Logo
0 800 30 11 77

Небезпечні дієти & фігура мрії

Небезпечні дієти & фігура мрії
Читати 7 хвилин | Створено: 10 липня 2020 | Оновлено: 10 липня 2020 | 19273 19273
«Хочу таке тіло» — думаємо ми, катуючи себе жорсткими дієтами, тривалість яких як правило, не довша за кілька тижнів. «Потерплю і можна дивитися у дзеркало» — заспокоюємо себе, намагаючись впоратися з ознаками поганого самопочуття через перебування на обраному дієт-терорі.

Запам'ятайте, що дієта з медичної точки зору — це режим харчування за певних захворювань на визначений лікарем проміжок часу. Її метою не є схуднення.

Медичний дієтолог Ніна Енг зауважує, що часто екзотичні небезпечні дієти не включають в себе фізичні вправи та не навчають здорового способу життя. Отже, не призводять до регулярної втрати ваги. А до чого призводять?

Як лікар скажу: небезпечні дієти призводять лише до втрати здоров'я, але аж ніяк не до фігури вашої мрії. Розповім про 5 найбільш популярних, але вкрай нездорових дієт для нашого організму. Особисто я б на них не сиділа.

Детокс-дієта

На детоксі втрачається м'язова маса і сповільнюється метаболізм. Помилково вважати, що за допомогою цієї дієти можна позбутися жирових відкладень у найделікатніших місцях. Ви втрачаєте воду, а не зайві кілограми. Детокс-програми включають корисні смузі та соки, які належать до швидких вуглеводів і провокують запальні процеси. Детокс-дієти виключають повільні вуглеводи (овочі, цільнозерновий хліб, макарони з твердих сортів пшениці), що призводить до занепаду сил і нападів нудоти.

Лікар-гастроентеролог медичного центру «ОН Клінік Одеса» Олена Станкова каже:

«Організм здатний самоочищатися і жодні детокси не потрібні, коли людина дотримується здорового раціону. Виведення шлаків і токсинів завдяки детоксу — маркетинговий хід. Звичайно, пити смузі та соки потрібно, проте не зводити їх до культу дієти».

Голодування

Калорії — це вага. Припускаю, що понад 90% людей думають саме так. Перестану їсти та схудну — найдурніша ідея, якій не місце в реальності. Позбавлення організму поживних речовин спочатку викликає слабкість, млявість, зниження працездатності та головний біль, а після призводить до проблем з травними органами. Завдяки голодуванню легко познайомитися з гастритом, виразкою шлунка і зневодненням організму, а там і до анорексії (цілеспрямованої відмови від їжі) недалеко.

Лікар-гастроентеролог медичного центру «ОН Клінік Одеса» Альона Легостаєва зазначає:

«Коли дієта голодування залишиться позаду і ви почнете харчуватися як завжди, будете набирати вагу. Після такого кардинального методу боротьби із зайвою вагою організм перестає боротися з підвищеним почуттям голоду. Як наслідок, апетит зростає і ви їсте в рази більше, ніж до дієти».

Капустяна/грейпфрутова дієта або монодієта

Безперечно, вживання капусти або грейпфрута не шкодить здоров'ю, але тільки в помірних кількостях. Вживання тільки одного виду їжі та відмова від всіх інших призводить до серйозного дефіциту поживних речовин. Впевненість у тому, що, наприклад, грейпфрут допомагає спалювати жир — помилкова. Фрукт дійсно здатний вгамувати відчуття голоду і активізувати роботу кишечника, знизити рівень холестерину, але до жиру не має жодного стосунку.

Лікар-гастроентеролог медичного центру «ОН Клінік Харків» Дмитро Орленко зазначає:

«Цитрусові містять кислоти, які не підходять тим, у кого проблеми з шлунково-кишковим трактом. Ефективність грейпфрутової дієти пояснюється скороченням споживання вуглеводів. З огляду на їх відсутність організм починає спалювати жир, щоб виробляти енергію. Саме це і призводить до втрати ваги на подібних дієтах з одним продуктом».

Монодієти — не варіант. Їжа повинна бути різноманітною і все, що потрібно, щоб отримати бажані форми — стежити за розмірами порцій. Контролювати апетит допомагає дробове харчування: їжте невеликими порціями 3-5 разів на день, залишаючи місце на корисні перекуси (горіхи, сир, фрукти).

Питна дієта

В основі питної дієти лежить вживання рідких або напіврідких продуктів (каш, бульйонів, киселів, супів, крем-супів, смузі, соків), добова калорійність яких не повинна перевищувати 1200 ккал. Рідка їжа дійсно прискорює обмін речовин, дозволяє скоротити калорійність страв. Однак відмова від твердої їжі порушує роботу травних органів, призводить до псування зубів, а також загрожує загостренням хронічних захворювань (гастриту, виразки).

Лікар-гастроентеролог медичного центру «ОН Клінік Харків» Галина Веселова зазначає:

«Цю дієту часто вибирають жінки, оскільки вона дозволяє схуднути без фізичних навантажень («лінива дієта»). Регулярне пиття провокує появу набряків через надмірну кількість рідини, слабкість і зниження працездатності через брак білка. Я не знаю випадків, коли м'ясні продукти перемелювали в блендері, щоб заповнити білкові запаси, перебуваючи на такій дієті».

Дієта на таблетках

На мій погляд, це найнебезпечніша дієта, результат якої передбачити неможливо. Сотні різних препаратів, зокрема і чаї для схуднення, обіцяють швидкі результати. Багато людей в них вірять і чекають від чарівної таблетки дива. Як лікар скажу: навіть якщо у вас хороший метаболізм, з нею не можна отримати те, що обіцяють в рекламі. Якби це було так, не існувало б проблем із зайвою вагою.

А ще багато таблетки для схуднення мають сечогінний ефект, що може сприяти схудненню. Коли є проблеми з сечостатевою системою, їх дія призводить до появи болів у животі, розвитку захворювань нирок. Запитайте себе, скільки обійдеться лікування і скільки років будете лікувати наслідки свого бездумного схуднення?

Насправді жорстких дієт — безліч. Але найбільше мене дивують люди, які вдаються до екстремальних способів схуднення. Наприклад, до дієти стрічковими хробаками. Суть у тому, щоб прийняти таблетку з яйцем стрічкового хробака. Як результат, у тілі виростає паразит, що знищує «зайві» калорії. До кінця дієти від нього позбавляються за допомогою спеціальних медичних препаратів. Один мінус: не можна передбачити, до яких органів або тканин прикріпиться паразит. Часто він обходить стороною травний тракт і як житло вибирає інші внутрішні органи, провокуючи появу інвазивних інфекцій, болю в животі, діареї, підвищеної температури тіла. Це небезпечно не тільки для здоров'я, але і для життя людини.

Крім екстремальних дієт, виділю ще й дурні. Зокрема, до них я відношу «зіркову» дієту, на якій ніби як успішно худнуть зірки естради та кіно. В її основі лежить вживання дитячого харчування (до 14 банок на добу) протягом дня. Тільки зірки не врахували, що дози поживних речовин для нормального функціонування організму дитини та дорослого — різні. Навряд чи на такій дієті можна позбутися зайвої ваги, а от отримати свіжий «букет» різних захворювань напевно зможете.

Схуднення — тривалий процес, що вимагає здорового глузду і спорту. Не можна скорочувати калорії до позначки нижче, ніж загальноприйняті 1200 калорій на день. Але навіть ця цифра не повинна виключати включення в раціон продуктів всіх груп (овочів, фруктів, риби, м'яса, яєць, зелені, «молочки»). Виключіть з меню спокусливі, але «порочні» страви та напої, наприклад, десерти та газовану воду, і побачите, що бажані форми стануть ближчими. Це дасть більш відчутний результат, ніж будь-яка диводієта, про яку ви почули.

На якій дієті сиділи? Чи є результат?

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 8 оцінок
Автор:

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!