Logo
0 800 30 11 77

Чи шкідливе УЗД?

Чи шкідливе УЗД?
Читати 12 хвилин | Створено: 31 січня 2020 | Оновлено: 30 червня 2023 | 38698 38698
Будь-які методи медичного дослідження, в процесі яких так чи інакше «просвічують» людину (УЗД, рентген, томографія), часто викликають занепокоєння.

Але чи дійсно всі ці види діагностики такі шкідливі? І чим ультразвукове дослідження відрізняється від рентгену та томографії? Спробуємо розібратися. 

Чи варто хвилюватися, якщо вас направили на УЗД, рентген чи томографію?

Ультразвукове дослідження — це діагностичний метод, в процесі якого проводиться обстеження внутрішніх органів за допомогою нешкідливих для організму ультразвукових хвиль. Під час УЗД не відбувається жодного опромінення досліджуваних органів, тому цей метод діагностики є не тільки дуже інформативним, але й цілком безпечним.

Магнітно-резонансна томографія (МРТ) — це діагностичний метод, який базується на використанні ядерного магнітного резонансу. В МРТ, як і в УЗД, застосовується неіонізуюче випромінювання (хвилі з невеликою енергією, які не можуть пошкодити ДНК). Тому МРТ також є абсолютно нешкідливим методом дослідження.

Комп’ютерна томографія (КТ) — це метод сканування, заснований на різній здатності органів та тканин організму поглинати рентгенівські промені.

Рентгенографія — це діагностичний метод, що ґрунтується на використанні іонізуючого випромінювання, яке може викликати мутації в ДНК та ризик розвитку онкологічних захворювань.

Поряд із цим, не можна з упевненістю стверджувати, що КТ та рентгенографія шкідливі для організму. Адже дози випромінювання під час таких досліджень достатньо невеликі. Наприклад, доза випромінювання при рентгенографії грудного відділу хребта складає 1,1 мЗв, а при рентгенографії органів грудної порожнини — 0,18 мЗв.

При проведенні рентгенологічних досліджень виокремлюють 4 групи осіб, для кожної з яких існують різні граничні рівні медичного опромінення:

  • категорія АД (хворі з онкологічними та передраковими захворюваннями; хворі, у яких проводяться дослідження для діагностики вродженої серцево-судинної патології та судинних вроджених пороків розвитку; особи з хворобами, що вимагають термінового лікарського втручання) — до 100 мЗв на рік;
  • категорія БД (хворі з не онкологічними захворюваннями, дослідження яких проводять з метою уточнення діагнозу і вибору схеми лікування) — до 20 мЗв на рік;
  • категорія ВД (особи з груп ризику, в тому числі особи, які працюють в шкідливих умовах праці; хворі, зняті з обліку після радіального лікування онкологічних хвороб) — до 2 мЗв на рік;
  • категорія ГД (особи, які проходять всі види профілактичних обстежень) — до 1 мЗв на рік.

Для чого призначається УЗД?

УЗД (ультразвукове дослідження) — неінвазивний метод діагностики, що дає змогу виявити захворювання на ранніх стадіях. УЗД роблять за допомогою ультразвукових хвиль, які не становлять небезпеки для організму людини.

УЗД необхідно робити в разі підозри на наявність патологій внутрішніх органів. УЗД призначається для виявлення захворювань:

  • органів черевної порожнини (печінки, жовчного міхура, підшлункової залози);
  • статевої системи (матки, яєчників, простати);
  • сечовидільної системи (нирок, надниркових залоз, сечового міхура);
  • ендокринної системи (щитоподібної залози, гіпофіза);
  • молочних залоз;
  • серцево-судинної системи (серця, судин).

УЗД призначається для визначення вагітності на ранніх термінах і виявлення патологій плода. Проходити ультразвукове дослідження необхідно не рідше одного разу на рік під час профілактичного огляду. 

Як УЗД впливає на організм?

Ультразвукові хвилі під час дослідження відбиваються від внутрішніх органів, візуалізують їх і дають змогу виявити відхилення від норми. УЗД не чинить негативного впливу на організм, не опромінює органи і не змінює їхню роботу. Шкода УЗД для людини відсутня, тому ця діагностика може призначатися дітям і вагітним.

Вплив УЗД на організм

Вплив УЗД на організм

Користь УЗД полягає в можливості обстежити всі внутрішні органи і м'які тканини, оцінити їхні розміри, розташування, структуру і виявити новоутворення на ранній стадії. Також ультразвукове дослідження дає змогу оцінити ефективність лікування і скоригувати терапію.

УЗД органів малого тазу

На УЗД в гінекології направляють жінок з вагітністю, порушеннями менструального циклу, болем в нижній частині живота, підозрами на безпліддя, запалення чи новоутворення в жіночих статевих органах. Чоловікам УЗД органів малого тазу призначають при урологічних захворюваннях та захворюваннях сечостатевої системи. Після 40 років чоловіки мають проходити обстеження щорічно.

УЗД органів малого тазу буває трьох видів:

  • трансабдомінальне (поверхневе) — за допомогою спеціального портативного пристрою внутрішні органи обстежуються поверхнево;
  • трансвагінальне  — для діагностики органів малого тазу у жінок портативний пристрій вводиться у піхву;
  • трансректальне — метод діагностики чоловічих внутрішніх статевих органів (простати, жовчного міхура та мошонки), проводиться через пряму кишку. 

Підготовка до УЗД по гінекології

Щоб пройти УЗД, не потрібно спеціально вживати лікарські препарати. Підготовка до УЗД з контрастом полягає у наповненні сечового міхура (для цього можна випити приблизно літр негазованої води або чаю за годину до процедури), а перед трансвагінальним — спорожненні.

Чи шкідливе УЗД під час вагітності? 

Ультразвукове дослідження є безболісним і безпечним методом діагностики під час вагітності. Шкода УЗД для матері та плода відсутня, що підтверджується науковими дослідженнями. Звукові хвилі високої частоти можуть підвищити температуру тканин на два-п'ять градусів тільки після години безперервного впливу. В акушерстві та гінекології використовують низькочастотні хвилі, тож УЗД не завдає шкоди під час вагітності.

Як часто можна робити УЗД під час вагітності?

УЗД під час вагітності можна робити стільки разів, скільки призначить гінеколог. Навіть на ранніх термінах УЗД не заподіє шкоди для організму матері та плода, тому можна не побоюватися цієї діагностичної процедури. За показаннями лікаря УЗД можна робити щомісяця під час вагітності.

Графік проведення планових УЗД під час вагітності

Триместр

Терміни

Особливості дослідження

Перший

10-12 тиждень

Уточнюється термін вагітності, визначається стан матки і плаценти, виявляються можливі загрози для плода

Другий

20-24 тиждень

Досліджуються органи і системи плода, визначається активність плода, стать

Третій

32-34 тиждень

Вивчається положення плода, виявляються можливі патології його розвитку, визначається кількість навколоплідних вод

Для вашої зручності ми надаємо нашу таблицю у вигляді ілюстрації. Ви можете зберегти її або надіслати знайомим за потреби.

Графік планових УЗД під час вагітності

Графік планових УЗД під час вагітності

Позапланові УЗД під час вагітності призначаються, коли існує небезпека для здоров'я матері та плода. Коли робити УЗД, має визначати гінеколог. 

Чи можна робити УЗД двічі поспіль під час вагітності?

Для проведення УЗД вагітних використовуються безпечні апарати з низькочастотними хвилями, тому процедура не становить небезпеки. Можна робити УЗД двічі поспіль під час вагітності, наприклад, якщо з першого разу не вдалося визначити стать через положення плода. 

Чи шкідливе УЗД для дитини? 

УЗД не завдає шкоди дитині і може призначатися з перших днів життя. Немає наукових досліджень, які б підтверджували, що УЗД завдає шкоди для немовляти. Ультразвукове дослідження дітей може призначатися в будь-якому віці необмежену кількість разів.

Частоту і необхідність проведення сонографії визначає педіатр у разі підозри на вроджені або набуті патології (дисплазію суглобів, аномалії в розвитку органів травлення). Показання до проведення УЗД для дитини:

  • поганий апетит;
  • нудота, блювота;
  • порушення сну;
  • біль у животі;
  • затримка розвитку.

Немовлятам у пологовому будинку можуть призначити УЗД серця, органів черевної порожнини, щитоподібної залози. УЗД мозку новонародженого не завдає шкоди і дає змогу виявити вроджені вади розвитку (гідроцефалію, пухлини та кісти мозку). За наявності хронічних захворювань (гастриту, хронічного пієлонефриту) дітям необхідно проходити УЗД не рідше, ніж один раз на рік як профілактичне обстеження.

Як часто можна робити УЗД?

Ультразвукове дослідження можна робити настільки часто, скільки необхідно за медичними показниками. УЗД не завдає шкоди серцю, органам черевної порожнини і судинам. Лікар може призначити УЗД для контролю лікування кілька разів на рік, щоб відстежити зміни внутрішніх органів. Для профілактики та раннього виявлення можливих патологій необхідно проходити УЗД не рідше одного разу на рік.

Як часто треба робити УЗД черевної порожнини?

Планове профілактичне УЗД органів черевної порожнини треба робити один раз на рік. За наявності хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту (гастриту, виразки шлунка та дванадцятипалої кишки, дуоденіту) УЗД печінки, жовчного міхура та підшлункової залози потрібно робити за призначенням лікаря. Показання до УЗД органів черевної порожнини:

  • біль у животі;
  • порушення випорожнення (діарея, закреп);
  • печія;
  • нудота, блювота;
  • гіркий присмак у роті;
  • наявність крові в калі.

Також ультразвукове дослідження органів травлення необхідно пройти в разі різкого набору або втрати ваги. Гастроентеролог може призначити позапланове УЗД органів черевної порожнини в разі підозри на наявність новоутворень в органах шлунково-кишкового тракту і для контролю ефективності лікування. 

Як часто можна робити УЗД нижніх кінцівок?

Профілактичне УЗД нижніх кінцівок необхідно робити раз на рік. У разі варикозу, тромбозу, хронічної судинної недостатності УЗД нижніх кінцівок можна робити позапланово за показаннями лікаря. Показання до УЗД нижніх кінцівок:

  • біль у ногах;
  • набряклість стоп;
  • оніміння пальців на ногах;
  • синюшність нижніх кінцівок;
  • судоми ніг;
  • поява судинних зірочок на шкірі.

За допомогою ультразвукового дослідження нижніх кінцівок можна виявити емболію, стеноз, аневризми. Лікар на УЗД може визначити швидкість кровотоку і порушення судин. 

УЗД молочних залоз

Якщо у жінки виникли хворобливі або неприємні відчуття в грудях, кров’янисті чи інші виділення з сосків, змінилися форма чи розміри молочних залоз, виникла їх асиметрія, з’явилися відчуття ущільнень при пальпації грудей, їй необхідно зробити УЗД молочних залоз. Це дослідження дозволяє виявити патології грудей на ранніх стадіях розвитку. Для отримання найбільш точних результатів дослідження слід проводити на 7-10 день менструального циклу.

Рентген при вагітності

При більшості рентгенологічних досліджень випромінювання не перевищує 0,05 Грей (5 рад). Така доза отриманої радіації є допустимою. Але важливо пам’ятати, що при вагітності до 14 тижнів доза випромінювання від 0,1 Грей може нанести шкоду розвитку ембріону. На більшому терміні вагітності (14-20 тижнів) рентгенологічне дослідження може призвести до порушень розвитку плоду. Однак на терміні 20-25 тижнів таке обстеження є відносно безпечним. Рішення про проведення рентгенологічного обстеження можна приймати лише за рекомендацією лікаря.

Комп’ютерна томографія різних частин тіла також не завдає великої шкоди для організму вагітної, особливо, якщо в її процесі накрити живіт спеціальною свинцевою ковдрою, яка дозволяє зменшити променеве навантаження. До того ж, за рішенням лікаря, КТ можна зробити більш низької якості, що дозволить зменшити променеве навантаження.

Негативний вплив МРТ на організм вагітної жінки та плоду не був встановлений. Однак варто наголосити, що вчені досліджували вплив МРТ на організм людини лише в тих випадках, коли магнітне поле томографу було не найвищим.

Чи варто робити мамографію?

Мамографія — це рентгенологічне дослідження молочних залоз, яке дозволяє виявити рак на його ранніх стадіях. Під час мамографії жінка отримує невелику дозу опромінення — до 0,4 мЗв.

Молочні залози жінок похилого віку менш чутливі до несприятливих наслідків опромінення. Тому лікарі не часто рекомендують проведення мамографії жінкам до 40 років. А от з 50 років рекомендується проходити таке обстеження раз на два роки. При цьому, вчені припускають, що щорічна мамографія з віком підвищує ризик розвитку раку молочної залози у жінок з мутаціями генів BRCA1/BRCA2 (breast cancer susceptibility genes — генів схильності до розвитку раку молочної залози). Але цей факт не підтверджений науковими дослідженнями.

Отже, ультразвукове дослідження не наносить жодної шкоди організму людини. Тому робити його можна необмежену кількість разів. Але всі діагностичні дослідження (УЗД, рентген, томограму, мамографію) слід проходити лише за призначенням лікаря.

Популярні питання

1. Як часто можна робити УЗД щитовидки?

УЗД щитовидки можна робити необмежену кількість разів за показаннями лікаря. За відсутності скарг УЗД щитоподібної залози ендокринологи рекомендують робити не рідше, ніж один раз на п'ять років. Після 50 років ризик розвитку патологій щитоподібної залози збільшується, тому ультразвукове дослідження потрібно робити один раз на два-три роки. За допомогою ультразвукового дослідження щитоподібної залози можна виявити такі захворювання, як підгострий тиреоїдит, вузловий зоб, виявити новоутворення (кісти і пухлини) на ранній стадії.

2. Чи потрібно робити УЗД після позитивного тесту?

Після затримки місячних або отримання позитивного тесту на вагітність слід робити гінекологічне ультразвукове дослідження. УЗД дозволяє підтвердити факт вагітності, визначити її термін, виключити викидень та позаматкову вагітність.

3. Чи потрібно голити груди перед УЗД серця?

Оскільки за УЗД лікар змащує шкіру гелем і прикріплює датчик до грудної клітки, для покращення провідності ультразвукових хвиль чоловікам рекомендується голити волосся з грудей. Густе і довге волосся на грудях може ускладнити прикріплення датчика і спотворити отримані результати.

4. Чи можна робити УЗД та томографію в один день?

Робити УЗД та томографію в один день можна, оскільки зазначені види досліджень не можуть спотворити результати один одного. Ультразвукове дослідження також можна поєднувати з проведенням рентгену, мамографії та магнітно-резонансної томографії (МРТ). Однак необхідний вид дослідження повинен визначати вузькопрофільний лікар (наприклад, гінеколог, уролог, кардіолог), залежно від симптомів пацієнта, для визначення типу патології та підбору курсу терапії.

5. Як відрізнити доброякісну пухлину від злоякісної на УЗД?

Доброякісні пухлини мають правильну та гладку форму, є локалізованими (не поширюються на прилеглі тканини та органи). Під час розшифровки результатів УЗД лікар також аналізує ехогенність, розмір новоутворення, глибину ураження. Крім ультразвукового дослідження, лікар пальпує новоутворення за можливості (доброякісні пухлини рухливі за пальпації), спрямовує на біопсію тканин.

6. Яке УЗД потрібно робити за ендометріозу?

За підозри на ендометріоз гінеколог спрямовує на трансабдомінальне чи трансвагінальне ультразвукове дослідження органів малого таза. Гінекологічне УЗД дозволяє візуалізувати матку, визначити запальні процеси, встановити наявність, локалізацію та кількість ендометріоїдних кіст.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Стаття відображає точку зору автора. Вона не претендує на всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Блогу ОН Клінік» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність наведеної інформації.
Чи шкідливе УЗД?
Автор: Славова Яна
Лікар відділення УЗД медичного центру «ДокторПРО» у Братиславі. Стаж роботи 22 роки.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Марія 11 місяців тому
Доброго дня. Чи правда, що УЗД завдає шкоди на ранніх термінах вагітності?
Відповісти
Славова Яна
Славова Яна Марія Марія 11 місяців тому
Доброго дня. УЗД є безпечним методом діагностики, який застосовують на ранніх термінах вагітності без шкоди для матері та плода. УЗД на ранніх термінах вагітності корисне, оскільки дає змогу визначити порушення розвитку плода і загрозу викидня.
Світлана 11 місяців тому
Добрий день. Підкажіть, будь ласка, чи шкідливе УЗД для лікаря, який проводить діагностику?
Відповісти
Добрий день. Сучасні УЗД-апарати випромінюють низькочастотні хвилі, які не завдають шкоди ні лікарю, ні пацієнту. При дотриманні правил роботи з ультразвуковою технікою лікарю не загрожує небезпека для здоров'я.
Олена 1 рік тому
Доброго дня, я хочу звернутися до медичного центру для встановлення внутрішньоматкової спіралі Мірена з метою контрацепції. Можете розповісти, чи потрібно після встановлення спіралі робити УЗД? Якщо так, то навіщо це необхідно?
Відповісти
Здрастуйте, після встановлення внутрішньоматкової спіралі гінеколог обов'язково проводить ультразвукове дослідження. УЗД необхідне для контролю положення внутрішньоматкової спіралі після її встановлення.
Світлана 1 рік тому
Добрий день, звернулася до ендокринолога з порушеннями менструального циклу, сонливістю, апатією, частими закрепами і сухістю шкіри (гінекологічні патології ми попередньо виключили з моїм гінекологом). Ендокринолог направив на УЗД, але воно нічого не показало. Якщо узд щитоподібної залози в нормі, чи потрібно здавати аналізи на гормони?
Відповісти
Здрастуйте, необхідність здачі аналізів на гормони визначає ендокринолог, залежно від симптомів, часу їх появи, наявності супутніх захворювань, а також результатів ультразвукового дослідження. Зазвичай аналізи на гормони входять до базової діагностики, оскільки підвищені або знижені рівні гормонів можуть не мати проявів на УЗД.
Віра 1 рік тому
привіт. Мене гастроентеролог направив на УЗД черевної порожнини, однак я забув уточнити про клізму або інший спосіб очищення шлунку. Чи можна перед УЗД черевної порожнини робити клізму?
Відповісти
Добрий день, необхідність дотримання дієти, використання клізми або проносних препаратів перед ультразвуковим дослідження черевної порожнини залежить від симптомів пацієнта, причини звернення і передбачуваного типу захворювання. Якщо лікар не давав вказівок з приводу клізми, то робити її не потрібно.
Ольга 1 рік тому
Добрий день, я вагітна (27 тиждень). Я вже раз проходила УЗД, але лікар сказав, що в другому триместрі також необхідне ультразвукове дослідження, але я боюся, що є ризики для дитини. Як часто можна робити УЗД під час вагітності?
Відповісти
Здрастуйте, планове УЗД проводять вагітним жінкам тричі. Залежно від триместру, УЗД використовують для визначення терміну вагітності, показників розвитку плода, прослуховування серцебиття, встановлення розташування дитини. Ультразвукове дослідження є нешкідливим (через відсутність рентгенівських променів) для вагітної жінки та плоду, тому його можна проводити й частіше за виникнення потреби.
Андрій 1 рік тому
Добрий день, у мене сильні ріжучі болі в животі, повна відсутність апетиту, нудота і блювота, здуття живота і висока температура. Скажіть, чи можна за допомогою УЗД визначити апендицит? Що мені робити?
Відповісти
Здрастуйте, при підозрі на апендицит необхідно викликати швидку допомогу. УЗД є одним зі способів діагностики, який дає змогу визначити запалення апендикса. Однак для визначення апендициту лікарі також використовують фізичний огляд, пальпацію живота, аналізи крові та сечі, а також комп'ютерну томографію.
Таня 1 рік тому
Здрастуйте, я прочитала, що є різні способи проведення УЗД малого таза. Розкажіть, як роблять УЗД органів малого таза жінкам? Чим відрізняються ці способи:
Відповісти
Добрий день, розрізняють три види УЗД органів малого тазу: трансабдомінальне (лікар водить датчиком по нижній частині живота), трансвагінальне (датчик вводиться через піхву) і трансректальне (датчик вводиться в пряму кишку). Спосіб проведення УЗД підбирає лікар, залежно від причини звернення пацієнтки, індивідуальних особливостей (наприклад, наявність дівочої пліви, вагітність).
Олег 1 рік тому
Добрий день, у мене сильні болі в ділянці живота, кров'янисті виділення під час дефекації, загальна слабкість і швидка стомлюваність. Мій гастроентеролог направив мене на ультразвукове дослідження органів черевної порожнини. Підкажіть, чи можна виявити рак на УЗД?
Відповісти
Здрастуйте, ультразвукове дослідження дає змогу відрізнити кісти, заповнені рідиною, від інших пухлин, проте точно визначити природу новоутворення за допомогою УЗД неможливо. За результатами УЗД, у разі виявлення новоутворення, лікар може направити на біопсію (забір тканин для визначення природи пухлини). Лікар використовує УЗД для направлення голки під час проведення біопсії, а також для виявлення кількості та локалізації метастазів.
Інна 1 рік тому
Здрастуйте, я відчуваю в грудях невелику щільну грудочку, яка переміщується під час пальпації. Також під час натискання у мене болять груди. Що краще зробити мамографію або УЗД?
Відповісти
Добрий день, необхідно проконсультуватися з гінекологом або мамологом. Лікар після огляду визначить тип дослідження, який необхідно пройти. Мамографію призначають жінкам після 45 років у разі підозри на рак молочної залози (для його ранньої діагностики). УЗД використовується для визначення твердості новоутворення і попереднього встановлення типу пухлини (наприклад, фіброаденома або рак). Також ультразвукове дослідження дає змогу виявити кісти.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!