Logo
0 800 30 11 77

В яких випадках лікар призначає ультразвукове сканування судин голови та шиї

В яких випадках лікар призначає ультразвукове сканування судин голови та шиї
Читати 5 хвилин | Створено: 23 липня 2021 | Оновлено: 25 липня 2023 | 59207 59207
Ультразвукове сканування судин голови та шиї (дуплекс шиї та голови) — це метод діагностики, під час якого досліджуються структура і цілісність артерій і вен, кровотік головного мозку і шиї.

УЗД судин дозволяє виявити патологічні процеси в судинах і оцінити кровопостачання головного мозку.

Що дивляться на УЗД судин голови та шиї

УЗД судин голови та шиї дозволяє оцінити стан вен і артерій і виявити судинні патології, атеросклеротичні та запальні ураження, спазми та непрохідність судин.

Що показує УЗД судин шиї та голови?

Що показує УЗД судин шиї та голови?

Під час сканування судин фахівець УЗД може визначити:

  • швидкість і характер кровотоку;
  • наявність атеросклеротичних бляшок;
  • наявність тромбів;
  • товщину стінок судин (наявність або відсутність ущільнень);
  • пошкодження артерій і вен, аневризми (порушення еластичності та цілісності, розтягнення або звуження судин);
  • внутрішньочерепний тиск;
  • аномалії будови судин.

Обстеження судин головного мозку та шиї дозволяють виявити судинні зміни та їх причини, зокрема дослідити вроджені аномалії. Ультразвукова діагностика судин шиї спрямована на огляд сонних артерій, плечоголовного стовбура, венозного хребетного скупчення і скроневих артерій.

Чим відрізняється доплерографія від УЗ сканування судин голови та шиї

Доплерографія судин головного мозку — це дослідження судин за допомогою ультразвуку, яке дозволяє відстежити швидкість і характер кровотоку. Під час доплерографії на екрані монітора виходить двовимірне зображення, на якому не видно артерії та вени, але видно стенози та порушення кровотоку. На відміну від дуплексного сканування судин голови та шиї, дослідження за допомогою доплера не дозволяє візуалізувати судинні стінки, їх структуру, товщину і викривлення.

Доплер судин голови вважається методом первинного обстеження. Дуплексне УЗД судин голови та шиї — більш складне обстеження, яке включає ультразвукове дослідження і доплерографію.

Показання для УЗД судин голови та шиї

Ультразвукове дослідження судин головного мозку рекомендується проходити всім людям після 40 років з профілактичною метою, щоб попередити розвиток атеросклерозу та інсульту. ДС судин головного мозку показано людям з підвищеним ризиком розвитку судинних захворювань, які мають супутні захворювання: цукровий діабет, ішемічну хворобу серця, гіпертонію, варикозне розширення вен. Показання до УЗД судин голови та шиї:

  • періодична непритомність, запаморочення;
  • часті головні болі;
  • шум у вухах;
  • зниження пам'яті та концентрації уваги;
  • черепно-мозкова травма в анамнезі;
  • порушення зору;
  • поява судинних утворень на обличчі;
  • набряки кінцівок;
  • метеозалежність, закачування в транспорті;
  • відчуття слабкості та важкості в кінцівках.

За регулярного прояву симптомів важливо зробити УЗД судин голови та шиї для попередження небезпечних станів (інсульту, інфаркту, стенокардії). Дуплексне сканування шийного відділу проводиться для діагностики шийного кровообігу і кровопостачання головного мозку за шийного остеохондрозу.

Підготовка до ультразвукового сканування судин голови та шиї

Для високої інформативності та точності дослідження судин голови і шиї потрібна попередня підготовка. Підготовка до дуплексного сканування артерій і вен голови та шиї включає:

  • консультацію з лікарем-невропатологом (лікаря необхідно повідомити про прийом лікарських препаратів і наявність супутніх захворювань);
  • відмова від куріння за 2 години до дослідження;
  • обмеження фізичних навантажень за добу до дослідження;
  • виключення кофеїновмісних напоїв (кава, чай, енергетичні напої) за добу до дослідження.

Безпосередньо перед процедурою людині необхідно зняти з шиї та голови всі прикраси. Дуплекс судин голови та шиї не має протипоказань і може призначатися в будь-якому віці. Діагностику не слід проводити лише в тому випадку, якщо на голові та шиї є відкриті рани або хворобливе висипання.

Як проводиться УЗД судин голови та шиї

Для УЗ сканування судин голови та шиї людина лягає спиною на кушетку. На область дослідження наноситься спеціальний гель, за допомогою датчика лікар оглядає судини, оцінює кровотік. Для сонографії судин головного мозку датчик прикладається до скронь, потилиці та лобу. За дослідження судин шиї лікар рухає датчиком по боковій поверхні шиї. Під час УЗД можна рухатися і розмовляти. УЗД судин голови та шиї займає 30 хвилин.

На ультразвукове дослідження судин голови і шиї може направити лікар-невропатолог. За консультацією до невропатолога варто звернутися за головного болю, сонливості, підвищеної стомлюваності, зниження уваги та пам'яті. Причиною поганого самопочуття може бути нестача кисню в головному мозку. Для того, щоб записатися на ультразвукову діагностику в Одесі, а також довідатися про ціни на УЗД судин голови, зателефонуйте за номером телефону, зазначеним на нашому сайті, або заповніть форму запису на прийом.

Неврологія в ОН Клінік Одеса

В яких випадках лікар призначає ультразвукове сканування судин голови та шиї - Балабан Ольга Михайлівна
Балабан Ольга Михайлівна
ОН Клінік Одеса
вул. Мала Арнаутська, 56
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 19:30
Сб: 9:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00

Популярні питання

1. Чи можна побачити пухлину по УЗД мозку?

Побачити об'ємні пухлини на УЗД мозку не можна. Дослідити новоутворення мозку можна за допомогою МРТ.

2. Чи видно аневризму на УЗД судин мозку?

Під час дуплексного УЗД судин мозку на екрані видно їх прохідність, товщину стінок, звивистість (хід артерій, наявність петель, перекручування, що впливає на характер кровотоку). Тому УЗД судин мозку дозволяє виявити будь-які аномалії розвитку судин, у тому числі й аневризму.

3. Що не можна побачити на УЗД судин?

На дуплексному УЗД судин головного мозку можна побачити будову, діаметр судин, швидкість і характер кровотоку. А от побачити будову мозкової тканини за допомогою УЗД судин не можна, її показує МРТ та КТ головного мозку.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 5 оцінок
В яких випадках лікар призначає ультразвукове сканування судин голови та шиї
Лікар-невролог. Вища категорія.
В яких випадках лікар призначає ультразвукове сканування судин голови та шиї
Стаття перевірена: Шелім Тетяна Сергіївна
Лікар-невролог. Перша категорія.

Поставте своє питання Неврологу
«ОН Клінік»

Коментарі

Єгор 1 рік тому
Здрастуйте, я нещодавно дізнався про те, що навчилися робити ультразвукове дослідження судин. А які види узд судин бувають? Хто може призначити дослідження?
Відповісти
Доброго дня, розрізняють УЗД судин головного мозку, шиї, нижніх і верхніх кінцівок, черевної аорти, ниркових артерій, статевого члена. Залежно від виду УЗД судин дослідження може призначити невролог, гінеколог, уролог, гастроентеролог та сімейний лікар.
Сергій 1 рік тому
Здрастуйте, мене направили на доплерографію судин головного мозку через головний біль, слабкість і почуття тиску в області чола. Я ніколи з таким не стикався. Чи боляче робити узд судин?
Відповісти
Доброго дня, робити ультразвукове дослідження судин шиї та голови не боляче. Під час УЗД судин ви також не відчуватимете дискомфорту, ультразвукові хвилі повністю безпечні для здоров'я.
Жанна 1 рік тому
Добрий вечір, у моєї бабусі проблеми з пам'яттю та координацією, регулярні головні болі в області чола та скронь. Невролог направив на УЗД судин. Але розкажіть, що показує узд магістральних судин?
Відповісти
Доброго вечора, ультразвукове дослідження магістральних судин дозволяє виміряти швидкість і визначити характер кровотоку. За допомогою УЗД судин можна встановити наявність бляшок та тромбів, ущільнення стінок, пошкодження артерій та вен, звуження, розтягування та порушення еластичності судин.
Оксана 1 рік тому
Здрастуйте. Мені потрібно зробити доплерографію, але я переживаю, що не зможу виділити кілька годин на очікування результатів. Скільки чекати результати узд судин шиї та голови?
Відповісти
Здрастуйте, ультразвукове дослідження судин шиї і голови зазвичай не перевищує 30-40 хвилин. Результати обстеження лікар видає відразу після УЗД судин шиї та голови, довго чекати не доведеться.
Володимир 1 рік тому
Добрий день. Я прочитав, що є різні обмеження, яких потрібно дотримуватись перед узд судин. Щодо куріння та алкоголю я розумію, але як кава впливає на результати УЗД судин шиї та голови?
Відповісти
Доброго дня, перед УЗД судин шиї та голови потрібно відмовитися від вживання напоїв, що містять кофеїн (наприклад, чаю, кави, енергетиків). Кофеїн призводить до тонусу судин і чинить збуджуючу дію на центральну нервову систему. Вживання міцного чаю або кави перед ультразвуковим дослідженням може призвести до недостовірних результатів.
Артем 1 рік тому
Добрий вечір. Через слабкість, запаморочення та швидку стомлюваність лікар направив мене на доплерографію. Коли я запитав про підготовку, то був здивований. Чому не можна курити перед узд судин?
Відповісти
Здрастуйте, перед ультразвуковим дослідженням судин шиї і голови потрібно відмовитися від куріння. Нікотин призводить до тонусу судин, що може вплинути на точність обстеження та призвести до спотворення результатів.
Валерія 1 рік тому
Добрий вечір. Скажіть, будь ласка, хто призначає узд судин шиї та голови та за яких симптомів? У мене сильно паморочиться в голові, іноді непритомнію, відчуваю сильну слабкість. Чи обов'язково отримувати направлення від лікаря, чи можна пройти самостійно?
Відповісти
Здрастуйте, УЗД судин шиї голови може призначити невролог, терапевт і сімейний лікар. Показаннями до ультразвукового дослідження судин шиї та голови є часті головні болі та запаморочення, непритомність, шум у вухах, погіршення пам'яті та концентрації, погіршення зору, набряки нижніх та верхніх кінцівок. УЗД судин шиї та голови можна пройти без направлення, проте щоб розуміти, чи потрібне вам дослідження, краще попередньо проконсультуватися з неврологом.
Олена 1 рік тому
Здрастуйте, я звернулася до невролога з сильними головними болями та запамороченнями. Два рази непритомніла. Лікар сказав, що потрібно перевірити сонну артерію та направив на УЗД судин. Що краще зробити узд судин шиї чи мрт?
Відповісти
Здрастуйте, ультразвукове дослідження судин дозволяє оцінити швидкість кровотоку, виявити атеросклероз, наявність тромбів, закупорку або звуження судин. Магнітно-резонансна томографія призначається для виявлення патологічних анатомічних та структурних змін у судинах, виявлення об'ємних новоутворень (наприклад, аневризми та артеріовенозні мальформації). Проходити слід обстеження, яке призначив лікар, оскільки він вивчав анамнез.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!