Logo
0 800 30 11 77

З чим пов'язані погіршення самопочуття під час зміни погоди?

З чим пов'язані погіршення самопочуття під час зміни погоди?
Читати 12 хвилин | Створено: 4 червня 2019 | Оновлено: 4 червня 2019 | 100882 100882
Багато людей схильні пояснювати раптові напади головного болю або занепаду сил зміною погоди. Пацієнти з давніми травмами часто скаржаться, що перед грозою вивихи і переломи починають відчуватися. За даними ВООЗ, близько однієї третини населення земної кулі вірить у те, що їхнє самопочуття залежить від погодних умов. Але чи це так насправді?

У Міжнародній класифікації хвороб, якою керуються лікарі під час постановки діагнозів, немає термінів «метеочутливість» або «метеозалежність». Вчені та медики продовжують досліджувати взаємозв'язок між погодними явищами та загостренням хронічних захворювань.

Що таке метеочутливість та метеозалежність?

Людина комфортно почувається при певній температурі, вологості та тиску. Зміна будь-якого з цих параметрів може викликати дискомфорт: наприклад, сухе повітря призводить до висихання слизової оболонки носоглотки, внаслідок чого з'являється кашель. Але людський організм добре адаптується до різних змін навколишнього середовища: це пояснює, чому люди загалом добре переносять зміну кліматичних поясів та різкі перепади тиску, що виникають при зльоті та посадці літака чи зануренні на глибину.

Чим краще розвинені адаптивні механізми тіла, тим менше людина звертає увагу зміну температури чи тиску. Через вікові зміни адаптація відбувається гірше, ситуація погіршується за наявності в анамнезі хронічних захворювань. Людина не стає метеозалежною, але її тіло гірше пристосовується до мінливої ​​погоди.

Чому ж багато хворих впевнені, що їхнє самопочуття залежить від зміни погоди? Причин кілька:

  • самонавіювання: пацієнт упевнений, що погодні катаклізми відбиваються на його здоров'ї, виникає додатковий стрес-фактор, який і запускає загострення хронічної хвороби;
  • схильність людей пов'язувати різні події: людина довше пам'ятає напади нездужання, якщо вони відбувалися одночасно з погодними змінами. Такі епізоди зберігаються у пам'яті, і поступово виникає відчуття взаємозв'язку між хворобою та погодою.

Але лікарі не заперечують, що різке підвищення або зниження температури може бути небезпечним саме собою. Наприклад, літня спека часто призводить до сонячних і теплових ударів, а зимові холоди разом із фізичним навантаженням збільшують ризик інфаркту. Але сама собою зміна погоди не позначається ні на фізичному, ні на психічному здоров'ї людей.

Чи може погода впливати на здоров'я та самопочуття?

Поставте своє питання Кардіологу
«ОН Клінік»

Якщо людина не має хронічних захворювань, і вона дотримується ЗСЖ, зміна погоди не може впливати на її самопочуття. Але затяжні дощі, похмуре небо та відсутність сонячного світла протягом кількох днів можуть викликати спад активності та відбиватися на психоемоційному стані. З погляду фізіології це пов'язано із уповільненням деяких метаболічних процесів: наприклад, зменшенням вироблення вітаміну D.

Якщо немає підтверджених наукових даних про метеозалежність людей, чому такий великий відсоток населення впевнені, що погіршення погоди позначається на їхньому самопочутті?

Зазвичай під симптомами метеочутливості мають на увазі:

Ці ознаки можуть вказувати на широкий спектр патологій: від низького рівня гемоглобіну в крові до хвороб серцево-судинної системи. Якщо ви вважаєте, що ваше тіло реагує на негоду, варто записатись на профілактичний медичний огляд. Скоріш за все лікар встановить фізіологічну причину поганого самопочуття.

Для встановлення діагнозу потрібно пройти огляд і ряд досліджень: наприклад, здати загальні аналізи сечі та крові, перевірити біохімію, рівень гормонів. Часто під «метеочутливістю» ховаються гормональні порушення. Після обстежень лікар поставить точний діагноз, підбере лікування, якщо воно буде необхідним, скоригує раціон харчування, розробить профілактичні заходи, що дозволяють підтримувати високий життєвий тонус у будь-яких обставинах.

Чому «скаче» тиск?

Один із міфів «метеочутливості» пов'язаний з думкою, що артеріальний тиск залежить від погодних коливань та магнітних бур. Насправді вчені не знайшли жодної залежності між цими подіями. Артеріальний тиск може змінюватися при зовнішніх змінах, але тільки в екстремальних умовах, наприклад, при підйомі в гори.

Більше того, кардіологи стверджують, що саме собою підвищення артеріального тиску також не повинно завдавати людині жодних незручностей. Проблеми починаються лише у випадку, якщо у пацієнта вже є захворювання серцево-судинної системи. Єдиний виняток із цього правила: гіпертонічний криз, при якому артеріальний тиск стає настільки високим, що хворий починає відчувати нудоту, біль у грудях, задишку.

Які причини справді призводять до зміни артеріального тиску?

  • алкогольне отруєння. «Похмільний синдром» зазвичай супроводжується підвищеним артеріальним тиском - продукти розпаду спирту викликають спазм судин головного мозку;
  • неконтрольований прийом медикаментів. Деякі популярні знеболювальні засоби, що виписуються без рецепта лікаря, можуть спричинити «стрибки» тиску. Перед вживанням будь-яких фармакологічних препаратів потрібна консультація кваліфікованого лікаря. Якщо ви страждаєте від нападів болю, болезаспокійливі ліки має підібрати ваш терапевт;
  • високий рівень стресу. Психоемоційне навантаження – один із основних факторів ризику серцево-судинних захворювань. Кардіологи так багато уваги приділяють психічній гігієні і рекомендують своїм пацієнтам максимально знизити рівень стресу.

Стрибки артеріального тиску часто вказують на наявність будь-яких проблем: наприклад, шийного остеохондрозу або запалення нирок. При ознаках частої зміни тиску необхідно записатися на прийом до медичного центру, пройти відповідні обстеження та встановити їхню причину.

Чому аритмія іноді загострюється від зміни погоди?

Незважаючи на те, що здорова людина не звертає уваги на зміну погоди, особи із серцево-судинними захворюваннями досить гостро реагують на температурні перепади. Це пояснюється порушенням адаптивного механізму: хронічні захворювання серця і судин послаблюють здатність організму підлаштовуватися під умови навколишнього середовища. Як це відбувається?

Наприклад, при підвищенні температури (як буває в літню спеку) – судини розширюються, кров приливає до тканин та органів, що спричиняє додаткове навантаження на серце. Артеріальний тиск може впасти, що викликає такі симптоми, як запаморочення, потемніння в очах, задишку, холодний піт. У спекотні дні людям із хронічними захворюваннями серця, наприклад, які страждають від аритмії, рекомендується якнайменше часу проводити на вулиці, знизити фізичну активність, більше пити.

Холод також негативно позначається на «сердечниках». Звуження судин збільшує навантаження на серцевий м'яз, артеріальний тиск зростає. Якщо судинна тканина слабка (при атеросклерозі) є високий ризик розриву судини, аневризми, інфаркту або інсульту.

Але набагато більший ризик створює самонавіювання: якщо людина вірить, що погодні аномалії відбиваються на її здоров'я, значно збільшується рівень стресу. Серцебиття посилюється, аритмія загострюється.

З'являються її основні симптоми:

  • відчуття «перебоїв» у грудях;
  • біль за грудиною;
  • задишка;
  • запаморочення;
  • втрата свідомості.

Зняти тривожність допомагає прийом природних заспокійливих, спокійне глибоке дихання. Але для того щоб тримати аритмію під контролем, необхідно регулярно проходити огляди у кардіолога. Лікар розробить рекомендації, які допоможуть метеочутливим людям упоратися з магнітними бурями та іншими аномаліями. Компенсувати їх вплив можна за допомогою ЗСЖ правил, медикаментозними засобами.

Чому болить голова на зміну погоди?

Метеочутливість не є офіційним діагнозом чи захворюванням: здоровий організм нормально переносить будь-які зміни погоди. Якщо ви помічаєте, що у похмуру погоду страждаєте від запаморочення та головного болю – це тривожний сигнал, який свідчить, що у вашому тілі протікають патологічні процеси. Рекомендується записатися на консультацію до невролога чи кардіолога.

Зазвичай біль голови при зміні погоди виникає через порушення тонусу судин. Усередині черепної коробки встановлюється власний тиск (внутрішньочерепний), підтримка якого важлива для нормального живлення мозкових клітин. Якщо тонус судин порушений (як, наприклад, при шийному остеохондрозі), зміна температури навколишнього середовища може спровокувати сильний біль.

Механізм її розвитку наступний: змінюється температура або тиск, щоб адаптуватися до цих змін, судини в тілі людини звужуються або розширюються. Але якщо їх тонус порушено, на стінках є бляшки або спостерігаються інші патології, це призводить до порушення кровообігу, зміни внутрішньочерепного тиску. В результаті хворий може відчувати різні види головного болю: від «ватного відчуття» до пульсації у скронях або мігрені.

Також біль може бути спричинений порушенням балансу електролітів. Наприклад, якщо повітря стає вологим, то рідина накопичується в організмі, що призводить до дисбалансу і може стати причиною головного болю. Як бути у таких випадках?

Щоб перестати залежати від зміни погоди, необхідно вилікувати хворобу: подолати остеохондроз, відновити тонус судин. Для цього спочатку потрібно зрозуміти, чому організм гостро реагує на температурні коливання. Зробити це можна, записавшись на обстеження до кардіолога чи терапевта до медичного центру.

Які проблеми із серцем можуть виникнути через зміну погоди?

Зміна погоди не може порушити роботу здорового серця, але може спричинити загострення хронічних серцево-судинних захворювань.

Лікарі виділяють два основні типи погоди, небезпечні для «сердечників»:

  • спастичний: характеризується підвищенням тиску повітря при одночасному зниженні температури. Це може призвести до загострень гіпертонії, стенокардії, ішемічної хвороби серця. Багато хворих скаржаться на сильний головний біль через спазми судин;
  • гіпоксичний: характеризується зниженням тиску за високої температури. Така погода переживається пацієнтами з хронічними захворюваннями серця легше, меншим є ризик інсульту, інфаркту або гіпертонічного кризу. Але при цьому може розвинутись задишка та запаморочення, оскільки в повітрі знижується концентрація кисню, виникають легкі симптоми гіпоксії. Навіть здорові люди можуть почуватися більш млявими та сонними.

Профілактика серцевих захворювань для метеочутливих

Якщо ви відносите себе до метеочутливих людей, це означає, що у вашому тілі протікають приховані патологічні процеси – здоровий організм легко адаптується до зміни погоди без будь-яких неприємних наслідків у вигляді болю чи задишки. Перше, що рекомендується зробити, – це пройти обстеження у кардіолога.

Звернутися до фахівця рекомендується і для того, щоб отримати професійні рекомендації щодо профілактики серцевих захворювань за різких температурних перепадів.

Щоб добре почуватися у будь-який час року, слідує:

  • відмовитись від шкідливих звичок. Куріння та алкоголь створюють додаткове навантаження на серцево-судинну систему. Особливо небезпечно зловживання спиртними напоями в спеку: алкоголь викликає спазм судин головного мозку, а спекотна волога погода затримує рідину в організмі;
  • відмовитися від жирної, солоної та копченої їжі. Ці продукти також здатні утримувати зайву воду в організмі, порушуючи баланс електролітів, посилюючи симптоми серцевих хвороб та погіршуючи загальне самопочуття людини;
  • вести активний спосіб життя. Регулярне фізичне навантаження зміцнює імунітет, покращує тонус м'язів та судин, сприяє мікроциркуляції крові, посилює серцевий м'яз. В результаті зростає адаптивна здатність організму: тіло легше перебудовується при перепадах температури і тиску;
  • частіше бувати на свіжому повітрі. Глибоке дихання насичує кров киснем та розслаблює, знімає спазм судин. Внаслідок цього погодні зміни легше переносяться і рідше призводять до неприємних наслідків.

Також усім особам, які страждають на серцево-судинні захворювання, рекомендується регулярно приймати вітамінні комплекси, щоб підтримувати нормальну роботу серця.

Кардіологія в ОН Клінік Дніпро

З чим пов'язані погіршення самопочуття під час зміни погоди? - Лучінін Михайло Якович
Лучінін Михайло Якович
ОН Клінік Дніпро
пр. Д. Яворницького, 107а
Графік роботи:
Пн - Сб: 8:00 - 20:00;
Нд: 9:00 - 15:00
Рейтинг статті:
2 з 5 на основі 18 оцінок
З чим пов'язані погіршення самопочуття під час зміни погоди?
Лікар-кардіолог. Вища категорія, кандидат медичних наук.
З чим пов'язані погіршення самопочуття під час зміни погоди?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!