Піст корисний тим, що обмежує вживання шкідливої їжі та тваринних жирів, але шкідливий людям із хронічними захворюваннями.
Користь посту для здоров'я
У християнстві протягом року існує кілька постів, найтривалішим з яких є Великий піст перед Великоднем (триває 48 днів). Християнський піст передбачає відмову від продуктів тваринного походження (м'яса, яєць, молочних продуктів), в окремі дні дозволяється риба, а в деякі дні необхідний повний голод. У мусульманській традиції посту дотримуються в місяць Рамадан. У Рамадан можна вживати будь-яку їжу, але не можна їсти протягом усього світлового дня (від світанку до заходу сонця).
Користь посту для здоров'я полягає у вживанні більшої кількості рослинної їжі та клітковини, зниженні рівня цукру в крові. Клітковина сприяє нормалізації роботи кишківника, підтримці здорової мікрофлори травного тракту і допомагає в разі закрепів. Піст сприяє:
- обмеженню прийому жирної їжі;
- дотриманню режиму харчування (у деяких традиціях);
- зниженню калорійності їжі.
У разі переходу на рослинну їжу під час посту запускаються процеси виведення токсинів, може знижуватися холестерин у крові. Відмова від жирної їжі захищає від серцево-судинних захворювань (гіпертонії, інфаркту, інсульту). При тимчасовому голодуванні під час Рамадану може запускатися фізіологічний процес аутофагії (перетравлення застарілих клітин в організмі), який сприяє оновленню тканин в організмі.
Шкода посту для здоров'я
Шкода посту для здоров'я полягає у зміні звичного режиму і характеру харчування. Голодування може призвести до порушень роботи травного тракту (наприклад, до запору і здуття живота). Закреп під час посту може бути пов'язаний із тривалими перервами між прийомами їжі, нестачею жирів у раціоні або вживанням великої кількості рослинних продуктів, що підвищують газоутворення в кишечнику (капусти, бобових, хліба).
Головні болі під час посту можуть бути пов'язані зі зниженням рівня цукру в крові та спричиняють запаморочення і нудоту. Початок посту також може супроводжуватися слабкістю і зниженою працездатністю через різке зниження добового споживання калорій.
Одноманітне харчування в піст може призвести до нестачі мінералів і вітамінів. Відмова від м'яса може стати причиною нестачі білка і заліза. У періоди голодування в організм не надходить достатня кількість енергії, яку зазвичай людина отримує з їжею.
За яких захворювань не можна дотримуватися посту?
Посту не можна дотримуватися в разі дефіцитних захворювань (нестачі вітамінів, мінералів, гормонів), а також за більшості хронічних захворювань (виразкової хвороби, хронічного обструктивного захворювання легень, цукрового діабету першого типу). Жінкам не можна дотримуватися посту під час вагітності та під час годування груддю, тому що в ці періоди жіночий організм потребує підвищеного надходження енергії та поживних речовин.
Піст під час вагітності може призвести до затримки розвитку плода у випадках, коли харчування вагітної жінки не міститиме достатньої кількості незамінних амінокислот, жирних кислот, вітамінів і мінеральних речовин із продуктів рослинного походження. Тримати піст не можна дітям і людям старше 65 років. Протипоказання до посту:
- анемія;
- рахіт;
- остеопороз;
- кахексія (виснаження);
- цукровий діабет першого типу;
- онкологічні захворювання;
- гострі вірусні захворювання (грип, коронавірусна інфекція);
- хронічні захворювання органів шлунково-кишкового тракту (гастрит, виразкова хвороба, холецистит);
- кровотечі.
Повне й тривале голодування протипоказане в разі онкологічних захворювань, однак для дотримання посту в разі онкології можна відмовитися від м'яса, якщо замінити його іншими джерелами білка (наприклад, бобовими). У разі інфекційних захворювань відмова від білкової їжі та голодування знижують імунітет.
Піст за жовчнокам'яної хвороби
Жовчнокам'яна хвороба (ЖКХ) супроводжується формуванням каменів у жовчному міхурі. Дієта, необхідна за жовчнокам'яної хвороби, нагадує піст (потрібно обмежувати важку їжу), але за ЖКХ не можна робити великі проміжки між прийомами їжі, щоб не відбувався застій жовчі в жовчному міхурі. Тому голодування, яке є в класичному пості, протипоказане в разі захворювань жовчного міхура.
Піст у разі панкреатиту
Панкреатит — це запалення підшлункової залози. Посту в разі панкреатиту дотримуватися можна, якщо він не спричиняє загострення симптомів (наприклад, у разі вживання рослинних жирів). Відмова від вживання жирної їжі тваринного походження знижує навантаження на підшлункову залозу, оскільки вона виробляє ферменти для розщеплення жирів.
Піст у разі виразки шлунка та дванадцятипалої кишки
Виразкова хвороба шлунка і дванадцятипалої кишки проявляється дефектами на їхній слизовій оболонці внаслідок підвищеної кислотності шлункового соку. Із раціону харчування за виразки шлунка та дванадцятипалої кишки виключають гостру та смажену їжу, у період загострення захворювання можна вживати тільки термічно оброблені продукти в кашкоподібній формі. Посту за виразки шлунка не можна дотримуватися, оскільки за виразкової хвороби протипоказане голодування.
Піст у разі анемії
Анемія — це захворювання, яке проявляється недокрів'ям (нестачею гемоглобіну та еритроцитів). Анемія розвивається за дефіциту заліза, білка, вітамінів, фолієвої кислоти, після кровотеч і в разі хронічних захворювань (хронічного гастриту, ниркової недостатності, ракових захворювань).
За залізодефіцитної анемії в раціоні харчування має бути присутнє залізо тваринного походження, яке міститься в червоному м'ясі та субпродуктах (печінці). Тримати піст за анемії не можна, бо відмова від м'яса погіршує перебіг захворювання.
Піст у разі діабету
Цукровий діабет — це захворювання, за якого порушується вуглеводний обмін. Причиною цукрового діабету першого типу є нестача інсуліну, а діабет другого типу може бути наслідком ожиріння та нечутливості організму до інсуліну (інсулінорезистентності). За першого типу діабету харчування має бути регулярним, а прийоми їжі рівномірно розташовуються протягом дня. За діабету другого типу необхідно знизити вагу, відмовитися від солодкого і жирного, а також виключити вживання легкозасвоюваних вуглеводів (цукру, десертів).
Дотримуватися посту при цукровому діабеті першого типу суворо заборонено, оскільки в період голодування в діабетика різко знижується цукор крові, і людина втрачає свідомість. Піст при діабеті другого типу може допомогти знизити вагу і зменшити інсулінорезистентність.
Правильне харчування під час посту: меню з рецептами
Піст може бути корисним для здорової людини, якщо дотримуватися правил пісного харчування. Необхідно виходити з посту поступово, по черзі повертаючи у свій раціон продукти тваринного походження.
Таблиця дозволених продуктів за посту | |
Категорія продукту | Дозволені продукти |
Зернові та бобові | Вівсянка, кіноа, гречка, рис, пшоно, лентил, фасоля, чечевиця |
Овочі та зелень | Огірки, помідори, броколі, шпинат, морква, кольорова капуста, лук, часник |
Фрукти та ягоди | Яблука, груші, банани, апельсини, ягоди (смородина, малина, чорниця) |
Горіхи та насіння | Горіхи грецькі, мигдаль, кешью, фісташки, насіння льону, чіа |
Бобові продукти | Нут, чечевиця, фасоля, горох, нутове борошно, темпе |
Жири та олії | Оливкова олія, кокосова олія, авокадо, горіхова олія |
Протеїни | Тофу, сейтан, соєві продукти, гриби, бобові продукти |
Зелені продукти | Шпинат, укроп, петрушка, базилік, салат, кріп |
Зернові хлібці та каші | Цільнозерновий хліб, житній хліб, каші (вівсянка, гречана, кукурудзяна) |
Рослинна їжа під час посту має бути різноманітною, щоб відшкодувати потреби в поживних речовинах. Наші лікарі склали для вас рецепти правильного харчування під час посту.
Пісний борщ
Інгредієнти
- буряк — 2 шт;
- ріпчаста цибуля — 1 шт;
- картопля — 3-4 шт;
- болгарський перець — половина коренеплоду;
- морква — половина коренеплоду;
- томатна паста — 2 ст. л.;
- квашена капуста з розсолом — 200 г;
- мед — половина ст. л.;
- рослинна олія — 2 ст.л.;
- лаврове листя — 2 шт;
- часник — 2 зубчики;
- сіль і перець за смаком.
- Почистити буряк, покласти його до води та варити впродовж 40 хвилин.
- Додати півцибулини до бульйону.
- Почистити та нарізати крупними шматочками картоплю. Додати до бульйону.
- Очистити моркву, нарізати тонкою соломкою та додати до бульону.
- Очистити болгарський перець від насіння, нарізати шматочками та поставити смажитися на сковородці з олією. Порізати цибулю та додати до перцю. Додати томатну пасту та смажити до готовності.
- Дістати буряк з бульйону, нарізати крупними шматочками та додати назад до кастрюлі.
- Додати до бульйону засмажку та капусту з розсолом.
- Додати мед, сіль та перець до бульйону.
Різотто з грибами
Інгредієнти
- рис — 200 гр;
- гриби — 150 гр;
- консервована кукурудза — 100 гр;
- морква — 1 шт.;
- сіль за смаком;
- рослинна олія — 1-2 столових ложки.
- Рис промити, висипати в каструлю, залити водою і варити до готовності.
- Моркву почистити, гриби та моркву промити й нарізати кубиками.
- Гриби та овочі змішати й тушкувати на сковороді 5-10 хвилин із додаванням невеликої кількості рослинної олії.
- Висипати овочеву суміш у рис за п'ять хвилин до його повної готовності, перемішати, варити час, що залишився, на повільному вогні.
Салат з авокадо
Інгредієнти
- стигле авокадо — 1-2 шт;
- помідори чері — 200 гр;
- зелень за смаком (рукола або салат) — 400 гр;
- насіння (кунжут; льон; чіа) — 1-2 чайних ложки;
- рослинна олія (оливкова; лляна) — 1-2 столових ложки.
- Усі овочі помити, зелень висушити і викласти в салатник.
- Помідори чері розрізати навпіл і додати до зелені.
- Авокадо очистити, порізати великими кубиками і додати в салат.
- До овочів додати насіння, заправити олією, перемішати.
Популярні питання
Гіпертонічна хвороба — це хронічне серцево-судинне захворювання, за якого підвищується артеріальний тиск. За підвищеного тиску необхідно зменшити споживання солі та холестерину. Тримати піст за гіпертонії можна, оскільки рослинна їжа має протихолестеринові властивості.
Холецистит — це запалення жовчного міхура. У разі холециститу необхідно обмежувати вживання жирної та важкої їжі. Тримати піст за холециститу можна за умови дробового харчування (п'ять-шість разів на день малими порціями).
Псоріаз — це аутоімунне захворювання, яке проявляється появою сверблячих бляшок на шкірі. Деякі дослідження підтверджують користь інтермітентного голодування (посту рамадан) у разі псоріазу. Дослідження показують, що інтервальне голодування сприяє зменшенню запалення, але механізм цього процесу невідомий.
Тримати піст під час годування грудьми не можна. Харчування жінки в період лактації має бути різноманітним і містити необхідну кількість білків, жирів, вуглеводів, вітамінів і мінералів. Від якості харчування жінки-годувальниці залежить не тільки її здоров'я, а й гармонійний розвиток немовляти. Нестача нутрієнтів (поживних речовин) в організмі жінки може призвести до дефіциту вітамінів, анемії, зниження імунітету і частих застудних захворювань у мами і дитини.
Тримати піст під час менструації не рекомендується. З менструальною кров'ю жінка втрачає залізо і білок, запаси яких поповнюються організмом з продуктів харчування. Після дотримання суворого посту під час місячних може розвинутися анемія, яка проявляється слабкістю, стомлюваністю, блідістю шкіри, ламкістю нігтів і випаданням волосся.