Logo
0 800 30 11 77

Так ви точно не завагітнієте. Або?…

Так ви точно не завагітнієте. Або?…
Читати 6 хвилин | Створено: 11 лютого 2021 | Оновлено: 11 лютого 2021 | 209134 209134
Контрацепція (запобігання небажаній вагітності) — це тема, в якій, здавалося б, повинна розбиратися кожна доросла людина, що веде статеве життя, але на практиці виявляється, що питання контрацепції оповите міфами та помилками.

У цій статті ми розповімо, що можна і чого не можна робити, щоб запобігти зачаттю, і спільно з лікарями акушерами-гінекологами та урологами відповімо на найгарячіші питання.

Чи буває стовідсоткове запобігання вагітності?

Стовідсоткову гарантію того, що не наступить вагітність, дають тільки два методи запобігання: повна сексуальна стриманість і хірургічна стерилізація хоча б одного з партнерів. Погодьтеся, що не хотілося б вдаватися до таких категоричних заходів.

Сучасні методи контрацепції (бар'єрні, гормональні, внутрішньоматкові) мають високий рівень захисту від настання вагітності — понад 99%. Важливо пам'ятати, що 99% оберігання від зачаття забезпечується тільки за правильного використання кожного методу.

Чи допомагають народні засоби запобігти зачаттю, якщо відбувся незахищений статевий акт?

Поставте своє питання Дитячому гінекологу
«ОН Клінік»

Народні методи контрацепції (спринцювання розчинами оцтової кислоти або лимонного соку, промивання піхви милом після статевого акту) не захищають від настання вагітності. Ба більше, застосування подібних методів може завдати шкоди здоров'ю.

Про шкоду народних методів контрацепції розповідає лікар-гінеколог вищої категорії медичного центру "ОН Клінік Суми" Ольга Яркова:

"В нормі середовище піхви помірно кисле. Підтримка кислотно-лужної рівноваги статевих шляхів важлива для збереження здорової мікрофлори, яка не дозволяє розмножуватися патогенним мікроорганізмам і захищає від запальних захворювань. Використання мильних розчинів різко зміщує рН піхви в лужну сторону, що для здорової мікрофлори дуже шкідливо. Крім того, під час спринцювання концентрованими кислими розчинами можна отримати хімічний опік стінок піхви".

Чи можливо завагітніти, займаючись сексом під час місячних?

Завагітніти можна в будь-який день менструації. Ба більше, такі випадки далеко не рідкість! Овуляція може наступити в першій половині циклу, або сперматозоїди, які просуваються по маткових трубах і зберігають свою життєздатність протягом декількох діб, можуть "дочекатися" яйцеклітину.

Ось що говорить про секс під час менструації лікар акушер-гінеколог, онкогінеколог медичного центру "ОН Клінік Одеса" Тетяна Ющенко:

"Вести статеве життя під час менструації не рекомендується. У цей період зростає ризик інфікування і розвитку запальних захворювань у жінки. Крім того, секс під час місячних може призвести до появи ендометріозу".

Чи реально підчепити сперму в басейні та завагітніти?

Завагітніти під час купання в басейні неможливо, незважаючи на поширеність цього міфу на просторах інтернету.

Лікар-уролог першої категорії медичного центру "ОН Клінік Полтава" Ігор Єрошенко прокоментував можливість "підчепити" сперму в басейні:

"Термін життя сперматозоїда поза статевих шляхів жінки може досягати декількох годин за умови дотримання температури та вологості, близьких до таких у піхві, матці та маткових трубах. В умовах води басейну сперматозоїди гинуть протягом декількох хвилин від впливу осмосу і розчинених у воді дезінфікувальних засобів".

Якщо під час петингу засовувати дівчині пальці в спермі, вона може завагітніти?

Вагітність настає, якщо сперма потрапляє в область піхви та шийки матки жінки. Якщо петинг руками або статевим членом відбувається після еякуляції, навіть у зовнішньому середовищі деякий час сперматозоїди можуть зберегти свою активність, і внаслідок таких ласк може відбутися зачаття.

Чи можна завагітніти під час орального сексу?

Завагітніти під час орального сексу неможливо, оскільки для настання вагітності необхідно, щоб сперма потрапила в піхву і звідти — в канал шийки матки жінки. Проте не варто забувати, що незахищений оральний секс, так само як вагінальний, становить ризик зараження інфекціями, що передаються статевим шляхом.

Чи можливо завагітніти під час годування грудьми?

Завагітніти під час лактації (годування груддю) можливо. Метод лактаційної аменореї — це спосіб контрацепції, що передбачає, що ймовірність завагітніти вкрай мала до настання першої менструації після попередньої вагітності.

Лікар гінеколог-ендокринолог медичного центру "ОН Клінік Харків" Олена Шаповалова зазначає:

"У жінок, що годують, час відновлення менструального циклу індивідуальний — в середньому від 2 до 6 місяців. Проте, метод лактаційної аменореї вкрай ненадійний, тому що перша овуляція (необхідна для зачаття) відбувається до відновлення місячних, коли жінка ще не знає про те, що у неї відновився цикл. У деяких випадках навіть можливі кілька овуляцій до появи менструацій".

Як же правильно вибрати метод контрацепції?

Єдиним способом контрацепції, який захищає не тільки від настання небажаної вагітності, але і від інфекцій, що передаються статевим шляхом, є бар'єрний метод (презерватив). Презервативи бувають чоловічими та жіночими. Надійність чоловічих презервативів вища і становить 99%. Для того, щоб презерватив гарантував захист, необхідно дотримуватися таких правил:

  • презерватив надягають до початку статевого акту;
  • не можна одягати кілька презервативів одночасно;
  • поверхню презерватива не можна змащувати кремом або іншими речовинами, дозволяється використовувати тільки сертифіковані лубриканти;
  • презерватив слід зняти відразу після еякуляції, повторне використання заборонено.

Високою гарантією захисту мають також гормональні (у вигляді таблеток, ін'єкцій, пластирів, імплантів) і внутрішньоматкові (спіраль) методи. Вони більш ніж на 99% захищають від настання вагітності, але безсилі перед інфекціями, тому використовувати їх дозволяється тільки за призначенням лікаря-гінеколога і з постійним статевим партнером.

Популярні серед пар методи перерваного статевого акту і календарного методу є ненадійними. Використовувати такі методи рекомендують лише сімейним парам, готовим до настання вагітності.

Дитяча гінекологія в Дитячому відділенні в Полтаві

Так ви точно не завагітнієте. Або?… - Кабановська Ксенія Володимирівна
Кабановська Ксенія Володимирівна
Дитяче відділення в Полтаві
проспект Віталія Грицаєнка (пр. Першотравневий), 18-А
Графік роботи:
Пн - Пт: 9:00 - 19:30
Сб - Нд: 9:00 - 17:00
Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 10 оцінок
Так ви точно не завагітнієте. Або?…
Лікар-гінеколог. Перша категорія.
Так ви точно не завагітнієте. Або?…
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!