо, можуть зашкодити не тільки печінці, а й шкірі, спричиняючи її зневоднення. У результаті вона стає менш пружною, поступово порушуються процеси регенерації клітин. Не зловживайте.

До речі, куріння сигарет теж шкодить шкірі. Тютюновий дим і нікотин залишають свій важкий слід не тільки на легенях, а й на судинах, від чого страждає шкірний покрив (відбувається кисневе голодування). У курців швидко з'являються глибокі зморшки в ділянці чола й очей, а також «друге» підборіддя. Шкіра стає в'ялою і часом змінює свій колір (на сірий або жовтуватий).

Лікар-дерматолог медичного центру «ОН Клінік Полтава» Лариса Мірошник каже:

Потрапляючи в організм, спирт і нікотин насамперед руйнують запаси вітамінів А, Е і С, які виконують функцію антиоксидантів. До того ж вони руйнують колаген, через що шкіра починає обвисати, поступово втрачати свою свіжість і привабливість. Під дією таких токсинів на обличчі можуть з'явитися почервоніння і судинна фіолетова сіточка.

Голод і спрага

Відсутність вітамінів, зловживання жирною, гострою, солодкою і копченою їжею, а також нестача води сприяють появі шкірних проблем. Якщо хочете стати володарем чистої та здорової шкіри, зменшіть кількість шкідливої їжі, особливо жирної їжі та солодощів. Саме вони надмірно навантажують печінку, яка очищає організм від токсинів. Здорова печінка допомагає шкірі зберегти нормальний колір, пружність та еластичність.

Те ж саме стосується і напоїв: запашна кава, особливо вранці, різні енергетики та солодка газована вода провокують зневоднення організму. Не дарма після пробудження лікарі радять випивати склянку чистої води кімнатної температури.

Коли лінь або немає часу

Окремо скажу про щоденний догляд за шкірою, особливо це стосується жінок, які користуються косметикою. Ніколи не залишайте макіяж на ніч. Підібрати оптимальні косметичні засоби на кожен день для догляду за шкірою залежно від її типу допоможе дерматолог і/або косметолог. У разі виникнення шкірних проблем одразу звертайтеся до лікаря.

До речі, не сильно захоплюйтеся хною, фарбами та іншими засобами для розпису по шкірі (боді-арт), особливо в холодні сезони. Вони порушують терморегуляцію тіла і не дають шкірі дихати. Яскравий приклад цьому історія про «золотого хлопчика». У замку одного міланського герцога під час новорічної святкової ходи загинув хлопчик, тіло якого пофарбували золотою фарбою як символ прийдешнього Золотого століття. Свято довелося перервати через раптову хворобу герцогині. У суєті, що виникла, про хлопчика забули. Фарба, нанесена на його тіло, викликала переохолодження організму і стала причиною його смерті.

Ну і звісно, щоб шкіра залишалася красивою та доглянутою, не забувайте про маски, скраби, масажі, різноманітні спа-процедури та засоби для захисту від сонця і морозу. Важливе значення має навіть наш одяг: за можливості він має бути з натуральних тканин, які не спричиняють подразнення та дозволяють шкірі дихати.

Безумовно, звички — наше друге «Я» і часом їх неможливо позбутися. Але краса нашої шкіри варта жертв. Деяких звичок ви можете почати позбуватися вже сьогодні, адже на кону чиста і здорова шкіра. Повірте, це того варте!

Дерматологія в ОН Клінік Кропивницький

Незручні звички для нашої шкіри - Обіход Людмила Валентинівна
Обіход Людмила Валентинівна
ОН Клінік Кропивницький
Бульвар Студентський, 6/5
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00;
Сб: 8:00 - 17:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Незручні звички для нашої шкіри
Лікар-дерматолог. Перша категорія.
Незручні звички для нашої шкіри
Стаття перевірена: Віцинська Олена Ігорівна
Лікар дерматолог-трихолог. Вища категорія.

Поставте своє питання Дерматологу
«ОН Клінік»

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!