Logo
0 800 30 11 77

Полікістоз яєчників (СПКЯ): симптоми, причини та лікування

Полікістоз яєчників (СПКЯ): симптоми, причини та лікування
Читати 6 хвилин | Створено: 27 жовтня 2014 | Оновлено: 30 червня 2023 | 83172 83172
Синдром полікістозних яєчників (СПКЯ) виникає у 10-15% жінок віком від 15 до 44 років. Профілактикою, діагностикою та лікуванням полікістозу займається гінеколог.

Що таке полікістоз яєчників?

Полікістоз яєчників — це багатофакторне захворювання, що характеризується порушенням роботи залоз внутрішньої секреції (яєчників, підшлункової залози, надниркових залоз) і гормональним дисбалансом. Внаслідок зміни рівня гормонів (збільшення кількості андрогенів, зменшення естрогенів і прогестерону), не відбувається овуляція й утворюються кісти яєчників.

Причини полікістозу яєчників

Виникненню полікістозу яєчників (синдрому Штейна-Левенталя) сприяє генетична схильність: ризик появи захворювання підвищується за наявності полікістозу в близьких родичів (мами, сестри). Інші причини полікістозу яєчників:

  • резистентність тканин організму до інсуліну (підвищений рівень інсуліну призводить до збільшення синтезу андрогенів);
  • хронічний запальний процес в організмі (у разі травми або інфекції).

Появі патології сприяє ожиріння, оскільки надмірна вага збільшує вироблення тестостерону, що перешкоджає розвитку фолікулів (структурних одиниць яйцеклітини). СПКЯ може виникнути на тлі підвищеного рівня пролактину (гормону, що впливає на вироблення молока).

Симптоми полікістозу яєчників

Через збільшення кількості андрогенів за полікістозу яєчників підвищується секреція сальних залоз, з'являються вугрі та прищі на шкірі обличчя, спини й грудей.

Симптоми полікістозу яєчників

Симптоми полікістозу яєчників

Інші симптоми полікістозу яєчників:

  • порушення менструального циклу (нерегулярні місячні, мізерні кров'янисті виділення або тривала кровотеча);
  • гірсутизм (надмірний ріст волосся у жінок на ногах, обличчі, в нижній частині живота);
  • чорний акантоз (гіперпігментація шкіри в ділянці складок тіла).

За полікістозу яєчників стоншується і випадає волосся, виникає алопеція (облисіння). Дисбаланс гормонального фону призводить до ожиріння за чоловічим (вісцеральним) типом: жирова тканина накопичується на передній черевній стінці та в ділянці плечового пояса.

Ускладнення полікістозу включають рак слизової оболонки тіла і шийки матки, цукровий діабет другого типу (за СПКЯ зменшується чутливість тканин організму до інсуліну, і рівень цукру в крові зростає) і серцево-судинні захворювання (артеріальну гіпертензію, інфаркт). Ожиріння, резистентність до інсуліну, збільшення кількості кортизолу (гормону стресу) за полікістозу можуть призвести до депресії та розладу харчової поведінки (булімії, анорексії).

Полікістоз яєчників і вагітність

У разі полікістозу яєчників у молодих дівчат з'являються проблеми із зачаттям дитини: через гормональні порушення овуляція нерегулярна або зовсім відсутня, внаслідок чого виникнення вагітності стає неможливим. Під час вагітності за полікістозу яєчників збільшується ризик гестаційного діабету (підвищення рівня глюкози крові, що вперше виникло під час вагітності), передчасних пологів або викидня.

Полікістоз яєчників: лікування без гормонів

Для діагностики синдрому полікістозних яєчників гінеколог збирає анамнез, проводить огляд і направляє на здачу аналізу крові на рівень гормонів. Лікар також виконує ультразвукове дослідження (УЗД) органів малого таза: у разі полікістозу візуалізуються збільшені в об'ємі яєчники і безліч фолікулів невеликого діаметра.

Лікування полікістозу яєчників без гормонів полягає в прийомі лікарських препаратів, що зменшують рівень інсуліну в крові. Лікар також може призначити медикаментозні засоби, що блокують вплив андрогенів на шкірні покриви.

Лікування полікістозу залежить від характеру змін гормонального фону. Під час планування вагітності лікар призначає гормональні ліки, що викликають овуляцію, в інших випадках — застосовуються комбіновані протизаплідні препарати.

Хірургічне видалення кіст яєчників

Хірургічне видалення кіст яєчників проводять у разі неефективності медикаментозного лікування. У разі синдрому полікістозних яєчників хірург виконує лапароскопічну операцію.

Лапароскопічне видалення кісти яєчника проводиться під загальною анестезією. Хірург робить у нижній частині живота кілька невеликих розрізів і за допомогою теплових або лазерних променів руйнує тканину, що виробляє андрогени, водночас не зачіпаючи здорові ділянки. Після операції нормалізується рівень гормонів і відновлюється овуляція.

Лапароскопія дає змогу знизити ризик розвитку ускладнень і скоротити тривалість реабілітаційного періоду. Для швидкого відновлення після операції протягом двох-трьох тижнів не можна займатися спортом, піднімати важке і вести статеве життя.

Дієта за синдрому полікістозних яєчників

За фолікулярного полікістозу необхідно контролювати вагу, оскільки в разі ожиріння підвищується рівень андрогенів. Харчування за СПКЯ має бути збалансованим і містити достатню кількість клітковини для зменшення рівня цукру в крові.

Дієта за синдрому полікістозних яєчників

Зернові та зернобобові

Цільнозернові хлібці, макарони з твердих сортів пшениці, коричневий рис

Знежирені молочні продукт

Сир, кисломолочний сир, йогурт

Каші

Гречана, вівсяна, перлова

Нежирні сорти риби

Тріска, судак, минтай, хек

Нежирні сорти м'яса

Курятина, телятина, індичка, кроли

Овочі

Помідори, баклажани, цвітна капуста, броколі, огірки, морква

Фрукти

Яблука, ківі, апельсини, груші, сливи

Горіхи та насіння

Мигдаль, льон, насіння соняшнику

Для вашої зручності ми надаємо нашу таблицю у вигляді ілюстрації. Ви можете зберегти її або надіслати знайомим за потреби.

Харчування при синдромі полікістозних яєчників

Харчування при синдромі полікістозних яєчників

За склерокістозу (полікістозу) яєчників необхідно обмежити вживання вуглеводів, оскільки вони підвищують рівень інсуліну. Потрібно відмовитися від свіжого білого хліба і хлібобулочних виробів, смаженої та жирної їжі, фаст-фуду, алкогольних і газованих напоїв.

Гінекологія в ОН Клінік Харків Пушкінська

Полікістоз яєчників (СПКЯ): симптоми, причини та лікування - Бондарєва Владислава Валентинівна
Бондарєва Владислава Валентинівна
ОН Клінік Харків Пушкінська
вул. Ярослава Мудрого, 30а
м. Пушкінська
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 9:00 - 16:00
Нд: 9:00 - 13:00

Популярні питання

1. Чи повертається полікістоз після лапароскопії?

Після лапароскопії полікістозу можна досягти тривалої ремісії та відновити нормальну функцію яєчників. За необхідності лікар призначить медикаментозну терапію виниклих ускладнень.

2. Що не можна робити при полікістозі яєчників?

За полікістозу яєчників не можна вживати продукти з високим вмістом вуглеводів (солодощі, хліб, картопля), оскільки вони сприяють підвищенню інсуліну в організмі та прогресуванню симптоматики захворювання. За СПКЯ можна займатися помірними фізичними навантаженнями.

3. Як довго лікується полікістоз яєчників?

Тривалість терапії при СПКЯ залежить від вираженості симптомів патології та ступеня порушення гормонального фону. У середньому полікістоз яєчників лікується близько трьох-шести місяців.

4. Полікістоз яєчників — чи можна завагітніти?

За полікістозу яєчників важко завагітніти, оскільки на тлі дисбалансу гормонів місячні стають нерегулярними, виникають ановуляторні цикли. За СПКЯ також підвищується ризик передчасних пологів і викидня.

5. Полікістоз яєчників — чим небезпечний?

Полікістоз яєчників небезпечний розвитком раку ендометрія (слизової оболонки матки), цукрового діабету другого типу і серцево-судинних захворювань (артеріальної гіпертензії, інфаркту). За патології підвищується ризик появи тривоги, депресії та розладу харчової поведінки.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 4 оцінок
Полікістоз яєчників (СПКЯ): симптоми, причини та лікування
Акушер-гінеколог, лікар УЗД. Перша категорія.
Полікістоз яєчників (СПКЯ): симптоми, причини та лікування
Лікар акушер-гінеколог. Лікар ультразвукової діагностики. Перша категорія.

Поставте своє питання Гінекологу
«ОН Клінік»

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Катерина 4 місяці тому
Яка причина виникнення АГ при СПКЯ
Відповісти
Доброго дня. Синдром полікістозних яєчників (СПКЯ) може сприяти розвитку артеріальної гіпертензії (підвищеного артеріального тиску) з різних причин і варіювати в залежності від конкретної ситуації кожної жінки. Але точна природа цього зв'язку все ще досліджується. Ось деякі можливі причини: інсулінорезистентність, гормональні зміни, зайва вага і ожиріння, спадковий фактор тощо.
Лариса 9 місяців тому
Добрий день, а що буде, якщо не лікувати полікістоз яєчників?
Відповісти
Добрий день. За відсутності лікування полікістоз яєчників призводить до безпліддя, цукрового діабету і раку ендометрія. Патологія сприяє розвитку підвищеної тривожності, депресії та розладу харчової поведінки. Попередити появу ускладнень можна за умови своєчасного звернення до гінеколога.
Мирослава 9 місяців тому
Доброго дня. Що робити за полікістозу правого яєчника в підлітка?
Відповісти
Доброго дня. У разі синдрому полікістозних яєчників у підлітка гінеколог призначає медикаментозні препарати, що нормалізують гормональний фон, і дієтотерапію. У разі неефективності консервативного лікування проводиться лапароскопічне видалення кіст яєчника.
Христина 9 місяців тому
Добрий день. Чи правда, що полікістоз яєчників — це хвороба, яка псує зовнішність?
Відповісти
Доброго дня. Внаслідок гормонального дисбалансу в разі полікістозу може змінитися зовнішній вигляд людини: на шкірних покривах обличчя і спини з'являються прищі, виникає гірсутизм (оволосіння шкірних покривів за чоловічим типом) і ожиріння. Для попередження зміни зовнішності необхідно звернутися до гінеколога для призначення лікування СПКЯ.
Ольга 9 місяців тому
Доброго дня, чи можливе хірургічне лікування синдрому полікістозних яєчників?
Відповісти
Добрий день. Хірургічне лікування полікістозних яєчників призначається в разі неефективності консервативної терапії. Лікарі проводять лапароскопічні операції для зменшення ризику ускладнень і скорочення тривалості відновного періоду.
Ірина 9 місяців тому
Добрий день. Чи проводиться лапароскопія за четвертої стадії синдрому полікістозних яєчників.
Відповісти
Добрий день. Лапароскопія за полікістозу проводиться в разі неефективності медикаментозного лікування. Визначити вид і тривалість терапії може гінеколог після огляду.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!