Logo
0 800 30 11 77

Як сонце впливає на здоров'я дитини?

Як сонце впливає на здоров'я дитини?
Читати 5 хвилин | Створено: 4 серпня 2020 | Оновлено: 4 серпня 2020 | 4859 4859
У літню пору частішають випадки отримання сонячних опіків і ударів, особливо серед дітей. Перебуваючи на вулиці, дітвора часто втрачає відлік часу, нерідко знімає з себе головні убори та захисний одяг, що може обернутися незабутньою пригодою для всіх.

Пекуче сонце, особливо опівдні, завдає серйозної шкоди дитячому здоров'ю (погіршується самопочуття, а часом його симптоми настільки сильні, що можуть призвести до летального результату). Батьки не повинні забувати про дотримання дітьми елементарних правил захисту від негативного впливу ультрафіолетових променів. Насамперед нагадуйте маленьким членам родини про необхідність носіння головного убору і одягу, що закриває відкриті ділянки тіла, про питний режим і про періодичне перебування в тіні в літні місяці. Також потрібно постійно стежити за тим, щоб ці правила обов’язково виконувалися дітьми протягом усього дня.

Сонячний удар

Сонячний удар належить до видів теплового удару і вказує на перегрів організму. Його можна отримати не тільки перебуваючи на відкритому сонці, а й в тіні. Причини можуть бути різні: синтетичний одяг, висока вологість повітря, відсутність вітру, недостатній питний режим, дитячі захворювання (наприклад, хвороби центральної нервової системи).

Якщо у дитини з'явилася слабкість, м'язові спазми, підвищене потовиділення, головний біль, тремтіння в тілі, нетривалі та хворобливі судоми в області рук або ніг, можливо, це сонячний удар. Також може відзначатися сильна спрага, підвищена дратівливість. Майже завжди сонячний удар супроводжується хиткою ходою і підвищенням температури тіла до 40 С.

Лікар-дерматовенеролог медичного центру «ОН Клінік Харків» Марина Біньковська зазначає:

«Якщо у дитини спостерігаються ознаки сонячного удару, потрібно викликати швидку. До її приїзду вжийте заходів щодо зниження температури тіла (плавного, без різких стрибків). Для цього підійде ванна з холодною водою. Також можна використовувати лід, а щоб вгамувати тремтіння, можна загорнути дитину в мокрий рушник або ковдру».

Дитину з підозрою на сонячний удар необхідно розташувати в прохолодному місці, зняти з неї зайвий одяг і періодично давати пити воду кімнатної температури (не нижче за 22 С).

Сонячний опік

Влітку сонце здійснює більш агресивний вплив, ніж в інші пори року. Найбільша сонячна активність припадає на обідній час (приблизно з 11 до 15 годин). У цей період і дітям, і дорослим краще відмовитися від перебування на відкритій місцевості, а якщо це неможливо — не знімати головний убір і користуватися косметичними засобами з SPF-захистом (кремом, спреєм, лосьйоном).

Тривала дія сонячних променів на шкіру дитини (як і дорослого) призводить до появи сонячного опіку. Як правило, це відбувається непомітно, але вже через кілька годин можна оцінити наслідки необдуманого вчинку на власні очі.

Лікар-педіатр медичного центру «ОН Клінік Миколаїв» Алла Криштопа зазначає:

«Під впливом прямих сонячних променів дитяча шкіра червоніє, стає сухою, може з'явитися відчуття печіння або свербіння. Через появу неприємної симптоматики діти вередують, можуть почати без причини плакати, а деколи поводяться зухвало або агресивно».

Яскраво виражені симптоми опіку у дитини призводять до того, що батьки забороняють їй проводити подальше дозвілля на сонці. Але проблему це не розв’язує — маленький член сім'ї вже отримав опік, і йому потрібно надати першу допомогу.

 Що робити?

Обов'язково знайдіть тінь і перемістіть туди дитину, щоб оцінити масштаби лиха. Якщо шкіра трохи почервоніла, але пухирів немає, змастіть уражену ділянку косметичним засобом, що містить пантенол. Щоб відновити водний баланс в організмі, дайте дитині воду кімнатної температури (пити невеликими ковтками).

За появи пухирів і ознак поганого самопочуття (сонливості, нудоти, блювоти, ознобу, температури), викликайте швидку допомогу. У жодному разі не проколюйте пухирі та не прикладайте компреси, приготовані за сумнівним рецептами (заснованими на порадах близьких або взятих з інтернету). Це може посилити опік і призвести до інфікування шкірних покривів. Щоб полегшити стан, можна прикласти вологий рушник до неушкоджених ділянок шкіри.

Як правило, наслідки «легких» сонячних опіків (перша стадія)  за правильної обробки ран зменшуються через 3-4 дні. Коли на шкірі з'явилися пухирі, лікування може затягнутися — це друга стадія опіків, що провокує появу болю, набряку, нудоти, слабкості, головного болю, а іноді призводить до збільшення температури тіла. У важких випадках порушується гострота зору, виникають проблеми зі слухом, відзначається втрата свідомості.

Про шкоду перепаду температур

За різкого перепаду температур дитина може захворіти (найчастіше ГРВІ, ГРЗ). Це може статися під час купання в холодній воді, вживання холодної рідини (води, напоїв) або морозива, а також через протяги. Слідкуйте за раціоном дитини, її перебуванням на сонці та в тіні, а також звертайте увагу на його одяг. Різниця температур незалежно від причини послаблює дитячий імунітет і провокує застудні захворювання.

Літо — маленьке, але цікаве життя, яке і дітям, і дорослим необхідно постаратися прожити без негативних спогадів. Залишайтеся здоровими та насолоджуйтеся літніми днями.

Педіатрія в Дитячому відділенні в Полтаві

Як сонце впливає на здоров'я дитини? - Гасюк Наталія Іванівна
Гасюк Наталія Іванівна
Дитяче відділення в Полтаві
проспект Віталія Грицаєнка (пр. Першотравневий), 18-А
Графік роботи:
Пн - Пт: 9:00 - 19:30
Сб - Нд: 9:00 - 17:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 3 оцінок
Як сонце впливає на здоров'я дитини?
Лiкар-педіатр. Вища категорія.
Як сонце впливає на здоров'я дитини?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Поставте своє питання Педіатру
«ОН Клінік»

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!