Logo
0 800 30 11 77

Якими бувають тести на вагітність, чим вони відрізняються і який із них найточніший?

Якими бувають тести на вагітність, чим вони відрізняються і який із них найточніший?
Читати 8 хвилин | Створено: 1 липня 2019 | Оновлено: 29 серпня 2023 | 405235 405235
Тести для визначення вагітності дають змогу визначити наявність або відсутність зачаття з перших днів затримки місячних. Для точного підтвердження вагітності необхідно відвідати гінеколога.

Що таке тест на вагітність?

Тест на вагітність — метод діагностики відсутності або присутності запліднення яйцеклітини. Тести визначають вагітність за допомогою сечі та крові. Аналіз крові на вагітність можна здати в лабораторії. Експрес-тести можуть виявити вагітність за хімічним складом сечі, їх можна використовувати в домашніх умовах.

Як тест визначає вагітність?

Тести на вагітність визначають наявність у сечі або крові жінки гормону ХГЛ (хоріонічного гонадотропіну людини). ХГЛ починає вироблятися оболонками ембріона через шість-вісім днів після запліднення, коли яйцеклітина прикріплюється до стінки матки, і продовжує зростати до 20-го тижня.

У невагітної жінки нормальний показник гормону ХГЛ становить нижче п'яти мМО/мл, тести на нього не реагують. Показник гормону ХГЛ під час вагітності в перший день затримки менструації (через два тижні після передбачуваного зачаття) становить 25-100 мМО/мл. Хімічні речовини, які містять тести, реагують на вміст хоріонічного гонадотропіну в крові або сечі та показують вагітність.

Які бувають тести на вагітність?

Існує два види тестів на вагітність: аналізи сечі та крові. Тести на вагітність за реакцією сечі легко використовувати в домашніх умовах. Види домашніх тестів на вагітність:

  • тест-смужки (стрип-тест на вагітність) — паперова смужка, яку опускають у ємність із сечею;
  • струменеві (тест-мідстрим) — поміщаються під струмінь сечі;
  • планшетні — смужка тесту на вагітність розміщена в планшеті (касеті), сеча за допомогою піпетки наноситься на спеціальне віконце;
  • цифровий (електронний тест на вагітність) — містить смужку з реагентом, яка після контакту із сечею показує результат на цифровому табло.

Цифровий тест на вагітність є багаторазовим і одним із найточніших. Домашні експрес-тести на вагітність доступні, продаються в аптеках і супермаркетах. Краще купувати тести в аптеках, де гарантується дотримання умов зберігання.

Тест-смужка для визначення вагітності

Тест-смужка на вагітність — найдешевший спосіб діагностики зачаття, що являє собою папір, просочений реактивом до ХГЛ. Для перевірки вагітності необхідно помістити тест у контейнер із сечею на 30-60 секунд. Через п'ять-десять хвилин можна оцінити результат.

Якщо тест на вагітність показує дві смужки, результат позитивний.

Тест-смужка для визначення вагітності

Тест-смужка для визначення вагітності

Одна смужка вказує на відсутність вагітності. Тест реагує на рівень ХГЛ у сечі понад 25 мМО/мл. Якщо забарвлення лінії нечітке, рекомендується повторити тестування через 48 годин. Стрип-тест використовується для перевірки вагітності з перших днів затримки менструації.

Планшетний тест на вагітність

Планшетний (касетний) тест на вагітність має вигляд смужки, розміщеної в пластиковому планшеті з двома віконцями. В одне з них за допомогою піпетки поміщається невелика кількість сечі. У сусідньому віконці через кілька хвилин (близько трьох-п'яти) буде видно результат. Планшетні тести показують вагітність за концентрації гормону ХГЛ на рівні 10-25 мМО/мл (через два тижні після зачаття). Касетні тести на вагітність вважаються більш точними, ніж тест-смужки.

Струменеві тести для визначення вагітності

Струменевий тест на вагітність — одноразовий пристрій, який використовується під час сечовипускання. Струменевий тест працює без збору сечі, достатньо піднести його під струмінь урини на 10 секунд. Має високу чутливість до гормону ХГЛ (10 мМО/мл) і визначає вагітність до затримки місячних (за два-три дні). Для підтвердження результату необхідно повторити тестування через один-два дні.

Цифровий тест на вагітність

Цифровий (електронний) тест на вагітність являє собою прилад зі змінними насадками та електронним табло. Для отримання результату достатньо на кілька секунд піднести тест під струмінь сечі та зчитати результат на екрані.

Цифровий тест вважається найточнішим, має чутливість до гормону ХГЛ від 10 мМО/мл. Визначає наявність вагітності за п'ять днів до затримки менструації. Також тест показує термін вагітності. Подивитися, який вигляд має електронний тест на вагітність, можна на фото.

Електронні тести на вагітність

Електронні тести на вагітність

Який тест показує вагітність на ранніх термінах?

Більшість тестів показують вагітність на терміні понад два тижні. Найбільш точні тести на ранніх термінах вагітності:

  • аналіз крові на ХГЛ;
  • струменевий тест;
  • цифровий тест.

Лабораторний аналіз крові є найбільш достовірним. Для визначення вагітності на ранніх термінах домашні тести повинні мати чутливість до ХГЛ 10 мМО/мл.

Як зрозуміти, коли час робити тест на вагітність?

Тест на вагітність роблять не раніше сьомого-десятого дня після передбачуваного зачаття. Якщо день зачаття невідомий, слід дочекатися другого-третього дня затримки менструації. У разі порушень менструального циклу тест потрібно робити через 36 днів від початку останніх місячних. Зрозуміти, що пора робити тест, можна за ранніми ознаками вагітності:

  • ниючий біль внизу живота;
  • нудота;
  • болючість грудей;
  • мажучі кров'янисті виділення;
  • часті позиви до сечовипускання.

До симптомів вагітності можуть належати сонливість, перепади настрою, чутливість до запахів. Характерні ознаки вагітності також можуть сигналізувати про гінекологічні захворювання.

Як обрати тест на вагітність?

Аналіз крові на вагітність є більш точним, ніж аналіз сечі. Вміст гормону ХГЛ у крові вищий, але для отримання результату необхідно відвідати лабораторію. Домашні тести на вагітність відрізняються від лабораторних доступністю і простотою використання, але меншою достовірністю. Вибір домашнього тесту на вагітність залежно від дня циклу:

  • тест-смужка — робиться на третій-п'ятий день затримки місячних;
  • струменевий тест — пройти діагностику можна за два-три дні до затримки;
  • планшетний тест — застосовується з першого дня затримки менструації;
  • цифровий тест — може визначити зачаття через шість-сім днів (за п'ять днів до затримки).

Тест-смужки є найдешевшими, але визначають вагітність тільки після затримки. Найбільш точний тест у домашніх умовах — цифровий, може з високою достовірністю підтвердити вагітність та її термін. Струменевий тест найпростіший у використанні, оскільки не потребує збору сечі.

Що означає чутливість тесту на вагітність: який вибрати?

Чутливість тесту на вагітність — здатність реагенту пристрою визначити вміст гормону ХГЛ в організмі жінки. Більшість експрес-тестів на вагітність мають чутливість у межах 20-25 мМО/мл і показують достовірний результат через два тижні після зачаття.

Щоб підтвердити або спростувати вагітність після першого тижня, необхідно обирати надчутливі тести (струменеві, електронні). Тест на вагітність з чутливістю 10 мМО/мл може визначити запліднення з сьомого дня і є найточнішим.

Наскільки точні тести на вагітність: чи варто довіряти? 

Виробники вказують достовірність тестів на вагітність для домашнього використання в межах 95-99%, але помилки під час їх застосування трапляються. Фактори, що спотворюють точність тесту на вагітність:

  • занадто раннє проведення тесту (до сьомого дня з моменту зачаття рівень ХГЛ недостатній для його визначення);
  • неправильний час тестування (тест на вагітність краще робити вранці, оскільки за ніч у сечі концентрується найбільша кількість гормону ХГЛ);
  • низька чутливість тесту (більше 25 мМО/мл);
  • термін придатності, що минув;
  • порушення правил експлуатації або зберігання.

Не можна довіряти результату тесту на вагітність у разі порушення рекомендацій щодо його використання. Перш ніж пройти тест на вагітність, необхідно ознайомитися з інструкцією від виробника.

Що не можна робити перед проведенням тесту на вагітність?

Перед тим, як робити тест на вагітність, потрібно підмитися, щоб у зразок сечі не потрапили сторонні речовини. Не можна робити перед тестом на вагітність:

  • пити велику кількість рідини (сеча може бути розбавленою і знизиться рівень вмісту ХГЛ);
  • допускати потрапляння на тест бруду або вологи;
  • порушувати умови зберігання тест-набору (температура зберігання має бути в межах 2-28 градусів);
  • розкривати упаковку до початку тестування.

Перед проведенням тесту на вагітність необхідно перевірити його термін придатності. Не можна користуватися тестом на вагітність після закінчення терміну зберігання, оскільки реагенти покажуть недостовірний результат.

Аналіз крові на ХГЛ

Аналіз крові на ХГЛ є більш інформативним, оскільки концентрація гормону в крові в кілька разів вища, ніж у сечі. Дослідження дає змогу виявити вагітність раніше, ніж тести із сечею, але на його виконання потрібно більше часу. Існує два основних види аналізу крові на ХГЛ:

  1. Якісний. Визначає підвищений рівень гормону чи ні, що побічно припускає наявність або відсутність у жінки вагітності;
  2. Кількісний (бета-ХГЛ). Відображає точну концентрацію речовини в крові, завдяки чому гінеколог може контролювати гормональні зміни в динаміці.

Рівень хоріонічного гонадотропіну подвоюється кожні 48-72 години (до 11-12 тижня вагітності). Кількісний аналіз бета-ХГЛ покаже динаміку зростання гормону. 

Для отримання коректних результатів аналізу крові потрібно дотримуватися таких правил:

  • аналіз здавати строго натщесерце в ранковий час;
  • за 12 годин до проведення дослідження повністю виключити вживання алкоголю, фізичну активність, паління;
  • вранці в день аналізу допускається вживання води;
  • виключити вживання будь-яких лікарських препаратів за добу до дослідження. Якщо це неможливо, потрібно попередити про прийом медикаментів лабораторію і лікаря.

Під час формування і розвитку ембріона рівень гормону в організмі жінки поступово повинен збільшуватися до 11-го тижня вагітності. Якщо під час регулярного спостереження збільшення показника ХГЛ не спостерігається або рівень гормону не відповідає загальноприйнятим стандартним значенням для конкретного терміну, можливий розвиток завмерлої або позаматкової вагітності, висока ймовірність викидня.

На пізніших термінах кількісне визначення ХГЛ може бути використане як скринінг генетичних порушень у плода (синдрому Дауна або Едвардса). Якщо у жінки підвищений рівень бета-ХГЛ, а інших характерних ознак вагітності не спостерігається — лікарі можуть запідозрити пухлинні захворювання.

Чи складно зробити тест на вагітність вдома?

Проведення тесту на вагітність вдома не становить складнощів, його можна придбати в супермаркеті або будь-якій аптеці без рецепта. Щоб отримати достовірний результат у домашніх умовах, необхідно правильно робити тест на вагітність:

  • використовувати чисту ємність для збору сечі;
  • дотримуватися інструкції із застосування;
  • витримувати час, необхідний для реакції тест-системи.

Коректний результат слід очікувати через інтервал часу, позначений в інструкції. Результат, який з'явився раніше або пізніше зазначеного часу, не є вірним. Якщо у жінки є сумніви в достовірності результату, необхідно записатися на консультацію гінеколога.

Що означають результати тесту на вагітність?

Домашні тест-системи можуть підтвердити або спростувати вагітність. Результати тестів на вагітність:

  • позитивний тест на вагітність — показує дві смужки, плюс або напис «yes»;
  • негативний тест на вагітність — з'являється одна смужка, мінус або напис «no»;
  • невизначений результат — на тесті відсутні смужки, написи або друга смужка слабо виражена.

Невизначений результат означає, що тест бракований, порушено процедуру його використання або закінчився термін придатності. Зазвичай тести на вагітність показують результат протягом однієї-п'яти хвилин. У разі нечіткого результату слід повторити тестування через кілька днів.

Чи може тест на вагітність помилятися?

Тест на вагітність може брехати і показувати неправильний або недостовірний результат при його використанні. Якщо тест на вагітність позитивний, а вагітності немає, результат вважається хибнопозитивним. Помилки в тестуванні можуть бути через ранній термін перевірки (до сьомого дня після після запліднення), коли рівень ХГЛ у крові не визначається.

Причини хибнонегативного тесту на вагітність

Хибнонегативний тест може бути в разі завмерлої вагітності. Інші причини хибнонегативного тесту на вагітність:

  • неякісний тест або порушення умов його експлуатації;
  • термін дії тесту минув;
  • велика кількість рідини, випита перед діагностикою;
  • порушення функції нирок, коли ХГЛ у недостатній кількості виділяється із сечею (у разі ниркової недостатності, пієлонефриту);
  • патології серцево-судинної системи (артеріальна гіпертензія);
  • прийом сечогінних або антигістамінних лікарських препаратів.

Протизаплідні таблетки не спотворюють результати діагностики. Прийом гормональних контрацептивів не може бути причиною хибнонегативного тесту на вагітність.

Причини хибнопозитивного тесту на вагітність

Хибнопозитивний тест на вагітність може з'являтися під час приймання гормональних препаратів для стимуляції овуляції. Інші причини хибнопозитивного тесту на вагітність:

  • гормонпродукуючі пухлини (хоріонкарцинома, міхуровий занос);
  • дисфункціональні патології яєчників (кісти, рак яєчників);
  • позаматкова вагітність;
  • стан після мимовільного викидня або аборту;
  • прийом транквілізаторів, протисудомних препаратів, медикаментів, що містять ХГЛ;
  • наявність у сечі білка або крові.

Хибна вагітність може показуватися в разі новоутворень у нирках, матці, грудях. Також хибнопозитивний тест на вагітність може бути в разі перевищення часу діагностики, зазначеного в інструкції.

Інші способи визначити вагітність

Існують домашні спроби визначення вагітності за допомогою використання соди, марганцівки та йоду. Речовини можуть змінювати колір у разі потрапляння на них сечі, але цей метод діагностики вагітності є недостовірним і не має наукових підтверджень.

Також під час вагітності підвищується базальна температура (температура тіла в спокої, яка вимірюється під час пробудження). У разі настання запліднення температура тіла може підвищуватися до 37-37,5 градусів. Щоб помітити зміни температури на кілька градусів, необхідно постійно проводити її вимірювання протягом двох тижнів після передбачуваного зачаття. Також базальна температура може збільшитися під час застуд, інфекцій, тому цей метод діагностики є неточним. Краще скористатися експрес-тестами для визначення вагітності.

Як гінеколог може підтвердити вагітність?

Підтвердити вагітність гінеколог може не раніше четвертого-п'ятого тижня, коли плодове яйце прикріплюється до стінки матки та стає помітним. Для встановлення вагітності гінеколог проводить УЗД матки, яке дає змогу виявити:

  • розміри плідного яйця і його локалізацію;
  • позаматкову вагітність;
  • кількість плодів у матці (одноплідну або багатоплідну вагітність);
  • стан органів малого таза (наявність або відсутність гінекологічних патологій);
  • загрозу викидня.

Також гінеколог за допомогою ультразвукового дослідження може визначити точний термін вагітності. УЗД матки може проводитися абдомінальним способом (через черевну стінку) або трансвагінально (шляхом введення датчика в піхву).

Гінекологія в ОН Клінік Харків Палац Спорту

Якими бувають тести на вагітність, чим вони відрізняються і який із них найточніший? - Удовиченко Олена Олександрівна
Удовиченко Олена Олександрівна
ОН Клінік Харків Палац Спорту
пр. Героїв Харкова, 257
м. Палац Спорту
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00

Популярні питання

1. Чи правда, що хибнопозитивний тест може бути ознакою захворювань

Хибнопозитивний тест на вагітність може свідчити про наявність гінекологічних захворювань (міоми, кісти матки, раку яєчників). Також рівень хоріонічного гонадотропіну може підвищуватися в разі пухлин нирок, печінки, шлунка.

2. Чи можливе визначення вагітності з першого дня або навіть до затримки?

Визначити вагітність можна мінімум за п'ять днів до затримки місячних, але результат буває неточним і потребує повторного тестування. Для діагностики вагітності на ранніх стадіях підійдуть високочутливі тести на вагітність від 10 мМО/мл (струменеві, електронні).

3. Тест краще робити вранці — це міф чи правда?

До затримки місячних тест на вагітність краще робити вранці, оскільки в ранковій сечі міститься найвища концентрація гормону ХГЛ. Під час проведення тесту через тиждень після затримки менструації можна збирати сечу в будь-який час доби.

4. Як на результат тесту впливають гормональні контрацептиви?

Прийом гормональних контрацептивів не впливає на точність результату тесту. Пропуск прийому контрацептивів може призвести до вагітності, тому припустимо використовувати експрес-тести для визначення або спростування запліднення.

5. Ціна і точність тесту на вагітність якось пов'язані?

Дорожчі тести можуть реагувати на низькі показники рівня гормону ХГЛ (від 10 мМО/мл) і визначають вагітність на ранніх термінах (до затримки менструації). Дешевші тестери мають чутливість від 20 мМО/мл і можуть показати вагітність тільки через три-п'ять днів після затримки місячних. Але, як правило, ціна не впливає на точність, важлива чутливість тесту до ХГЛ.

6. За яких захворювань може бути позитивний тест на вагітність?

Хибнопозитивний тест на вагітність може бути наслідком підвищення рівня хоріонічного гонадотропіну людини (ХГЛ) в результаті таких захворювань, як кіста яєчника або жовтого тіла, рак яєчника. Помилковий результат тесту може також траплятися за патологій нирок, що супроводжуються появою крові або лейкоцитів у сечі, інфекцій сечових шляхів. У рідкісних випадках причиною хибнопозитивного тесту на вагітність можуть бути захворювання гіпофіза.

7. Куди йти з позитивним тестом на вагітність?

Якщо тест на вагітність показав позитивний результат, потрібно записатися на прийом до гінеколога. Лікар проведе діагностику (обстеження в гінекологічному кріслі, УЗД органів малого тазу), щоб підтвердити або спростувати наявність вагітності, визначити її локалізацію (маткова, позаматкова) і термін.

8. Чому тест на вагітність потрібно робити вранці?

Тест на вагітність, зроблений вранці, показує більш точний результат (за умови, що ви не випорожнялися вночі і не пили багато води). Перша порція ранкової сечі найбільш концентрована - за ніч у ній накопичується достатня кількість хоріонічного гонадотропіну людини (ХГЛ), що дозволяє визначити вагітність на ранніх термінах.

Рейтинг статті:
1 з 5 на основі 30 оцінок
Якими бувають тести на вагітність, чим вони відрізняються і який із них найточніший?
Лікар-гінеколог. Лікар ультразвукової діагностики. Перша категорія.
Якими бувають тести на вагітність, чим вони відрізняються і який із них найточніший?
Лікар акушер-гінеколог. Лікар ультразвукової діагностики. Перша категорія.

Поставте своє питання Гінекологу
«ОН Клінік»

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Олена 4 місяці тому
Добрий вечір. Зробила тест на вагітність, на ньому дві смужки, але одна — бліда. Що це означає?
Відповісти
Добрий вечір. Бліда або нечітка друга смужка на тесті свідчить про сумнівний результат. Відсутність чіткого результату може бути за низького вмісту ХГЛ у сечі або порушення правил використання тесту. Для підтвердження або спростування вагітності рекомендується зробити повторний тест через два-три дні.
Альбіна 5 місяців тому
Доброго дня. Підкажіть, чи можна за допомогою тесту виявити позаматкову вагітність?
Відповісти
Здрастуйте. Тест реагує на позаматкову вагітність і показує позитивний результат. Але позитивним результат тесту буде і за звичайної вагітності. Точно діагностувати запліднення поза порожниною матки можна за допомогою гінекологічного УЗД.
Юлія 6 місяців тому
Добрий вечір. Що буде, якщо тест на вагітність «недотримати» або «перетримати»?
Відповісти
Добрий вечір. У разі недотримання часу, необхідного для проведення тесту на вагітність, можна отримати хибнопозитивний або хибнонегативний результат. В інструкції до тесту вказано точний час для інтерпретації результатів (від однієї до 15 хвилин). Якщо «недотримати» або «перетримати» тест, результат буде недостовірним.
Катерина 6 місяців тому
Доброго дня. Цікавить, чому тест не показує вагітність на сьомому тижні?
Відповісти
Здрастуйте. Тест-системи на сьомому тижні повинні показувати вагітність, оскільки рівень вмісту ХГЛ в організмі жінки досить високий. Негативний тест за наявності вагітності може бути пов'язаний з патологіями нирок, коли ХКГ не виробляється в потрібній кількості. Для підтвердження вагітності на сьомому тижні потрібно відвідати гінеколога і зробити УЗД матки.
Валерія 6 місяців тому
Добрий день. Розкажіть, чи може тест на вагітність помилятися перед місячними?
Відповісти
Добрий день. Тест на вагітність перед місячними може помилятися, оскільки до затримки рівень ХГЛ занадто низький для його точного визначення. Для отримання достовірного результату необхідно зробити тест на вагітність через три-п'ять днів після затримки менструації.
Марина 6 місяців тому
Доброго дня. Цікавить питання: чи правда, що зрілим жінкам і молодим дівчатам потрібні різні тести на вагітність?
Відповісти
Доброго дня. Різниці в тестах на вагітність для вікових груп немає. Результат діагностики залежить від часу проведення тесту, його чутливості та дотримання рекомендацій, зазначених в інструкції від виробника.
Світлана 6 місяців тому
Добрий день. Підкажіть, будь ласка, до якого терміну тест може не показувати вагітність?
Відповісти
Добрий день. Тест може не показувати вагітність до третього-четвертого тижня, що пов'язано з низьким вмістом ХГЛ в організмі жінки. Зниження рівня ХГЛ буває в разі полікістозу яєчників, приймання сечогінних і антигістамінних препаратів.
Аліна 1 рік тому
Добрий день. У мене був незахищений секс чотири дні тому. Чи можна робити тест на вагітність за тиждень до місячних або це буде неефективно?
Відповісти
Здрастуйте, тест на вагітність роблять не раніше двох тижнів після незахищеного статевого контакту або не раніше першого дня затримки місячних за умови регулярного менструального циклу. Також рекомендується вибрати тест на вагітність з високою чутливістю, щоб визначити вагітність за низької концентрації гормону ХГЛ (на ранніх термінах вагітності).
Карина 1 рік тому
Добрий день. Хочу зробити тест на вагітність. Щоб отримати правильний результат, чи можна пити воду перед тестом на вагітність?
Відповісти
Здрастуйте, тест дає змогу визначити вагітність за допомогою концентрації гормону ХГЛ у сечі. Велика кількість води «розбавляє» сечу, підвищуючи ймовірність отримання хибнонегативного тесту на ранніх термінах вагітності.
Тіна 1 рік тому
здрастуйте. Скрізь пишуть, що потрібно робити тест на вагітність вранці. Що буде, якщо робити тест на вагітність увечері? Результат буде хибним?
Відповісти
Добрий день, робити тест на вагітність краще вранці, тому що максимальна концентрація гормону ХГЛ досягається в першій половині дня. Увечері рівень гормону падає, що може стати причиною отримання хибнонегативного результату.
Іра 1 рік тому
Добрий день. Я читала, що залежно від чутливості тесту на вагітність, можна визначити вагітність на більш ранніх термінах. Як визначити чутливість тесту на вагітність?
Відповісти
Здрастуйте, визначити чутливість тесту на вагітність можна за коробкою (що менша цифра чутливості вказана на упаковці, то чутливішим є тест). Наприклад, тест із чутливістю 20 міжнародних одиниць на літр (МО/л) є більш чутливим, ніж тест із чутливістю 50 МО/л.
Алевтина 1 рік тому
Доброго дня, у мене був незахищений секс три тижні тому, купила тест на вагітність. Можете підказати, як користуватися тестом на вагітність смужкою? Заздалегідь дякую за відповідь.
Відповісти
Здрастуйте, необхідно помістити тест-смужку вертикально в зразок сечі, не допускаючи підняття рівня сечі вище за максимальний рівень (зазначений на смужці). Залиште тест-смужку в сечі на 10 секунд (якщо в інструкції не вказано інше), вийміть тест на вагітність і покладіть на суху рівну поверхню. Результат можна побачити приблизно за 40 секунд (однак для підтвердження негативного результату необхідно почекати п'ять хвилин).
Христина 1 рік тому
Добрий день. Підкажіть, будь ласка, що покаже тест на вагітність у разі завмерлої вагітності? Чи завмерлу вагітність може діагностувати тільки гінеколог?
Відповісти
Здрастуйте, у разі завмерлої вагітності тест може бути позитивним упродовж кількох тижнів після загибелі плоду, оскільки рівень гормонів опускається не відразу. У разі підозри на завмерлу вагітність потрібно звернутися до гінеколога.
Олена 1 рік тому
Здрастуйте, у мене вчора був незахищений статевий акт, я не приймаю протизаплідні препарати. Коли можна робити тест на вагітність за нерегулярного циклу?
Відповісти
За нерегулярного менструального циклу тест на вагітність можна робити не раніше ніж через два тижні після незахищеного статевого контакту, проте на ранніх термінах результат може бути хибнонегативним. Точніші результати будуть через 28 днів з моменту останнього статевого акту або через 36 днів з моменту останньої менструації. Точно встановити вагітність допоможе гінеколог, який проведе гінекологічний огляд і направить на здачу аналізів для визначення рівня ХГЛ у крові.
Таня 1 рік тому
Добрий день. Що робити, якщо тест на вагітність негативний, а місячних немає? При цьому в мене зазвичай регулярний менструальний цикл (28 днів) і немає жодних інших симптомів.
Відповісти
Здрастуйте, вагітність є не єдиною причиною відсутності місячних. Нерегулярний менструальний цикл може бути спричинений стресом, раптовою втратою ваги, ожирінням, синдромом полікістозних яєчників, прийомом протизаплідних препаратів. Також відсутність місячних може бути пов'язана з неконтрольованим діабетом, захворюваннями серця, гіперактивністю щитовидної залози і передчасною менопаузою. У разі порушення менструального циклу необхідно проконсультуватися з гінекологом.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!