Logo
0 800 30 11 77

Трихомоніаз у жінок і чоловіків: симптоми та лікування

Трихомоніаз у жінок і чоловіків: симптоми та лікування
Читати 7 хвилин | Створено: 26 березня 2021 | Оновлено: 29 березня 2023 | 187364 187364
Трихомоніаз є найпоширенішим виліковним венеричним захворюванням у світі, вражає близько 2,1% жінок і 0,5% чоловіків.

На відміну від інших інфекцій, що передаються статевим шляхом (наприклад, хламідіозу, молочниці), пік захворюваності на трихомоніаз припадає на 40-50 років.

Що таке трихомоніаз?

Трихомоніаз — це інфекційно-запальне захворювання, що вражає органи сечостатевої системи. Збудником трихомоніазу є трихомонада (T. vaginalis) — одноклітинний найпростіший мікроорганізм, який паразитує в нижніх відділах сечостатевих шляхів. Інкубаційний період (час від контакту з паразитом до появи симптомів) трихомоніазу становить від 4 до 28 днів.

Трихомоніаз — як передається?

Трихомоніаз передається під час незахищених статевих контактів, під час дотиків до геніталій. Заразитися трихомоніазом побутовим шляхом (під час використання столового приладдя або рушників спільно з інфікованою людиною) або поцілунки неможливо.

Симптоми трихомоніазу

Трихомоніаз протікає безсимптомно або має неяскраво виражені ознаки у 50% жінок і 70-80% чоловіків.

Симптоми трихомоніазу

Симптоми трихомоніазу

Можливі симптоми трихомоніазу:

У разі трихомоніазу в жінок з'являються пінисті виділення густої або рідкої консистенції, жовто-зеленого кольору, з «рибним запахом» із піхви. Для чоловіків у разі інфікування трихомонадою характерні гнійні, зелені або білі виділення рідкої консистенції.

Крім геніталій, трихомоніаз може вражати задній прохід, спричиняючи печіння і біль в анусі, які посилюються під час дефекації. Трихомоніаз на шкірі зазвичай проявляється свербінням і почервонінням шкірних покривів, особливо в ділянці стегон. У роті трихомоніаз може викликати подразнення слизової оболонки.

Трихомоніаз у жінок 

Трихомоніаз у жінки вражає вульву (охоплює малі та великі статеві губи, лобок, клітор і присінок вагіни), піхву, шийку матки та уретру. Симптоми трихомоніазу в жінок:

  • набряк піхви;
  • підвищена чутливість вульви;
  • вагінальні виділення з рибним запахом;
  • кровотеча після статевого контакту;
  • свербіж шкіри внутрішньої поверхні стегон.

На стінках піхви і поверхні шийки матки можуть бути точкові червоні «полуничні» плями. У рідкісних випадках трихомоніаз викликає у жінок тягнучий біль у нижній частині живота. За появи ознак трихомоніазу необхідно проконсультуватися з гінекологом.

Трихомоніаз у чоловіків

Трихомоніаз у чоловіків вражає внутрішню частину статевого члена (уретру). Симптоми трихомоніазу в чоловіків:

  • різь і печіння під час сечовипускання;
  • почервоніння крайньої плоті статевого члена;
  • подразнення шкіри в ділянці пеніса;
  • біль у яєчках;
  • каламутний колір сечі;
  • хвороблива еякуляція.

Часто трихомоніаз у чоловіка протікає в легкій формі та спричиняє мінімальне подразнення сечовипускального каналу і періодичне виділення вологи в зовнішньому отворі уретри, під крайньою плоттю або в обох місцях. Хронічний трихомоніаз у чоловіків може призвести до простатиту (запалення передміхурової залози) або епідидиміту (запалення придатка сім'яника). На діагностиці, лікуванні та профілактиці трихомоніазу в чоловіків спеціалізується уролог.

Трихомоніаз під час вагітності

Трихомоніаз під час вагітності небезпечний можливістю передати венеричне захворювання дитині під час пологів під час проходження її через родові шляхи. Можливі ускладнення трихомоніазу у вагітних:

  • передчасні пологи (до 37 тижнів);
  • народження дитини з маленькою вагою (менше 2,5 кг).

Під час лікування вагітної жінки від трихомоніазу гінеколог підбирає безпечні для матері та плода препарати. У разі виявлення трихомонади після пологів, на час проходження курсу терапії жінці знадобитися призупинити грудне вигодовування.

Діагностика трихомоніазу

Перед початком лікування лікар збирає анамнез, аналізує скарги пацієнта і проводить фізичний огляд геніталій для оцінювання стану шкірних покривів, кольору і консистенції виділень. Діагностика трихомоніазу може включати:

  • бакпосів на трихомоніаз. Для тесту на трихомонаду в чоловіків береться мазок з уретри, а в жінок — із піхви;
  • аналіз на антитіла до трихомоніазу. Дає змогу виявити поточну або нещодавно перенесену інфекцію, для виявлення антитіл береться кров із вени;
  • ПЛР-тест на трихомоніаз. Застосовується для виявлення генетичного матеріалу трихомонади в організмі, для тестування може використовуватися венозна кров або сеча.

Перед здачею мазка на трихомоніаз необхідно утриматися від статевих контактів мінімум два дні до обстеження. За день до тесту не можна спринцюватися, використовувати засоби інтимної гігієни з ароматизаторами. Перед тестуванням на трихомоніаз потрібно повідомити лікаря про прийняті лікарські препарати (лікар може змінити дозування або скасувати прийом для запобігання спотворення результатів).

При отриманні позитивного результату лікар також може рекомендувати тестування інших ЗПСШ (наприклад, хламідіозу або гонореї), які можуть протікати одночасно з трихомоніазом. Для унеможливлення розвитку ускладнень лікар може направити на УЗД органів малого таза, сечовидільної системи та простати (для чоловіків).

Як лікувати трихомоніаз?

Методи лікування трихомоніазу в жінок підбирає гінеколог, у чоловіків — уролог. Для лікування трихомоніазу лікар призначає курс антибактеріальної терапії, тривалість якої залежить від статі, віку та симптомів пацієнта. Тривалість лікування хронічного та запущеного трихомоніазу може становити два тижні.

Під час терапії трихомоніазу важливо утримуватися від статевих контактів для запобігання повторному інфікуванню та зараженню партнера (приблизно два тижні). Після завершення лікування лікар може призначити повторний аналіз на трихомоніаз за два тижні або три місяці залежно від прийнятого антибіотика.

Наслідки трихомоніазу

У разі неправильного або несвоєчасного лікування гострий трихомоніаз може перейти в хронічний. Можливі наслідки трихомоніазу:

  • запалення вульви (вульвіт);
  • хронічний ендометрит і сальпінгоофорит;
  • запалення сечового міхура (цистит) і сечовипускального каналу (уретрит);
  • безпліддя або невиношування вагітності;
  • запалення піхви (кольпіт).

Хронічний трихомоніаз спричиняє запалення і подразнення геніталій, підвищуючи ризик інфікування іншими ІПСШ і вірусом імунодефіциту людини. Інфікування трихомонадою також пов'язують із підвищеним ризиком раку шийки матки або передміхурової залози.

Профілактика трихомоніазу

Профілактика трихомоніазу полягає у використанні бар'єрної контрацепції (презервативів) під час статевих контактів із новим партнером. Жінкам рекомендовано відмовитися від спринцювання (порушує мікрофлору, зменшує кількість корисних бактерій піхви, що захищають від ІПСШ).

Гінекологія в ОН Клінік Одеса

Трихомоніаз у жінок і чоловіків: симптоми та лікування - Чабаненко Інга Гієвна
Чабаненко Інга Гієвна
ОН Клінік Одеса
вул. Мала Арнаутська, 56
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 19:30
Сб: 9:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00

Популярні питання

1. Як виявити прихований трихомоніаз?

Виявити прихований трихомоніаз можна, здавши аналізи на захворювання, що передаються статевим шляхом (ЗПСШ). Для виявлення статевих інфекцій проводять дослідження мазків з піхви у жінок, чоловікам призначають мазки з уретри або аналіз сечі. Проходити профілактичний огляд у гінеколога (жінкам) і уролога (чоловікам) та здавати аналізи на венеричні захворювання для виявлення прихованих інфекцій необхідно не рідше за однин раз на шість місяців. Пройти позачерговий огляд рекомендується у разі зміни статевих партнерів або після незахищеного статевого контакту з новим партнером.

2. Через скільки проявляється трихомоніаз у чоловіків?

Інкубаційний період трихомоніазу складає 4-28 днів. Проте, венеричні захворювання у чоловіків мають свої особливості. Трихомоніаз частіше протікає безсимптомно і може існувати в прихованій формі протягом багатьох місяців. Для діагностики прихованих інфекцій рекомендується регулярно (один раз на пів року) проходити профілактичні огляди у уролога.

3. Як вилікувати трихомоніаз у домашніх умовах?

Трихомоніаз не слід лікувати самостійно, так як правильно поставити діагноз, призначити обстеження і лікування може тільки лікар (уролог або гінеколог). За появи скарг на виділення зі статевих шляхів, дискомфорт під час сечовипускання або під час статевого акту необхідно звернутися за консультацією до уролога (чоловікам) або гінеколога (жінкам).

4. Чи можна вилікувати трихомоніаз назавжди?

Вилікувати трихомоніаз назавжди можливо за допомогою прийому антибактеріальних препаратів. Після завершення лікування урогенітального трихомоніазу можна заразитися повторно під час статевого контакту з інфікованим партнером.

5. Трихомоніаз — ПЛР чи посів?

Для діагностики трихомоніазу використовують посів або ПЛР. Бактеріальний посів є більш чутливим способом діагностики, даючи змогу виявити трихомоніаз на ранніх стадіях, коли концентрація бактерій невелика.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Трихомоніаз у жінок і чоловіків: симптоми та лікування
Лікар-гінеколог. Вища категорія.
Трихомоніаз у жінок і чоловіків: симптоми та лікування
Лікар акушер-гінеколог, онкогінеколог. Вища категорія.

Поставте своє питання Гінекологу
«ОН Клінік»

Схожі статті:

Коментарі

Аліна 3 місяці тому
Чи зникає цистит/уретрит при вилікуванні трихомоніазу, чи залишається назавжди? І чи сильно відрізняються лікування піхвової трихомонади і трихомонади в уретрі?
Відповісти
Добрий день. Трихомоніаз може спричинити розвиток циститу (запалення сечового міхура) та уретриту (запалення сечовипускального каналу). Якщо трихомоніаз вчасно визначено і вилікувано, можливо уникнути ускладнень, таких як цистит і уретрит. Лікування трихомоніазу в уретрі може відрізнятися від лікування, що застосовується за вагінального трихомоніазу. Зазвичай лікар визначає оптимальний підхід до лікування з урахуванням специфіки симптомів і розташування інфекції.
Васіліса 5 місяців тому
У мене виявили трихомоніаз, був без симптомів, у чоловіка нічого не виявили, здавав сперму і кров на антитіла. Я партнерів не міняла. Пройшла лікування, строго дотримувалась усіх розпоряджень лікаря. На повторному аналізі на трихомоніаз знову виявили, а от Ig антитіла на трихомоніаз не показують його.
Відповісти
Доброго дня. Якщо у вас була діагностована та успішно лікована інфекція, але повторний аналіз виявив відновлення інфекції, це може виникнути з наступних причин: передача від партнера, резистентність до ліків, недостатньо ефективне лікування. Для подальшого лікування трихомоніазу та попередження рецидивів важливо, щоб як ви, так і ваш партнер отримали відповідне лікування та дотримувалися вимог щодо статевого контакту під час курсу лікування і після нього. Крім того, лікар може визначити інші фактори, що сприяють рецидивам, та надати вам рекомендації для їх запобігання.
Олена 1 рік тому
Добрий день, а чи є схеми лікування трихомоніазу, які реально допомогли? Я шукаю в інтернеті й нічого не можу знайти. Я ж можу сама собі призначити препарати і пройти лікування, без консультації лікаря? Дякую.
Відповісти
Добрий день, схеми лікування трихомоніазу із застосуванням антибіотиків дієві й допомагають позбутися інфекції за короткий термін (зазвичай до двох тижнів). Однак без гінеколога неможливо правильно підібрати препарати та їх дозування, щоб лікування було ефективним.
Інна 1 рік тому
Доброго дня, у мене виявили трихомоніаз, але я дуже не хочу місяцями проходити лікування. Може є варіант вилікуватися швидко? Розкажіть, скільки за часом лікується трихомоніаз?
Відповісти
Добрий день, курс терапії антибіотиками зазвичай триває один-два тижні. Тип і дозування препарату підбирає лікар залежно від форми перебігу хвороби (гостра або хронічна), локалізації інфекції (наприклад, піхва, уретра), а також симптомів пацієнта.
Світлана 1 рік тому
Добрий вечір. У мене сильний свербіж і набряк вульви, дискомфорт і печіння під час сексу, а також дивні жовті виділення з піхви. Я думаю. Що це трихомоніаз. Підкажіть, а як лікувати трихомоніаз у домашніх умовах?
Відповісти
Добрий вечір, описані симптоми характерні не тільки для трихомоніазу, а й для інших венеричних захворювань. Для постановки діагнозу і підбору курсу терапії необхідна консультація гінеколога. Лікування ІПСШ у домашніх умовах без попереднього прийому в лікаря може призвести до переходу інфекції в хронічну форму, посилення симптомів. ЗПСШ також може стати причиною циститу, кольпіту і вагініту, проблем із зачаттям і виношуванням вагітності.
Софія 1 рік тому
Доброго дня, у мене 25 тиждень вагітності. Коли я проходила обстеження, то в мене виявили сечостатевий трихомоніаз. Я почала лікування, але переживаю, що можу передати інфекцію дитині під час пологів. Яка ймовірність передачі і як лікується трихомоніаз у дітей?
Відповісти
Добрий день, ймовірність передачі трихомоніазу під час проходу через родові шляхи мінімальна, оскільки ви проходите лікування від ІПСШ. Трихомонада добре піддається лікуванню, тому при дотриманні рекомендацій лікаря, до пологів інфекція повинна повністю зникнути. У разі передачі дитині трихомоніазу, курс лікування підбирається індивідуально педіатром.
Влада 1 рік тому
Доброго дня, підкажіть, будь ласка, а чи можуть помилково поставити трихомоніаз? У мене тільки один статевий партнер уже три місяці й раніше жодних симптомів не було. А ось тиждень тому почалося часте сечовипускання і різі, думала, що це цистит, а виявили трихомонаду.
Відповісти
Доброго дня, аналіз на трихомоніаз може бути хибнопозитивним. Для перевірки діагнозу необхідно здати мазок із піхви або ПЛР-тест. Мазок є більш чутливим і ймовірність хибного результату мінімальна.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!