Logo
0 800 30 11 77

Симптоми запалення яєчників і способи його лікування

Симптоми запалення яєчників і способи його лікування
Читати 7 хвилин | Створено: 17 вересня 2014 | Оновлено: 30 червня 2023 | 304865 304865
Запалення яєчників (оофорит) — це гінекологічне захворювання, внаслідок якого уражаються (інфікуються) яєчники.

Часто оофорит протікає спільно із запаленням фалопієвих (маткових) труб. Запалення яєчників може бути одностороннім (уражається тільки один) і двостороннім (до інфекційного процесу залучені обидва).

Що таке яєчники?

Яєчники — це статеві залози, які відповідають за репродуктивну функцію жінки (у них дозрівають яйцеклітини). Також яєчники виробляють статеві гормони (естрогени, андрогени, прогестини) і регулюють менструальний цикл.

Де розташовані яєчники?

Яєчники розташовані в порожнині малого таза. Парні залози розташовуються по обидва боки матки.

Як зрозуміти, що болять яєчники?

Біль у яєчниках відчувається внизу живота, може віддавати в поперек, промежину і задній прохід. У разі одностороннього оофориту хворобливі відчуття можуть виникати з одного боку в паху. Як правило, захворювання яєчників супроводжуються незвичними виділеннями з піхви (прозорими, кров'янистими, з неприємним запахом) і порушенням менструального циклу.

Ознаки патологій яєчників схожі з іншими захворюваннями (ендокринними, гінекологічними, урологічними), а також із симптомами менопаузи. Визначити, що болять саме яєчники, можна на прийомі гінеколога.

Причини запалення яєчників

Запалення яєчників розвивається внаслідок проникнення і розмноження патогенних мікроорганізмів у ділянці придатків матки. Причини запалення яєчників:

  • ЗПСШ (захворювання, що передаються статевим шляхом, наприклад, хламідіоз, уреаплазмоз);
  • запальні захворювання органів черевної порожнини (наприклад, кишкові інфекції);
  • неправильне встановлення внутрішньоматкової спіралі та її тривале носіння;
  • аборт, перенесені хірургічні операції на органах малого таза;
  • ускладнені пологи;
  • переохолодження (активізація патогенної мікрофлори жіночих статевих шляхів).

Інфекція може потрапити висхідним шляхом із піхви в придатки матки. Ризик розвитку оофориту підвищується за ослабленого імунітету та наявності хронічних захворювань (наприклад, хронічного пієлонефриту або циститу, кандидозу, ендометриту).

Симптоми запалення яєчників

Ознаки запалення яєчників можуть бути відсутні або бути згладженими (проявлятися помірними болісними відчуттями внизу живота, інтенсивність яких змінюється під час менструації).

Симптоми запалення яєчників

Симптоми запалення яєчників

Симптоми запалення яєчників:

  • озноб;
  • хворобливе, утруднене або часте сечовипускання;
  • підвищення температури тіла до 38-39 °С;
  • біль внизу живота і в ділянці попереку;
  • рясні прозорі виділення з піхви;
  • кров'яні виділення в середині менструального циклу;
  • загальна слабкість, підвищена стомлюваність;
  • порушення менструального циклу (мізерні, рясні або нерегулярні місячні);
  • біль під час статевого акту;
  • зниження лібідо.

Згладжені симптоми запалення яєчників у жінок можуть бути присутніми протягом тривалого проміжку часу, що небезпечно переходом захворювання в хронічну форму. Хронічний оофорит провокує розростання сполучних тканин: стінки яєчника стають щільнішими, що може перешкоджати виходу яйцеклітини під час овуляції. За перших ознак запалення яєчників необхідно звернутися до гінеколога за консультацією, щоб виявити захворювання на ранній стадії й уникнути небажаних наслідків (розвитку фригідності або безпліддя).

Як болять яєчники при запаленні?

У разі хронічного запалення яєчників внизу живота або лобковій зоні відчувається ниючий і тягнучий біль, який може посилюватися під час місячних, овуляції або статевого контакту. У разі гострого оофориту біль може бути інтенсивним і мати переймоподібний характер.

Виділення під час запалення яєчників

Виділення при запаленні яєчників можуть бути рясними, слизовими, прозорими, білого або жовтуватого кольору. Також можуть з'явитися кров'янисті (коричневі) мажучі виділення до або після менструації. У разі рясних виділень із неприємним запахом, що супроводжуються свербінням і печінням у піхві, може діагностуватися вторинний вульвіт (запалення зовнішніх статевих органів, яке розвинулося внаслідок поширення інфекції).

Чим лікувати запалення яєчників?

Лікування запалення яєчників призначає гінеколог після обстеження, враховуючи форму захворювання і ступінь інфікування. Діагностика оофориту включає:

  • збір анамнезу;
  • кольпоскопію (огляд піхви і маткових стінок за допомогою оптичного приладу — кольпоскопа);
  • лабораторні аналізи крові та сечі;
  • бакпосів із піхви (для виявлення збудника інфекції та його стійкості до антибіотиків);
  • УЗД органів малого таза.

Лікування запалення придатків має комплексний характер і може включати вживання протимікробних препаратів (у разі підтвердження бактеріального інфікування), протизапальних і знеболювальних засобів, імуномодуляторів. Для лікування хронічного запалення яєчників і закріплення ефекту після медикаментозної терапії лікар може призначити фізіотерапевтичні процедури.

Що не можна при запаленні яєчників?

У разі запалення яєчників не можна відкладати лікування, оскільки інфекція може поширитися на прилеглі органи (маткові труби, шийку матки, піхву). Також у разі запального процесу в малому тазі важливо відмовитися від продуктів харчування, що сприяють розмноженню патогенних бактерій: шоколаду, кондитерських виробів, цукру, білків яєць.

Чим небезпечне запалення яєчників?

Запалення яєчників важливо своєчасно діагностувати й лікувати, оскільки перехід захворювання в хронічну форму та його тривале протікання небезпечне ускладненнями. Наслідки нелікованого оофориту:

  • непрохідність маткових труб, внаслідок чого може бути позаматкова вагітність або безпліддя;
  • дисфункція яєчників (порушенням активності та функціональності яєчників);
  • порушення менструального циклу;
  • інфекції сечовидільних шляхів (цистит, пієлонефрит).

Крім того, оофорит може призвести до гормонального збою і спричинити порушення в роботі ендокринної системи (щитоподібної залози, надниркових залоз, гіпофіза). Запалення яєчників може супроводжуватися поганим самопочуттям (слабкістю, запамороченням, періодичною нудотою), що значно погіршує якість життя жінки.

Профілактика запалення яєчників

Для мінімізації ризику розвитку оофориту слід дотримуватися профілактичних заходів. Профілактика запалення яєчників включає:

  • уникнення переохолоджень;
  • своєчасне лікування інфекційних захворювань;
  • використання контрацептивів під час статевого контакту з новим партнером;
  • відмова від алкоголю і куріння (знижують бар'єрну функцію цервікального слизу);
  • дотримання правил особистої гігієни.

Необхідно підтримувати імунну систему: збалансовано харчуватися, займатися спортом. Жінкам важливо проходити профілактичні огляди гінеколога не менше одного разу на рік для виявлення запалень і прихованих інфекцій на ранній стадії.

Лікування запалення яєчників у домашніх умовах

Лікування запалення яєчників у домашніх умовах допускається тільки після діагностики та призначення терапії гінекологом. Після курсу лікування важливо повторно провести обстеження у лікаря.

Гостре запалення яєчників, яке супроводжується підвищенням температури тіла понад 38 °С, нудотою і блювотою, потребує стаціонарного лікування. Лікувати гінекологічне захворювання народними засобами небезпечно ускладненнями: матковою кровотечею, розвитком спайкового і гнійного процесу, поширенням інфекції.

Гінекологія в ОН Клінік Черкаси

Симптоми запалення яєчників і способи його лікування - Жук Світлана Іванівна
Жук Світлана Іванівна
ОН Клінік Черкаси
вул. Чехова, 43
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00;
Сб: 8:00 - 18:00;
Нд: 9:00 - 15:00

Популярні питання

1. Чи можна гріти застуджені яєчники?

Застуджені яєчники гріти не можна, оскільки прогрівання може посилити інфекційно-запальний процес. Також нагрівання придатків у разі оофориту може спровокувати утворення гнійника з ексудату (запаленої рідини).

2. Чи можна завагітніти із запаленням яєчників?

Запалення яєчників порушує їхню нормальну функціональність (ускладнене дозрівання і вихід яйцеклітини), тому ймовірність завагітніти в разі оофориту низька. Зачаття дитини необхідно відкласти під час лікування запальних процесів, щоб уникнути ускладнень під час виношування (багатоводдя, внутрішньоутробної затримки розвитку плода, передчасних пологів).

3. Чи може бути затримка через запалення яєчників?

У разі запалення яєчників порушуються процеси дозрівання фолікула, овуляції та функціонування жовтого тіла, тому затримки менструації можуть бути. Також захворювання яєчників призводять до гормональних порушень, що може спровокувати затримку місячних.

4. Чи йдуть місячні при запаленні яєчників?

У разі запалення яєчників частим симптомом є порушення менструального циклу: місячні можуть йти нерегулярно, також може змінитися їхня рясність і тривалість. У разі оофориту можуть з'явитися тягнучі та переймоподібні болі внизу живота під час менструації, навіть якщо їх раніше не було.

5. Що попити від запалення яєчників?

Ліки від запалення яєчників має призначити лікар після обстеження, оскільки в більшості випадків захворювання є інфекційним. Для призначення препаратів необхідно виявити збудник і його стійкість до антибіотиків. Самостійне лікування захворювання може купірувати симптоми, але не вилікувати запалення, що небезпечно поширенням інфекції та переходом у хронічну форму.

6. Як зрозуміти, що запалився яєчник?

Оофорит за симптоматикою може не відрізнятися від інших гінекологічних патологій. Зрозуміти, що запалився яєчник можна тільки на огляді у гінеколога.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 7 оцінок
Симптоми запалення яєчників і способи його лікування
Лікар-гінеколог. Перша категорія.
Симптоми запалення яєчників і способи його лікування
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Поставте своє питання Гінекологу
«ОН Клінік»

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Ольга 9 місяців тому
Доброго дня. У мене діагностовано аднексит. Що це і як лікувати?
Відповісти
Доброго дня. Аднексит — це запалення придатків матки (яєчників і маткових труб). Для призначення лікування потрібен анамнез для визначення вираженості симптомів і обстеження для виявлення інфекції, ступеня і форми захворювання. У деяких випадках необхідна госпіталізація, іноді достатньо амбулаторного лікування і спостереження.
Ірина 10 місяців тому
Добрий день. Як лікувати запалення яєчників у чоловіків?
Відповісти
Добрий день. Запалення придатка яєчка (епідидиміт) у чоловіків супроводжується почервонінням, припухлістю і болями в ділянці мошонки. Лікування запальних захворювань чоловічої статевої системи призначає уролог після обстеження.
Марія 10 місяців тому
Доброго дня. Скільки застосовувати свічки вібуркол при запаленні яєчників?
Відповісти
Доброго дня. Препарат і тривалість курсу лікар призначає за результатами обстеження, враховуючи характер захворювання, його стадію, анамнез та індивідуальні особливості організму. У разі запалення яєчників, як правило, призначають комплексну схему лікування, яка може включати антибіотики, протизапальні, знеболювальні, гормональні препарати, полівітаміни.
Анна 10 місяців тому
Доброго дня. Які таблетки від запалення яєчників найефективніші?
Відповісти
Здрастуйте. Лікування запалення яєчників, як правило, має комплексний характер і може включати прийом антимікробних, протизапальних і знеболювальних препаратів. Ефективність терапії залежить від правильно підібраних препаратів, враховуючи результати аналізів (мазків на інфекції та мікрофлору піхви, загальний аналіз крові, бакпосів).
Катерина 10 місяців тому
Добрий день. Підкажіть, який найкращий антибіотик у разі запалення яєчників?
Відповісти
Добрий день. Антибіотики в разі запалення яєчників має призначити гінеколог після обстеження: огляду та бактеріологічного мазка. Антибактеріальний препарат призначається з урахуванням чутливості мікрофлори піхви.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!