Logo
0 800 30 11 77

Заколисувати дитину чи ні?

Заколисувати дитину чи ні?
Читати 5 хвилин | Створено: 4 жовтня 2019 | Оновлено: 4 жовтня 2019 | 119181 119181
У статті ми розповімо про те, що таке заколисування, яка від нього користь чи шкода, як зрозуміти, що дитина хоче спати і дамо кілька порад про підготовку дитини до сну.

Правильний сон - запорука фізичного та психічного розвитку дитини. Але діти не завжди швидко засинають. Це трапляється через неправильний режим, недостатню фізичну активність або перезбудження протягом дня. Щоб швидше вкласти дитину спати, батьки застосовують стару методику - заколисування.

Чому дитина погано спить

Зазвичай батьки заколисують дитину, коли вона погано засинає або часто прокидається посеред ночі. Причини поганого сну у дітей:

  • неправильний режим дня та недостатні фізичні навантаження;
  • порушення температурного режиму в кімнаті; 
  • низька або висока вологість;
  • непровітрювана кімната або шум в ній;
  • на ліжко дитини через вікно падає багато світла;
  • немовля занадто багато спить протягом дня;
  • безсоння, яке характеризується труднощами засинання та недостатньою тривалістю сну. На цей розлад страждає від 1% до 6% дітей. У маленьких дітей безсоння виникає через те, що батьки не можуть укласти і розбудити дитину в той самий час;
  • порушення дихання під час сну, наприклад, хропіння або раптова короткочасна зупинка дихання. Ці розлади трапляються у 27% дітей;
  • синдром неспокійних ніг, при якому дитина під час сну смикає ногами мимоволі, через що вона не висипається вночі і відчуває сонливість протягом дня;
  • розлади аутистичного спектру, при яких у дітей гормон сну мелатонін виробляється менше, ніж у здорових дітей;
  • патологічні стани чи захворювання, наприклад, інтоксикація при інфекціях.

Також немовлята погано сплять через кошмарні сновидіння. Дитячі нічні жахи найчастіше виникають внаслідок сімейних конфліктів, надмірної вразливості та підвищеної тривожності, наприклад, коли протягом дня малюк кілька разів просився на руки, а мама не звернула на це уваги. Якщо ви виявили, що дитина систематично погано спить, зверніться до лікаря-невролога або дитячого психіатра.

Шкода та користь заколисування

Поставте своє питання Дитячому неврологу
«ОН Клінік»

Одна з головних переваг заколисування - зміцнення психологічного зв'язку між дитиною та матір'ю. На руках немовля почувається захищеним. Задовольняється потреба у базовій безпеці. Це сприяє тому, що дитина росте з довірою та інтересом до навколишнього світу. Йому легше знайомитися та спілкуватися з людьми, сприймати нову інформацію та вчитися.

Другий «плюс» заколисування – дитина засинає швидше. Будь-який ритмічний звук або рух вводить людину в транс - увага спрямовується на внутрішній світ, образи, фантазії та відчуття. Це прискорює засинання. У дорослих можна навести аналогію з рахунком овець, концентрацією уваги на одному предметі чи диханні.

Однак це корисно тільки в тому випадку, коли батьки правильно заколисують дитину: сидячи й у тиші. Швидкі та різкі рухи навпаки, стимулюють дитину. Протягом кількох хвилин повільного та ритмічного похитування можна відчути, що м'язи дитини розслабляються – дитина засинає, але ще не повністю. У цей момент потрібно покласти його в ліжечко. Зробіть це до того, як малюк повністю засне на руках, інакше він може прокинутися. Під час заколисування намагайтеся тихо наспівувати приємну мелодію, щоб дитина відчувала вашу присутність.

Неправильне заколисування може нашкодити дитині. Існує Shaken baby syndrome або синдром дитячого струсу. Це патологія, за якої мозок немовляти ушкоджується через сильне струшування. Найчастіше такі ситуації виникають, коли емоційний стан батьків на межі, і вони мимоволі трусять дитину, щоб вона швидше заснула.

Як зрозуміти, що дитина хоче спати

Щоб дитина була активною, здоровою і висипалась, потрібно укладати її вчасно і дотримуватись правил дитячого денного сну. Для цього необхідно вміти розпізнавати знаки, які сигналізують про те, що дитина хоче спати.

  • потирає очі;
  • позіхає;
  • шукає соску або груди для ссання, смокче власний палець;
  • тре вуха, ніс, голову або смикає волосся;
  • не хоче грати, намагається залізти на ліжечко чи руки.

Це ознаки втоми, за яких потрібно укладати малюка спати. Якщо не зробити цього, втома переходить у перевтому: дитина починає вередувати, плакати, кидати іграшки, відмовляється від грудей чи соски. В цьому випадку на засинання піде набагато більше часу.

Як вкласти дитину спати

Декілька рекомендацій як вкласти дитину спати і привчити її до режиму:

  • завжди укладайте малюка в один і той же час;
  • візьміть дитину на руки, почніть заколисувати і увімкніть колискову - все це призведе до того, що малюк засне за 5 хвилин;
  • якщо дитина довго не засинає, візьміть її спати до себе;
  • перед сном вийдіть на двір і погуляйте з дитиною.

Одна з найголовніших умов засипання – створити ритуал, який поступово вводитиме дитину в сон. Наприклад, прогуляйтеся годину на вулиці, вже вдома погодуйте дитину, викупайте її в теплій ванні і почніть заколисувати. Через кілька тижнів цей ланцюжок подій зміцниться у свідомості дитини, і допомагатиме швидше заснути.

Дитяча неврологія в Дитячому відділенні в Миколаєві

Заколисувати дитину чи ні? - Бойко Тетяна Василівна
Бойко Тетяна Василівна
Дитяче відділення в Миколаєві
вул. Велика Морська, 74/3
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 19:30
Сб - Нд: 8:30 - 18:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Заколисувати дитину чи ні?
Дитячий лікар-невролог. Вища категорія.
Заколисувати дитину чи ні?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!